magarac blog

petak, 26.02.2010.

Neoliberalno-tržišno sranje

zadnjih dana sa svih strana pozivi na rezanje troškova, na "bolne" rezove smanjenje poreza i doprinosa, pogotovo se so može vidjeti u službenom glasilu neoliberalno-tržišnih seronja, Jutarnjem listu.

razmislite malo što bi se dogodilo kad bi se poslušali njihovi savjeti.

-povećanje izdvajanja u drugi stup na 7-10 posto
-smanjenje plaća i mirovina
-smanjenje broja zaposlenih u državnoj službi
-ukidanje "nepotrebnih" bolnica i daljnje rezanje troškova u zdravstvu
-smanjenje doprinosa
-smanjenje poreza
-privatizacija brodogradilišta
-smanjenje subvencija
-privatizacija,privatizacija, privatizacija

kažu da će se smanjenjem poreza i doprinosa potaknuti potrošnja i zapošljavanje.
ali istovremeno otpuštanje ljudi u državnim službama i smanjenje plaća i mirovina će dovesti do još većeg pada potrošnje.
daljnjom privatizacijom će se nakratko skupiti neka sredstva, ali onda slijedi "rezanje" troškova, otpuštanja i poskupljenje usluga, (slično kao s telekomunikacijama)

smanjenje rashoda će donijeti neke uštede, ali će smanjenje poreza i potrošnje i dalje držati veliku razinu deficita. dugovi se neće moći otplatiti i udio potreban za plaćane dugove, kredita i obveznica u proračunu će se povećavati, što dovodi do dužničkog ropstva.

firme su nam dosta opterećene kreditima, a pad potrošnje će ih dovesti u još veće nevolje.
pitanje je tko će uopće moći otplaćivati dugove.
slično će biti i s osiromašenim građanima koji neće moći vraćati dugove bankama, ako nemaju posla ili s plaćama se ne mogu niti prehraniti.

to je put u kolaps države, a ne rješenje problema.

- 11:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se