07

ponedjeljak

ožujak

2011

Šuker i Rohatinski i Jaca

ZA POČETAK

Nije meni Šuker baš neki super lik, niti sam nešto previše uvjeren u njegovu sposobnost i poštenje, ali ipak treba vidjeti i kakvu sliku su o njemu napravili mediji te u kakvm je uvjetima radio i koliko je on u stvari slobode djelovanja imao.
Druga stvar je da nisam neki veliki znanac u području financija i medija, ali stanje u društvu te tjera da razmišljaš i o državnim financijama i o medijima i kako oni funkcioniraju te pokušaš doći do nekih svojih zaključaka (ili da barem prisvojiš tuđe). Ako je što krivo napisano, vi me ispravite i poučite.

MEDIJI

Vjerujete li medijima? Mislite li da rade u korist javnosti ili u korist oglašivača i njihovih interesa te drugih interesnih skupina?

Je li slučajno što nema kritičkih tekstova o Todoriću? Je li slučajno da popljuju svaku ideju da se oporezuju banke ili mijenja tečaj kune?
Je li slučajno to da se Jacu po novinama hvalilo čim je spomenula bolne rezove i pogodovanje kapitalistima i da je se po medijima pljuje ako ne radi u korist kapitalista, bankara, stranih investitora?

Nije li čudno da o Rohatinskom, ne da nema kritičkih tekstova već svako malo izlaze tekstovi u pohvalu njemu i njegovim herojskim pothvatima i seksi usnama? On jest heroj, ali pitanje je čiji? Možda heroj financijera medija?

S druge strane Šuker je, dok je bio ministar bio stalno pljuvan. Svakakvih komentara i karikatura je bilo na račun njegove debljine, a nije baš bilo puno onih koji bi rekli da nije u redu tako se rugati čovjeku.
Pitajte se da li bi isto bilo da se netko narugao govornoj mani Rohatinskog.
I Jacu se branilo samo jer su je ljudi zvali "Jaca". Jaca, Jaca, Jaca :).
I ona izgoretina od Čička je spremno ustala u obranu obitelji Ive Sanadera.

Kako se kome prohtjelo tako je pljuvao po Šukeru. Za sve je kriv, on nas zadužuje, nesposoban je i neobrazovan...

Da može biti da je on za puno toga kriv, ali isto tako je istina da je bijes usmjeren na njega radio zaklon drugima.
Jer premijerka i ministri i drugi političari su trošili te posuđene pare. Oni su lijepo rezali vrpce i govorili kako su nam omogućili ovo i ono. Za loše je bio zadužen Šuker.
Smjena "umornog" Šukera bi mogao biti jedan od najglupljih Jacinih poteza. Sad se ne može iza njega sakriti pa se našla na vjetrometini, a i drugima bi moglo prisjesti. Sad netko drugi mora biti žrtveni jarac.

ŠUKER&ROHATINSKI

Rasipnik protiv spasitelja, ili se barem tako govori.
Ali evo je ono što meni nije skroz jasno, Šuker se zaduži vani u eurima i onda on nevalja. Onda se ti euri promjene u kune i Jaca se hvali da ima pare za plaće i penzije i ona je za to zaslužna. Euri koje je posudio služe za vraćanje stranog duga i održavanje stabilnosti kune, ali za stabilnost kune je zaslužan Rohatinski.

Pogledajte što je bilo kad se nismo zaduživali vani, devizne rezerve su se ubrzano topile, kada je postalo kritično onda je heroj Rohatinski branio kunu kupovanjem kuna. Ali tako je povlačio kune iz opticaja, povlačio je novac iz sistema, branio je kunu stvaranjem nestašice kuna.
Ako kune služe za kreditiranje, plaćanje računa, kupovinu, neće li povlačenje kuna stvoriti probleme i poticati nelikvidnost?

Ako je HNB zadužen za kontroliranje banaka, zar Rohatinski ne snosi dio odgovornosti za Hypo banku i HPB. Svako malo u novinama vjesti da je vlada dokapitalizirala HPB s par stotina milijuna kuna. Za to se ima, ti se troškovi brzo pokriju i Rohatinski nema ništa s tim. Navno da nema jer su za sve krivi učitelji i penzioneri i seljaci koji žive kao bubreg u loju na račun proračuna.

Ne može tu Rohatinski biti ništa kriv kad u novinama piše da je pametan i sposoban i odlučan i hrabar i još ima seksi usne.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.