Mercedes-Benz muzej: Stuttgart

utorak , 01.05.2018.

Kako sam najavila, ostajemo još malo u Stuttgartu koji je prilično važan grad za svakog ljubitelja automobila i njihovog povijesnog razvoja. Ako vas privlači automobilska industrija, ovo je odlično mjesto jer ćete tu naći dva velika i značajna muzeja: Mercedesov u kojem ćemo se zadržati i Porsche-ov koji ovaj put nismo stigli posjetiti.



Prva značajna godina kojom počinje cijela povijesna priča je davna 1886., a ovaj vrhunski muzej se pobrinuo da vam u detalje približi svaki komadić od onda pa do modernog doba. Mene je posebno oduševio način na koji su organizirali ovaj, moglo bi se reći, put kroz vrijeme. Krećemo s 8. kata na kojem su izloženi neki od prvih modela...



...a kasnije ćemo se spuštati polukružno, spiralno, dolje prema novijem vremenu. Iskreno, kada sam vidjela zgradu izvana nisam mogla ni slutiti koliko toga se unutra krije. Muzej je otvoren 2006. godine, a unutra se nalazi preko 160 Mercedesovih vozila, kao i brojni drugi izlošci vezani za ovu marku i njen povijesni razvoj.



Moram napomenuti da nisam neki preveliki fan automobila općenito, ali ovo je mjesto koje ostavlja bez daha tako da ga preporučam svima koji se nađu na ovom potezu: makar kao dio razvoja opće kulture. Osim vrijednih modela vozila, ovdje ćete naći makete i čitave prikaze života kroz povijest. Osjećaj je kao da ste upali u živuću enciklopediju u kojoj se isprepliće mnoštvo korisnih informacija o svemu, a ne samo o automobilima :)



Cijena ulaznice za ovo carstvo je samo 10 eura što bih, bez problema, mogla izdvojiti kao jedan od najisplativijih poteza i ulaganja. Dodatna pogodnost je besplatan ulaz za djecu i to, ako se ne varam, čak do 14.te godine. Potrudili su se osigurati i dodatnu zabavu za klince tako da možete isprobavati neke od interaktivnih dijelova poput zračnog jastuka, vožnje malog maketa vlakića, gledati razne projekcije automobilskih utrka, a većini automobila se možete skroz približiti te neke pogledati i iznutra.



Uz sve to, nema dodatne naplate za audio vodič koji možete birati na nekom od poznatijih jezika, a Mercedes trakica na kojoj je obješen vam ostaje kao poklon suvenir. Osim toga, u samom dnu muzeja je dakako i suvenirnica, no tamo cijene ipak nisu za reklamu, nego eventualno za veće fanove (ili džepove:)



Osim što je organizirano tako da se spuštate prema novijim modelima, postoje odjeljci koji su tematski organizirani pa primjerice imate dio u kojem možete vidjeti vozila koja su koristili poznati ljudi ili su se koristili u poznatim filmovima i sl.



A s viših katova se pruža i dobar pogled na dio grada, iako ćete ga ovako malo slabije doživjeti zbog mrežaste sjene na prozoru :)



Evo jednog koji mi je posebno privukao pažnju:)



Nema ni jednog dijela prostora bez sadržaja, gdje god pogledate imate priliku vidjeti neki od vrijednih modela...



...a dok se spuštate na niži kat s lijeve strane na zidu imate čitave priče: povijesne činjenice i brojne zanimljivosti koje su pratili povijesni razvoj (biram ove dame da vam lakše približim kako taj dio izgleda:)...



...s desne strane je otvoreni prostor gdje unaprijed vidite dio onoga što vas dolje čeka.



Da vidimo koliko će vas pored ovog ljepotana uočiti do kojeg smo kata stigli :) Dobro je pratiti brojeve u pozadini kako neka od soba sa strane ne bi ostala preskočena (iako je to na većini katova tako organizirano da ih nije moguće preskočiti)



Evo recimo ovo je primjer gdje se možete popeti na stepenice i zaviriti kako su unutra izgledale poštanske stvari :)



Osim što vidite more vrijednih vozila i pročitate hrpu poučnih sadržaja, vaše uši također neće biti uskraćene za dobar zvuk. Svaki kat (svaka era) ima organiziranu glazbu: negdje su to zvukovi motora, formula i sl., a negdje i pjesme poznatih glazbenih velikana.



Mene su nekako stariji modeli više oduševili, no sigurna sam da ima i onih koji nestrpljivo čekaju novije modele pa nastavljamo dalje:)



I idemo u malo brže vode...



..i još brže...



...pogledati formule...



i ostala čuda automobilske industrije.





A za ovog svemirca...



...vam poklanjam i nešto više detalja:)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.