subota, 03.07.2010.

Elementali i Elementi

Svijet je načinjen od mješavine elemenata koji su zastupljeni u različtim količinama.Drevna Kineska i Istočnjačka učenja spominju pet elemenata; zemlju, vodu, vatru, drvo i metal - Od kojih svaki ima svoje simbolično stvorenje ili elemental. Zemlju predstavlja žuti feniks, vatru crveni fazan, metal bijeli tigar, vodu crna kornjača - ponekad u kombinaciji sa zmijom, a drvo zeleni zmaj.

~ × ~

Vjeruje se da je sicilijanski filozof Empedoklo prvi razvio teoriju o postojanju samo 4 elementa: vode, vatre, zraka i zemlje.Naravno, Platon i Aristotel prihvatili su to kao znanstvenu činjenicu. Vjerovanje da se sve sastoji od 4 elementa navelo je alkemičare na zaključak da je jedan element moguće pretvoriti u drugi. I tako su mnogi među njima pokušali običan metal pretvoriti u zlato.

VATRENI ELEMENTALI
- Salamander ili daždevnjak simbol je vatre. Neki su vjerovali da mu je koža toliko hladna da njome može ugasiti vatru, a drugi pak da živi u vatri i da je može rasplamsati. Ipak, riječ je o salamanderu iz svijeta fantastike. U stvarnosti postoji nekoliko vrsta tog vodozemca, odnosno guštera, ali nijedna od njih pa čak ni pjegavi daždevnjak ne može preživjeti u plamenu.

VODENI ELEMENTALI
- Undine, Nereide ili vodene vile predstavljaju vodene elementale. Vidi ih se rijetko i to samo kad lebde u vodenoj prašini vodopada ili u sumaglici što se u zoru ili sumrak uzdiže iznad vodene površine.

ZRAČNI ELEMENTALI
- Silfe su prozračni, nezemaljski duhovi zraka. Poput gnoma i vodenih vila imenovao ih je Paraclesus, liječnik i alkemičar, čije je pravo ime bilo Theophrastus Bombastus von Hohenhaim. Sam se prozvao Paraclesus, što znači veći od Celsusa, slavnog rimskog autoriteta u području medicine.

ZEMLJANI ELEMENTALI
- Gnomi pripadaju zemlji . U njoj žive i u njoj nestaju. Pradavna su to i mračna stvorenja, često odjevena u redovničku halju. Iako su obično mali i zgrbljeni, mogu se preobraziti u divove. Oni također upoće ne nalikuju vrtnim gnomovima, koji su zapravo patuljci. To se pogrešno vjerovanje pojavilo s prvim bajkama.


Written by: Petra
All rights reserved.

- 23:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

×××

°° Blog o fantastničnim i nadnaravnim stvarima.
Enjoy;)


Cursors

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem seLinkovi

Azzul S'phyre
YouTube
The Mystery
.::MISTERIOZAN BLOG::.
paranormalni blog
Para(ne)normalan blog
MIsterije svijeta
Misterije i neobjašnjivi fenomeni
Jesu li duhovi stvarni?
15 najpoznatijih fotografija duhova
Istine o duhovima
Prizivanje duhova
BIGFOOT
Fantasy Hrvatska
Istinita magija
vampiri
Scary games
Horror games
Fantasy priče
Misery
Hororr priče
World horror stories
Vještica u meni
Naš stari blog
Fariy Name Generator


Blog je otvoren 01.07.2010


COPYRIGHT NOTICE ©
This work is under copyright law.
You cannot save,
download or use the picture for any purpose without accessing a license from us.
Please respect copyrights!

B & P


E-mail us

petra4796@gmail.com

nz.buba@gmail.com


layout


Designer: BallonDesign
Resources |+|

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se