01

utorak

ožujak

2011

Dostojanstvo hrvatskih hranitelja

HRVATSKI HRANITELJI

Kod nas svi i svaka traže poštovanje i prava i zahvalnost za sve što su napravlili i rade za nas. I neka im je i neka imaju sva prava i poštovanje i sve.
Ipak, mogli bi razmisliti malo i o dostojanstvu i pravima hrvatskih hranitelja. Onih koji svojim radom hrane sve građane ove zemlje. Kakav status imaju hranitelji sadašnji, bivši, budući i oni koji to žele biti.

Sadašnji hranitelj su seljaci, ribari, radnici i to radnici i privatnog i javnog sektora, bivši su umirovljenici koji su pravo na mirovinu stekli svojim radom, budući su mladi, učenici i studenti koji će jednog dana hraniti sve nas kada odemu u mirovinu, oni koji to žele biti su nezaposleni.

Kakva prava imaju hranitelji? Imaju pravo na šutnju i sve što kažu može se i hoće upotrijebiti protiv nas.
Plaćamo i političare i bankare i menadžere i boračke organizacije, i strane investitore i strane političare i svi traže da ih se poštuje i da imaju prava i dobar život i neka imaju sve to, ali imaju li i hranitelji kakva prava? Kakvim riječima nas časte čim se čuje i najmanji prigovor hranitelja? Što od njih dobivaju hranitelji?
Prijezir, prevare, izrugivanja i uvrede, to je ono čime nas časte oni koje hranimo.
Lijeni, neodgovorni, nezahvalni, neobrazovani, stoka, čobani, paraziti, Indijanci, neznalice, rušitelji domovine, uništivači društva, huligani, nasilnici.....
Uvrede, uvrede i izrugivanje to je ono što dobivamo kao zahvalu što ih hranimo.

Mogu govoriti drugi što hoće ali sve "genijalne" ideje i planove na kraju odrade i plate hranitelji.

SADAŠNJI HRANITELJI

Kakve poruke se šalju sadašnjim hraniteljima? Osim da smo lijeni, neučinkoviti neradnici mi imamo i prevelike plaće te smo relaksirani, previše trošimo, a i uteg smo gospodarskom oporavku zbog prevelike cijene rada, prevelike cijene rada ugrađene u proizvode.

A one vile, dvorci, helikopteri, jahte je li i to ugrađeno u cijenu proizvoda?
A kada kapitalisti svojim kurbama kupuju Hummere i bunde od čega se to plaća? Je li to ulazi u cijenu proizvoda. Tisuće žena rade za nikakve plaće i stalno ih se maltretira da bi kapitalisti i njihove kurbe imali za luksuzni život, i što radnice dobiju kao zahvalu? Bijednu plaću i brdo izrugivanja i prevare i uvreda, uvreda....

Govore da kapitaliste treba oslobađati poreza jer oni stvaraju radna mjesta i jer će pokrenuti gospodarstvo i da nam trebaju strani investitori i privatizacija jer oni nose konkurentnost, niže cijene i radna mjesta.
I onda INA ima stotine milijuna dobiti, a cijene goriva su sve veće i još podijele 1500 otkaza. Onda HT ima stotine milijuna dobiti, a otpuštaju 300 radnika samo ove godine. I onda Plivu kupi strani investitor, a cijena lijekova se diže i podijeljeni su otkazi stotinama visokoobrazovanih radnika, a pare od profita idu vani.
A što hranitelji dobivaju? Prevaru i izrugivanje i uvrede, uvrede...

I još hranitelji od političara dobivaju veće poreze i riječi da puno trošimo i da se kapitaliste ne smije oporezivati jer će nas oni i privatiziranje spasiti. I još Vesna Pusić kaže da je zločin kada ljudi ne žele uništavanje škverova. Ali ako i škverovi propadnu hranitelja će biti još i manje, a pritisak je sve veći i traži se još više davanja i još i još.
Znam da ona jedva čeka ulazak u EU da uđe u neki važni odbor u Bruxellesu, ali onda ćemo morati hraniti i administraciju u Bruxelesu i pritisak će biti još veći, a hranitelja je sve manje.
Kakve riječi dobivamo od političara na najmanji prigovor? Za njih smo rušitelji, neodgovorni, divljaci, Indijanci, neradnici. Samo izrugivanje i uvrede...

I razni tompsonovci i subnorovci iz boračkih organizacija traže svoja prava i zahvalnost. I mi smo im zahvalni i neka imaju prava i penzije i rješena stambena pitanja, ali pitaju li se oni imaju li i njihovi hranitelji pravo na normalan život. Koliko puta su oni pokazali zahvalnost svojim hraniteljima? Svaka čast braniteljima koji su se borili za svoje penzije, ali znaju li oni da ima puno bivših branitelja koji su sada hranitelji i koje maltretiraju i muče i obespravljuju njihovi šefovi. Koliko puta su se u tom slučaju digli na noge naši dignitetlije?

BIVŠI HRANITELJI

A što je s umirovljenicima koji su mirovine zaslužili svojim radom. Oni imaju sve manje mirovine i slušaju izjave da su teret društvu, društvu kojeg su cijeli život svojim radom gradili. Nisu škole, ceste, bolnice i drugo niknuli sami od sebe netko je to i sagradio i platio.
I kad su se požalili Bandiću zbog cijena komunalija odgovorio im je da ne moraju svi živjeti u Zagrebu. Da sada kada su sagradili Zagreb sada mogu otići, sada kada su stari i siromašni, sada su samo teret. Cijeli život hrane i plaćaju poreze, a sada se o njima govori kao o teretu i višku.
Prevare i izrugivanje i uvrede, uvrede...

BUDUĆU HRANITELJI

Što s mladima? Protiv njih se tek vodi pravi rat.
Mladi su neodgovorni, oni su nadrogirani nasilnici koji cijeli dan gledaju nasilne crtiće i bulje u kompjuter.
Mladi i nasilje, mladi i ovisnost, mladi ovakvi, mladi ovakvi.

Svake godine se rodi četrdesetak tisuća djece. To bi značilo da ima oko osamsto tisuća mlađih od dvadeset godina i sad ako par njih pravi nerede onda se cijelu generaciju opisuje kao nasilnike pa se rade studije i prilozi o nasilju medijima i što napraviti i treba li mlade puštati noću vani.

A što je s drugim generacijama imali tamo nasilih i u kolikom postotku? Treba li Kerumu i Mamiću i ekipi zabraniti noćne izlaske?

I mladi i ovisnost su veliko i važno pitanje jer oni tako loše utječu na društvo, sve se raspada jer je ekipa na klupici popušila joint. I rade se studije i stručnjaci rade ozbiljne radove na tu temu.
A menadžeri i bankari i političari? Što je s ovisnostima kod njih, imali koja studijao utjecaju pripitog Šeksa ili urokanih menadžera na stanje u društvu. O ljudima koji kroje zakone, koji vrte milijarde, koji određuju državnu politiku, ima li o njima koja studija o nijhovim ovisnostima i utjecaju na društvo.
Možda bi bilo manje problema kod mladih da takvi ne upravljaju državom.

I obrazovanje je postalo luksuz pa se uvode trošarine na studiranje. I studenti postaju teret.

Ako hranitelji financiraju školovanje tuđe djece, braće, sestara, unuka, imaju li njihova djeca, braća, seastre, unuci pravo na školovanje?
Ili imaju samo pravo na izrugivanje i uvrede.

HRANITELJI KOJI TO ŽELE BITI

Što je s nezaposlenima, o njima se govori kao o nekoj privilegirano skupini, oni dolaze u luksuznim autima po naknade i ne žele čuvati ovce i prijavljuju se samo da napakoste vlasti. uvrede, samo uvrede...

DAN DOSTOJANSTVA

Hranitelje se sve više i više pritišće i neki već odustaju i spremaju se za odlazak iz zemlje, od onih koji rade uzima se sve više i više, teret je sve veći. Nastavi li se ovako sve će popucati i raspasti se. Ovako ne može još dugo.

Mora uskoro doći Dan dostojanstva. Dan dostojanstva hrvatskih hranitelja. Dan kada ćemo slobodno moći reći što mislimo, bez vrijeđanja i izrugivanja.
Dan kad ćemo moći reći što mislimo čak i na Markovu trgu.



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.