Budimpešta

nedjelja , 24.11.2013.

S obzirom da se i dalje borim s vremenom i da su mi dani stalno prekratki, a ipak sam svjesna da blog ne zeli spavati... stavljam osvježenje barem u obliku nekoliko fotografija. Možda nekom drugom prilikom napišem koju više o ovom prekrasnom gradu, ali za sada se u potpunosti slažem da povremeno slike govore vise od tisuću riječi:)





Upečatljivi Trg heroja s Milenijskim spomenikom:



Što se tiče stila gradnje... idealan grad za moj ukus :)










i naravno za kavu i klopu se uvijek nađe vremena...







Njemačka: Dettenhausen i Stuttgart

utorak , 12.11.2013.

Vratimo se još malo prošlim putovanjima. Jedna od dražih destinacija, koju sam srećom imala prilike posjetiti nekoliko puta je svakako Njemačka. Ono što mi je uvijek zanimljivo na putu do tamo je činjenica da je gotovo u svako doba godine (dobro ne mislim baš ljeto, ali recimo proljeće i jesen) na određenom dijelu puta moguće uočiti snijeg. Ljepota gustih šuma pokrivenih snijegom oduvijek me fascinirala (možda je to jedan od razloga zbog koje moja želja za posjetom Finskoj svakoga dana sve više raste yes)



Prilikom ovog putovanja pažnju mi je privukao dvorac, utvrda ili nešto na brdu, no nažalost nisam imala prilike zaustavljati se kako bih vidjela što se krije gore pa ukoliko netko prepozna neka me slobodno prosvijetli. Smješteno je u Austriji.



Nakon otprilike 11 sati vožnje, stižemo na ciljano odredište: mjestašce imena Dettenhausen, u kojem živi tek nešto više od 5000 stanovnika. S obzirom da nije toliko poznato, za lakšu orijentaciju, smješteno je u blizini Böblingena, Tübingena i recimo Stuttgarta.





Ono zbog čega posebno volim ovakva mjestašca je svakako priroda kojom odišu. Zbog toga sam se naravno i tamo odlučila za šetnju kroz šumu…




…nakon čega, naravno, obilazim i mjesto. Druga stvar koja me oduševljava u ovom i većini drugih njemačkih mjesta je svakako stil gradnje njihovih kuća.



S obzirom da dotično mjestašce navečer uglavnom nudi, meni vrlo ugodan, mir te da zapravo s dolaskom mraka i nema nekog pretjeranog života možete se (ovisno o preferencijama) odlučiti za obližnji Tübingen, poznat kao sveučilišni grad ili uživati u tišini kojom odiše Dettenhausen. S obzirom da je nas čekalo rano buđenje te odlazak na cjelodnevni shopping u Stuttgart, mi smo se odlučili za mirniju varijantu provoda te navečer zapjevali uz gitare.



Na samom dolasku u Stuttgart primjećujem mnogobrojne ulične svirače i zabavljače u punom smislu riječi. Iako meni jutarnja temperatura nije bila pretjerano ugodna, njima je očito odgovarala.



Moram priznati da su me ovoga puta neviđene akcije po trgovina uspjele dovoljno okupirati tako da su druženje uz kavu i razgled grada bili izuzetno kratki. Tamo su sniženja zaista nešto gdje si osobe svih uzrasta mogu pronaći pokoji komad odjeće po izuzetno povoljnim cijenama. Ipak, stigla sam primijetiti da se radi o tipičnom turističkom gradu prepunom ljudi različitih stilova.




Zadnji dan iskoristili smo za odlazak na jednu od tzv. fešti i obilazak zabavnog parka. Uživanje za djecu, ali i odrasle. Mislim da o ovome slike govore bolje od riječi sretan





Osijek: Donji grad

utorak , 05.11.2013.

Napokon se milijun obaveza, koje sam imala u proteklom vremenu, smanjuje pa je vrijeme za povratak ovom malom kutku. Produzeni vikend iskoristila sam za odlazak u Osijek. S obzirom da je rastrojena glava ocito dosla sa mnom na put, ne treba vas previse iznenaditi cinjenica da sam uspjela zaboraviti fotić prilikom cjelodnevnog obilaska centra grada. S obzirom da većina turističkih obilazaka Osijeka rezultira tipičnim slikama Tvrđe, glavnog trga i cuvenog bijelog viseceg mosta... odlučila sam se nasmijati svojoj zaboravnosti i predstaviti jedan zanimljiv, a pomalo zaboravljen kvart kada su u pitanju obilasci Osijeka. Sigurna sam da cu otici opet po snijegu ili kada zatopli tako da će ostatak Osijeka doći naknadno sretan Dakle, ukratko slijedi nešto o Donjem gradu.

Krećemo od samog početka šetnice. Sada mi je žao da ne mogu paralelno staviti fotografiju centra da osjetite razliku. Iako je hladnije vrijeme ipak zadržalo većinu u svojim domovima, tamo su kafići uz Dravu još uvijek puni. Ipak, ova šetnjica u Donjem gradu pomalo spava. Znam povremeno reći da mi se čini kao da u meni žive dvije osobe: jedna koja živi za velikim mjestima, upoznavanjem što više novih ljudi, običaja i kultura te druga koja uživa sama u prirodi, u nekom njenom tihom i neuništenom trenutku. E pa, ovaj put je sa mnom bila ta druga tako da mi je ovo donjogradsko mjesto savršeno sjelo. Imala sam priliku za razmišljanje i potpuno opuštanje.





Zapuštane, propale zgrade, poput bivše poznate kožare, pomalo su me rastužile jer pojačavaju dojam zapuštenosti koju Osijek zaista ne zaslužuje. Ipak, s obzirom da je od mog posljednjeg posjeta prošlo dosta vremena...moram priznati da se dosta toga gradi i obnavlja. Bilo je i vrijeme! Razvedrila sam se kada sam vidjela da se napokon donjogradska promenada, odnosno prethodno spomenuta šetnica spaja s onom glavnom gornjogradskom. Ipak, kako doznajem radovi su privremeno obustavljeni jer je trenutno problem prelaska preko luke Tranzit, ali navodno da će i to biti riješeno.




Pogled prema željezničkom mostu...



te dolazak do jedne stare kuće pred kojom se nalazi top te čiju povijest nažalost nisam u potpunosti saznala.



Nastavljamo šetnju do malog trga, odnosno kružnog toka u neposrednoj blizini bolnice. Tu nalazimo kapelicu Sv. Roka građenu u baroknom stilu te stup preko puta koji je podignut kao znak zaštite protiv kuge. Preko puta kapelice i kipa nalazi se i vrlo stara kuća koja datira iz 1687., predstavlja primjer prizemnice s arkadama te je ostala u izvornom obliku. Poznata je pod nazivom ''kazandžijska kuća'', odnosno kuća Kragujevića jer je pripadala čuvenom donjogradskom kazandžiji (kotlaru) Kragujeviću.





U ovom dijelu grada vrlo su uočljive crkve... prvo prolazimo pravoslavnu crkvu Uspenija Presvete Bogorodice te nastavljamo šetnju u smjeru katoličke crkve Preslavnog imena Marijina koja uskoro slavi 300tu godinu postojanja.





Ovdje završava trenutna šetnja, drugi put nosim fotic i na spavanje ako treba ;)

Oznake: Osijek :)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.