Osijek: Donji grad

utorak , 05.11.2013.

Napokon se milijun obaveza, koje sam imala u proteklom vremenu, smanjuje pa je vrijeme za povratak ovom malom kutku. Produzeni vikend iskoristila sam za odlazak u Osijek. S obzirom da je rastrojena glava ocito dosla sa mnom na put, ne treba vas previse iznenaditi cinjenica da sam uspjela zaboraviti fotić prilikom cjelodnevnog obilaska centra grada. S obzirom da većina turističkih obilazaka Osijeka rezultira tipičnim slikama Tvrđe, glavnog trga i cuvenog bijelog viseceg mosta... odlučila sam se nasmijati svojoj zaboravnosti i predstaviti jedan zanimljiv, a pomalo zaboravljen kvart kada su u pitanju obilasci Osijeka. Sigurna sam da cu otici opet po snijegu ili kada zatopli tako da će ostatak Osijeka doći naknadno sretan Dakle, ukratko slijedi nešto o Donjem gradu.

Krećemo od samog početka šetnice. Sada mi je žao da ne mogu paralelno staviti fotografiju centra da osjetite razliku. Iako je hladnije vrijeme ipak zadržalo većinu u svojim domovima, tamo su kafići uz Dravu još uvijek puni. Ipak, ova šetnjica u Donjem gradu pomalo spava. Znam povremeno reći da mi se čini kao da u meni žive dvije osobe: jedna koja živi za velikim mjestima, upoznavanjem što više novih ljudi, običaja i kultura te druga koja uživa sama u prirodi, u nekom njenom tihom i neuništenom trenutku. E pa, ovaj put je sa mnom bila ta druga tako da mi je ovo donjogradsko mjesto savršeno sjelo. Imala sam priliku za razmišljanje i potpuno opuštanje.





Zapuštane, propale zgrade, poput bivše poznate kožare, pomalo su me rastužile jer pojačavaju dojam zapuštenosti koju Osijek zaista ne zaslužuje. Ipak, s obzirom da je od mog posljednjeg posjeta prošlo dosta vremena...moram priznati da se dosta toga gradi i obnavlja. Bilo je i vrijeme! Razvedrila sam se kada sam vidjela da se napokon donjogradska promenada, odnosno prethodno spomenuta šetnica spaja s onom glavnom gornjogradskom. Ipak, kako doznajem radovi su privremeno obustavljeni jer je trenutno problem prelaska preko luke Tranzit, ali navodno da će i to biti riješeno.




Pogled prema željezničkom mostu...



te dolazak do jedne stare kuće pred kojom se nalazi top te čiju povijest nažalost nisam u potpunosti saznala.



Nastavljamo šetnju do malog trga, odnosno kružnog toka u neposrednoj blizini bolnice. Tu nalazimo kapelicu Sv. Roka građenu u baroknom stilu te stup preko puta koji je podignut kao znak zaštite protiv kuge. Preko puta kapelice i kipa nalazi se i vrlo stara kuća koja datira iz 1687., predstavlja primjer prizemnice s arkadama te je ostala u izvornom obliku. Poznata je pod nazivom ''kazandžijska kuća'', odnosno kuća Kragujevića jer je pripadala čuvenom donjogradskom kazandžiji (kotlaru) Kragujeviću.





U ovom dijelu grada vrlo su uočljive crkve... prvo prolazimo pravoslavnu crkvu Uspenija Presvete Bogorodice te nastavljamo šetnju u smjeru katoličke crkve Preslavnog imena Marijina koja uskoro slavi 300tu godinu postojanja.





Ovdje završava trenutna šetnja, drugi put nosim fotic i na spavanje ako treba ;)

Oznake: Osijek :)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.