magarac blog

ponedjeljak, 30.06.2008.

Ukinuti plavi dizel

Umjesto da se povećaju subvencije za plavi disel mislim da bi trebalo razmisliti o ukidanju plavog dizela. Što je veća razlika između cijene dizela i plavog dizela to su veće mogućnosti zloupotrebe plavog dizela, a i ovako se neki već voze i griju kuće na plavi dizel.
Umjesto subvencioniranja dizela mogli bi povećati subvencije za poljoprivredne proizvode.
Isto tako bi umjesto prepiranja oko cijene umjetnog gnojiva i subvencioniranja proizvodnje gnojiva mogli držati tržišne cijene gnojiva i povećati poticaje za poljoprivredne proizvode.

Ali oni to neće napraviti, jer tako ne mogu uništavati naše selo, tako ne mogu podilaziti predstavnicima agrobiznisa, tako ne mogu sprječavati razvoj eko poljoprivrede.

Godinama nas se uvjerava da su gospodarstva s jednom kravom ili dvije neisplativa, neperspektivna i da nam trebaju velike farme.

Volio bih da se vidi tko je učinkovitiji kad bi svi imali jednake šanse.
Koliko košta proizvodnja litre mlijeka nekoga tko ima jednu kravu koju vodi na ispašu i drži u štali,a koliko košta proizvodnja i tvornicama mlijeka?
Velikim proizvođačima država subvencionira plavi dizel i gnojivo za sadnju poljoprivrednih kultura koje će upotrebljavati kao krmivo, (a možda na njih dobivaju i poticaje, to ne znam),onda opet dobivaju poticaje za proizvodnju mlijeka.

Mlijeko se plaća prema nekakvoj kvaliteti, pa oni čije mlijeko se proizvodi u manje sterilnim uvjetima postignu manju cijenu jer kao tamo ima više nekakvih bakterija. Okej, a što je s pustim antibioticima i ostalim otrovima koji se daju kravama u tvornicama mlijeka da se poveća proizvodnja? Je li se i njima smanjuje cijena mlijeka?

Kad bi se poticaji davali samo za krajni proizvod npr. mlijeko, pšenicu ili kukuruz možda bi se pokazalo da ekološka poljoprivreda i nije tako skupa, da i mala gospodarstva nisu tako neučinkovita.

- 21:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #