Zelena čistka 2016.

25.04.2016.

U subotu, 23.4.2016. je održana Zelena čistka koja je najveća EKOakcija u Hrvatskoj. U Varaždinu je bila pod koordinacijom Udruge Franjo Košćec, a čistili smo Park dravske šume.
Bilo je četrdesetak sudionika svih uzrasta, a za pokupljene vreće smeća su bili zaduženi zaposlenici Varkoma koji su u tu svrhu imali manji kamion. Planinarano je bilo čišćenje od 9:00 pa do 12:00. Podijelili smo se u dvije skupine te je jedna čistila prednji dio (južni) šume kod ulaska u sam Park, a druga sjeverniji kod kojeg se nalaze bivši bazeni i trim-staza koju su nedavno neki političari čistili i spremali za ponovnu upotrebu. U isto vrijeme smo vidjeli mlade HNS-ovke iz Kneginca kako šeću napuštene pse iz SPAS-a. Iako sam skeptičan prema politici i današnji pojam koji taj zanat predstavlja ne zadovoljava uvjete postavljene od velikih Grka i drugih filozofa, drago mi je da političari nešto i rade.

Maja, Mario i ja smo naišli na ogromno nalazište smeća koje se nalazi uz samu Međimursku ulicu i to baš kraj table koja želi dobrodošlicu biciklistima. Netko je pobacao sve i svašta, ali više možete pogledati na priloženom videu - kratkoj reportaži s lica mjesta. Moram napomenuti da mi je bilo i smiješno i tužno u isto vrijeme kad su u jednom trenutku pokraj nas prolazili Romi. Činilo se da traže ima li nešto ovdje za njih što bi mogli uzeti, ali čini se da su to već provjerili i pobacali okolo. Naravno, ne želim reći da to samo Romi rade! Ima i naših dobrih ljudi koji dođu s kamionima i samo sipaju smeće u šumu. Na svim ulazima i prilazima u šumu ima smeća. Svaka čast volonterima koji čiste šumu jer da nema njih, prije bi to bilo odlagalište nego Park šuma kojom se, navodno, Varaždinci jako ponose.





Oznake: Zelena čistka, volontiranje

<< Arhiva >>