15

petak

veljača

2013

Protiv investicija

Ja sam protiv investicija!
I to protiv bilo kakvih investicija, domaćih ili stranih, javnih ili privatnih, velikih ili malih, u poljoprivredu ili u turizam.... bilo kakvih.

Eto, kad nitko neće ja ću biti protiv investicija. Dobro, ima nekih koji su protiv pojedinih investicija, Plomin, Srđ, ali i ti su u načelu za investicije, ali su protiv tih pojedinih investicija.
Ja sam protiv investicija u načelu.

Zar vama nije čudno to, imate stotine udruga i interesnih skupina koje su za ovo i za ono, ali niti jedna nije protiv investicija kao tavih.
I svi su u načelu za investicije i vlada i privatnici i građani, a servira nam se da će nas investicije spasiti, da su one rješenje problema.

O investcijama kao takvim se uglavnom govori u pozitivom svijetlu, i stalno se po medijima i od strane političara i kapitalista priča o njima. Ne budi li vama to sumnju?

Mislim, ja volim pečenu teletinu, ali da mi svaki dan dolaze ljudi govoriti kako je pečena teletina dobra i kako je super za jesti, ne bi li to pobudilo sumnju. Ako ti se nešto sviđa, ne treba te stalno uvjeravati kako je to dobro i super, zar ne?

A onda da svaki dan jedem samo pečenu teletinu, na kraju bi mi se zgadila. Ko i investicije uostalom.

A stvar je i u tome da oni koji stalno pričaju o investticijama nikako da ih i ostvare, to je kao da ti stalno netko priča da će ti donijeti pečene teletine, a tu teletinu nikako da vidiš.
A da stvar bude gora taj isti non-stop žica neke pare i povlastice u zamjenu za pečenu teletinu.

Poslije nekog vremena cijela ta priča i cijeli taj kocept mora pobuditi sumnju, mislim to sa pečenom teletinom, ovaj investicijama.

Evo nekih stvari koje ne valjaju s investcijama. One donose kratkoročnu dobit, a dugoročno nas i dalje vuku na dno.

Hoće li investicije u željeznice i elektrane donijeti bolji život?
Za njih ćemo se zadužiti vani, i dosta stvari će se uvesti što znači da ćemo poticati razvoj stranih banaka i strane idustrije. To će na kraju plaćati građani kroz poreze i cijenu struje i željezničkih usluga.
Grade se kapaciteti za domaću potrošnu koja će morati plaćati uvezena dobra, što znači daljnje iscrpljivanje i osiromašivanje zemlje i u prvom redu građana.

Strane investicie isto ne valjaju, tu će stranci dovesti pare i opremu izvani, i ako i naprave nešto za izvoz to znači da će i dobra ići vani kao i profit. Zauzvrat ćemo se mi odreći, po običaju, poreza te će tako ovi investitori pokupiti profit, a nama će ostati briga za infrastrukturu koja će omogućiti dobro poslovanje investitorima i briga o radnoj snazi koja mora biti jeftina i dostupna tim investitorima.

Tako sad imamo smanjeni pdv na turizam, ali autoceste i drugu infrastrukturu za dobar turizam plaćaju građani iz poreza.
Grad mora biti čist za turiste, a ne za građane i koga briga ima li mjesta u vrtićima ili je li grad dobro funkcionira.

Ili treba dozvoliti zagađenje ako to paše investitorima, a građane ko pita, a na kraju će oni plaćati zdravstvenu skrb za one koji se razbole.

Osobito me živcira cmizdrenje investitora da im je sve skupo i da moraju čekati na papre i boriti se s birokracijom.
Pa što, moramo se svi s tim boriti i svima nam je puno toga skupo, a te skupe stvari i te dugočekajuće dozvole nisu za investiranje viška i gomilanje profita.
Nama je skup život, mi čekamo dozvole da bi mogli dostojastvemno živjeti i ostvariti prava koja imamo, za koja smo plaćali i plaćamo i nemamo nikakve povlastice i olakšice.

Dakle skupo vam je i dugo čekate na red? E pa stanite u red cmizdravci, ima nas još!

Uostalo čemu nove investicije? Što će nam nove štale kad su i one koje imamo prazne, novi strojevi kad ne rade ni oni koje imamo, nove tvornice kad se zatvaraju one koje sad imamo, novi stanovi kad i sad imamo brdo praznih...
Naravno, stvar je u tome da investicije nisu investicije. One ne služe da bi se nešto proizvodilo jer to možemo i bez velikih novi ulaganja. One su sredstvo potrošnje, zaduživanja i što je najvažnije one su obećanje bolje budućnosti.

A naravno to je i ono najvažnije što se tiče investicija.

Investicije su postale čaroba riječ, nešto u što se sve i svašata može utrpati. One su obećanje bolje budućnosti i nada i posao i stvar i sve što bi trebali željeti u jednom. One su sve, a to znači da su ništa, obična ideologija.

Investicije su tek obećanje bolje budućnosti i izgovor da se ne radi ništa sada niti u drugim područjima koja nisu mjesto investicija. One su obećani raj, samo jedna u nizu riječi koje bi nam trebale olakšati sadašnji težak život, čisto obećanje budućnosti, bijeg iz današnjeg očaja, ideja da je život negdje drugdje, tamo u svijetu investicja.

A sjećate se što je sve bilo prije investicija?

E da nam je imati svoju državu pa će sve procvitati. Pa onda smo je dobili, ali onda kad dobiješ onda shvatiš da je život negdje drugdje.

E samo kad uđemo u EU sve će procvitati, a kako se približavamo EU i kako nam i to obećaje bolje budućnosti istu neće donijeti vrijeme je za novu riječ koja će biti obećanje bolje budućnosti.
Vrijeme je da počmemo čekati novog mesiju, vrijeme je za INVESTICIJE!

Kalendar na blogu 15.02.

1493. pismo Kristofora Kolumba o otkriću novih zemalja.

1564. rođen slavni talijanski fizičar, matematičar i astronom Galileo Galilei, izumitelj teleskopa, smatran i ocem moderne znanosti, poznat po izreci Eppour si mouve (Ipak se kreće).

1573. na današnji je dan vođa seljačke bune Ambroz Matija Gubec, legendarni "seljački kralj", okrutno pogubljen nakon gušenja najveće seljačke bune.

1894. Ferdinand Braun predstavio prvu katodnu cijev za prikaz slike.

1911. rođen Grigor Vitez, hrvatski pjesnik, dječji pisac te prevoditelj s ruskog, slovenskog i makedonskog.

1942. u snažnom vojnom udaru Japanci osvojili Singapur, nakon čega je zarobljeno više od 80.000 indijskih, australskih i britanskih vojnika.

1945. na američkom sveučilištu Pennsylvania na današnji je dan u rad je pušten ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer). Bilo je to prvo računalo za opću uporabu koje je bilo moguće reprogramirati kako bi rješavalo različite računalne probleme.

1954. rođen Matt Groening, autor crtanih filmova Simpsona i Futurame.

1989. sovjetska invazija Afrganistana: Sovjetski Savez službeno je objavio da su sve njegove trupe napustile Afganistan.

2001. u časopisu Nature po prvi je put javno objavljena kompletna skica ljudskog genoma.

2003. najveći antiratni prosvjedi u povijesti (protiv rata u Iraku).

P.S. od danas neću svaki dan objavljivati kalendar a blogu, malo mi previše zatrpava blog pa je druge tekstove teško naći. kalendar možete pratiti na facebooku , a imate i link ispod brojača posjeta.

facebook Kalendar

14

četvrtak

veljača

2013

Kalendar na blogu 14.02.

1400. ubijen engleski kralj Rikard II.

1404. rođen Leon Battista Alberti, talijanski slikar i filozof.

1779. na današnji je dan kapetan James Cook, britanski moreplovac, kartograf i istraživač, smrtno stradao u sukobu s domorocima na otoku Hawaii tijekom svoje treće ekspedicije na Pacifik.

1876. Elisha Gray i Alexander Graham Bell neovisno su jedan o drugome prijavili patent za telefon.

1899. rođen Lovro von Matačić, proslavljeni hrvatski dirigent, jedan od svjetski najštovanijih tumača Beethovena, Brahmsa, Wagnerove i Brucknerove glazbe, dobitnik mnogobrojnih priznanja.

1923. rođen Miljenko Smoje, novinar i scenarist slavnih TV-serija "Naše malo misto" i "Velo misto".

1924. osnovana korporacija International Business Machines (IBM).

1956. počeo komunistički kongres u SSSR-u na kojem će biti osuđen Staljin.

1989. u orbiti je smješten prvi satelit u satelitskoj konstelaciji Globalnog pozicijskog sustava.

2002. Janica Kostelić osvojila prvu hrvatsku medalju na Zimskim olimpijskim igrama - zlato u skijaškoj kombinaciji za žene u Salt Lake Cityju.

2006. Ivica Kostelić osvojio prvu mušku hrvatsku medalju na Zimskim olimpijskim igrama održanim u Torinu.

facebook Kalendar

13

srijeda

veljača

2013

Kalendar na blogu 13.02.

1571. umro Benvenuto Cellini, talijanski zlatar, kipar i pisac manirizma; jedan od najslavnijih zlatara svih vremena.

1633. na današnji je dan toskanski fizičar, matematičar, filozof i astronom, Galileo Galilei, jedna od najbitnijih osoba u 'znanstvenoj revoluciji', otac moderne astronomije, došao u Rim kako bi mu se sudilo zbog ideje o heliocentrizmu koju je Crkva smatrala 'rubom hereze'.

1787. umro Josip Ruđer Bošković, hrvatski filozof, matematičar, fizičar, astronom, diplomat i pjesnik.

1880. Thomas Edison promatrao je Edisonov učinak, koji je kasnije oblikovao osnovu dioda vakuumskih cijevi Johna Ambrosea Fleminga.

1881. Hubertine Auclert, vođa francuskih sufražeta u Parizu, pokrenula je feminističke novine La Citoyenne.

1883. umro Richard Wagner, njemački skladatelj, dirigent, reformator opere i središnja ličnost u njenom razvoju u drugoj polovici 19. stoljeća.

1884. braća Auguste i Louise Lumičre patentirali su "kinematograf" spravu koja je istovremeno bila kamera i projektor.

1894. umro Franjo Rački, hrvatski povjesničar i političar, jedna od najvažnijih ličnosti 19. stoljeća.

1960. rođen talijanski nogometni sudac Pierluigi Collina.

1945. stotinjak britanskih bombardera započelo bombardiranje Dresdena.

1984. Konstantin Černjenko naslijedio Jurija Andropova na mjestu lidera SSSR-a.

facebook Kalendar

12

utorak

veljača

2013

Kalendar na blogu 12.02.

1502. na današnji je dan veliki portugalski moreplovac Vasco da Gama krenuo na svoj drugi put u Indiju predvodeći flotu od dvadeset ratnih brodova. Po povratku s puta dodijeljena mu je titula grofa od Vidigueire sa svim feudalnim pravima nad istoimenim mjestom.

1768. rođen Franjo II, posljednji car Svetog rimskog carstva i car Austrije od 1804. pod imenom Franjo I.

1804. umro Immanuel Kant, njemački filozof čijom pojavom započinje proces razvoja njemačke klasične filozofije.

1809. rođen Charles Darwin, engleski prirodoslovac, osnivač teorije o evoluciji živih bića, dokazao organsku evoluciju te objasnio historiju postanka živih bića iz jednostavnih oblika života.

1818. Čile je pod vodstvom generala Bernardoa O'Higginsa formalno proglasio nezavisnost od Španjolske.

1894. francuski anarhist Émile Henry bacio bombu u Parizu.

1909. osnovano je National Association for the Advancement of Colored People, jedno od najstarijih i najutjecajnijih organizacija za građanska prava u SAD-u.

1912. Kina prihvatila Gregorijanski kalendar.

1961. SSSR lansirao satelit Venera 1, prvu modernu međuplanetarnu sondu koja je, iako zbog tehničkih problema nije stigla do odredišta, postavila temelje navigacijske i komunikacijske tehnologije modernih satelita.

1994. ukradena slavna slika Edvarda Muncha "Krik".

2001. NEAR Shoemaker spustio se na Eros, postavši prva svemirska letjelica koja je sletjela na neki asteroid.

2002. u Haagu počelo suđenje Slobodanu Miloševiću, zbog ratnih zločina na Kosovu i Hrvatskoj, te genocida u Bosni i Hercegovini.

facebook Kalendar

11

ponedjeljak

veljača

2013

Kalendar na blogu 11.02.

660 pr.Kr. prema tradiciji, utemeljena država Japan.

1626. Etiopija se pridružila Katoličkoj crkvi.

1650. umro Rene Descartes, francuski filozof i matematičar, začetnik novovjekog racionalizma i utemeljitelj analitičke geometrije.

1752. otvorena prva bolnica u Americi, Pennsylvania Hospital.

1809. na današnji su dan moreplovci postali neovisniji od sile vjetra. Američki izumitelj Robert Fulton patentirao je parobrod, a iako je bio izrađivan i ranije, Fultonov brod je prvi doživio komercijalni uspjeh te se on smatra izumiteljem parobroda.

1814. proglašena samostalnost Norveške od Danske.

1847. rođen Thomas Alva Edison, jedan od najvećih tehničkih genija.

1877. rođen Milan Ogrizović, hrvatski književnik i političar.

1925. umro Josip Kašman, hrvatski operni pjevač.

1929. potpisan je prvi Lateranski sporazum kojim je Vatikan uspostavljen kao nezavisna suverena enklava unutar Italije.

1931. umro Bela Čikoš-Sesija, hrvatski slikar i jedan od osnivača Društva hrvatskih umjetnika.

1948. u Moskvi je umro sovjetski redatelj Sergej Eisenstein, autor hitova kao što su Oklopnjača Potemkin i Ivan Grozni.

1963. Beatlesi su započeli snimanje svojeg prvog albuma pod nazivom Please Please Me.

1978. Kina ukinula zabranu čitanja Aristotela, Williama Shakespearea i Charlesa Dickensa.

facebook Kalendar

10

nedjelja

veljača

2013

Kalendar na blogu 10.02.

1258. Mongoli osvojili Bagdad i srušili Abasidski kalifat.

1675. umro Ivan Belostenec, autor velikog latinsko-hrvatskog i hrvatsko-latinskog rječnika nazvanog "Gazophylacium", najbogatijeg rječnika kajkavskog narječja, objavljenog 1740.

1837. umro ruski književnik Aleksandar Sergejevič Puškin.

1890. rođen Boris Leonidovič Pasternak, ruski književnik.

1898. rođen Bertolt Brecht, njemački književnik, redatelj, filmski pisac i pjesnik.

1919. umro Antun Radić, utemeljitelj hrvatske etnografije i suosnivač Hrvatske pučke seljačke stranke s mlađim bratom Stjepanom.

1923. umro njemački fizičar, Wilhelm Conrad Röntgen, prvi dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1901., otkrio x-zrake, koje su nazvane njegovim imenom.

1931. New Delhi postao glavni grad Indije.

1940. prvi put javno prikazan crtani film Tom i Jerry.

1947. u Parizu je Mirovnim ugovorom između FNRJ i Italije 175 km2 međunarodno pravno pripalo Jugoslaviji, odnosno Hrvatskoj. Pariškim je ugovorom Istra i dio Slovenije, u međuratnom periodu u sastavu Italije, pripojen Jugoslaviji, zapravo republikama Hrvatskoj i Sloveniji.

1996. računalo Deep Blue porazilo je prvi puta međunarodnog velemajstora i svjetskog šahovskog prvaka Garija Kasparova u igri šaha.

facebook Kalendar

09

subota

veljača

2013

Kalendar na blogu 09.02.

1573. na današnji je dan održana presudna bitka između plemića i seljačke vojske pod vodstvom Matije Gupca kod Stubičkih Toplica, kojom je seljačka buna propala.

1773. rođen William H. Harrison, američki političar i predsjednik.

1825. američki kongres izabrao predsjednika Johna Quincyja Adamsa.

1881. umro Fjodor Mihajlovič Dostojevski, ruski romanopisac, novelist i publicist, jedan od najznačajnijih književnika u povijesti.

1894. u Koprivnici se rodio Pavao Vuk-Pavlović, hrvatski filozof i pjesnik.

1895. voditelj vježbaonice u jednom YMCA centru u Massachusettsu, W. G. Morgan na današnji je dan službeno predstavio novi sport koji je smislio kako bi razbio monotoniju vježbanja, odbojku, koja se prilično brzo proširila svijetom i postala olimpijski sport.

1935. umro Ksaver Šandor Gjalski, hrvatski romanopisac i novelist, pravim imenom Ljubo Babić, pisac historijskih romana, ali i kroničar društva.

1950. senator Joseph McCarthy optužio Američko ministarstvo vanjskih poslova da je puno komunista.

1965. prve američke borbene trupe poslane u Vijetnam.

1969. prvi let Boeinga 747.

1981. umro je Bill Haley, jedan od prvih američkih rock and roll glazbenika.

2001. američka podmornica USS Greeneville slučajno pri izranjanju potopila japanski brod Ehime Maru.

facebook Kalendar

08

petak

veljača

2013

Kalendar na blogu 08.02.


imendan svima koji se zovu Jeronim, Jozefina, Mladen i Jerko (dakle meni)

1075. mletački dužd Domenico Selvo na današnji je dan protjerao Normane iz dalmatinskih gradova koji su mu se svečano obvezali da nikada više neće dovoditi niti Normane niti druge strance u Dalmaciju čime su potvrdili vlast Venecije nad svojim teritorijima.

1587. škotska kraljica Maria Stuart pogubljena je u dvorcu Fotheringhay zbog sumnje na upletenost u Babingtonovu zavjeru radi ubojstva svoje rođakinje kraljice Elizabete I. od Engleske.

1834. u Tobolsku se rodio ruski kemičar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, autor Periodnog sustava kemijskih elemenata.

1849. umro France Prešeren, slovenski pjesnik i pravnik.

1885. rođen Ivan Kozarac, hrvatski pjesnik, pripovjedač, romansijer i dramatičar, tematizira život i sudbine slavonskih seljaka.

1904. Japan izveo iznenadan pomorski napad na Port Arthur, rusku pomorsku bazu u Kini, čime je otpočeo Rusko-japanski rat.

1963. rođen pjesnik, pjevač grupe Daleka obala, Marijan Ban.

1924. u Nevadi (SAD) izvršeno prvo pogubljenje uz pomoć smrtonosnog plina.

1981. dvadest i jedan navijač poginuo na nogometnoj utakmici u Grčkoj.

1992. otvorene Zimske olimpijske igre u francuskom Albertvilleu na kojima je po prvi put nastupila Republika Hrvatska.

facebook Kalendar

07

četvrtak

veljača

2013

Kalendar na blogu 07.02.

1477. rođen Thomas More, engleski humanist i državnik, u teoriji o idealnoj državi ne ograničava se isključivo na sferu raspodjele, već se proširuje na organizaciju društvene proizvodnje u cjelini.

1560. umro Bartolomeo Bandinelli, talijanski kipar.

1812. rođen Charles Dickens, engleski književnik, najznačajniji pisac viktorijanske epohe.

1880. početak izlaženja priča o Pinnochiju.

1898. Émile Zola doveden pred sud u Francuskoj zbog znamenitog članka J'Accuse.

1927. rođen Dušan Vukotić, hrvatski redatelj, scenarist, animator, crtač i karikaturist. Po osnivanju Studija za crtani film Zagreb filma, 1956. realizira prvi potpuno svoj projekt Nestašni robot, otvarajući seriju duhovitoga i lucidnog parodiranja najpoznatijih žanrovskih kino-modela. Vukotić je pronio slavu Zagrebacke škole crtanog filma i dobitnik je brojnih svjetskih nagrada. Godine 1962. dodijeljena mu je i nagrada Oscar za film Surogat što je bio i prvi Oscar dodijeljen animiranom filmu izvan SAD-a.

1964. britanski bend The Beatles otpočeo svoju prvu turneju po SAD.

1971. u Švicarskoj žene dobile pravo glasa na saveznoj razini, to ti je tako kad si napredna, miroljubiva i tolerantna zemlja.

1991. prisegnuo haićanski predsjednik Jean-Bertrand Aristide.

1992. potpisan Ugovor iz Maastrichta o Europskoj Uniji.

facebook Kalendar

06

srijeda

veljača

2013

Kalendar na blogu 06.02.

1819. Sir Thomas Stamford Raffles utemeljio je Singapur, novo trgovačko uporište za Britansku istočnoindijsku kompaniju.

1820. prvi afroamerički doseljenici (američki oslobođeni robovi) došli u Liberiju

1834. rođena Ema Pukšec, poznata pod imenom Ilma de Murska, hrvatska koloraturna sopranistica, svojom pojavom, ekscentričnošću i pjevačkim darom je bila metom pozornosti, gdjegod je djelovala.

1891. svi ljubitelji stripova prije ili kasnije sreli su se s braćom Dalton, negativcima u serijalu o spretnom kauboju Lucky Lukeu (Taličnom Tomu za starije generacije). Zanimljivo je da su upravo na današnji dan zloglasna braća izvela svoju prvu pljačku vlaka. No, sličnost sa stripom ovdje zapravo tek počinje, jer su sva četvorica, ironično, tijekom mladosti bili ne samo na strani zakona nego i njegovi predstavnici

1918. umro Gustav Klimt, najvažniji slikar austrijske secesije s izrazito istančanim simbolističkim stilom.

1918. žene u Velikoj Britaniji dobile pravo glasa.

1922. Francuska, Italija, Japan, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo potpisale Washingtonski pomorski sporazum radi ograničenja pomorskog naoružavanja.

1958. nogometaši Manchester Uniteda stradali u avionskoj nesreći kod Münchena.

1959. Jack Kilby je prijavio patent za prvi integrirani krug.

1988. umro Zvonimir Rogoz, proslavljeni hrvatski kazališni i filmski glumac i prvi stogodišnjak u kazališnoj povijesti Hrvatske.

2001. Ariel Sharon pobijedio na izborima za izraelskog premijera.

facebook Kalendar

05

utorak

veljača

2013

Kalendar na blogu 05.02.

1578. umro Giambattista Moroni, italijanski slikar.

1840. rođen škotski izumitelj John Boyd Dunlop, izumitelj pneumatske gume.

1852. otvoren Ermitaž u Petrogradu.

1864. rođena Jagoda Truhelka, hrvatska književnica, prethodnica Ivane Brlić-Mažuranić i zajedno s njom osnivačica hrvatske realističke dječje književnosti.

1909. objavljeno otkriće bakelita, prve umjetne plastične mase.

1922. umro Eduard Slavoljub Penkala, hrvatski inženjer i jedan od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća.

1933. početak izgradnje mosta Golden Gate u San Franciscu.

1936. premijera Chaplinovog filma Moderna vremena.

1958. Gamal Abdel Nasser izabran za prvog predsjednika Ujedinjene arapske republike, znači Egipta.

1971. letjelica Apollo 14 sletila na Mjesec.

1990. legalizirane stranke u Hrvatskoj.

1994. Masakr u Sarajevu na Markalama; poginulo 68 osoba, a 144 ranjene kad je granata pala u centar popunjene tržnice.


facebook Kalendar

04

ponedjeljak

veljača

2013

Kalendar na blogu 04.02.

1694. Umrla ruska carica Natalija Kirilovna Nariškina.

1783. Britanci proglasili kraj neprijateljstava s bivšom kolonijom SAD i odmah uspostavili trgovačke i putničke veze.

1789. George Washington izabran za prvog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

1815. rođen Josip Juraj Strossmayer, hrvatski biskup, političar, mecena, utemeljitelj središnjih hrvatskih znanstvenih i kulturnih institucija) i pisac; jedna od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća.

1900. rođen Jacques Prévert, francuski pjesnik. Nazvan je "pjesnikom Pariza" iako je najviše poznat po pjesmama konvencionalno-lirskog ugođaja, od kojih su mnoge uglazbljene.

1902. rođen Charles Lindbergh, američki zrakoplovac, istraživač i izumitelj.

1913. rođena Rosa Parks, afro-američka aktivistica za ljudska prava koja je odbila na zahtjev vozača autobusa ustupiti svoje mjesto bijelom putniku.

1945. Počela saveznička konferencija u Jalti.

1957. USS Nautilus, prva podmornica na nuklearni pogon, zabilježila je svoju 60 000. nautičku milju, izjednačivši izdržljivost fikcijskog Nautilusa opisanog u pripovijetci Julesa Vernea 20 000 milja pod morem.

1992. Hugo Chávez predvodio pokušaj preuzimanja vlasti u Venezueli vojnim udarom; nekoliko stotina ljudi je poginulo, puč je propao, a Chávez je zatvoren.

1999. Hugo Chávez izabran za predsjednika Venezuele.

facebook Kalendar

03

nedjelja

veljača

2013

Kalendar na blogu 03.02.

313. Milanski edikt o vjerskoj toleranciji rimskog cara Konstantina.

1468. umro Johannes Gutenberg, njemački tiskar, izumitelj tiska s pomičnim lijevanim slovima; pripisuje mu se prvi tisak latinske Biblije.

1488. Portugalac Bartolomeu Dias oplovio je Rt Dobre Nade na jugu Afrike i iskrcao se u zaljevu Mossel.

1690. izdan prvi papirni novac u Americi.

1809. rođen Felix Mendelssohn, njemački skladatelj, dirigent i pijanist. Premda po vremenu u kojem je živio u potpunosti pripada romantičnom periodu (1809-1847) i suvremenik je ostalih velikana glazbene romantike - Chopina, Liszta, Schumanna - neke odlike njegove glazbe vrlo su klasične – u smislu pripadnosti značajkama klasike kao perioda u povijesti zapadnoeuropske klasične glazbe.

1924. održana je prva utakmica u Hrvatskoj u hokeju na ledu prema „kanadskim pravilima“, a odigrali su je HAŠK i Zagrebačko klizačko društvo.

1927. umro Izidor Kršnjavi, hrvatski slikar i povjesničar umjetnosti. Pokretač umjetničkog i kulturnog života u Hrvatskoj, osnivač Društva umjetnosti, prvi profesor povijesti umjetnosti na zagrebačkom sveučilištu i kustos Strossmayerove galerije.

1928. na Borongaju izgrađena prva zagrebačka putnička zračna luka.

1959. u zrakoplovnoj nesreći u blizini mjesta Clear Lake u Iowi poginula tri velikana rock'n'rolla: Buddy Holly, Ritchie Valens i Big Bopper, događaj poznat kao "Dan kad je glazba umrla".

1967. izvršena posljednja smrtna kazna u Australiji.

1971. ranjen znameniti američki policajac Frank Serpico.

1972. otvorene su prve zimske olimpijske igre u Aziji (Sapporo, Japan).

facebook Kalendar

02

subota

veljača

2013

Kalendar na blogu 02.02.

962. papa Ivan XII. okrunio je Otona I. Velikog za cara Svetog Rimskog Carstva, prvog nakon gotovo 40 godina.

1536. Pedro de Mendoza osnovao Buenos Aires.

1653. osnovan Novi Amsterdam, kasnije nazvan New York.

1816. rođen Mirko Bogović, hrvatski pjesnik, dramatičar i političar.

1848. kraj Američko-meksičkog rata.

1848. prvi brod s kineskim useljenicima došao u San Francisco.

1878. umro Josip Runjanin, skladatelj Hrvatske himne.

1882. rodio se irski književnik James Joyce.

1887. prvi put obilježen "Dan svisca" (Groundhog Day) u SAD-u.

1943. na današnji je dan završena bitka za Staljingrad u kojoj je Crvena armija zarobila 91.000 umornih i izgladnjelih njemačkih vojnika.

1989. sovjetske trupe napustile grad Kabul u Afganistanu.

facebook Kalendar

01

petak

veljača

2013

Kalendar na blogu 01.02.

1748. Novi Sad ukazom carice Marije Terezije dobio je status slobodnog kraljevskog grada.

1851. umrla britanska književnica Mary Shelley.

1893. Thomas Alva Edison sagradio prvi filmski studio.

1895. rođen John Ford, američki filmski režiser.

1896. na današnji je dan u Torinu održana premijera Puccinijeve opere La Bohčme.

1918. počeo je ustanak bokeljskih mornara u Boki Kotorskoj.

1942. Vidkun Quisling postao premijer Norveške.

1944. umro Piet Mondrian, nizozemski slikar i teoretičar.

1966. umro Buster Keaton, američki filmski glumac i redatelj, pravim imenom Joseph Francis Keaton.

2003. NASA-in Space Shuttle Columbia eksplodirao je nad Teksasom tijekom povratka u Zemljinu atmosferu u svojoj 28. i završnoj misiji. Space Shuttle Columbia bio je drugi izrađeni, i prvi Space Shuttle korišten za svemirske letove u floti orbitera NASA-e.

2005. stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što ga je Hrvatska potpisala s Europskom unijom.

facebook Kalendar

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.