13

ponedjeljak

rujan

2010

Zašto podržati akcije Bad Blue Boysa

Akcije na koje mislim su bojkot posjetama utakmica i preuređenje kluba po uzoru na Barcelonu i Real Madrid u "sociose".

Bojkot

Bojkot je dobar način iskazivanja nezadovoljstva navijača. Nema nasilja nema razbijanja, nema vrijeđanja s tribina, jednostavno se ne dolazi na utakmice. Mislim da svi trebaju podržati ovakve nenasilne oblike otpora i iskazivanja nezadovoljstva, pogotovo oni koji stalno grntaju zbog navijačkog nasilja.

Ovo je vrlo dobar način i da se više pažnja javnosti usmjeri na na neke stvari koje ne štimaju u Dinamu, ali i u sportu uopće.
Do sada su navijači bili krivi za sve, te oni sramote klub, te zbog njih obitelji ne dolaze na utakmice, te petljaju se u rad kluba, te ovo te ono.
Eto, a gdje su sada svi ti obiteljski posjetioci utakmica, tko sad sramoti klub. Više se ne može odgovornost za sve zlo prebaciti na "divljake" s tribina. U biti sada izlazi da su najveći divljaci na tribinama oni koji sjede u VIP ložama.

"Sociosi"

Sociosi su dobar način organiziranja kluba jer omogućuje navijačima koji su članovi kluba da upravljaju politikom kluba.O tome kako se upravlja i tko će biti predsjednik odlučuje se demokratski, jedan član jedan glas. Nije to kao u privatnim klubovima gdje moć odlučivanja ovisi o tome koliki tko ima udjel u vlasništvu i koji daje prednost velikim igračma, a marginalizira male.
Sociosi su dobro rješenje jer ipak je navijačima/članovima najviše u interesu opstanak, dobrobit i napredak kluba. On njima više znači nego igračima koji u njemu vide izvor zarade i odskočnu dasku za potpisivanje što boljih ugovora sa stranim klubovima. Znači im i više nego raznim menadžerima koji su se infiltrirari u uprave klubova i kojima je klub tek dobar biznis. Znači im više nego raznim političarima i drugim javnim ličnostima kojima je to tek instrument za širenje svog utjecaja u društvu, ali i sredstvo pomoću koga mogu maknuti koji paru u svoje džepove.

Vjerojatnije je da kad netko plaća članarinu i smatra nešto svojim, nešto za što svojim glasovanjem odgovara, da taj isti neće uništavati imovinu kluba i raditi druge nerede. Tada neće biti toliko nereda, razbijanja i frustracija navijača(koje najčešće i jesu uzrok navijačkih nereda).
Naravno preustroj kluba treba dobro posložiti da članovi imaju stvarnu i da nema mjesta za razne manipulacije, da prstup ima što veči broj navijača kluba.

Zašto podrška

Nisam Dinamovac, ne pratim pretjerano naš nogomet, ne podržavam sve stvari koje rade naši navijači, ali u ovome o čemu sam gore napisao ih podržavam jer mi je drago da i oni mogu dati dobra i konstruktivna rješenja.

Podržavam ih zato jer mislim da su u ovome dobar primjer društvu i da može njihova borba donijeti neke pozitivne pomake u cijelom našem sportu, ali i u drugim područjima društvenog života naše zemlje.
Dobar je njihov primjer jer su se razočarani vlastima i vodstvom kluba odlučili suprotstaviti konstruktivnim prijedlozima, ali i zato jer su shvatili da ako žele bolje svome klubu onda i sami moraju imati pristup donošenju odluka o klubu i preuzeti velik dio tereta odgovornosti upravljanja na sebe.
To je dobar primjer i za druge jer se kod nas često prigovara ljudima da žele da sve drugi/država učini za njih, da drugi rješavaju njihove probleme.
Eto, našla se je ekipa koja ne kuka samo i ne traži da drugi sve srede za njih, već su sami spremni preuzeti odgovornost za upravljanje klubom i rješavanjem problema i zato ih moramo podržati.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.