27

petak

svibanj

2011

Južnjačka utjeha

Kakva je budućnost većinski katoličkog naroda s brdovitoga juga Europe.
Naroda u kojemu se pop petlja u ekonomiju, gdje radnici hoće upravljati tvornicama i određivati što i ako će se raditi, i još određuju menadžerima što im je raditi. Naroda bez sjevernjačke protestantske etike duboko ukorijenjenoga u svoju tradiciju i borbu za održanje svoje kulture i jezika.
Naroda koji sebe smatra jednm od najstarijih u Europi, naroda čija se ekonomija dobrim dijelom oslanja na brodogradnju.

Pa za sada budućnost i ne izgleda loše. Baskija je dio Španjolske koji je relativno dobro prošao u ovoj krizi i to usprkos tome što su oni brđani, katolici s juga Europe, s jakom brodograđevnom idustrijom, s kooperativom "Mondragon" koja funkcionira po sistemu radničkog samoupravljanja, a osnovao ju je svećenik Jose Maria Arizmendiarrieta.

Kad pročitam ili čujem kako je kod nas problem što nemamo protenstantske etike nego da stvar bude još i gora uglavnom smo katolici, što smo južnjaci (čitaj lijeni), što imamo brodogradilišta jedino što pomislim jest preseravanje.
preseravanje novonarčića, političara i ekonomista koji traže načina da za sve zlo okrive narod, da i taj teret odgovornosti za loše stanje prebace na narod kao što se svi tereti prebaciju na one ispod sebe i narod mora plaćati svačije gluposti i pokuse.

Baš Baskija daje primjer da se može biti i brđanin i katolik i za radničko samoupravljane i da to može vrlo uspješno funkcionirati. Samo umjesto pljucanja po svom narodu treba u njega imati i malo vjere i biti solidaran s drugma.

Baskijski kooperativni san

The Mondragon Experiment 1/5

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.