Dom po mom https://blog.dnevnik.hr/maison

srijeda, 28.07.2010.

Kratki update ni o čemu posebno


Javio se geomehaničar, elaborat ćemo dobiti u petak. Kaže da će temelji morati biti čvršći no što je predvidio projektant, jer tlo nije baš idealno, što god to značilo.
Jedva čekam predati elaborat arhitektu da više napravi taj nacrt iskopa temelja pa da srušimo tu kuću, samo da se nešto pokrene.

Elektra je isključila struju u kući, u dogovorenom roku. I javili su nam kako moramo platiti unaprijed 50% od cijene priključka (koji se inače plaća tek kad je kuća izgrađena i instalacije ispravne).
Zašto – da bismo uopće imali građevinski priključak. Da ne krademo susjedu struju dok gradimo kuću.
Mislim, to je OK, nije to dodatni trošak, već samo malo uranjeni trošak (10.000,00 kn) na kojeg nismo sad računali. rolleyes

Uplatnice za komunalni i vodni doprinos još nisu stigle, cijeli državni aparat očito je na odmoru. Al to mi je svejedno čudno jer su oni obično jako ažurni kada treba nešto naplatiti.

I to je to od novosti, bitno da se nešto dešava..

28.07.2010. u 12:07 • 4 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 26.07.2010.

Kvadratura i raspored


Kako sam i rekla, kuća se sastoji od dva dvoetažna stana koja su potpuno odvojena jedan od drugoga, dijele samo hodnik na ulazu u kuću.

Stan br.1 (prizemlje i dio prvog kata)

Dvije spavaće sobe, dnevni boravak i blagovaonica u jednom, s izlazom u vrt (iza kuće), kuhinja, kupaonica, stepenice koje vode na kat.
Na katu se nalazi veća spavaća soba i kupaonica s malim predsobljem gdje je predviđen ugradbeni ormar.
Stan br. 1 ima 96 m2 netto.

Stan br.2 (dio prvog kata i potkrovlje)

Stepenice iz prizemlja vode na prvi kat gdje se nalazi: spavaća soba, garderoba i vešeraj (prostorija za pranje, sušenje i peglanje robe, iliti nekakva vrsta ostave) + kupaonica. S tim da garderoba i vešeraj imaju mogućnost da se prenamijene jednog dana u sobu ukoliko će za to biti potrebe.
Potkrovlje: kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak u jednom, spavaća soba, špajza i kupaonica. Dnevni boravak ima veliku kliznu stijenu i izlaz na terasu veličine 20m2. cerek
Tu je i „greška“ u 3d slici, jer je ta terasa službeno neprohodni krov, pa se i tako u nacrtima nije smio napraviti izlaz na istu, zbog toga izgleda kao da ako prođete kroz vrata ispadnete van iz kuće belj
Stan br. 2 ima 104 m2 netto.

Evo i brutto kvadrature:
Prizemlje: 100,70 m2
Prvi kat: 101,60
Potkrovlje: 76,20 zatvorenog prostora + 24,90 m2 otvorenog prostora (neprohodni krov iliti terasa)

Nevjerojatno, ali nigdje ne mogu naći detaljnu kvadraturu po prostorijama.

26.07.2010. u 13:18 • 2 KomentaraPrint#^

Geomehaničko ispitivanje tla i ostale finese


Dok nestrpljivo čekamo uplatnice komunalnog i vodnog doprinosa, kuću trebamo srušiti i napraviti iskop.
S obzirom da je tlo u kvartu u kojem gradimo dosta nestabilo (ravno ali ima dosta močvarnog tla no ), preporuka arhitekta bila je da prije iskopa napravimo geomehaničko ispitivanje tla kako bi točno mogli odrediti koliki će biti temelji.
Nemamo podrum, pa nam temelji moraju biti što čvršći mogući. Susjed na čiju kuću smo prislonjeni ima upitan podrum (navodno ga je imao pa zatrpao) i arhitekt i statičar smatraju da je i zbog toga bolje napraviti ispitivanje tla.
Pa smo to napravili prije nego smo srušili kuću, da ne bi morali dva puta plaćati dolazak bagera, napravit ćemo odjednom rušenje + iskop.

A za iskop trebamo imati nacrt iskopa temelja, što ćemo dobiti tek kada geomehanički elaborat bude gotov i statičar napravi nacrt.

Sad čekamo elaborat (treba doći krajem tjedna) i nadamo se da je tlo okej, no geomehaničar nije bio baš zadovoljan pri samom bušenju.. sreća pa je napravio više bušotina na različitim mjestima kako bismo dobili što točnije rezultate.

Nadam se da ćemo uspjeti srušiti kuću do kraja kolovoza. Plan je do kraja godine napraviti temelje.
Dok se temelji suše i što već trebaju, iskoristiti to vrijeme za financijsku konstrukciju, potragu za najboljim mogućim izvođačima radova i odluku hoćemo li kupovati materijal pa plaćati samo ruke, ili će izvođač to sam...i za početak 2011. imati sve spremno za gradnju.
Svi savjeti su dobrodošli. mah

26.07.2010. u 12:03 • 3 KomentaraPrint#^

nedjelja, 25.07.2010.

Kuća to-be

Nemam pojma zašto je ispala tako mala ali ako kliknete pojavit će se full image.
Ipak mi je ovo prva slika, bit će bolje kad se ufuram :)
Uglavnom, u nastavku možete vidjeti object of our affection cerek


Slike.hr - besplatan upload slika

Sutra ću detaljnije o kvadraturi, rasporedu, i razjasniti jednu očitu grešku na slici belj

25.07.2010. u 22:52 • 2 KomentaraPrint#^

petak, 23.07.2010.

Borba s birokracijom


Korak br.2
Zaboravila sam napomenuti da smo angažirali geodeta da izradi geodetsku podlogu taman kada smo angažirali i arhitekta.
Prvotni plan bio je da napravimo tri stana, no kada su ti nacrti bili gotovi shvatili smo da zbog raznoraznih ograničenja svaki stan može biti cca 70 m2. Što nije malo, da se razumijemo, ali budući da ovo gradimo jednom i da tu planiramo živjeti duugo, htjeli smo ipak malo veći komfor. Nakon dogovora i razgovora doma, odluka je pala na dva stana.

Jesen 2009 - arhitekt predaje papire na Grad. Tu se javljaju prva komplikacije - referentica nas traži dodatne papire. Trebali smo napraviti dodatni elaborat od geodeta (dodatnih 4.000,00 kn).
Dalje: na katastarskoj podlozi stoji da je naša kuća sagrađena u veljači 1968.
Kao što u zakonu stoji, sve kuće koje su napravljene do 15.2.1968. godine smatraju se legalno sagrađenima i potrebno je samo pribaviti potvrdu u urbanističkom uredu da je objekt građen prije navedenog datuma. No na katastru su nama izdali potvrdu da je kuća sagrađena u veljači 1968., a ne stoji točan datum, što je našoj referentici predstavljalo problem br.1.

Otišli smo na Katastar gdje nam je dotična referentica koja je pisala potvrdu (koja je, btw. koštala 700 kn) rekla da ona ne može napisati točan datum iz nekih razloga koje nije znala objasniti (ili ih ja nisam mogla shvatit).

Moram pojasniti zašto je ta potvrda bitna - s tom potvrdom imamo dokaz da je na tom mjestu postojala kuća sa svim priključcima, i da možemo sagraditi Zamjensku poluugrađenu stambenu građevinu, a ne novu novcatu kuću, a samim time i pri plaćanju pristojbi i komunalnih i vodnih doprinosa ne plaćamo cijenu od nule, već razliku u kubikaži stare i nove kuće, što su značajne razlike u cijeni.

Referentica nam je rekla da se obratimo pročelnici jer ona ne zna što bi nam rekla (?). Nakon razgovora s pročelnicom i nekoliko dolazaka k njoj, njezinih uvida u geodetske podloge, mi smo ipak dobili novu potvrdu u kojoj piše da se "smatra da je kuća izgrađena do 15.2.1968.", što je našoj referentici na gradu bilo dovoljno.
Ja i dalje ne znam u čemu je bio problem - zar nije logično da ako postoje slike iz zraka iz veljače 1968. na kojima se kuća nalazi, da sigurno kuća nije nastala iz ničega od 15.- 28.2.1968.?
Naravno, ponovno smo platili 700 kn, iako nije bila naša greška.
Ali OK, birokracija je neumoljiva i mi smo pribavili sve potrebno da referentica pošalje projekt Vodi, Elektri i kome već treba da daju svoje suglasnosti.

Sve se odužilo do drugog mjeseca ove godine. Elektra nam je prva poslala suglasnost i Rješenje o priključku koje trebamo platiti kada se kuća sagradi - oko 20.000,00 kn.
Dolazimo do problema br.2. A zove se Odvodnja. Prvi projekt vraćaju na Grad s objašnjenjem da im trebaju neki dodatni detalji (to ne znam što je točno bilo jer je to riješavao arhitekt sa projektantima odvodnje i referenticom).
Računamo da će drugi projekt s izmjenom prihvatiti i ne brinemo previše.
Javlja arhitekt da su i drugi odbili. Sad se ja uključujem u to jer se to zaista odužilo (već je travanj) i sve se čini da će se još odužiti.

Zovem ja referenticu na Odvodnji da vidim gdje je zapelo i tu počinju drame.... ona meni objašnjava da njoj i dalje nisu neke stvari jasne, i da joj fale podaci o točnoj lokaciji kanalizacijskog šahta. Ja to prenosim arhitektu, on prenosi projektantima, projektanti zovu nju... Šaljemo izmjene po treći put. Taj cijeli proces u državnoj upravi traje tjednima, to je strašno...dok oni to odobre, pošalju, urudžbiraju, dok im to neko vrijeme stoji na stolu, dok oni to pogledaju, registriraju i počnu raditi na tome...
Nakon što sam procijenila da je treći put izmjena na njenom stolu, zovem je po stoti put. Ona i dalje ima neke nedoumice oko tog šahta.
digresija: sa šahtom je sve u redu. sve je legalno građeno i mi imamo račune od odvodnje iz 1982. godine koje sam joj također poslala na uvid no to nju baš ne dira previše.
Pitam što da radimo, ona kaže da ne zna. "Ja zaista ne znam što da ja vama kažem. Moram se malo zbrojiti sama sa sobom i odlučiti što da radim s vašim slučajem. Znate, ne možete vi raditi sto puta izmjene. Ja sam prošli put poslala finalni negativan odgovor na vaš projekt i ne znam kako da sad to izmijenim. Ići ću na Grad pogledati izvod iz katastra i ragovarati s vašom referenticom" - kaže ona meni.
Idući tjedan otišla je našoj referentici na Grad (koja mi je poslije rekla da ne razumije što je ta žena htjela i kako je ovo prvi put da netko iz Odvodnje dolazi k njoj).
Par dana poslije zove ona mene na telefon: "Znate, ja cijelo popodne razmišljam o tom vašem slučaju i što da radim s vama. Ja bih izašla na teren pogledati taj šaht.".
I dogovorimo se mi i nađemo sljedeće jutro pred kućom. Scena za poluditi - moj tata sa susjedom podiže šaht, ona kleči nad kanalizacijom i viče - otvorite vodu, otvorite vodu, i gura glavu u šaht! lud
Zaključak - sve je OK.
Sljedeća tri tjedna i dalje nam ta ista žena radi problem ali ja sam bila toliko više iznervirana da je to naš arhitekt dalje riješavao s njom. Nakon tri tjedna je javio da je prema njenoj želji izmijenio samo jednu rečenicu u glavnom projektu i to je bilo OK. Dakle višemjesečna drama zbog jedne rečenice?!

Prije mjesec dana, dakle u lipnju, dobili smo od nje Mišljenje u kojem daje suglasnost Odvodnje za izgradnju kuće. Nažalost, sve se zbog nje tako odužilo da smo taman uletjeli u sezonu godišnjih. Još jedna super stvar kod državne uprave je kad referent ode na godišnji, slučaj ne preuzima njegov kolega, već ostaje ležati na stolu dok se dotični ne vrati rolleyes

Naša referentica na gradu (koja se pokazala dosta ažurnom i korektnom) poslala je sve papire na obračun komunalnog i vodnog doprinosa. Sad smo u fazi svakodnevnog otvaranja kaslića i sa strepnjom čekamo te uplatnice.

U sljedećem postu korak br.3. jer vidim da sam malo ovdje pretjerala sretan
E da, možda ne baratam dobro terminologijom, nazivima ureda itd., već sam rekla da se još uvijek učim ;).

23.07.2010. u 14:31 • 3 KomentaraPrint#^

Zašto blog?

Blog počinjem pisati jer sam u trenutku kada je pala odluka o gradnji krenula guglati. I jedine korisne informacije koje sam našla bile su one na blogovima.
U ovom trenutku kada još nismo počeli s gradnjom imam mali milijun neodgovorenih pitanja, a ona na koja znam odgovor saznala sam ih od - blogera.
Naivno smatram kako je iskustvo koje upravo stičem neprocjenjivo i da ću kada sagradimo ovu kuću biti puuuno pametnija (to je samo jedna od prednosti gradnjesretan.)
Moja obitelj i ja totalni smo laici u građevini i jednostavno sa svime krećemo od nule, i učimo putem.
A kako je sve krenulo?
Prije 5-6 godina moji su roditelji iskoristili odličnu priliku i kupili staru kuću u Zagrebu, prva zona građenja. U zadnjih par godina dostigla je cijenu i tri puta veću od one po kojoj su je roditelji kupili, pa smo (su) dugo vagali - prodati ili ne.
Da ne duljim, očito je što smo odlučili.
Srušiti staru kuću, napraviti novu, veću, ljepšu, prostraniju..itd.

Korak br.1. Preko preporuke prijateljice našli smo arhitekta (jesen 2008.). Dogovorili smo cijenu (o troškovima ću u nekom drugom postu) i krenuli.
Taj proces pretvaranja naših želja u stvarne nacrte potrajao je nekoliko mjeseci.
Ono što na kraju stoji na papiru je prekrasna, moderna kuća koja se sastoji od dva dvoetažna stana cerek.
Točnu kvadraturu ne znam jer nemam papire pred sobom, ali otprilike svaki stan ima 100 m2 neto.

Koraci br. 2. i 3. u sljedećem postu wave

23.07.2010. u 12:31 • 7 KomentaraPrint#^

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  srpanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Ožujak 2012 (1)
Prosinac 2011 (1)
Studeni 2011 (1)
Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (1)
Kolovoz 2011 (2)
Srpanj 2011 (4)
Lipanj 2011 (2)
Svibanj 2011 (2)
Travanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (6)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (4)
Srpanj 2010 (6)


Komentari da/ne?

Opis bloga

Blog o izgradnji kuće, uspjesima i neuspjesima, živciranjima i veselju pri svakom koraku u izgradnji

Linkovi


Forum.hr

Graditelji koje pratim

Gradnja kuće

Kuća Zagorje

a24e

kamena kućica na škoju

p+1 na Kvarneru
Građenje kuće


Kiko gradnja kuće

Kuća R

Dosad utrošeno


Geodet
4.000,00 kn

Geodet (dodatna podloga na zahtjev referentice)
4.000,00 kn

Arhitekt
16.400,00 kn

Projekti vode/odvodnje i strojarstva
7.500,00 kn

Projekt struje
2.500 kn

Projekt statike
2.000,00 kn

Geomehaničar
4.500,00 kn

Komunalni doprinos
48.000,00 kn

Vodni doprinos
9.900,00 kn

Struja 1/2
11.000,00 kn

Katastarske takse i taksa za izdavanje dozvole
2.150,00 kn

Rušenje i iskop (s tim da iskop još nije napravljen)
14.600,00 kn

TOTAL: 126.550,00 kn iliti cca 18.000 eur