Madam de Pompadour

utorak, 29.11.2005.

Jeanne-Antoinette Poisson žena koja je postal Madam de Pompadour...

...te je mogla zadovoljiti 50 muškaraca u jednoj noći...
Image Hosted by ImageShack.us
Madam Pompadour, Jeanne Antoinette Poisson, je rođena 29. 12. 1721. u imućnoj obitelji u Parizu te je za to vrijeme bila dobro obrazovana. Odgojio ju je majčin ljubavnik Lenormand de Tournehem, koji joj je zapravo bio i otac. On joj je dao moderno obrazovanje, određujući je unaprijed za njenu ulogu. Udala se u 20-oj godini za njegovog nećaka Lenormanda d'Etiolesa. Četiri godine kasnije (1745.) upoznala se sa Lujem XV. na maskenbalu. Nedugo nakon toga ostavila je svoga muža i preselila se u Versailles da bi postala ljubavnica kralja Luja XV.
( kojemu je redovito pravila salatu od naribanog celera) . Izgradio je poseban stan za nju sa tajnim stubištem koje je vodilo direktno k njemu.
Kada je Pompador stigla na dvor Versailles ( koji je bio izgrađen 1700. uz pomoć 36000 ljudi ) svaki aspekt života na njemu je bio određen strogim vodom koji je Luja dosađivao i sputavao.
Madam Pompadour je bila samostalna žena koja je obožavala umjetnost i politiku. Stvorila je sudnice umjetnicima, piscima i glumcima, pa je tako svačije živote učinila zanimljivijima.
Bila je kraljeva ljubavnica punih 5 godina, ali je i nakon toga ostala njegova povjerenica, te je često donosila odluke u njegovo ime. Nametnula je svoju apsolutnu vlast. Pošlo joj je za rukom da omete Richelieuovu protuhasburšku politiku, te da poveže Francusku s Austrijom, što je Francusku uvelo u sedmogodišnji rat koji je trajao od 1756. do 1763. Pomagala je Voltaireu, Montesquieu, Diderotu i enciklopedistima. Pod njihovim utjecajem je slijedila njihovu kulturu i ideje. Često su je uspoređivali s najboljima političarima u ono vrijeme. Bila je inteligentna i jako sposobna žena.
Poticala je kraljev interes u arhitekturu i umjetnost, te je bila u mogućnosti dodijeliti velike svote kraljevog novca umjetnostima. Od slikara je najviše voljela Bouchera koji je ujedno bio jedan od njezinih štićenika. Nazivali su je i zaštitnicom slobodoumnih mislilaca.
Poticala je dekorativne umjetnosti, uključujući i tvornicu porculana u Sevresu koja je u to vrijeme proizvodila najbolji porculan. Određivala je trendove svoga vremena, što je bilo očigledno u njenome stanu, po kojemu su bili uređeni i mnogi drugi. Voljela je svijetle boje, osobito rozu i zelenu, te malo i sitno pokućstvo.
Stvorila je jednostavniji, ženstveniji stil, kojeg je Luj XV. ukrašavajući u cvjetnom Rokoko stilu često nazivao '' Pompadour stil''. Taj je stil sličan stilu kraljice Anne u Engleskoj, samo što je komforniji i softiciraniji.
Svojim silnim rasipništvom ( za nju je u 19 godina potrošeno oko 37 milijuna livra) pridonijela je općoj krizi monarhije u XVIII. stoljeću.
Nakon bitke kod Rosbaha 1775. izjavila je poslije nas potop
( Apres nous le deluge)! Izreka je prihvaćena I koristi se kao primjer neodgovornog života koji prvenstveno vodi računa o ispunjavanju trenutnih zadovoljstava.
Isto tako je izjavila i da je šampanjac jedino vino nakon kojega žena ostaje lijepa.
Umrla je od tuberkuloze, ali se tada još nije znalo da je ta bolest zarazna, pa je do kraja svoga života živjela normalnim životom. Nakon smrti 1764. narod joj je spjevao ovakav epitaf:
"Ovdje počiva ona koja je 15 godina bila djevica, 20 godina bludnica i 7 godina svodnica.''

Madam PompadourTM by:LiJuba©
Image Hosted by ImageShack.us

- 13:49 - Tvoje Mišljenje (8) - Ispis - Versailles

  studeni, 2005  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Uvod...

  • Doznajte sve o najvećoj bludnici francuske povijesti ali ne samo francuske već svijetske...
    Free Web Counter

Madam de Pompadour

  • Madam Pompadour je izjavila kako je šampanjac jedino vino posle koga žena ostaje lijepa...