blago meni

31.10.2007., srijeda

p. Drago Hartly, isusovac

Bog mi je dao sreću da sam u svojim mladenačkim danima upoznala svećenika, koji je usmjerio moj život prema Isusu. Zbog njega sam postala vjernica i on mi je pomogao postaviti temelje duhovnog života. Nije bio nametljiv i nije puno govorio, ali je zračio i privlačio. Kada ste ga jednom upoznali, bilo je to prijateljstvo zauvijek. Događalo se ono, što nam je on kasnije na poukama govorio: Ako hoćete ljude privući Kristu, ljudi moraju prvo vas zavoljeti. Onda će zbog vas učiniti i ono, što za sebe nikad ne bi učinili.
I tako smo mi u sve većem broju dolazili u Isusovačku rezidenciju u bivšoj Beogradskoj ulicu ( sada se zove ulica bl. Al. Stepinca) u Osijeku i slušali, upijali, udisali, hranili se Bogom...Svakodnevna misa i pričest, tjedna ispovijed, duhovne vježbe. ..Najljepše su bile Zornice kod sv. Roka. Ustajali smo i oblačili se tiho i po mraku, da ne ljutimo raditelje. Oni su znali, ali baš im nije bilo drago da tako rano idemo od kuće i prtimo put po još neočišćenim sniježnim ulicama, da bismo stigli do 6 sati u crkvu, a poslije i u školu. A crkva, koliko god je bila negrijana, bila je topla i svi smo bili sretni što smo zajedno.

Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski! Smijem biti divan kao Bog! A kako? S kim sam, takav sam! Ako sam s Isusom, ne mogu biti drugačiji.

Treba rasti u familijarnosti s Gospodinom....Biti s Gospodinom - to je dobra navika! ..
.
Ja samo Bogu pripadam i nikome drugom - kao kalež oltaru..
.
Svi, baš svi, pozvani smo da budemo sveti, da imamo udjela u Božjoj svetosti .

Svi bismo oko sebe htjeli imati dobre ljude, a malo ih se odvaži reći: Ja ću biti taj čovjek!

Nemojte se bojati! Snagu će nam dati Bog, samo to treba izmoliti.

A križ? Križ ima kupovnu moć - kupuje milost. Stavljaj svoje zasluge u Božju banku, a On nek dijeli kome hoće. Kome ćemo mi jednog dana zahvaliti da smo postali kršćani? Možda jednoj baki koja je molila...
.
Iskoristite što je moguće savršenije svaki čas svoga života: tražite, zahtijevajte od Gospodina - ne sitnice, šteta je vremena - najveće stvari, u dubokom uvjerenju, da vam On ne može ništa odbiti. Najveće stvari: svetost za sebe i za svoje bližnje....

To su samo neke misli i poruke koje pater Drago Hartly cijeli svoj život širi oko sebe: Kako postati svet i kako svetošću "zaraziti " cijeli svijet.
Vršnjak blagopokojnog pape Ivana Pavla II. proslavio je ove godine 60-godišnjicu svećeničkog ređenja. Bog mu je dao izvrsno zdravlje i u svojoj 87. godini on izgleda i funkcionira odlično.

Image Hosted by ImageShack.us

60 ruža za 60 godina vjernosti!

A svoju dobru tjelesnu, duhovnu i duševnu kondiciju pater pripisuje nekim pravilima kojih se drži:

- ne ubijam se ni žlicom ni čašom,
- ne palim vatru pod nosom i
- ako se treba "sekirati", rado ću to prepustiti drugom.


Rođeni valpovčanin i sam je oce isusovce prvi put sreo u toj istoj osječkoj kapelici Srca Isusova u Beogradskoj ulici u Osijeku godine 1933. Od tog prvog susreta s isusovcima, kad ga je p. Šantić pozvao u kuću, dao mu sličicu i kolače, on je postao "inventar njihove kapelice". Bila je to ljubav na prvi pogled.

Pater je jedan od rijetkih ljudi, koji je imao dvije prve svete pričesti. Bilo je to u Dalju, gdje je s mamom Zlaticom svaki dan išao na svetu Misu. Tada su u selo došli misionari, pa se je u crkvi okupilo cijelo selo i naravno, i mali Drago je bio tu. Jednog dana svi su došli kući osim malog Drage. On je prilično zakasnio . Na majčin strogi upit gdje je bio, sa velikim zanosom je rekao: - Mama, ja sam se pričestio. - Kako si smio? - Pa župnik je rekao da svi trebamo pristupiti k pričesti! Druga Prva sveta pričest bila je na proljeće zajedno sa ostalim prvopričesnicima.

Nakon prva četiri razreda gimnazije, kao petnaestogodišnjak, na vlastitu želju poslan je u Travnik u sjemenišnu gimnaziju s pravom javnosti. Tamo su s njim gimnaziju pohađali i vanjski đaci, među njima i muslimani, židovi, pravoslavci pa i jedan protestant. Svi su se osjećali kao braća. Nije bilo netrpeljivosti bez obzira na vjeroispovijest i narodnost.I tko im je organizirao proslavu 40-godišnjice mature? Pogodite! Upravo mali Mujo.

Nakon sjemeništa ulazi u novicijat Družbe Isusove u Zagrebu na blagdan sv. Ignacija 31.07.1938. Zaređen je za svećenika 22. kolovoza 1947. g. u zagrebačkoj katedrali, a mladu misu služio je u osječkoj tvrđi u župnoj crkvi ( bivša isusovačka crkva). Poslije ređenja mogao je birati između botanike i dušobrižništva. Na radost mnogih, kojima će kasnije biti duhovni vođa i vjeroučitelj, izabrao je dušobrižništvo.

Radeći puno sa mladima vidio je potrebe ondašnjeg vremena ( sedamdesete godine prošlog stoljeća) i utemeljio svjetovnu zajednicu Malu obitelj bezgrješnog srca Marijina. Njihovo je glavno geslo " Biti drugi Krist". To je ono što je pater cijeli život i sam nastojao biti a i drugima je to neumorno ponavljao. Njegovo omiljeno štivo i dandanas je knjižica francuskog cistercitskog monaha Dom Chautarda "Duša svakog apostolata". Glavna misao knjige je da samo onaj, koji se sjedinjuje s Kristom i koji na njemu temelji svoj život, može preporađati i obnavljati svijet. Upravo čovjekovo nedovoljno participiranje na nadnaravnom životu razlog je, što mnoga pastoralna nastojanja, mnoge katehetske metode i mnogi evangelizacijski planovi ne daju plodove.( Knjiga se može nabaviti u knjižari Verbum na Kaptolu. Stoji samo 50 kuna a vrijedi puno više.)
Pater Drago je umjetnička duša. Voli glazbu i prekrasno pjeva, voli cvijeće i drveće. Ako ga posjetite na Fratrovcu, ( jako će se razveseliti) sigurno će vam pokazati svoj mali vrt gdje sadi, presađuje i uzgaja cvijeće i drveće.Voli se šaliti i smijati. Tako nam je ispričao, kako je jednom u Osijeku najavio gospođama, koje su dolazile na sastanke u kapelicu, da sutra navečer ide u Manresu. Neke su to razumijele, a neke očito nisu, jer je sutra ujutro stigao paket s kolačima, "da bi pater imao što grickati na putu...". Svi smo se slatko nasmijali, pa i dotična dobra gospođa, kojoj je pater objasnio, da ići u Manresu znači, da će dotična osoba započeti duhovne vježbe.

Mogla bih još puno toga napisati, ali i ovako je post već podugačak. Pater nije pisao knjige, nije bio gost na televiziji, ali su ga snimale Božje kamere i vjerujem, da ćemo i taj film jednom u vječnosti gledati. Tada ćemo zahvaljivati Bogu za sve divote i milosne darove koje on daje i čini u dušama onih, koji mu vjeruju i potpuno mu se predaju!
Image Hosted by ImageShack.us


- 13:44 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Listopad 2011 (1)
Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (1)
Veljača 2011 (2)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (2)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (2)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (3)
Ožujak 2008 (5)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (5)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (4)
Rujan 2007 (6)
Kolovoz 2007 (5)
Srpanj 2007 (1)

Opis bloga

Linkovi