Helsinki

subota , 24.03.2018.

Probajte se sjetiti osjećaja koji se javljaju kada ostvarite nešto što dugo želite, o čemu sanjate godinama i što se ponekad čini potpuno suludim i nedostižnim. Ukoliko ne možete naći takav događaj, onda barem zamislite kako biste se osjećali da ostvarite dio svojih lijepih snova:) Tako sam i ja napokon zakoračila na Trg senata u Helsinkiju...



...bacam pogled na spomenik ruskom caru Aleksandru II....



...i nestrpljivo koračam prema Helsinškoj katedrali koja svojom arhitekturom svakako dominira navedenim trgom (kao i mnogim razglednicama grada). Do nje vode ogromne stepenice koje su navodno okupljalište mladih, turista i ostalih koji se u toplijim danima ovdje odmaraju. Iako smo imali sreće s vremenom (jer sam očekivala i puno niže temperature), bilo je dovoljno hladno da ipak nismo naišli na ljude koji ovdje sjede :)



Katedrala je sagrađena u 19. stoljeću, a za njenu ljepotu zaslužan je arhitekt C.L.Engel.



Iako je ova crkva najuočljivija...



...trg je okruženim i drugim značajnim zgradama, među kojima se ističu zgrada Vlade, zgrada sveučilišta te finska Nacionalna knjižnica koju nikako ne biste trebali zaobići. Mene je unutrašnjost jednostavno oduševila...



..a s obzirom da smo bili prošle godine, također nas je podsjetila da smo tamo baš na 100. godišnjicu finske neovisnosti.



Idemo pokušati u najkraćim crticama obuhvatiti ono važnije. Helsinki se nalazi na obali Finskog zaljeva i tako ima izlaz na Baltičko more.



Smješten je na razvedenoj obali s nekoliko poluotoka i zaljeva koji prodiru u grad što doprinosi ljepoti Helsinkija...



...riva je dakako potez na kojem možete naći štandove s nekim finskim suvenirima. Mislim da nije potrebno previše naglašavati da neke od cijena na ovom potezu postaju čak trostruko veće od onih koje se nalaze u udaljenijim dijelovima grada.



Kada već spominjemo suvenire, nezaobilazan je i posjet staroj gradskoj tržnici koja datira iz 1889. godine...



... u kojoj možete naći izvorne finske suvenire pri čemu pretežno mislim na hranu. Ako i ne mislite ovdje kupovati, mislim da svejedno trebate prošetati unutra kako biste doživjeli dio tradicije.



Tradicionalna finska hrana je onaj dio u kojem se značajno ne uklapam jer se uglavnom radi o sobovom mesu i ostalim ''sobovskim'' delicijama, kao i ribljim jelima među kojima su česti specijaliteti s lososom. Srećom pa su tu ipak i razne kombinacije bobičastog voća pa nešto ipak nalazim i za sebe:) Cijene na ovoj tržnici su za naš džep prilično visoke, no pažljivim gledanjem može se naći nekoliko podnošljivih...



...a što se tiče takvih stvari, treba posjetiti i Hakaniemi gdje je veći izbor suvenira i delicija. U okolici trga također možete probati neke od specijaliteta, popiti kavu...



..a preko puta ima i veliki supermarket u kojem možete također naći kvalitetne finske proizvode po daleko povoljnijim cijenama nego na ostalim gradskim lokacijama. Primjerice, svakako preporučam probati Fazerove čokolade koje su u supermarketima vrlo povoljne, za razliku od istih takvih koje se u centru prodaju puno skuplje. Da riješimo odmah i misterij skupe zemlje...ako ju gledate turistički, ako morate popiti alkoholno piće u kafiću ili jesti tradicionalno jelo u restoranu: da, skupa je. Ako možete preživjeti kupujući hranu u supermarketima, u mnogočemu je povoljnija nego kod nas :) mi smo, ovaj put, zaobišli restorane i odlučili se za razne kombinacije peciva i ostalih sitnica iz tog dućna.



Evo i jednog simpatičnog pokušaja trgovaca jedne od suvenirnica kako turistima izvući koji novčić..



No, da ne zaglavimo na hrani, suvenirima i ne budemo potpuno izgubljeni...



...idemo još pretrčati nekim važnijim građevinama kao što je zgrada finskog parlamenta...



...te u neposrednoj blizini Finlandia = čuvena dvorana poznatog Alvara Aalta, koja predstavlja konferencijsko i koncertno središte i u kojoj se mogu čuti najbolji finski glazbenici.



Ako krenemo spominjati čuda finske arhitekture, sigurna sam da se tu na vrhu ljestvice nalazi i jedna od najneobičnijih crkvi koju sam ikada vidjela. Riječ je o Temppeliaukion crkvi, odnosno crkvi u kamenu/stijeni. Zaista preporučam da ove fotografije pogledate na googlu jer ju nažalost nije bilo moguće slikati iz zraka kako bi se u cijelosti doživjela i kupola i okolni kamen. Zbog toga vas vodim da doživite barem unutrašnjost. Ne čudi da je brzo postala turistička atrakcija tako da se ulaz, ako se dobro sjećam, naplaćuje 3 eura, ali mislim da se i više nego isplati pogledati to u cjelini...



...druga neobična je svakako kapelica tišine ''Kamppi'' koju ćete također lako uočiti zbog neobičnog oblika i drvene građe..



..i u koju možete besplatno ući jer ju treba doživjeti, neovisno o vlastitoj religioznosti.



Gdje bi još trebalo ući? Mislim da nije loše pogledati i zgradu kolodvora s ovim lampicama...



...koja je izvana lako prepoznatljiva



Vrijeme u mjestima gdje želimo što više vidjeti prolazi nehumanom brzinom pa sam zaključila da ipak želim vidjeti i druga mjesta te se tako odrekla ulaženja u muzeje u Helsinkiju. Ipak, s obzirom na svoju opsesiju ovom zemljom, ne mogu prežaliti što nisam ušla u Finski nacionalni muzej :( Izvana mi je pažnju najviše privukla zgrada Prirodoslovnog muzeja zbog ovih simpatičnih žirafica..



Iako su u centru prevladavali stranci, onaj dio Finaca na koje sam stigla baciti okoyes je vrlo jednostavan. Djevojke su se očito prilagodile klimi pa ćete ih češće vidjeti zabundane u puno slojeva, u ravnim čizmama bez potrebe promoviranja novih otvorenih štikli, čak i u većem dijelu bez trunka šminke. Muški dio populacije također ne promovira svoju novu poluraskopčanu košulju s lancem u prorezu, nego sam ih čak vidjela u ski odjelima na dan kada temperature i nisu padale ispod nule :)



Što sam preskočila? aha, fontane :) Njima možda i najvažnija: Havis Amanda...



...a turistima sigurno najuočljivija fontana tzv. Bad bad boy :)



I za kraj još koji pogled...



i na ljepotu grada kada ga konačno obasja sunce:)




Napominjem da nije za svačije uši, ali evo i moje omiljene :)

apocalyptica: quutamo


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.