O vama i komentarima
Za sve Vaše sugestije, komentare, prijedloge ili reakacije u potpunosti otvaram svoje srce...Zajedno smo jači!
Ipak, zajedljive, glupe i vrijeđajuće komentare brišem, autore prijavljujem kao spam - jer ovo je MOJ blog, moja kuća i moje misli, a ja u svojoj kući ne dozvoljavam da me vrijeđaju i na bilo koji način ograničavaju MOJU slobodu.
Jer - sloboda nije anarhija - i sloboda ima svoja pravila!!!!
Molim da ih na MOM blogu poštujete!

Moj mail: luki69@net.hr

Luki

petak, 30.03.2018.

Ručko-večera i CKP :)))

Prije putni post :)))) Današnji kasni ručak ili rana večera - kako želite:

1. Pohani karfiol. S obzirom da je zeleni četvrtak, nema mesa....

2. I fini kolačići, kupljeni - putuju za Split....Lukasu.....

Nekoliko riječi i o radionici kreativnog pisanja, koja se održava jednom mjesečno u CKP-u (Centru za kulturu pisanja)....Danas je bio taj dan - pisanja, čitanja, razmjene misli s drugima o pisanju....Još jedna jako draga blogerica,Razmišljanja jedne žene, osudila bih se reći sada već i prijateljica, također je na radionici, što me neizmjerno veseli!!!! Jako je zanimljivo, kroz mnoge vježbe i na kraju glasno čitanje uradaka, na koje dobijate komentare ostalih polaznika, brusite vještinu pisanja...Vidite da li ste na dobrom tragu....Jako mi odgovara, samo šteta što je radionica samo jednom mjesečno...Voljela bih da je puno, puno češće...Recimo, jednom tjedno....No, tko bi sve to stigao, molit ću?! A Goldie bi bila konsternirana.....Bilo bi: "Ja sam iznenadjena. I uvredjena:" :)))) Ljutila bi se jako...:(((((
Toliko od mene za sada. Sve najljepše za Uskrs i uskršnje blagdane; provedite ih u društvu svojih najbližih i uživajte!!!!! Vole vas L+B+G

Ps:Ljudi, ja još nisam spakirana! :(((( Dobro, putujem tek navečer, vlakom, ali ipak - vrijeme curi...:(((( Toliko toga još treba odraditi; pa doći kući, pa spakirati sebe i Goldie ..---Ahhh...))))...Pusa, L+B+G

- 02:35 - Komentari (32) - Isprintaj - #

četvrtak, 29.03.2018.

Prijatelji životinja; Arheološki muzej....

Manduševac:Pile moje, pile moje ...:))))

Jučer (jer je skoro jedan sat iza ponoći) je bilo baš hektično - ali, Goldie i ja sve smo stigle! :))) Uspjela sam doći po Goldie doma, vratiti se u grad i otići s njom na sastanak Prijatelja životinja. Govorilo se o financijskom stanju u Udruzi, o prestojećem Zege - Vege festivalu, o volonterima, o provedbi Zakona o zaštiti životinja, koji nalaže da se životinje ne smiju više, kao ranije, eutanazirati - čak ako se za njih i ne pronađe novi vlasnik/ca u roku od 60 ili 90 dana....Teško je to koordinirati, pogotovo na prostoru cijele Hrvatske...U manjim mjestima, koja nemaju npr. ni komunalne redare...Biti će teško :(((((Nakon finih kolača s jabukom i grizom, te soka od bazge, Goldie i ja krenusmo na novu destinaciju...

I to u Arheološki muzej, na otvorenje izložbe "Između dvije imperije - Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topića 1885-1919".(Fotograf je bio poljsko-češkog porijekla)...Došli su i iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, kako bi pokazali dio eksponata koje posjeduju, i raspričali se o teškoj situaciji Zemaljskog muzeja (jedno vrijeme je zbog nedostataka financijskih sredstava bio i zatvoren), čije je sjedište u Sarajevu, te pozvali u posjet Muzeju ako tamo navratimo....

Otvaranje izložbe: ravnatelj Muzeja, veleposlanica BiH, predstavnica Ministarstva kulture, predstavnik Zemaljskog muzeja...Evo prekrasnih fotografija s izložbe; baš nešto posebno:

I na kraju, burek..:)))) Burek s mesom (to je onaj pravi burek), pa pita od sira i pita od jabuka....Sve odlično; meni osobno jabuka bila najbolja...I Sarajevsko pivo!!! Svjetlo, lagano - taman....

Treće - Elyca je napisala odličan post o obrazovanju. Evo mog malog osvrta. Da, trebaju nam i obrtničke škole, sa što više prakse - jer će se Ti mladi ljudi lakše zaposliti ukoliko odmah nauče procese rada - bilo bi idealno da paralelno uče gradivo i to isto odmah pokušaju primijeniti u praksi....I umjetničke srednje škole mnogima su zanimljive - ali, tu se već nekako očekuje neki nastavak školovanja....
Evo, uzeti ću vlastiti primjer. Apsolutno nesposobna za bilo kakav rad rukama. Šivanje, krojenje, rezbarenje, obrađivanje drva, proizvodnja lutkica i igračaka ...:((( Ništa! Nula bodova! Jedva znam zašiti dugmiće kad otpadnu :((((
Što je (pre)ostalo jednoj "spretnici" poput mene, nego upisati fakultet?! Medicina, veterina - to bih umrla s prvim izgubljenim pacijentom..Dalje! Pisanje, komunikacija, lijepa riječ - to već može!!!! Dakle književnost, novinarstvo...Sa čime to nadopuniti?! Što je općeobrazovna kombinacija!? Slovakistike još nema na Filozofskom, samo bohemistike (češki jezik)...Filozofija!
I to je bilo to! I nikada se nisam pokajala....Upisala sam fakultete (komada dva) i završila ih iz ljubavi. Jer sam željela i voljela. Znala. I sretna sam što već više od dvadeset godina radim ono što volim. Malo ih se može pohvaliti ...:(((( Na žalost!
Znači, upisala sam to radi sebe, radi svoga usavršavanja - i nikada mi nije padalo na pamet pitati se: a koliko ću zarađivati...
A kad smo kod toga, onda vam moram reći da magisteriji nosi 800 kuna više na plaći; doktorat 1200 kuna na plaći...Nije zanemarivo, zar ne?! :)))) Uvijek, uvijek za fakultet. Ako je ikako i imalo moguće! Radi sebe - ne radi drugih!!!! Volim sebe najviše na svijetu, a zatim sve ostale - i da sada počinjem školovanje - moja bi odluka bila ista. Naučiš učiti; pronalaziti podatke, usavršiš se ...Nikako to nije izgubljeno vrijeme, ma koliko vas u to željeli uvjeriti....

U petak odoh u Split; voditi ljubav s dragim; družiti se s mamom, Leonkom i Lukasom, uživati u uskršnjim delicijama.....Neće me biti duuuuže vrijeme na blogu, jer poslije moram prionuti pisanju doktorata...Dalje, sve do kraja! Eto, najprije malo odmora! :))) Neću pisati, neću fotkati, neću se opterećivati ničim...Uživati!!!!! :)))
Vama svima želim sve najljepše za Uskrs i uskršnje blagdane! Uživajte!!!!!!

Pusa, vole vas L+B+G

- 01:46 - Komentari (15) - Isprintaj - #

srijeda, 28.03.2018.

Ožiljci života

Sinoć u 19 sati, Dvorana Novinarskog doma; V.B.Z i promocija knjige Veljka Đorđeviča "Ožiljci života"

"Život je kretanje, a kretanje je i zdravlje. Stati znači prestati živjeti." Takav osjećaj ponekad imam i ja - da ako stanem - nema dalje...Gotovo!

Pa autor nastavlja: "Ovo je knjiga o mojim svitanjima, o svitanjima osoba koje sam poznavao ili o kojima sam samo maštao, a koje su živjele svoje živote s raznim ožiljcima na duši. Zašto baš svitanje? Svitanje, kad se čovjek nađe sam sa sobom, kad nakon neprospavane noći razmišlja što bi sa sobom učinio i što je uopće u životu bitno, odakle dolazi i kamo je krenuo.
Kako nakon neuspjeha, patnje i boli pronaći smisao i nastaviti živjeti? Nitko od nas ne kreće se u životu pravocrtno jer život je pun uspona i padova. Kako bi smo uživali kad se ne bismo ponovno uzdizali?"

Psihijatar Veljko Đorđević, uz svog nakladnika V.B.Z predstavio je svoju novu knjigu "Ožiljci života", jednu vrstu autobiografije i fikcije, sastavljene od malih priča koje tvore jednu cjelinu.

Autor je pričao kako se oduvijek divio redateljima, i glumcima....Dio njihove vještine (govor, slušanje, izražajnost, uvjerljivost, biti dobar s riječima) sigurno je morao usvojiti u svojoj struci, a njegova kćerka je krenula također putem umjetnosti - postala je glumica....Natalija Đorđević je, uz Đorđa Kukuljicu, čitala ulomke iz tatine knjige. (Kad Ti se poklope kockice mozaika...:)))
Ovom knjigom Veljko Đorđević je, što su istaknuli i govornici na predstavljanju, pokazao kako spojiti znanost i umjetnost. San mnogih...Evo malo fotografija:

Đorđe Kukuljica i Natalija Đorđević

Moj potpisani primjerak....

Idem čitati,jer je najljepše dočekati zoru uz dobru knjigu....

Pusa, vole vas L+B+G

- 02:37 - Komentari (15) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.03.2018.

Zadnji put o....

Svatko se od nas, na početku, boji promjena. Smatrajući da te promjene mogu biti i lošije od postojećeg stanja....I ja sama, uvijek kad su neke novotarije u pitanju pitam se kako će to ispasti i da li će doista promjena biti na bolje - ili se sve još više pokvari?!
Zašto ovakav uvod? Želim se osvrnuti na prosvjede protiv Istanbulske konvencije.
Jasni su mi bili muški, koji su prosvjedovali, ali - odakle na provjedima i žene?! Kako to?!
I da li je taj prosvjed baš toliko bezazlen?!
Prije nekoliko dana pisala sam o Milanoviću, koji je u razgovoru rekao: "Ah, pa Istanbulsku smo mogli potpisati bez problema, ali bilo je važnijih problema, poput kredita u švicarcima - trebalo je pomoći tim ljudima...." Znači, toliko je bio siguran da je to pitanje zapravo već riješeno...(Osobno, drži me skpsa oko nekih stvari čak i kad potpišem papir, a kamoli bez njega! :))) No, dobro. Nisu to riješili kada je trebalo i kada se moglo bez problema.
Što slijedi?! Imam osjećaj da je Istanbulska jako dobro došla mnogima, za njihove različite ciljeve i interese.
Na primjer, Katolička Crkva. Strah od gubitka konforne pozicije uživatelja zajedničkih dobara, Crkva je odlučila reagirati u želji da zadrži sadašnje pozicije Crkva se zaista boji da kroz Istanbulsku konvenciju dolaze neke vrijednosti, Crkvi neprihvatljive. Pojam transrodnosti Crkva i te kako prepoznaje i smatra ga direktnom ugrozom. Dapače, po prvi puta Crkva reagrira na politički način; odnosno sama postaje čimbenik političkih djelovanja i direktno se upleće u sam politički proces...Također će to učiniti, još žešće, prigodom rasprave o pobačaju, koji vrlo brzo slijedi. Ministar zdravstva već je najavio sudjelovanje Crkve u raspravi (ako Crkva želi nove vjernike, neka im osigura bolje uvjete. Neka plaćaju sve troškove mladim majkama i opreme i kupe sve potrebno za bebu. Pobačaj tada neće biti potreban. Ne zamjerite, ali stvarno me ovo ras......)
Ali, Crkva želi kroz Istanbulsku konvenciju želi također potaknuti ponovno vrednovanje povijesti; pobunu protiv bilo kakvog moderniteta i pokušaj da se Hrvatska pretvori u konzervativnu državu.
Što od toga ima HDZ? Istanbulska konvencija je napravila razdor i u samom HDZ-u ...Ako ćemo o premijeru, on je dugo bio vani i iz te perspektive vjerujem da nije sagledavao sve moguće probleme kada je prihvatio funkciju lidera HDZ-a nakon nevoljenog Karamarka....Tek sada Plenković, vrlo pristojan i kulturan, sušta suprotnost uvijek nadrkanom Karamarku, puno je sofisticiranji i ranjiviji od kada je osnovao vlastitu obitelj...Andrejeva supruga je prekrasna, pametna mlada dama, i vjerujem da i ona ima što reći u nekim situacijama...Poznajem je osobno, pa ne govorim napamet....No, dakle, nakon što je pobijedio Milanovića (ili je Milanović nadmašio samog sebe sa "mamom lekarkom" - mislila sam pojesti televizor kad sam gledala to sučeljavanje headbangheadbangnoludpuknucu) - Plenković se bori za svoju poziciju i svoje istomišljenike - umjerenjake u samom HDZ-u....Plenković je, zapravo, predobar za HDZ - nadrastao ga je; on je centar, umjerenjak do srži...Da mu je teško, govore i probni baloni o nekim novim funkcijama u Europskoj komisiji i sl. Treba (samo!!!) izdržati sve ove nalete krajnje desnice....Nadam se da hoće - jer ne mogu zamisliti tko bi došao na njegovo mjesto....Sigurno ne bi bio umjereniji od Plenkovića....Iznenadio me iskreno Ivo Stier - za njega sam mislila da je prilično otvoren....
I na kraju - tu je određena populacija koja je razočarana razvojem događaja - misleći da kad je već Hrvatska samostalna, i obranjena - da imaju pravo određivati što će se u toj nacionalnoj državi događati - strah od gubitka identiteta (Hrvat - pa to je maltene služilo kao titula, određenje nekoga, znak identifikacije sa državom) i na koji način će se događati...Boje se promjena, gube tlo pod nogama...Nema rata, nitko ih više ne zapravo ne treba - ne znaju što bi sa sobom. Bune se i protiv toga što je Hrvatska dio svoga suvereniteta predala Europskoj Uniji, a još malo pa će Hrvatska uvesti i Euro - pa će i puno važnji, financijski suverenitet biti upitan i više nikada u hrvatskim rukama u potpunosti...E, odatle i ženska populacija na prosvjedima....
Treba se bojati ovakvih prosvjeda - jer bilo to pet ili deset tisuća ljudi - to je ujedno i pet ili deset tisuća glasova na izborima...Zanima me hoće li Plenković sve riskirati za Instanbulsku - pa ako bude trebalo i izazvati i prijevremene izbore...
Živi bili - vidjeli...
Morala sam, uhhh....
Pusa, vole vas L+B+G(Samo da kažem da je ova fotka bila Fora dana; ali Goldie da može govoriti - sigurna sam da bi rekla isto. Goldie je ljepšaparty, iako je ovaj wuf na slici mladi wuf - wuf :))))

"Pusti mobitel, ja sam Ti najbolji prijatelj" :)))

- 20:29 - Komentari (21) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.03.2018.

Guštiranje

Danas u Superkonzumu u Radničkoj, na Gooštiranju gostovao je poznati glazbenik Ricardo Luque i njegov sin chef Jorge Luque. Kuhali su jela iz Venezuele, koja se tamo tradicionalno pripremaju za uskršnje blagdane.
Kao što je vidljivo na fotografiji broj dva, spremili su fini gulaš od tune, palentu na maslacu i miješanu salatu na venezuelanski način. Probala - definitivno prefino!!!!

Kad sam prošetala sa Goldie, bila sam motivirana i sama nešto spremiti. Danas sam odlučila spremiti slane palačinke.

ABC sir, meksički mix (konzerva) i malo šunke....

Evo što sam sve trebala za nadjev:
I jedna činkica je morala biti sa čokoladno - narančinim namazom:Moji (mama, Leonka i Lukas) jučer su bili u Sinju, na Danima pršuta...Oduševljeni! :))))

A kad smo već kod hrane, sutra u Konzumu banane 7 kuna.....

Pusa, vole vas L+B+G i uživajte! :))))

- 20:07 - Komentari (17) - Isprintaj - #

subota, 24.03.2018.

Izložba i Semper

Odlučivala sam ići - ne ići - jer mi stvarno treba odmor; san...No, ipak sam odlučila otići. I donijela sam odličnu odluku! Toliko sam sretna da sam danas prisustvovala izložbi Kristine Tot Kaša; upoznala uživo Sempera i njegovu suprugu...Točno sam ga takvoga i zamišljala! :))) Predivan, otvoren, duhovit čovjek, sa predivnom suputnicom kroz život, prekrasnom ženom....Uživala sam u svakom trenutku! Imala sam blagi izljev blagogalagoljivosti, preuzela me logoreja - mogu pričati do beskraja :)))) No, to je dobar znak - jer mi se to događa samo s ljudima koji su mi dragi. I koje volim!!!!
Kristina prelijepa, humanitarka, sa predivnim slikama na prodajnoj izložbi - a sav prihod ide za djecu Pedijatrijskog odjela Čakovečke bolnice...
Naime, danas je ujedno proslavljeno i šezdeset godina čakovečke pedijatrije. Gosti su stigli i iz Zagreba, župan Međimurske županije, Matija Posavec pružio je također svoju podršku....
I sada mi još ostaje pokazati i fotografije. Naravno da sam u žurbi ujutro ostavila fotoaparat na stolu. Ali, mobitel je bio uz mene! :))))
Putovala sam autobusom preko Varaždina, tamo me čekala prijateljica s kavom - htjela me vidjeti, pa me dočekala s kavom na autobusnom kolodvoru. Imale smo petnaest minuta za priču i kavu - iskoristile do maksimuma; pao je i dogovor da dođem posebno u Varaždin. Onako, na cijelo dopodne i ručak, kazališnu predstavu eventualno - i zadnjim busom kući. Goldie je ostala kod susjeda, i bila jako zadovoljna tretmanom. Nisu htjeli reći, ali izgleda da su joj spremili nešto fino za papati :)))) Naime, kad sam došla kući, cijelo vrijeme se huncutski oblizivala, zadovoljna sobom :))))
Dolazak u Čakovec na vrijeme za početak skupa - obilježavanje 60. godina pedijatrijskog odjela...Kristini na početku ni traga; nisam znala ni da li je Semper Contra stigao :(((( No, kako je vrijeme odmicalo - sve je došlo na svoje mjesto !:))))
Evo kako je izgledalo u fotografiji:

Dio Kristininih slika sa izložbe:Hvala Ti Kristina na humanosti i na predivnoj umjetnosti koju pružaš!

Posebno mi se, također, svidio trenutak kada je liječnicima i medicinskim sestrama udruga Veliko srce malom srcu predala neophodne instrumente, kupljene prikupljenim novcem, što će malim bolesnicima omogućiti da pretrage i kontrole obave u Čakovcu, i da ne moraju odlaziti u Zagreb. Liječnika- specijalista za svaki pojedini segment srećom za sada ne nedostaje!

I evo nas svih skupa: :)))Semper je slikao, tvrdeći da se on ne voli slikati/ odnosno da ne ispadne dobro na slikama...Laže! :))))) Supruga mu je prva na slici, ja u crvenoj haljini zadnja...

Toliko za danas. Vole vas L+B+G


- 21:23 - Komentari (30) - Isprintaj - #

Nisam bila na otvaranju...

Ali sam zato bila na zatvaranju 55. Goranovog proljeća....Manifestacija se održala u petak, 23.03. 2018, u Jazz i Cabaret Club-u "Kontesa", odmah do kavane "Johann Franck"...
Divni pjesnici i pjesnikinje, što naši, što iz inozemstva...Malo sam fotkala predivan prostor i učesnike:

Sara Renar pratila je učesnike glazbom, ali na kraju je otpjevala i svoje autorske pjesme...

Bilo je fascinantno gledati kao pjesma, poezija - nije samo stih, nego se pretvara u divne uglazbljene stihove, preformans u pravom, umjetničkom smislu. Netko je predivno čitao svoju poeziju, netko predivno pjevao svoje stihove..Prava primijenjena umjetnost....Nikako ne smijem zaboraviti prevoditelje - koji su skriveni iza prevedenih riječi odradili ogroman posao! Prepjevali nečiju pjesmu! Jer - autori su čitali pjesme na jeziku na kojem pišu poeziju - bio on njihov materinji ili ne...

Nastupili su hrvatski pjesnici i pjesnikinje, gostujući pjesnici iz 13 zemalja te Gosti Europske platforme za mlade Versopolis....

Mogla sam ih slušati cijelu večer....Savršeno!

Zbirke poezije, koje sam dobila na poklon....

Dozvolite još nekoliko stihova iz knjiga:

Zehra Cirak: zbirka "Umjetnost znanosti"

Futur II

Sve je vjerojatno bila prošlost
dok mozak smišlja
kako je način budućnosti ostvariv u sadašnjosti
odmah potomu želji za sjedenjm citira se
što je mozak pritom mislio.

Tizian Fratus: zbirka: "Postolar rasjeda"

Koliko,
ti šumska božice,
znaš kako biti lagana,
očiju oblika sjemena
i šuma i krila moćnoga leptira.

Tibor Ris Pandur: zbirka: "Unutrašnji poslovi"

Ljudi preprodaju ljudsko meso
Čujem ih, dolaze po mene
U taksiju me zaustavlja policajac. Svi sudjeluju
Pretvaraju me u komad mesa
Vidim svoju kičmu
Živce u vjetru

Marie Ginet: zbirka "Crna pljuska"

Da sam rođena kasnije,
svijet bi imao kristalno jasan
oblik mojih snova.

Pusa, vole vas L+B+G

Oznake: Goranovo proljeće


- 01:42 - Komentari (13) - Isprintaj - #

petak, 23.03.2018.

Kak se šika....:)))

Kak se šika :))))

Dakle, ovak se šika::)))

Pijanist je spreman...Lijepo svira....Delicije se spremaju...:)))Ima toga još :)))A čemu sve to?!

Na tribini "Liberal" gostuje bivši premijer Zoran Milanović....

Razgovor vodi Igor Alborghetti (od 1995. radi u "Globusu", "Jutarnjem listu" Sedam godina bio je i glavni urednik "Globusa"; sada piše i za "Telegram"....)O čemu se govorilo? Najprije o tome kako bivši premijer živi bez politike, o konzultantskoj tvrtci koju je otvorio. Zatim o tome koliko je zadovoljan sadašnjom situacijom u SDP-u. Kaže ( i dobro kaže!) da je Bernardić izabran na legitimnim stranačkim izborima, te da nema što prigovoriti sadašnjem SDP-u s obzirom na to da je u svom mandatu premijera prošao vrlo teške situacije i zna kako je to boriti se da nešto dokažeš i u stranci, ali i izvan nje.
Na pitanje da li je liberal, bivši je premijer odgovorio: " Smatram da su liberalne vrijednosti suština demokracije. Nisma elitist, osim u pitanju znanja i usavršavanja sebe."
Na vrlo aktualno pitanje o Istanbulskoj konvenciji, i zašto nije ratificirana za Milanovićeve vlade, bivši je premijer odgovorio da su tada postojali važniji problemi poput kredita u švicarcima, i istaknuo borbu sa bankama, smatrajući da ta borba još nije gotova. Prioriteti se vremenom mijenjaju, pa je sada aktualna Istanbulska konvencija, no tada se ona smatrala prioritetom drugog reda i smatrali su da je to samo stvar procedure - propustila se prilika za ratifikaciju...Danas bi ta ista Istanbulska mogla "koštati" premijera Plenkovića, koji ima ozbiljne nezadovoljnike u vlastitim redovima i neistomišljenike vezano za potpisivanje....Što je nekome bio šator, drugome je Istanbulska...:((((
Jako mi se svidjelo (sada govorim sasvim osobno!) da je s velikim poštovanjem isticao pokojnog gospodina Račana, i sve njegove zasluge u vrijeme, dok je vodio zemlju.
Govorio je i o započetoj reformi školstva za vrijeme dok je on sam bio premijer, i istaknuo da takvu reformu nije moguće napraviti ako je radi samo jedan čovjek, tj. ministar (ministrica), te da je potrebno puno širi konsenzus oko reforme. Da je potrebna - potrebna je!
Također, govorilo se o ekonomiji. Stopama PDV-a....Razmišljao je Milanović naglas o svojim dilemama kada je bio premijer treba li i da li je bolje prihvatiti jednu stopu (flat rate) za sve proizvode (kao što je ima npr. i Slovačka), ili ipak procijeniti da bi to bilo nepravedno oporezivanje i vađenje iz džepa siromašnima, pa je bolje uzeti nekoliko stopa za određene kategorije proizvoda, kao što se na kraju i napravilo...
Nije nedostajalo i pitanja iz gledališta, pa sam tako upitala što misli o uvođenju Eura. Uvođenje Eura, kaže Milanović, neće i ne može biti dobro za ekonomiju niti jedne zemlje - gubi se suverenost vlasite valute i mogućnost njenog prilagođavanja tržišnim uvjetima...U biti, predaja ekonomske suverenosti - drugima...Tako da sa Eurom nije potrebno žuriti - a da i hoćemo, na žalost još uvijek ne ispunjavamo kriterije :((((
Bivši premijer je javno čestitao i gospođi Biljani Borzan, koja je dobila nagradu kao najbolja Europarlamentarka za prošlu, 2017. godinu. Neki ovu nagradu uspoređuju sa Oscarom :)))
Međutim, bivši je premijer istaknuo da još uvijek nema boljeg rješenja Europske Unije, te da su plusevi za EU daleko jači nego minusi....
Na pitanje da li razmišlja o kandidaturi na idućim predsjedničkim izborima, odgovorio je rezolutno "ne" , obrazloživši to time da je on već bio na najvišoj funkciji u državi, a predsjedničku funkciju doživljava protokolarnom, te smatra da se te funkcije i obveze jednog i drugog političkog mjesta ne mogu uspoređivati.
U prvom "Caffe Liberalu by Express" gotovali su: Ivan Koprić, Sandra Švaljek i Goranko Fižulić, a moderatori su bili Boris Rašeta i Igor Alborghetti.
Puno, puno puta sam iz tramvaja gledala ovaj kafić, ne sluteći da osim kave nudi i ovakva događanja, te talent show i druge sadržaje..Mislim da ću sada, kada sam ih otkrila, jako rado otići na kavu...Još jedno lijepo uređeno i štosno mjesto....I jedno pokrpano srčeko na fotelji...:))))

I kad sam već sva u politici danas, onda i jedan citat iz "Večernjeg lista" : "Prag i Bratislava po standardu su se izjednačili s Parizom i Londonom" - kaže Ratko Bošković....Kako to? Evo odgovora:"Čak u dvije bivše komunističke države istočne Europe blagostanje regija njihovih glavnih gradova izjednačilo se s blagostanjem metropolskih regija "stare" prosperitetne, građanske Europe: stanovnici regija Praga I Bratislave imaju danas BDP po paritetu kupovne moći, odnosno životni standard ili bogatstvo jednako onome, u kojem uživaju stanovnici regija Pariza i Londona. Praška i bratislavska regija malo zaostaju za dublinskom ili briselskom, ali pretekle su bečku, berlinsku ili stockholmsku regiju!"Hrvatska je, nažalost, po tom pokazatelju postala najgora u EU. :(((((" - zaključuje Bošković.

Toliko za danas. Pusa, vole vas L+B+G- 02:38 - Komentari (16) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.03.2018.

Svjetski dan poezije i prisjećanje na Hrvatsko proljeće

Jutro je počelo predivno - išla sam mijenjati stih za kavu! :)))) U čast Svjetskog dana poezije, "Julius Meinel" je odlučio na određenim lokacijama u gradu Zagrebu (i šire, naravno!) darovati kavu u zamjenu za stih...Također, sinoć je predstavljena i knjiga "Vidi poezija" u Knjižnici i čitaonici "Bogdan Ogrizović"---Devedeset pjesama za devedesetu godišnjicu Hrvatskog PEN-a.....Prelijepo! Pravo uživanje u poetskom izričaju; u knjizi su zastupljeni i hrvatski i strani autori. Mapa je to poezije svijeta.

Zahvala za ljubav poezije

Kao kad sunce obasja snijeg
u meni sve zablista
i nešto me grije.
Vjerujete, to je ljepota čista
kad mi se s ljubavlju netko nasmije.

Uzvratim osmijeh,
s ljubavlju i srećom.
Jer to je ono što ispunjava moj život.
I tada napišem stih,
najbolji i najljepši od svih.

(Milan Rufus i ja)Događanje broj dva, također sinoć: tribina "Sjećanje na Hrvatsko proljeće" u organizaciji Kluba Sinjana i Matice Hrvatske....Oduševljena!
Zašto je danas važno Hrvatsko proljeće? Da nije bilo Hrvatskoga proljeća, 1971., sigurno ne bi bilo ni današnje Hrvatske. tada su postavljeni temelji; to je bio početak....
Perestrojka prije perestrojke.....Popuštanje pritiska i mogućnost da se iskaže pripadnost ne samo tadašnjoj Jugolsaviji, nego da se govori i o položaju republika u toj tvorevini, posebno Hrvatske....Tripalo, Savka - to su za mene i do današnjeg dana ostali junaci, koji su pokazali vlastitim primjerom kako se bori za svoje i na kakav način.....Mnogi današnji političari imali bi mnogo toga za naučiti - samo da žele - i da uzmu primjer Hrvatskoga proljeća....
U okviru Kominističke partije okupili su se tzv. reformisti, koji su željeli promijeniti položaj Hrvatske, govoreći i ističući prvenstveno ekonomski dio. Željeli su npr. da Hrvatska samostalno raspolaže s prihodima od turističke sezone, a ne da sva financijska sredstva idu u zajednički proračun federacije. Protestima su se pridružili i studenti, što je još više ojačalo nezadovoljnike. No, Titov govor u Karađorđevu, čiji je cilj bio sačuvati cjelovitu Jugoslaviju, vrlo je brzo ugušio otpor, jer je zaprijetio i vojnom intervencijom. Savka I Tripalo morali su odstupiti; sve se vraćalo na staro...Samo što je situacija u Hrvatskoj od tada bila pod dvostrukim povećalom....
Velika šteta što se nastala situacija zataškala, neriješena...Da bi buknula puno kasnije, sa strašnim posljedicama :((((
I Branko Bošnjak, filozof i pisac "Filozofske hrestomatije", i moj profesor na filozofiji svoga vemena - bio je sudionik Hrvatskoga proljeća...uz mnoge druge, poput Dražena Budiše....Divno je bilo imati mogućnost upoznati i učiti od takvih ljudi.....

Vrlo slično se događalo sa mojoj drugom domovinom, Slovačkom....O Češkoj i Janu Palachu da ne govorim...Samo što je u Slovačkoj i Češkoj postojao još goručiji problem od nacionalnog pitanja - a to je bila okupacija od strane SSSR-a....Pa su udružili snage, kako bi pobijedili zajedničkog neprijatelja....
Čitala sam jako puno o liberalizaciji, otvaranju medija u Slovačkoj i Češkoj - no, odjednom se sve prekinulo, kao da nikada nije ni bio....Na vlast dolazi Gustav Husak - i sve se vraća na staro, ako ne i u još gorem obliku represije...
Ima jedna pjesmica - rugalica iz toga vremena: "Gusti - prdol do kapusti, a s kapusti medzi dievky..." :))))

Povijest nas, stoga, uči da sve probleme treba rješevati odmah, jer čekanje od njih načini nesagledive probleme, koji postaju praktički - nerješivi. Bojim se da je tako sa svime u našim životima.....

I na kraju predugoga dana, susjeda je imala veće društvo, pa kad je vidjela da dolazim kući, pozvala me na palačinke. Slane. Šunka - sir...E, to se ne odbija. :))))))

No, prije toga pesonjica je bila vani, napojena, nahranjena...I sada hrče uz mene! :))))

Dobro jutro ili laku noć?! Što god odaberete. :))))

Vole vas L+B+G
- 02:28 - Komentari (13) - Isprintaj - #

utorak, 20.03.2018.

Svjetski dan bez mesa

Danas na Cvjetnom, povodom Svjetskog dana bez mesa, Prijatelji životinja i Vegan thugz organizirali su čašćenje veganskim delicijama:Čuvene vege sarmice...:)))Prefine stvari......

I kad sam stigla predveče kući, nastavila sam u vege stilu:Domaći sok od rajčice (hvala susjedi!) i papar....Božanstveno!

Goldie je, naravno, jela svoju hranicu - ona ne mora biti pod prislino bez meseka....A meni je baš godilo jedan dan biti vegetarijanka! Baš se osjećam lakše, želudac nije opterećen....Taman toliko je dobio, koliko mu i treba. I to zdrave hrane! Ne škodi ni gospodinu šećerku....Vole vas L+B+G


- 20:53 - Komentari (23) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.03.2018.

Pravda

ZADAĆA O PRAVDI


Stjepan Jakševac

Ukupno ima četiri
Pravde
U našoj kući.
O njima sada pišem,
Razmišljajući.

Prva je pravda
Djed i baka.
Ona je prilično spora
I nije jako jaka.
Druga je
Koja se zove
Mama i tata,
Za nju se kaže
Da je od srebra
I od zlata.

Onda ima i treća,
A to je pravda
Mojega
Starijeg brata.
Ona je od svih najveća
I od nje strah me hvata
Kad šakama
Barata.

Na kraju još ima
I moja pravda,
Koja je jako mala
I ne čuje se jače,
Najglasnija je
Kad sa mnom u kutu
Uzdiše ili plače.
Ja znadem da nju muči
Što je slaba
I ne može se s jakim
Pravdama tući.

Završena je zadaća
O pravdi
U našoj kući.

Ne znam zašto, ali ovih dana mi se po glavi mota ova pjesma....Sjeća li se je itko? :)))) U životu nisam imala starijeg brata, a sve ostale pravde su bile odlične! :))))

I na kraju, jedna pjesma iz nekih drugih vremena; meni prekrasna:Pusa, vole vas L+B+G

- 23:25 - Komentari (16) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.03.2018.

Moj pasito i hranica

Razmišljam, ljudi moji, o maloj Goldie. Idući mjesec navršava 17 godina! Njezin sadašnji veterinar je svoga vremena nonšalantno izjavio: "Znate, neće vam ona duže od deset godina živjeti." Presavinula sam se. "Po čemu zaključujete?!" "Pa eto, takav je životni vijek cocker spaniela. A ona je još čistorkrvna. Mješanci žive duže, jer "pokupe" od oba roditelja i one pozitivne genetske predispozicije. A ona - no, jednostavno ona je cocker i nema tako veliku zaštitu." (Danas taj isti vetić tvrdi da će živjeti dvadeset godina! :)))) Samo se više ne uzrujavam, sada mi je samo - smiješno:))))
Nije se, srećom, ostvarila ova veterinarska prognoza. Sva moguća iskustva i znanje - moja Goldie je sve to elegantno zaobišla! :)))) Nije imala zdravstvenih problema previše tijekom svoga života do danas - osim ušiju, koje su slaba točka em za cockere, em za ostale klemponje sa spuštenim uhekima....
"Prevarila" je sve! :))))) Često se pitam čime sam je zaslužila. I kako to da želi toliko dugo ostati uz mene. :)))))) Budite sigurni da kada nekome nije dobro uz nekoga - odlazi....Fizički, psihički - na sve načine....Tako je sa svim živim bićima, pa i sa psima. Da ona odluči da joj se ne živi - nitko tu ništa ne bi mogao :((((( No, srećom - očito se vrlo veseli životu i daje mi to do znanja svakodnevno....
Uvjerena sam da je u prvom redu stvar genetike (luda sreća!), a drugo - naravno da pomaže i kvalitetna hrana, briga i neizmjerno puno ljubavi.....Ponekad me naljuti svojom tvrdoglavošću, a zna se dogoditi da se zainati - ali vrlo brzo mi uputi pogled "ma, nisam htjela" i trepne onim svojim predivnim, velikim okama...:)))) I ne mogu se ljutiti dugo. Zapravo, oprostim odmah! :)))) Iako, rođena je 10. travnja, vrlo blizu jednom drugom, vrlo lošem liku: Hitleru, koji je rođen 20. travnja, pa kad me baš nasekira kažem joj: "Ti si mala Hitlerovka! :))))" Pogleda me, i razvuče lice u osmijeh, kao: "Što to pričaš?!" I odmahuje glavicom, da nije...:)))))) Već planiram fini komad konjskog mesa i žgance za njen rođendan, neka uživa..:)))))
Veterinar ističe ovu drugu stranu, brigu i ljubav. Gledam cjelinu, pa smatram da je sve gore navedeno važno.

Gle Goldie kako je izgledala kao mali pas: :))))) Maleno štene....:)))))

Evo nas dvije..:))))

Vidim da vam se svidjelo i pisanje o hrani, pa evo i današnjeg ručka:Teletina i pire krumpir (mlijeko, maslo)....

I ostatak cvjetače od jučer:Zapečena u pećnici, sa malo vrhnja......

Za sutra je ostalo teletine, pa ću kao prilog napraviti rižu - a to smije i Goldie....:))))

Jutros sam ustala ranije, pa napravila za doručak kiflice sa šunkom i sirom:Guzica hoće jesti; guzica se mora i potruditi i napraviti :)))))

I na kraju, pjesma za Goldie: :))))) (već bila na blogu, ali - nema veze, zaslužila je) :)))Pusa, vole vas L+B+G

- 16:16 - Komentari (26) - Isprintaj - #

subota, 17.03.2018.

Čitanje...kuhanje...:))))

Kiša pada cijeli dan; uživam u knjigama....Čitam, kuham....Pa da vidimo što je bilo danas na repertoaru: :))))Skuhala karfiol; malo ga nakon kuhanja prepržila na tavici s maslom i - odlična salata uz haluške i meso je bila gotova! :))))A za večeru:

Na vrhu su komadići gorke čokolade i po jedna breskva iz kompota od breskve....

Možda za mnoge otkrivam toplu vodu, ali pronašla sam odličnu ponudu besplatnog gledanja filmova (i to i onih Oskarovskih!), na Film Club....Titlovi su na srpskom, a kome baš ide na živce - ima i titlove na engelskom! :)))))

1400, post! :)))) Hurraaa!

Uživajte!

Pusa, vole vas L+B+G

ps: Leonka je jučer bila na koncertu u Spaladium Areni i kaže da je bilo odlično! :))))


- 18:42 - Komentari (22) - Isprintaj - #

petak, 16.03.2018.

Moja druga domovina

Slovački predsjednik Andrej Kiska prihvatio je ostavku Roberta Fica (SMER - ili Pravac) na mjesto premijera, a prihvatio njegova zamjenika Petera Pellegrinija (isto iz stranke Smer!) kao novog mandatara vlade (praktički novog premijera Slovačke). Fico je time izbjegao prijevremene izbore, redovni izbori bi se trebali održati 2020. I praktički sačuvao vlast za stranku.
Do krize vlade u Slovačkoj je došlo i zbog ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka (imao je tek 27 godina!) i njegove djevojke, koji su ubijeni stotinjak kilometara od Bratislave, u kućici koju su nedavno kupili da bi počeli zajednički život. Kuciak je Ficove najbliže suradnike povezao sa organiziranim kriminalom, posebno ministra unutarnjih poslova Roberta Kaliniaka.
Nakon ubojstva, događali su se i prosvjedi na ulicama, posebno u glavnom gradu Bratislavi, a od Fica se tražio Kaliniakov odlazak.Prosvjedi su bili najveći nakon pada Željezne zavjese, a na najvećem od njih okupilo se čak 50.000 ljudi!
Najprije se mislilo da je u pitanju čak i ruska mafija, međutim kasnije se došlo ipak do talijanske mafije - Ndrangheto.
Eto, ni jedna uređena zemlja poput moje Slovačke nije imuna na korupciju, mafiju, poduzetnički kriminal....:(((( Nekada su Slovačku nazivali crnom rupom Europe, zbog netransparentnog procesa privatizacije (tzv. tunelovanie; izvlačenje novca iz poduzeća i njegovo pranje preko nekih drugih legalnih poslova) ali je dokazala da nije tako - i puno napredovala posebno u socijalnim uslugama, financijskoj stabilnosti i političkom dijalogu sa susjednim zemljama (pogotovo sa Mađarskom i Češkom). Iako susjedi ne uzvraćaju tolerancijom, Slovaci žele dijalog.
Nadam se da će ova kriza utjecati pozitivno na Slovačku - i da će naučiti da se problemi ne rješavaju ubojstvima, što direktno krši slobodu govora, pravo na informaciju i ljudska prava....
Dugo sam htjela ovo napisati, ali nikako, nikako da se vremenski posložim ....:(((( Evo, sada jesam....Ovo je više moja potreba da sebi objasnim što se događa - a svaki komentar ili utisak o događanju je super dobro došao!
Slušam vas!
Pusa, vole vas L+B+G


- 22:31 - Komentari (11) - Isprintaj - #

Mišel Barović i Venecija u Zagrebu

Dva događanja (već je jučer!) u prethodnom danu: promocija knjige.
Hvala Knjiškom Moljcu (Božidaru Alajbegoviću) što je moje korake usmjerio u knjižnicu i čitaonicu "Bogdan Ogrizović", sinoć u 19.30, gdje se održala promocija romana prvijenca Mišela Barovića "Daleka brda". Roman su predstavili Maja Peterlić, urednica i prevoditeljica, Josip Ivanović, urednik knjige, a dijelove romana čitao je Asim Ugljen.
Malo fotografija:Božidar Alajbegović o knjizi....

Žao mi je bilo da sam morala otići ranije s prepune promocije, jer me čekalo kino "Europa" i "Venecija u Zagrebu"...Po peti put u kinu "Europa".....Program "Venecija u Zagrebu" petu godinu za redom donosi filmove s Venecijanskog filmskog festivala, najstarijeg i jednog od najpoznatijih festivala na svijetu. Ova je manifestacija proizašla iz suradnje venecijanske Mostre sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Na programu otvaranja festivala bio je film: "Ljubav i podzemlje", mafijaški muzical sa happy endom (volim sretne završetke, pogotovo u simpatičnom okruženju Napulja, romantike, mafijaša i velikih obrata)....U režiji braće Manetti, film je nominiran i za Zlatnoga lava...Goldie je jedva čekala kada ću doći kući i brzo još s njom prošetati. Sretna sam s današnjim danom, i to jako!!!!

Pusa, vole vas L+B+G


- 01:00 - Komentari (9) - Isprintaj - #

srijeda, 14.03.2018.

Kako nisam otišla....

Večeras sam trebala ići u Arheološki muzej, predavanje: "Teotihuacan - šetnja koljevkom bogova", predavač. Hrvoje Šajbinger....No...Došla sam umorna kući; išla s Goldie van, nestalo svjetla....:((((( Svašta! Odlučih: o.k, ostajem večeras kod kuće. Gledam Barcelona - Chelsea, utakmicu Lige prvaka...Barcelona, moj favorit, vodi 2:0 na poluvremenu...Zadovoljna! :))))
A sada, da se vratim na jučerašnji post. Čokolino - baš ste me iskritizirali :(((( A ja jadna ne vidjeh čokolina osam mjeseci! :(((( I ne jedoh, samim time :..:(((( Strogi ste! Šećer jutros: 2,8. U 17.30 šećer mjerila ponovo: 4.0. Znači, čak ispod neke normale. Išla sam odmah jesti, da taj šećer čak malo podignem....
A ja ću pokazati da je situacija ipka malo drugačija. Kod mene se jede:ii jošpa i ovakoA od limuna pravim limunade i cijedim limun i u čaj:A mala wuf je dobila poklon od Pet Centra; sjajni su!!!!!Pusa, vole vas L+B+G

- 22:00 - Komentari (18) - Isprintaj - #

utorak, 13.03.2018.

Al se dobro jede - baš :)))Male, slane rolice (ili pite) sa sirom....Mljac! Radila u nedjelju....Sve nestalo :(((


Večerašnja večera - obožavani čokolino: :))) Ovo je još dobro, što ja znam sve staviti u čokolino...Pekmez, voće, čokoladu i slične pojave <:)))) Sada nisam..:)))) A ipak bio - prefin....Pusa, vole vas L+B+G
- 21:10 - Komentari (21) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.03.2018.

Nogomet i politika

Danas su se dogodile dvije odlične stvari: 1. pronašla sam izgubljenu futrolu od fotoaparata (ostavljen u ejdnom bircu)
2. Novinarski dom; 19 sati, promocija knjige Dražena Lalića: "Nogomet i politika". Fraktura. A tko drugi?! :)))) (Pokupili su najbolje autore, mamicu im ...:)))) Dobri, dobriii...

Uz autora, predstavljači su bili: Ozren Biti, Hrvoje Klasić i Vuk Perišić.

- 23:53 - Komentari (21) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.03.2018.

HNK

Danas sam sa malom susjedom Anom bila na lijepoj predstavi u HNK o maloj vještici Hillary, koja po prvi puta u životu ide pogledati operu....Bilo je jako lijepo; a kada smo izašle iz kazališta - još uvijek je provirivalo sunce....:))))

Išle samo na blef, kao biti će karata...Aha! :(((( Kao da ne! Ni jedne jedine! Sve prodano! Ipak, sreća da svi koji su trebali doći /imali karte - nisu došli! Pa su nas dvije pustili, bez plaćanja....

Blažena nedjelja! Pusa, vole vas L+B+G


- 15:37 - Komentari (18) - Isprintaj - #

petak, 09.03.2018.

Uživanje....

Đole danas u Spaladium Areni! !!!!!!! Da mi se teleportirati...:))))) Imam petoro ljudi na koncertu, odslušala sam putem telefona četiri pjesme :)))))Kuhano vino danas...Godilo je!:))))

Leonka danas ima ženski izlazak, Lukas je sa bakom! :)))) Uživaj, Leonka! Proslavi!!!! :)))))

Pusa, vole vas L+B+G- 22:55 - Komentari (16) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.03.2018.

Dan žena

Žene - što smo mi sve u stanju proživjeti i preživjeti. Najprije bih se osvrnula na najdraže žene u mome životu.
Moja baka je doista bila posebna, lijepa, pametna žena, sa izrazitim sposobnostima za prenošenje znanja i učenje (bila je profesorica povijesti i zemljopisa). Strpljiva i uporna, naučila me - kako učiti. Naučila me ljubavi. Hvala Ti na tome, draga moja bako, i nadam se da bi se danas i te kako ponosila sa mnom.
Mama - druga žena - vertikala u mome životu. Mama, uvijek si tu kada Te trebam. Osjećaš kada je nešto dobro, i kada nešto ne valja. I tada istražuješ. Što, kako; dugo razgovaraš. Sugeriraš, kažeš jasno i ono što Ti se sviđa i što Ti se ne sviđa; podržavaš moje ideje i zadovoljna si sa mnom. Ponosno kažeš: "To je moja Luki!" - kada se dogodi nešto, što je vrijedno pohvale.
Izdržala si toliko toga, draga mama....Najprije, rođena si 1944., dakle ratno dijete. ostala bez tate. Ali, tu je bila baka:)))) Postojana, uvijek uz Tebe - kao danas Ti uz mene i ja uz Tebe... Preživjela si: smrt svoje mame, moje bake, smrt Tvoga sina, moga brata....Imali nešto strašnije od smrti vlastitoga djeteta?! Nema. :((((
Preživjela si i pogrešan izbor partnera, za kojeg si jako kasno uvidjela da nije dobra i kvalitetna osoba, da nije za Tebe....Nanio Ti je bol i patnju, bio i fizički nasilan (no, neusporedivo sa psihičkim nasiljem, s kojim Te maltretirao)....Utjecalo je to i na mene, na povjerenje u muški rod i na činjenicu da mi se baš toliko ne žuri pred oltar. Svaka Tvoja modrica, iako nikada nije digao ruku na mene (nije se osudio zbog Tebe i bake!) boljela je i mene....Leonka je tada bila premala da bi shvaćala....No, danas zna.
A znaš i Ti! Ti si moja stijena!!! Moj ponos!
Leonka, moja treća draga, najdraža, moja sestra...Moj mali vjetropir, moja mlada, pametna, visprena mlada damo - sve najljepše za Dan žena i za Tvoj rođendan, koji je pao eto baš na današnji dan. Lukas Ti je htio kupiti haljinu za rođendan, ali je rekao: "Mama, ja bih Ti rado kupio haljinu, ali znaš - ja još nemam novaca. Ja ću tebi pokloniti jednu igračku." :)))))) I zaista, dobila si jednog plišanca i jedan rođendanski poklon od mene i od mame. Bojim se da plišanca nismo nadmašile. :)))))Leonka i moja malenkost

Dakle, moje tri dame, jedna i jedina baka koje nema, ali je sa mnom u srcu uvijek, i dvije krasne žene - sve najljepše želim! I ne samo za Dan žena! Zauvijek! :))))
I još samo da spomenem da sam jučer bila tribini: "Žene na tržištu rada". Predavačica je bila zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Čestitke premijeru Plenkoviću za odluku o ratificiranju Istanbulske konvencije. Istanbulsku konvenciju treba ratificirati jer:
-osigurava sveobuhvatnu pomoć i zaštitu žrtvama rodno uvjetovanog nasilja
-nalaže otvaranje većeg broja sigurnih skloništa i kriznih centara za žrtve nasilja
-uvodi naknadu štete žrtvama za pretrpljeno nasilje s trajnim posljedicama
-definira jasnu odgovornost države za propuste institucija prema žrtvama
-propisuje prioritet u istragama i sudskim postupcima
-ističe važnost terapijskog rada s počiniteljima radi sprječavanja ponavljanja nasilja
-obrazovanje za nanasilje

Europa nam nalaže...Da, ali trebali bi smo to napraviti - prvenstveno radi sebe. I sada vjerujem da će biti tako. Naravno, neke zakone ćemo morati uskladiti - kao što smo i do sada. I napravit ćemo i to. Samo da ova zemlja bude ljepše i bolje mjesto za život.

I na kraju, drage moje žene - blogerice (ali, ne samo žene:)))) - toliko ljubavi, pozitive i podrške koliko sam dobila od vas - ne znam što bih rekla. Rasplakati se ili ne?! :)))) Hvala na svemu! Jako, jako vas sve volim, i svim ženama želim sretan Dan žena! I ne samo Dan žena!

Vole vas L+B+G

- 16:35 - Komentari (18) - Isprintaj - #

srijeda, 07.03.2018.

Ne znaš što je ljepše....

Najprije isprike za jučer - došla sam kući i odmah zaspala. :(((No, u svoju obranu imam za reći da sma sve nadoknadila, odgovorila na sve komentare i evo me da sa vama podijelim jučerašnji dan, pun događanja.
Prvo događanje: Arheološki muzej, predstavljanje projekta "Putovima Frankopana". Davno nisam prisustvala nekom događanju s takvim zadovoljstvom. Radi se o tome da cijeli projekt obuhvaća obitelj Frankopana i njihove dvorce i mjesta, u kojima su živjeli....Biti će to prava kulturno-turistička poslastica kada projekt bude gotov. Već sada, kada su počeli s radom - djeluje odlično....
Meni se najviše svidio Dvorac Nova Kraljevica, možda zbog toga što me pomalo podsjeća na Bratislavski dvorac :))))
Fotografije govore više od riječi, pa sada nastavljam s fotkama:Projekt se dijelom financira iz sredstava Europske Unije....I dobro da je tako, jer je stvarno preskup! Dakle, samo restauracija postojećeg iziskuje sredstva, a da ne govorim još o opremanju prostora....I arhitektonski da sve bude usklađeno, da se zna što je staro i sačuvano, a što novo - u materijalima, u prezentaciji - u svemu....Obiteljsko stablo Frankopana....I suveniri su planirani - naravno, tema su Frankopani....

Nije loše znati da će se ovim povodom održati i jedan Frankopanski vikend: i to od 14.-16.9. 2018. u Dvorcu Nova Krajevica.....Čekaju na nas: Prizori iz frankopanskog života, Zig - Man Revija i Gozba Ane Katarine Frankopan....Meni najljepši kalendar.....

Nakon ove divote, navečer još jedno, ništa manje zanimljivo i lijepo događanje.....

Platforma "Odvalimo se poezijom" organizirala je druženje s pjesnikinjama Sonjom Manojlović, Dortom Jagić, Anom Brnadić i Monikom Herceg (dvije mlade pjesnikinje) u klubu "Pločnik". Na zapadnom kolodvoru u Zagrebu nalazi se jedan caffe - klub, eto ovo me događanje "natjeralo" da ga posjetim...:)))) Odlično je! Od atmosfere, gostiju, lokacije, stolica...
Ulazim, a na samim vratima - wuf :))))Došao s gazdom slušati poeziju :))))Evo naših pjesnikinja i voditelja programa....Uživaju! Ali, uživali smo i mi, slušatelji. Skoro dva sata odlične poezije i ženskog promišljanja o životu i pjesništvu, o ženama....Evo cijele ekipe....Sanja Baković, organizatorica i inicijatorica "Odvalimo se poezijom" ....Valja napomenuti da se govorilo o pjesništvu, nagradama (sve su dame dobile pjesničke nagrade; jedna od njih je i Goranovo proljeće - pa su govorile o tome što nagrade znače za njih i da li je to poticaj ili možda teret)...Govorile su i o ženama-pjesnikinjama...Dorta je bila najiskrenija: "Znate, ja ne osjećam nikakvu diskriminaciju":)))))
Odlične su bile i mlađe pjesnikinje, vrlo zrelog razmišljanja i odlične poezije....

Evo i moje stolice:))):Na poklon sam dobila:


Dorta Jagić: "Plahta preko glave"

Red je onda da ovaj dio završim sa Dortinom odličnom poezijom:

Evo jedne:

"E, ne mere, Mortimere"

otkad smo u braku,
dragi Mortimere,
mesom i krvlju krasnom
proglašavaš me noću
kontesom beskvasnom
odviše nemasnom
bestrasnom
i histerično preglasnom.

dragi Mortimere
pa meni se ne sexa,
meni se suđe pere,
tako mi vjere!

uostalom,
nisi mi ni vjeran,
bludnik si bez mjere,
pa ne mere Mortimere,
iz dvije zdjele da se
krompir ždere.

I još jedna, Dortina, meni posebna:

Jutarnji poklon ljubavi

jutros ti neću reći
samo ono: dobro jutro!
kao neki dragi gost.
ne. izletjet ću kroz
šest prozora istovremeno
ne bi li onesvijestila sunce
i donijela ti ga u ustima
kao kost.


I na kraju, događanje treće. Kino "Grič", "Prijatelji životinja" pozvali na projekciju filma.

Prijatelji životinja pozivaju na promociju

- Premijerno u Zagrebu: Art-kino Grič, 6. ožujka u 19:30 sati, ulaz besplatan

Nakon uspješne promocije pune emocija HRT-ova dokumentarnog filma Nevidljive koji je premijerno prikazan 1. ožujka u osječkom kinu Urania u organizaciji Udruge Pobjede, Prijatelji životinja pozivaju i na njegovo premijerno prikazivanje u Zagrebu!

Ulaz na projekciju filma je besplatan, a svi koji žele iskoristiti ovu jedinstvenu prigodu i pogledati Nevidljive na velikom platnu mogu to učiniti u samom centru Zagreba u utorak 6. ožujka 2018. u Art-kinu Grič, Jurišićeva 6. Projekcija filma počinje u 19:30 sati.

Zašto Nevidljive?

Scenaristica i redateljica filma, Andrea Čakić, objašnjava: „One su svuda oko nas, samo što ih ne primjećujemo jer su nevidljive, prikrivene. One sada imaju drugi oblik; oblik hrane, odjeće, kozmetike... zato i ne znamo da su tu. One su naše sugrađanke jer žive iza zidova industrijskih farmi na periferiji naših gradova, iza onih visokih zidova, a mi ih nikada ne vidimo jer izlaze samo jednom... I u ovom filmu one će ostati više manje nevidljive jer iza tih zidova ne dopušta se snimanje, ne dopušta se suosjećanje. Zato će za Nevidljive govoriti ljudi koji su ih odlučili vidjeti, ne kao proizvode, već kao svjesna bića koja pate, raduju se i žele živjeti, baš kao i mi. Protagonisti dokumentarca ispričat će nam kako uspijevaju bez konzumiranja životinjskih proizvoda biti vrhunski sportaši, putovati po svijetu, uživati u hrani i svojem životu poštujući tuđi.”

Otvorimo oči i progledajmo, učinimo one koje su dale svoj život u službu našeg konformiteta i ustaljenih životnih navika koje tako teško mijenjamo vidljivima svima! To je najmanje što možemo za njih učiniti.

Kako pomoći nevidljivim životinjama može se saznati na www.veganopolis.net.

Na filmu su radili: scenaristica i redateljica Andrea Čakić, montažerka Iva Blašković, snimatelji Damir Bednjanec i Darko Halapija, producent Mate Čuljak, glazba Pere Ištvančić.Veganski kolač za kraj!
Savršeno!Pusa, vole vas L+B+G

- 17:11 - Komentari (18) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.03.2018.

Konferencija ...

Prije neki dan jedna blogerica kaže da smo si jednaki. Da, slažem se. Ali, samo kao ljudska bića. Kao pripadnici ljudske vrste. A po svemu ostalome se - na sreću ili na žalost - razlikujemo.....Po obrazovanju, znanju, vrijednostima koje nas određuju, po stavovima, po obiteljskoj, materijalnoj i svakoj drugoj situaciji...Svi smo mi originali, i to tako treba biti. Kopije ne valjaju.
I kao takvi - i pišemo na ovom blogu. Znači, nikako nismo isti. Jer ne polazimo iz istih odrednica, jer ne dolazimo iz istih gradova, nemamo jednaka iskustva. Ni život.
Imala sam na jednom svom bivšem poslu jednu djevojku, koja je stalno ustrajala da smo si jednaki. I jednaki. :))) Ona - plaća 3.000 kn, netko drugi 8.000 kn - zbog različitih funkcija i znanja. I onda smo isti! :))))
No, dobro. Mislim da je shvaćena poanta. A to nisu financije. :))) Zašto ovo pišem? Bila sam danas na jednoj konferenciji, koju je financirao Friedrich Ebert Stiftung, a na toj se konferenciji između ostaloga govorilo i o tome kako bi svi trebali imati jednake šanse. Jednake mogućnosti. Kako to postići, kada si već rođenjem obilježen - u kakvoj obitelji odrastaš, čemu Te uče....Svidjelo mi se da se govorilo o obrazovanju koje treba poticati, a strukovne škole bi trebale imati više prakse. Da, mi imamo odlične zakone i zamisli, ali je jako teško kada se ti isti pokušaju provesti u život. Tu smo tanki. No, još uvijek (možda naivno!) vjerujem da će bar za neke mlađe generacije biti bolje...Ljepše...
Pitala sam na kraju - nedavno sam saznala - da petoro doktora znanosti nije dobilo ugovor za stalni radni odnos. A velike su financije uložene u obrazovanje - jer priznajmo, posebno visoko obrazovanje - ipak manje košta nego bilo kakav pa čak i državni fakultet na Zapadu. Neke bi cifre ovdje bile nedostižne. No, za naša primanja - nije malo. Doktorat košta od 60.000 kn do 80.000 kn, pa i više, ako se radi o fakultetima, na kojima morate izraditi neko istraživanje - kao npr. u medicini....Dobila sam odgovor: nismo za, smatramo da su trebali dobiti stalni ugovor - a za ostalo - obratite se Ministarstvu...:((((No, kažem - treba se nadati boljem....Bar za Lukasa ...Pusa, vole vas L+B+G (1390. post)

ps. Jedna pjesma, kao sjećanje na predivnog i nezaboravnog Tomislava Ivčića. Nedavno je bilo obilježavanje njegove smrti :(((


- 19:24 - Komentari (22) - Isprintaj - #

nedjelja, 04.03.2018.

"Pepeljuga" i fini recept

Meni najljepše bajka - "Pepeljuga"...Uvijek kad vidim snijeg, imam potrebu podsjetiti se na ovu bajku, a kako imam DVD - nije teško. :)))) Najljepše bajke snimane su baš u Češkoj - studio Barrandov. Eh, divna vremena...

Kako vam se sviđaju ove dvije pjesme iz filma?! Prvu pjeva Iveta Bartošova, a drugu prosljavljeni Karel Gott.

A sada jedan odličan recept, koji bih rado podijelila s vama.

Retro kobasice :))))Oprala, očistila i narezala sam jedan veći luk, dvije mrkvice, pet malih cherry rajčica....Trebaju nam i dvije kobasice (ili po želji, koliko vas već ima)....Danas sam kuhala samo za sebe, pa su dvije kobasice bile više nego dovoljno...

U lonac za kuhanje stavila sam maslinovo ulje, dodala luk, ostavila da se lagano krčka....Kasnije sam dodala mrkvu, cherry rajčice....Kobasice....150 ml vode....

250 ml soka od rajčice, domaća proizvodnja....Još sam stavila, jer volim malo ljuće, malo čilli umaka: (ovo može, a ne mora, po želji i volji)Malo bijelog vina (ja sam stavila pola vinske čaše), te malo začina: peršin, menta....Krčkati oko 40 minuta, da se svi sastojci prožmu.

Uz to, skuhala sam njoke:I ručak gotov! Dobar vam tek! Kako je sve zamirisalo i koji fini okus - to vam ni opisati ne mogu. Mljac!!!!!Pusa, vole vas L+B+G


Još jedna pjesma - Karel Gott:Melodijsku podlogu ove pjesme na svome blogu ima Modrina neba...Poseban pozdrav njoj! :))))

Oznake: Pepeljuga; fino papanje


- 19:26 - Komentari (16) - Isprintaj - #

subota, 03.03.2018.

Westgate i micke

Međunarodna izložba mačaka - Westgate - 03.03. 2018.

Danas sam bila u Westgateu, pogledati Međunarodnu izložbu mačaka. Predivno! Evo fotografija, pa prosudite sami.:))))

Na samom ulazu na izložbu, dočekale su me nakit, čaše i razni suverini u obliku maca.Malo financijskih sredstava za Udrugu.....Prikupljanje pomoći za mace.....Gledam Te preko oka :))))Okrećem Ti leđa...:))))Moj čovjek me drži :))))Ljepotica :))))Šta Te briga :))))"Ja sam najbolja!""Neki kažu da sma najružnija mic...Ma nisam! Lijepa sam na svoj način...":))))"Ja se spremam za sutrašnje finale!" :))))

I na kraju, ručak...Indigo i Blue burger:))))
Vole vas L+B+G


- 20:51 - Komentari (21) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.03.2018.

Svašta o svemu...:))))Pileća juhica u ovom, bar meni, najhladijem danu...Brrrr..:))))Kuhana piletina za Goldie....Za mene....Riža i piletina za Goldie....

I na kraju: kava, bez šećera, s malo mlijeka....Pijem čaj koji je dobar za smanjenje šećera, a na preporuku Razmišljanja jedne žene. I da znate - djeluje! I godi! Provjerila sam i sa doktoricom, odobrila je....I samo za Fresha, moja obrazovna biografija: :))))Eto, tri diplome, pet prevedenih knjiga (engleski, slovački) (ovdje sam stavila dvije najvažnije, jedan roman i jedan znanstveni rad) - mislim da nije malo! :)))))) Budi sretan! Nadam se da i Ti možeš pokazati nešto slično....:))))))

Pusa, vole vas L+B+G

ps: Prošli post o Jergoviću na fotoblogu! Tek sada vidjela!:)))) Pusa, L+B+G

- 19:04 - Komentari (38) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2018 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Travanj 2018 (17)
Ožujak 2018 (26)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (22)
Prosinac 2017 (31)
Studeni 2017 (22)
Listopad 2017 (26)
Rujan 2017 (26)
Kolovoz 2017 (25)
Srpanj 2017 (26)
Lipanj 2017 (27)
Svibanj 2017 (25)
Travanj 2017 (23)
Ožujak 2017 (22)
Veljača 2017 (13)
Siječanj 2017 (1)
Prosinac 2016 (4)
Lipanj 2016 (1)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (1)
Veljača 2016 (1)
Prosinac 2015 (1)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (1)
Rujan 2015 (2)
Kolovoz 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (3)
Veljača 2015 (2)
Siječanj 2015 (2)
Prosinac 2014 (3)
Listopad 2014 (3)
Rujan 2014 (6)
Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (1)
Veljača 2014 (1)
Studeni 2013 (3)
Rujan 2013 (4)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (2)
Svibanj 2013 (6)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (3)
Siječanj 2013 (2)
Opis bloga
Ovo je blog o životu i načinu na koji ga živimo; o mojoj Goldie; o pisanju doktorata, o glazbi i hrani...i jos koječemu ! Navratite! Uvijek ste dobro došli!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


bedzevi.com,button,badges,priponke,Nemojte pricati sa mnom! Zaljubit cete se
Magical Name Acronym Generator!
Go-Quiz - Great, Odd, Quirky, Unique, Interesting, Z... Z.. ZANY!

Nothing is more important to a person than their name. It is a label we are given at birth and therefore can affect our personality as we grow up and become individuals. Name acronyms have been around for a very long time. This generator will take your real name or blog/journal username and tell you what each letter of it means about your personality. Do your own or do one for a friend or girlfriend! The things you learn about yourself or others in this test may be important!

L Lovable U Useful
K Kinky
I Important

LLegendary
UUnforgettable
KKeen
IInnocent

Name / Username:


Name Acronym Generator
From Go-Quiz.com

LLovable
UUseful
KKinky
IImportant

Name / Username:

javascript:%20void(0);
Name Acronym Generator
From Go-Quiz.com
GGloomy
OOld
LLovable
DDangerous
IIndustrious
EExhausting

Name / Username:


Name Acronym Generator
From Go-Quiz.com


Moja Goldie :)))))

Image and video hosting by TinyPic
my pet!

Moje životno putovanje
Ovaj blog će služiti kao podsjetnik na sve ono lijepo i ružno što mi se događa; na sve uspjehe i neuspjehe; sva prijateljstva i ljubavi; sve nepodopštine moje Goldie....thumbupthumbupthumbup
Uglavnom, biti će i sreće i nesreće, i tuge i smijeha, i nadam se - puno lijepih i dragih trenutaka, koje treba sačuvati....kisskisskiss

Image and video hosting by TinyPic

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se