magarac blog

utorak, 11.11.2008.

Miriam Makeba - Pata Pata

- 07:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 07.11.2008.

SDP-ovi bezvezni prijedlozi

Prvo

smanjenje stope PDV-a za neke proizvode (ulja i masti, dječju hranu, odjeću, opremu i pelene, te na energente, odnosno prirodni plin, struju, grijanje i gorivo) na 10% i to bi kao trebalo smanjiti cijene tih proizvoda za nekih 9% po njima. Koliko je pad cijene nafte i pšenice utjecao na pad cijene kruha? prije će biti da bi smanjenjem PDV-a trgovci više uzeli sebi, a država bi uzela manje novca.

Drugo

"Druga promjena odnosi se na Zakon o doprinosima, a on bi se, prema esdepeovcima, mijenjao tako što bi se drugačije preraspodijelili doprinosi za mirovinsko osiguranje. U toj preraspodjeli, tvrde u SDP-u, rasla bi neto plaća zaposlenika za četiri posto, a poslodavac ne bi izdvajao više nego do sada.

U praksi bi to izgledalo tako da bi iz prvog mirovinskog stupa poslodavac preuzeo plaćanje osam posto doprinosa, a ostatak od sedam posto bi i dalje išao na teret zaposlenika.Udio za drugi stup porastao bi s pet na devet posto, to bi plaćali zaposlenici, a istovremeno bi se smanjila stopa za zdravstveno osiguranje sa 15 na sedam posto.

Udio za drugi stup porastao bi s pet na devet posto, to bi plaćali zaposlenici, a istovremeno bi se smanjila stopa za zdravstveno osiguranje sa 15 na sedam posto. "(http://www.tportal.hr/fset.html)

Znači malo bi muljali s doprinosima što bi se na kraju svelo na to da da se izdvajanje za zdravstveno smanje sa 15% na 7%, i povećanje izdvajanje za drugi stup(id) mirovinskog osiguranja sa 5% na 9%.

rupu u zdravstvenom sustavu bi riješili tako da vlada iznađe način kako da oporezije bodgate i tako nadoknadi manjak novca.
hmm vrlo sofisticiran i detaljno objašnjen prijedlog.
najprije muljaju i kalkuliraju s postocima i doprinosima, a onda za objašnjenje kako nadoknaditi manjak novca kažu neka vlada već nekako nađe način kako da oporezije bogate.

a kako nadoknaditi manjak novca koji će se dogoditi kad se poveća izdvajanje za drugi stup? čime će se puniti prvi stup iz kojeg se financiraju mirovine?
eh, da neka vlada iznađe neko rješenje, nek improvizira. zato i imamo hdz-ovu vladu. neće valjda sdp-ovci razbijati glavu time kako da se omogući provedba njihovih ideja.

i taj drugi stup je velika greška, možda se sad čini dobar, ali i prijašnji sustav se činio dobar sve dok su ljudi uglavnom samo uplaćivali, dok je bilo mnogo više onih koji uplaćuju od onih koji primaju mirovine.
slično, ako ne i gore bi se moglo dogoditi kad oni koji sad uplaćuju počnu odlaziti u mirovine.

Kaže Milanović:
'Hrvatska danas živi na kredit, i to prilično očajno. Nužne su nam nove zakonske mjere jer nam prijeti avet nelikvidnosti. Potrebna nam je racionalnost, prije svega, države i nužna nam je štednja na svim razinama."

živi se na kredit, prijeti nelikvidnost a on bi smanjivao poreze bez jasne ideje kako da se riješi problem manjka novca u proračunu.
kako bi nadoknadio manjak novca od smanjenja pdv-a? kako od manjeg uplaćivanja u prvi stup? kako bi to vlada trebala oporezovati bogate?

- 12:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 02.11.2008.

Nature Was My Teacher - The Vision of Viktor Schauberger

- 20:52 - Komentari (1) - Isprintaj - #