21

petak

prosinac

2012

Kalendar na blogu 21.12.

1375. umro talijanski književnik Giovanni Boccaccio.

1913. u američkim novinama New York World na današnji dan objavljena je prva svjetska križaljka u obliku kakvom ju danas poznajemo.

1914. rođen Ivan Generalić, hrvatski slikar naive.

1917. rođen njemački književnik Heinrich Böll, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1972.

1937. prvi svjetski dugometražni animirani film, ekranizirana inačica bajke braće Grimm, Snjeguljica i sedam patuljaka, na današnji je dan premijerno prikazan u Carthay Circle Theateru u Los Angelesu.

1940. umro američki književnik F. Scott Fitzgerald.

1941. u mjestu Rudo u Bosni i Hercegovini osnovana Prva proleterska brigada kao prva "redovna" jedinica partizanske vojske.

1954. osnovan Tehnički muzej u Zagrebu.

1968. prema Mjesecu iz Kennedy Space Centera na Floridi je lansiran Apollo 8. Astronauti Frank Borman, James Lovell i William Anders nakon nešto manje od tri sata leta postali su prvi ljudi koji su 'pobjegli' Zemljinoj gravitaciji, a nakon toga i prvi koji su vidjeli tamnu stranu Mjeseca.

1990. službeno je usvojen izgled Zastave Republike Hrvatske. Ustav RH o njoj kaže: "Omjer širine i dužine zastave je 1 : 2. Boje zastave su položene vodoravno i to ovim redom s gornje strane: crvena, bijela i plava. Svaka boja čini jednu trećinu širine zastave. Grb Republike Hrvatske je smješten u sredini zastave tako da gornji dio grba (kruna) zalazi u crveno polje zastave, a donji dio grba zalazi u plavo polje zastave. Središnja točka grba poklapa se s točkom u kojoj se sijeku dijagonale zastave.

facebook Kalendar

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.