Zvjezdani ratovi

12.02.2013.

Uskoro ćemo opet imati priliku na HRT-u gledati jedan od najboljih SF ciklusa. (LINK)
Nije potvrđeno i ne zna se da li "Zvjezdani ratovi" ili "Zvjezdane staze" imaju više poklonika.
Iako je to samo moje nagađanje, čini mi se da "Zvjezdani ratovi" ipak broje malo više poklonika.
Obje franšize su legendarne, ali "Zvjezdani ratovi" imaju tu neku čaroliju koja je zaobišla "Zvjezdane staze".

Htio sam napisati posebno postove u kojima bih objasnio The Force (u daljnjem tekstu ću pisati "Sila"), a kasnije i tamnu stranu sile (dark side of the Force) i svijetlu stranu sile (light side of the Force). Odlučio sam na kraju ipak to sve strpati u jedan post koji, nadam se, neće biti predugačak.


Sila je metafizički princip koji prožimlje cijelu galaksiju u kojoj se događa radnja "Zvjezdanih ratova".
Ona drži na okupu cijeli svemir. Sila ima svoje manifestacije i, zavisi o školama koje su o njoj naučavale, može biti smatrana čak kao svjesno biće. Ipak, za većinu je ona samo nevidljiva sila koja je svuda oko nas.
Bića koja su osjetljiva na silu (force sensitives) mogu koristiti njezine moći u različite svrhe.
Telekineza, predviđanja, razni umni trikovi. Općenito, svaka radnja za koju koristimo silu nije moralno obojena, makar se neki poduhvati povezuju s određenom stranom sile. Prilično je jednostavno i možda pomalo naivno: postoji tamna strana sile (dark side of the force) i svijetla strana sile (light side of the force). Neću ulaziti u to dublje, ali čini mi se da ta "crno bijeli svijet" podjela oduzima mogućnosti finijeg nijansiranja. U filmovima se to ne može vidjeti, ali kasnije napisane knjige (ili igrice u nekim slučajevima) bolje opisuju silu i njezine nijanse. Postoje Jediji koji su skloni povremenom kaosu i postoje Sithovi koji imaju osjećaj za pravdu. Postoje čak i oni koji mijenjaju strane (čak i više puta!). Primjer je Darth Revan.



Dakle, radnje koje činimo uz posezanje za silom nisu moralno odmah obojene. Iako, postoje neke koje se pripisuju jednoj ili drugoj strani. Recimo, davljenje silom (ispričavam se nekom obrazovanom u tom smislu na prijevodima - Force choke) se pripisuje uz tamnu stranu, ali Luke Skywalker (koji je light side) koristi davljenje (spada pod telekinezu) na čuvarima koji su na ulazu u Jabbin brlog/dvorac/bunker.
Najviše moralno obojena radnja je vjerojatno poznati Force lightning (to neću prevoditi!). Ovu nedjelju to nećete vidjeti, ali hoćete ako nastavite gledati filmove slijedećih nedjelja. To će vam demonstrirati Darth Sidious.



Sila je jedna, a postoje dva načina kako ju koristiti.
Tamna strana vam daje veću moć i uz snažne emocije (bile one pozitivne ili negativne) možete više toga (akrobatski, ali i čudesno/magično učiniti). Bijes i srdžba samo potenciraju snagu tamne strane. Ako bih morao tako reći (i usput parafrazirati majstora Yodu), tamna strana se koristi za napad. Svijetla strana sile se koristi za znanje i obranu.



Nwűl tash.
Dzwol shâsotkun.
Shâsotjontű châtsatul nu tyűk.
Tyűkjontű châtsatul nu midwan.
Midwanjontű châtsatul nu asha.
Ashajontű kotswinot itsu nuyak.
Wonoksh Qyâsik nun.



Prijevod jezika Sitha na engleski (basic) jezik:


Peace is a lie, there is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
The Force shall set me free.


Svjietla strana sile se koristi za činjenje dobra. Jediji uvijek štite slabije i poštuju svaki oblik života.
Uvijek su spremni pomoći te to rade nesebično, nikad ne primajući plaću za učinjeno ili osobnu slavu.
Slavu ipak stječu jer bića pričaju o njima.

There is no emotion, there is peace.
There is no ignorance, there is knowledge.
There is no passion, there is serenity.
(There is no chaos, there is harmony.)
There is no death, there is the Force.



- Obi-Wan Kenobi, jedan od najpopularniji jedija (uz Yodu koji vjerojatno drži prvo mjesto). Neslužbenim kanalima doznajem da je i miljenik ženskih fanova Star Warsa - barem onih koje vole light side of the Force...

Dok sithovi koriste osjećaje kako bi postali jači, jediji obuzdavaju osjećaje, pogotovo one jake. Pripadnici jedijskog reda (Jedi Order) žive u celibatu, odnosno romansa im nije dopuštena. Nisu se svi jediji toga držali. Neki su imali skrivene romanse kao što je to imao Anakin Skywalker. Iz animiranih serija (LINK) doznajemo da je i Obi-Wan imao priliku za ljubavnu vezu, ali ju je odbio. Ona je to shvatila i sve je ostalo na ljupkim pogledima. Možda jedan od razloga zašto je Anakin pao u tamu, a Obi-Wan ostao uvijek u svjetlu.

Tamna strana daje brzi put do moći, ali uzima svoju cijenu. Darth Sidious je primjer kako učestalo korištenje raznih (jakih) moći uz pomoću sile korumpira tijelo korisnika. Dobio je već prilične opekotine kad se borio s Mace Winduom, ali kasnije je postao još "užasniji" i deformiraniji. Promjenio mu se i glas (postao je dublji i demonskiji). Česta pojava koja se događa kod korisnika tamne strane sile su prvo žute, a onda crvene oči.




Kako ta tzv. sila funkcionira?
Osjetiljivi na silu imaju određeni broj midiklorijana (midichlorians). Midiklorijani su mikroorganizmi koji se nalaze u našoj krvi. Što više midiklorijana, to više potencijalne osjetljivosti na silu i tim veće moći. Najviše midiklorijana je imao Anakin Skywalker koji je bio prorečeni tzv. spasitelj i "the one who will bring balance to the Force" - da, aluzije na kršćanstvo i Isusa su ovdje veoma jake.

Osim tih midiklorijana (koji su otežali koliko i olakšali stvar s objašnjavanjem sile), mislim da radnje koje se čini uz podršku sile treba gledati kao na fizičke manifestacije duhovnog. Lucas je vjerojatno pokušao biolozima (želim reći, znanstveno) približiti pojam sile. Ne znam što se s tim postiglo. Što se mene tiče, moglo je i ostati na čisto duhovnom aspektu. Sumnjivaca će uvijek biti. Za njih: "Ono što um ne zna, oči ne vide."

Zanimljivo je da i sithovi i jediji meditiraju. Sithovi na jake emocije i u svrhu boljeg shvaćanja tih jakih emocija da bi izvukli čim više moći iz njih, a jediji rade nešto slično što i mi radimo kad meditiramo. Smirivanje vrtloga misli koji zamagljuju našu svijest.
Sithovi, skloni naglim reakcijama i nasilju. Jediji, pacifisti i promišljeni.

Zanimljivo je i to što su obje strane (globalno) htjele istu stvar. Mir u galaksiji. Jedni su to htjeli fašističkom metodom, a drugi demokratskom. Doduše, mislim da se ovo što su sithovi htjeli ne može nazvati mirom. Više redom/nasilnom disciplinom. Da, stvarno fašistički pojmovi.


Jediji me užasno podsjećaju na buddhiste, ali i na istočnjačke religije općenito.
Budući da me buddhizam privlači, mogu jedije prilično dobro shvatiti.
Sithovi mi više djeluju kao djeca koja su pokupila previše moći.
Pogotovo smješno zvuči ta sithovska centriranost na same sebe.
Moćni egomanijaci kojima je najbitnije da se pročuje za njihova zla djela i da ih se svi boje.
Ego je stanje uma koje spada pod nezrela stanja.
Stanje u kojem još ne pojmimo da smo svi povezani i da jedni bez drugih ne možemo.
Ono što se događa jednom od nas, imat će posljedice i na ostale.
Nitko nije izdvojen iz cjeline...



Postoji 6 filmova "Zvjezdanih ratova", ali se snima još! Načuo sam da će biti snimljeni spin off filmovi o Han Solu u mladosti i Boba Fettu! Budući da sam veliki fan tog lovca na glave, jedva čekam. Mislim da bi bilo lijepo kad se ne bi toliko zanemarivalo i starije doba "Zvjezdanih ratova". Doba stare republike (The old republic - odličan,u prošlim postovima spominjani,MMO je napravljen pa se pridružite na svjetloj strani ili tamnoj strani - igram na obje) kao da ne postoji za one koji rade filmove. Nemojmo zaboraviti i knjige koje mogu samo produbiti naše shvaćanje svijeta zvjezdanih ratova. Nedavno sam pročitao odličnu knjigu o Darth Plagueisu od James Lucena (LINK na knjigu) koja ne samo da mi je dočarala velikog i mudrog Hego Damaska, nego mi je i dala produbljeni uvid u profil Darth Sidiousa. Ipak, želio bih upozoriti one koji će se upuštati u čitanje Star Wars knjiga da paze na autore. Čitao sam jedan (neću navoditi ime i djelo) veoma loš fan art. To je, nažalost, bila prva Star Wars knjiga koju sam pročitao, ali nisam izgubio nadu i dobro da nisam jer Darth Plagueis je bio odličan.


Želim svim ljubiteljima Star Warsa da uživaju ovu nedjelju i nadolazećih par nedjelja.




Neka sila bude s vama




Oznake: Star Wars, Jedi, Sith, HRT

<< Arhiva >>