magarac blog

utorak, 29.04.2008.

Trošarine na hranu

Što je svinjetina?
Je li to ono meso koje se proizvede na našim domaćinsvima gdje se svinje hrane kukuruzom i na starinski način u svinjcu gdje svinja ima prostora da se okrene i gdje svinje šeću dvorištem?
Je li svinjetina ono što se proizvede u tvornicama svinja hranjeno meni nepoznatom muljom hrane za svinje i šopano antibioticima i proteinima, gdje su svinje natrpane u kavezima.

Kao što na drugim stvarima koje kupujemo mora pisati sastav od čega je napravnjen dotični proizvod, tako bi možda i kod mesa trebali kupci biti upozoreni što sve sadrži meso koje kupuju.

Ono meso koje je puno antibiotika, proteina i nije ekološki prozvedeno bi možda trebalo oporezivati trošarinama.
Tako bi mi jeli zdraviju hranu, oni koju zdravu hranu prozvode bi lakše plasirali svoje proizvode a, novcem od trošarina bi se subvencionirala ekološka proizvodnja pa bi nam ta hrana bila dostupna.
Konzmirajući zdravu hranu i ljudi bi bili zdraviji.
Zbog načina kako se kod nas proizvodi hrana naši proizvođači bi dobili poticaj za prozvodnju. Većim poticaima takve proizvodnje bi se više ljudi kod nas se okrenulo poljoprivredi, ljudi bi jeli zdravu jeftinu domaću hranu.

Pogledajte dokumentarac o tome što se dogodi kad se umjesto ekološkoj, država okrene industrijskoj poljoprivredi:
The nature of things

- 08:26 - Komentari (2) - Isprintaj - #