Zvjezdani ratovi

12.02.2013.

Uskoro ćemo opet imati priliku na HRT-u gledati jedan od najboljih SF ciklusa. (LINK)
Nije potvrđeno i ne zna se da li "Zvjezdani ratovi" ili "Zvjezdane staze" imaju više poklonika.
Iako je to samo moje nagađanje, čini mi se da "Zvjezdani ratovi" ipak broje malo više poklonika.
Obje franšize su legendarne, ali "Zvjezdani ratovi" imaju tu neku čaroliju koja je zaobišla "Zvjezdane staze".

Htio sam napisati posebno postove u kojima bih objasnio The Force (u daljnjem tekstu ću pisati "Sila"), a kasnije i tamnu stranu sile (dark side of the Force) i svijetlu stranu sile (light side of the Force). Odlučio sam na kraju ipak to sve strpati u jedan post koji, nadam se, neće biti predugačak.


Sila je metafizički princip koji prožimlje cijelu galaksiju u kojoj se događa radnja "Zvjezdanih ratova".
Ona drži na okupu cijeli svemir. Sila ima svoje manifestacije i, zavisi o školama koje su o njoj naučavale, može biti smatrana čak kao svjesno biće. Ipak, za većinu je ona samo nevidljiva sila koja je svuda oko nas.
Bića koja su osjetljiva na silu (force sensitives) mogu koristiti njezine moći u različite svrhe.
Telekineza, predviđanja, razni umni trikovi. Općenito, svaka radnja za koju koristimo silu nije moralno obojena, makar se neki poduhvati povezuju s određenom stranom sile. Prilično je jednostavno i možda pomalo naivno: postoji tamna strana sile (dark side of the force) i svijetla strana sile (light side of the force). Neću ulaziti u to dublje, ali čini mi se da ta "crno bijeli svijet" podjela oduzima mogućnosti finijeg nijansiranja. U filmovima se to ne može vidjeti, ali kasnije napisane knjige (ili igrice u nekim slučajevima) bolje opisuju silu i njezine nijanse. Postoje Jediji koji su skloni povremenom kaosu i postoje Sithovi koji imaju osjećaj za pravdu. Postoje čak i oni koji mijenjaju strane (čak i više puta!). Primjer je Darth Revan.



Dakle, radnje koje činimo uz posezanje za silom nisu moralno odmah obojene. Iako, postoje neke koje se pripisuju jednoj ili drugoj strani. Recimo, davljenje silom (ispričavam se nekom obrazovanom u tom smislu na prijevodima - Force choke) se pripisuje uz tamnu stranu, ali Luke Skywalker (koji je light side) koristi davljenje (spada pod telekinezu) na čuvarima koji su na ulazu u Jabbin brlog/dvorac/bunker.
Najviše moralno obojena radnja je vjerojatno poznati Force lightning (to neću prevoditi!). Ovu nedjelju to nećete vidjeti, ali hoćete ako nastavite gledati filmove slijedećih nedjelja. To će vam demonstrirati Darth Sidious.



Sila je jedna, a postoje dva načina kako ju koristiti.
Tamna strana vam daje veću moć i uz snažne emocije (bile one pozitivne ili negativne) možete više toga (akrobatski, ali i čudesno/magično učiniti). Bijes i srdžba samo potenciraju snagu tamne strane. Ako bih morao tako reći (i usput parafrazirati majstora Yodu), tamna strana se koristi za napad. Svijetla strana sile se koristi za znanje i obranu.



Nwűl tash.
Dzwol shâsotkun.
Shâsotjontű châtsatul nu tyűk.
Tyűkjontű châtsatul nu midwan.
Midwanjontű châtsatul nu asha.
Ashajontű kotswinot itsu nuyak.
Wonoksh Qyâsik nun.



Prijevod jezika Sitha na engleski (basic) jezik:


Peace is a lie, there is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
The Force shall set me free.


Svjietla strana sile se koristi za činjenje dobra. Jediji uvijek štite slabije i poštuju svaki oblik života.
Uvijek su spremni pomoći te to rade nesebično, nikad ne primajući plaću za učinjeno ili osobnu slavu.
Slavu ipak stječu jer bića pričaju o njima.

There is no emotion, there is peace.
There is no ignorance, there is knowledge.
There is no passion, there is serenity.
(There is no chaos, there is harmony.)
There is no death, there is the Force.



- Obi-Wan Kenobi, jedan od najpopularniji jedija (uz Yodu koji vjerojatno drži prvo mjesto). Neslužbenim kanalima doznajem da je i miljenik ženskih fanova Star Warsa - barem onih koje vole light side of the Force...

Dok sithovi koriste osjećaje kako bi postali jači, jediji obuzdavaju osjećaje, pogotovo one jake. Pripadnici jedijskog reda (Jedi Order) žive u celibatu, odnosno romansa im nije dopuštena. Nisu se svi jediji toga držali. Neki su imali skrivene romanse kao što je to imao Anakin Skywalker. Iz animiranih serija (LINK) doznajemo da je i Obi-Wan imao priliku za ljubavnu vezu, ali ju je odbio. Ona je to shvatila i sve je ostalo na ljupkim pogledima. Možda jedan od razloga zašto je Anakin pao u tamu, a Obi-Wan ostao uvijek u svjetlu.

Tamna strana daje brzi put do moći, ali uzima svoju cijenu. Darth Sidious je primjer kako učestalo korištenje raznih (jakih) moći uz pomoću sile korumpira tijelo korisnika. Dobio je već prilične opekotine kad se borio s Mace Winduom, ali kasnije je postao još "užasniji" i deformiraniji. Promjenio mu se i glas (postao je dublji i demonskiji). Česta pojava koja se događa kod korisnika tamne strane sile su prvo žute, a onda crvene oči.




Kako ta tzv. sila funkcionira?
Osjetiljivi na silu imaju određeni broj midiklorijana (midichlorians). Midiklorijani su mikroorganizmi koji se nalaze u našoj krvi. Što više midiklorijana, to više potencijalne osjetljivosti na silu i tim veće moći. Najviše midiklorijana je imao Anakin Skywalker koji je bio prorečeni tzv. spasitelj i "the one who will bring balance to the Force" - da, aluzije na kršćanstvo i Isusa su ovdje veoma jake.

Osim tih midiklorijana (koji su otežali koliko i olakšali stvar s objašnjavanjem sile), mislim da radnje koje se čini uz podršku sile treba gledati kao na fizičke manifestacije duhovnog. Lucas je vjerojatno pokušao biolozima (želim reći, znanstveno) približiti pojam sile. Ne znam što se s tim postiglo. Što se mene tiče, moglo je i ostati na čisto duhovnom aspektu. Sumnjivaca će uvijek biti. Za njih: "Ono što um ne zna, oči ne vide."

Zanimljivo je da i sithovi i jediji meditiraju. Sithovi na jake emocije i u svrhu boljeg shvaćanja tih jakih emocija da bi izvukli čim više moći iz njih, a jediji rade nešto slično što i mi radimo kad meditiramo. Smirivanje vrtloga misli koji zamagljuju našu svijest.
Sithovi, skloni naglim reakcijama i nasilju. Jediji, pacifisti i promišljeni.

Zanimljivo je i to što su obje strane (globalno) htjele istu stvar. Mir u galaksiji. Jedni su to htjeli fašističkom metodom, a drugi demokratskom. Doduše, mislim da se ovo što su sithovi htjeli ne može nazvati mirom. Više redom/nasilnom disciplinom. Da, stvarno fašistički pojmovi.


Jediji me užasno podsjećaju na buddhiste, ali i na istočnjačke religije općenito.
Budući da me buddhizam privlači, mogu jedije prilično dobro shvatiti.
Sithovi mi više djeluju kao djeca koja su pokupila previše moći.
Pogotovo smješno zvuči ta sithovska centriranost na same sebe.
Moćni egomanijaci kojima je najbitnije da se pročuje za njihova zla djela i da ih se svi boje.
Ego je stanje uma koje spada pod nezrela stanja.
Stanje u kojem još ne pojmimo da smo svi povezani i da jedni bez drugih ne možemo.
Ono što se događa jednom od nas, imat će posljedice i na ostale.
Nitko nije izdvojen iz cjeline...



Postoji 6 filmova "Zvjezdanih ratova", ali se snima još! Načuo sam da će biti snimljeni spin off filmovi o Han Solu u mladosti i Boba Fettu! Budući da sam veliki fan tog lovca na glave, jedva čekam. Mislim da bi bilo lijepo kad se ne bi toliko zanemarivalo i starije doba "Zvjezdanih ratova". Doba stare republike (The old republic - odličan,u prošlim postovima spominjani,MMO je napravljen pa se pridružite na svjetloj strani ili tamnoj strani - igram na obje) kao da ne postoji za one koji rade filmove. Nemojmo zaboraviti i knjige koje mogu samo produbiti naše shvaćanje svijeta zvjezdanih ratova. Nedavno sam pročitao odličnu knjigu o Darth Plagueisu od James Lucena (LINK na knjigu) koja ne samo da mi je dočarala velikog i mudrog Hego Damaska, nego mi je i dala produbljeni uvid u profil Darth Sidiousa. Ipak, želio bih upozoriti one koji će se upuštati u čitanje Star Wars knjiga da paze na autore. Čitao sam jedan (neću navoditi ime i djelo) veoma loš fan art. To je, nažalost, bila prva Star Wars knjiga koju sam pročitao, ali nisam izgubio nadu i dobro da nisam jer Darth Plagueis je bio odličan.


Želim svim ljubiteljima Star Warsa da uživaju ovu nedjelju i nadolazećih par nedjelja.




Neka sila bude s vama




Oznake: Star Wars, Jedi, Sith, HRT

Sretan ti rođendan!

06.02.2013.

Možda će netko reći da samim ovime što pišem pridajem previše pažnje onome i onima koji pažnju nisu ni u snu zavrijedili. Reći će možda da reklamiram ono što nije dobro reklamirati i reći će da je ovo što ću napisati dobar primjer kako i oni koji su protiv nečega, rade na proklamiranju istoga. Mahom portala koji takvo smeće objavljuju, mahom samih "usluga" koje gode predruštvenim ljudima. Kroz antidruštvenost reklamiram društvenost? Možete reći što želite, odoljeti nisam mogao.


Radi se o jednom portalu koji je (prije nekoliko dana?) objavio "članak". Stavljam pod navodnike jer to zvati člankom je uvreda za sve one prave članke za koje se netko potrudi, a ne nešto što je napisano u 30 minuta i nema nikakvog logičkog slijeda. Ljudi se hoće zabavljati i ljudima je dosadno. Zato i postoji megaprodukcija smeća.
Naslov "članka" (stavit ću link na kraj posta) je:



13 razloga zašto NIKAD nećete obrisati Facebook profil!

Odlučio sam po svom odgovoriti na tih 13 razloga zašto netko nikad ne bi obrisao F profil.


1.Kako ćete pamtiti rođendane prijatelja i poznanika i čestitati im par sekundi nakon ponoći?

- Moji prijatelji znaju da ja ne pamtim dobro datume. Znam one najvažnije (od svojih najbližih).
Za ostalo imam kalendar u mobitelu, ali mogu zamisliti i da to pišem u neku bilježnicu/podsjetnik.
Znate, postoji i drugačiji način pisanja, ne samo preko tipkovnice!
Ako ipak nekoga uvrijedi činjenica da znam bolje kad mi je psu rođendan nego toj određenoj osobi, ta osoba me vjerojatno ne pozna i sva je mogućnost da ni nismo prijatelji.


2. Teško da ćete se vratiti dopisivanju putem e-maila te čekati i sat vremena za slanje povećeg maila s fotografijama 30-ak svojih prijatelja.

- Jeste li i vi primjetili da manji broj ljudi koristi mail otkad je F aktualan? Imam kolegu s faksa koji se s menom preko interneta čuo samo u fazi kad sam ja sam posjedovao F profil. Sad kad mu kažem da mi da mail, daje mi ga, ali uz to kaže da vjerojatno to neće vidjeti jer ga mail podsjeća na faks i obaveze.
Zašto bih uopće pisao poduži mail sa slikama? Možda sam paranoičan da te slike negdje neće završiti gdje ne bi trebale - loše vijesti za one koji imalo misle da imaju privatnost uz F profil i brdo slika koje tamo stavljaju.
Ako i nisam paranoičan, slike bi moji prijatelji dobili ručno i to na nekom USB-u ili na prijenosnom hard disku ako bi ih bilo toliko. Ako ne i to, postoje programi poput Dropboxa.
S poznanicima se rijetko slikam, a i ne znam zašto bih njima te slike želio dati. Kvragu, valjda ih ni sam ne bi zadržao!


3. Kako ćete 'uhoditi' ljude koji vas interesiraju, ili s kojima imate, ili ste imali romantičnu povijest? Putem Googlea? To je prekomplicirano.

- Što je ovo? Moram li uopće odgovoriti na ovaj totalno retardirani razlog?
Prijavite se u špijunsku službu ako vam toliko paše da nekoga uhodite.
Eventualno razumijem što bi bila romantična sadašnjost, ali što je to pobogu romantična povijest?
Sadašnja veza je prva veza u kojoj sam. Nema nikakve povijesti i prošlosti.
Jedi živi u sadašnjem trenutku. Razbijte mi stare ploče!


Ipak, ovo nije toliko loše što je napisano. Možda nije uopće dobro kao razlog, ali je dobro za naše shvaćanje čemu zapravo F služi. On služi za uhođenje ljudi i ukidanje privatnosti. To je kamuflirano pod tzv. pojmom zabave.

4. Bez Facebooka teško da možete kontaktirati prijatelja ili poznanika, čiji email ili novi broj telefona ne znate. Puno je veća šansa da ima profil na toj društvenoj mreži.

- Prijatelj (barem onaj pravi) će mi uvijek dati svoj novi broj. Poznanici su poznanici. Ako ću i trebati nečiji broj, posegnut ću za svojim slabim vezama koje imam i nabavit ću broj.
Možda mi se nazire neki smisao ovoga. To je vjerojatno za onu djecu (u mlađim godinama, ali i starijim) koja odlaze subotom (ili nekim drugim danom) van pa nekog sretnu (možda i budu intimniji s tom osobom) pa se drugi dan ničega ne sjećaju pa traže brojeve, e-mailove... razumijem. Lakše je samo upisati nečije ime kojega se ne sjećaš.

5. Twitter? Na toj, isto tako popularnoj društvenoj mreži vaše su objave ograničene na svega 140 znakova. To nije adekvatno za izražavanje mišljenja ili stavova.

- Haha! Kao da i imate mišljenje i stav, a kamoli da to vaše uvaženo mišljenje i/ili stav može biti duže od 140 znakova! Twitter je bolji od F-a zbog nedostatka slika i jasno mi je zašto "kurve željne pažnje" (obaju spolova, ne diskriminiram nikoga!) cendraju jer nema slika.

6. 80 milijuna korisnika Facebooka igra Farmville, a to je samo jedna igra, koja se igra preko te društvene mreže. Koliko i koje vi igrate svakodnevno?

- JAO! Zašto to? Od svih stvari mogućih zašto to?
Imam prijatelja koji igra BF (BiteFight Balkan) i očito mu ne treba F da bi igrao neke igrice koje igra i puno drugih ljudi.
Da jednu tako krasnu i prekrasnu kategoriju poput MMO-a uopće ni ne spominjem.
Nisam još vidio ostalih 7 razloga zašto ne bih obrisao F profil, ali ovo je moguće najgori dosad. Mislim, svi su podjednako strašni, ali ovaj bi gejmerskoj glavi upao u oči i vjerojatno probio mozak.


7. Potrebno je svega dvije sekunde za prijavljivanje na druge stranice putem Facebook Connecta. Uobičajenim putem, to traje dobrih desetak minuta. Prednost je očita.

- Molim? F connect što? Aha! To je ono što me uvijek gnjavi da se spojim preko F-a! Mislim da i blog.hr ima tu opciju i blogeditor mi se ne pali 10 minuta. Što je ovo? Ponestalo razloga pa se sad izmišlja gluposti?
U jednom od prijašnjih postova sam napisao:
"Želite li se spojiti preko F-a da idete na wc i da izvršite veliku nuždu?"
"Kako preko F-a? Zar za to ne trebam samo zdrave noge i wc? Ili uopće ne wc nego polje?"


8. Kako ćete doznati za razne zabave i druge događaje, gdje se održavaju i u koje vrijeme? Sve to možete doznati na Facebooku odjednom i unaprijed te planirati prema tim informacijama.

- I usput stisnuti gumb da dolazim te tako pokazati svima koji me očekuju da ću ih usrećiti svojim dolaskom!
Kakve zabave? Zabava može biti u mojoj kući ili kod mojih prijatelja i svi su obaviješteni barem tjedan dana ranije te mogu unaprijed planirati prema tim informacijama.
Aha, mislite anonimne zabave. Zabave u kafićima, zabave u disko-klubovima. Odgovor na ovo pitanje je zapravo dio mog zaključka pa ću to ostaviti za kraj.

9. Možete pratiti osnivača Facebooka Marka Zuckerberga. Ili ne morate.

- Prevario sam se. VRHUNAC!

10. Naravno, Facebook ima velikih problema s zaštitom osobnih i privatnih podataka, ali sve više ljudi zapravo i ne brinu oko toga. Pogledajte samo koliki broj više ne koristi lažna imena na profilima. Vremena su se promijenila, a ionako svi vas prate - Google, Apple...

- Aha, pomirili smo se zapravo s tim? Ja sam mislio da ima još onih naivnih koji misle da nas nitko ili ništa ne prati.
Vjerojatno i ima, ali sad nas je autor ovog članka prosvijetlio.
Da, zato što su svi drugi zaboravili na svoju privatnost, morate učiniti to i vi. Kakva sekta povodljivih bezumnika!
Vremena su se promijenila? Da, postajemo društvo otvorenosti i iskrenosti i F nam u tome pomaže
<3 xoxoxoxo

11. Koliko ste puta odustajali od nekog društvenog servisa na internetu? Počnimo s YouTubeom za primjer...

- Za što je ovo točno razlog? Za ne obrisati youtube kanal ili ne obrisati F?
Ovo mi stvarno nije jasno. Youtube je također postao utočište za sebeemitirajuće i egomanijakalne Narcise. Ipak, to je bilo očekivano jer je on tako napravljen. Svi s kamerama se mogu snimati i uploadati. Sa svim tim slobodama govora i mišljenja, što ste očekivali? Da će mali Mate ostati anoniman i šutljiv i dalje? Ma kakvi, pred kamerom čak ni ne osjeća sram jer nema nikog da ga gleda u tom trenutku kad melje svoja sranja.
Kakve to ima veze s razlogom ne brisanja F-a? Možda zato jer su slični ljudi i na jednoj i na drugoj online "usluzi"?
Ili jer se i na youtube može preko F connecta, što god da to bilo?


12. Studirali ste u inozemstvu ili bili na godišnjem pa ste upoznali nove ljude i sprijateljili se. Zvati ćete ih i slati im email? ne, prvo ćete ih pronaći na Fejsu, a tamo ćete ih i zadržati bliskima sebi.

- Ovaj "razlog" je identičan "razlogu" pod brojem 4. Ne moram valjda ponovno na to odgovarati, ne?
Moram priznati, dodano je nešto novo. Autor se potrudio ne samo ponoviti pitanje nego izmijeniti riječi i dodati nešto novo. Na F-u ću zadržati ljude bliskima. Mislite, bliskima u smislu pod budnim okom velikog brata kojeg se sad svaka budala može igrati? Ako je to vaš pojam za držati nekoga bliskim, tada jednostavno kupite kavez za svoju ženu ili muža i djecu i "promatrajte" ih. Biti ćete bliži nego ikad!


13. Facebook je jedna od najomiljenijih aplikacija na svim platformama smartphone uređaja. To je činjenica.

- I zato da ga nikad ne obrišem? Mislim, opet ista stvar kao i s prethodnim razlozima (vidi broj 10)! Zato jer su drugi ljudi nešto, vi bi isto tako trebali to nešto. Pretvaramo se u gomilu idiota koji nisu sposobni razmišljati svojom glavom. Službeno se to zove logička pogreška pozivanja na većinu.
Jeste li možda slučajno gledali film Idiocracy? Ako niste, pogledajte.






I to je sve? Da, hvala na tome što je to sve.
Ima i jedan drugi članak preko kojega sam zapravo došao do ovog na kojeg sad odgovaram.
Članak je malo bolji od ovog, ali čisto zato jer se bazira na istraživanju (namješteno ili nenamješteno) koje je još uvijek bolje od ovih 13 "razloga". Čini mi se da tih kobnih 13 nije pisala jedna osoba nego su to nečiji odgovori uzeti od nekud i samo pejstirani ovdje. No, kako god bilo, spomenuo sam taj drugi članak jer u njemu netko odgovara da ne koristi/ili je prestao koristiti F jer to nije "stvaran život". To mi je posebno zanimljivo jer se zadnje vrijeme dosta bavim razmišljanjem o tome što je to stvarnost i kakva je ona (vidi neke od prethodnih postova, najnoviji: "Online igrači šaha").

Mogu reći samo kako se meni čini, to još uvijek ne znači da je to apsolutno točno i da vrijedi za sve korisnike F-a.Svoj legitimitet koliko toliko crpim iz toga što sam i sam bio korisnik F-a,ali to nije moglo trajati duže nego što je trajalo. Zapravo, dugo je i trajalo.
F nema veze sa stvarnim ili nestvarnim životom. On ne bi mogao biti svrstan pod kategoriju virtualnog, iako se nalazi u tzv. virtualnoj sferi. Ipak, on ne stvara "svoj" svijet. F je više ekstenzija ovom tzv. stvarnom svijetu/životu. On je instrument koji se prividno koristi besplatno. Većina ljudi doduše ne vidi da je F ekvivalentan ogromnom polju koje je predviđeno za postavljanje jumbo plakata. Vlasnik polja ne uzima novce od onih koji su samo u prolazu i razgovaraju s onima koji su isto tako tu negdje u blizini. Međutim, šanse su velike da netko od pukih prolaznika vidi na plakatima nešto što mu treba ili ne vidi čak ni sam nego mu za to nešto kažu drugi. Korisnicima F-a je samo bitno da je to sve skupa besplatno i da im koristi. Pitanje je za što im koristi i kakve ta nekontrolirana i neograničena društvenost posljedice ima na njihov život. Uz saznanje da je F u pogonu iz čisto ekonomskih razloga, ne može se ipak odbaciti i ostale probleme koje pogon te mašinerije stvara! Ovce imaju lijepu dlaku što je njihova prirodna karakteristika pa ih ljudi koriste kako bi od vune radili raznu odjeću. Dalo bi se oko toga prepirati, ali hipotetski: ljudima je prirodna karakteristika društvenost. Što mislite što vama rade kad koristite F? Što mislite koja je razlika između vas, korisnika F-a, i ovaca? Trebali ste već i sami naučiti da u kapitalizmu nije ništa besplatno, pa makar na proizvodu pisalo: BESPLATNO (i biti će besplatno). Toliko o (naizgled prikrivenom) ekonomskom aspektu.

Spomenuo sam u odlomku iznad da je F zapravo ekstenzija tzv. stvarnom svijetu/životu.
Svi razlozi iznad na to ukazuju. On nam (ne)treba da bi kao poboljšali našu društvenu stranu u "stvarnom" životu.
Trebamo kontakte i još više kontakata. S onima koje poznajemo ostajemo u "bliskim" odnosima.
One koje ne poznamo, upoznajemo prvom (ili nekom već) prilikom.
Početna društvenost generira još društvenosti.
I s tim da je ovo sve pisano s naivnom pretpostavkom da su svi korisnici dobronamjerni prema drugima. Naivna pretpostavka da F nije pun pedofila, silovatelja i amaterskih špijuna. Pretpostavka da je cijeli svijet dobar i da zla u njemu nema.





Link na "originalni" članak

Oznake: 13, kontrola života, špijuniranje, privatnost, F

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>