03

nedjelja

veljača

2013

Kalendar na blogu 03.02.

313. Milanski edikt o vjerskoj toleranciji rimskog cara Konstantina.

1468. umro Johannes Gutenberg, njemački tiskar, izumitelj tiska s pomičnim lijevanim slovima; pripisuje mu se prvi tisak latinske Biblije.

1488. Portugalac Bartolomeu Dias oplovio je Rt Dobre Nade na jugu Afrike i iskrcao se u zaljevu Mossel.

1690. izdan prvi papirni novac u Americi.

1809. rođen Felix Mendelssohn, njemački skladatelj, dirigent i pijanist. Premda po vremenu u kojem je živio u potpunosti pripada romantičnom periodu (1809-1847) i suvremenik je ostalih velikana glazbene romantike - Chopina, Liszta, Schumanna - neke odlike njegove glazbe vrlo su klasične – u smislu pripadnosti značajkama klasike kao perioda u povijesti zapadnoeuropske klasične glazbe.

1924. održana je prva utakmica u Hrvatskoj u hokeju na ledu prema „kanadskim pravilima“, a odigrali su je HAŠK i Zagrebačko klizačko društvo.

1927. umro Izidor Kršnjavi, hrvatski slikar i povjesničar umjetnosti. Pokretač umjetničkog i kulturnog života u Hrvatskoj, osnivač Društva umjetnosti, prvi profesor povijesti umjetnosti na zagrebačkom sveučilištu i kustos Strossmayerove galerije.

1928. na Borongaju izgrađena prva zagrebačka putnička zračna luka.

1959. u zrakoplovnoj nesreći u blizini mjesta Clear Lake u Iowi poginula tri velikana rock'n'rolla: Buddy Holly, Ritchie Valens i Big Bopper, događaj poznat kao "Dan kad je glazba umrla".

1967. izvršena posljednja smrtna kazna u Australiji.

1971. ranjen znameniti američki policajac Frank Serpico.

1972. otvorene su prve zimske olimpijske igre u Aziji (Sapporo, Japan).

facebook Kalendar

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.