O vama i komentarima
Za sve Vaše sugestije, komentare, prijedloge ili reakacije u potpunosti otvaram svoje srce...Zajedno smo jači!
Ipak, zajedljive, glupe i vrijeđajuće komentare brišem, autore prijavljujem kao spam - jer ovo je MOJ blog, moja kuća i moje misli, a ja u svojoj kući ne dozvoljavam da me vrijeđaju i na bilo koji način ograničavaju MOJU slobodu.
Jer - sloboda nije anarhija - i sloboda ima svoja pravila!!!!
Molim da ih na MOM blogu poštujete!

Moj mail: luki69@net.hr

Luki

četvrtak, 09.11.2017.

Nema bloga-ima Sveučilišne :))))

Evo, konačno lumenica shvatila da postoje i drugi preglednici, na kojima se može vidjeti blog. hr i odgovarati i napisati novi post :)))))))
Potrudila sam se i svakome odgovorila još i unatrag za neke postove ...Sretna!!!!! (jedan dan ne odgovoriš, treba vremena jer smo vrijedi i pišemo; tako i treba biti!)
Jedino nisam uspjela ostaviti komentar kod Prozor u svijet - ne da mi :(((( No, odgovaram ovdje...Najgori trenutak u , životu je bio kada smo na komparativnoj počeli "secirati" bajke i što se s njima htjelo reći...Trnoružica i Crvenkapica, moja najdraža Pepeljuga :(((( Ne želim na takav način :(((( Uh, taj sam ispit položila sa suzama u očima :(((( Tako da - slažem se - bajke su divne, i ne bi ih se smjelo "kvariti" na bilo koji način...Samo uživati u njima...Hvala Ti na komentaru, baš si me obradovala...
Dakle, opet Sveučilišna....Donosim svoje papuče, presvučem se iz onih teških čizmi...Olakšanje! I veselo radim...Evo opet jednog dijela.

„Democratization in Eastern Europe“

„Domestic and International perspectives“

Edited by (uredili): Geoffrey Pritham and Tatu Vanhanen

Val demokracije koji je zahvatio Istočnu Europu 1989-90 predstavljalo je ogroman izazov politolozima, koji su se bavili istraživanjem uzroka i modela demokratizacije. Ovi znanstvenici nisu mogli predvidjeti ili bar naslutiti urušavanje socijalističkog sistema u Istočnoj Europi, kao ni shodno tome nadolazeću demokratizaciju.
Samuel Huntington je 1984. u članku o tome, da li će još neke zemlje postati demokratske, zaključuje da je najmanja vjerojatnost da će se demokratizacija dogoditi upravo u Istočnoj Europi, nego bilo gdje drugdje u svijetu.
Ovaj proces ima tri stepenice (ili tri stupnja): demokratizacija – tranzicija – konsolidacija.
Pod „demokratskom tranzicijom“ podrazumijeva se promjena režima, trenutak kada se prijašnji totalitaran/autoritaran sistem počinje urušavati, što dovodi do situacije da se nova pravila igre i novi poredak , kao i demokratske strukture postaju standard (rutina) i političke elite prilagođavaju svoje ponašanje liberalnim demokratskim normama.
Zadaci tranzicije uključuju, iznad svega, pregovore oko ustavnih normi i postavljanje pravila i procedura za političko nadmetanje, ali također i ukidanje autoritarnih praksi i ukidanje zakona koji ne odgovaraju demokratskoj praksi.
Demokratska konsolidacija je obično duži proces, ali također i proces koji ima šire i dublje posljedice. Uključuje uklanjanje dotadašnjih nesigurnosti, potpunu institucionalizaciju demokracije i širenje demokratskih vrijednosti.
Na primjer, teorije tranzicije naglašavale su ulogu elita – posebno političkih elita, pogotovo što se tiče ključnih odluka. No, znanstvenici koji su proučavali događanja 1989 ne bi se složili, te naglašavaju ulogu masa kao ključnu u urušavanju komunističkog režima, koje opisuju kao „revoluciju“. Treba obratiti pažnju također na međusobnu interakciju između elita i masa.
Pretpostavljalo se da su domaće snage ključne, a vanjski utjecaji (međunarodna zajednica, okruženje) sekundarni. Treba dobro još jednom sagledati snagu vanjskih i domaćih determinanti (odrednica) u promjeni režima.
Tranzicijska teorija bila je deficitarna i u zanemarivanju povijesnih objašnjenja (razloga). Ni jedna tranzicija, ma koliko radikalna bila, ne može prekinuti u potpunosti sa prošlošću, zbog nasljeđa (uključujući i ono negativno) iz prethodnog režima i utjecaja na povijesno pamćenje i nacionalnu kulturu. (oživljavanje povijesti; kontinuitet – ako je već prethodno postojalo iskustvo demokratizacije, ma koliko malo bilo ili ma koliko dugo trajalo, povijesno pamćenje naroda!)
Teška i problematična tranzicija Istočne Europe podsjeća da krajnji ishod, u nekim slučajevima, ne mora biti usporediv sa uspostavljenim i uhodanim demokracijama Zapadne Europe. (magnetska privlačnost – koncentriranje na ulazak (želja za ulaskom) u europske integracije ima veliki utjecaj na proces demokratizacije na Istoku (do današnjih dana!). Tu je i ekonomska i savjetodavna pomoć, vlastito iskustvo koje Zapadna Europa može pružiti Istočnoj. To ne znači, i to treba naglasiti, da se demokracija može nametnuti građanima Istočne Europe. (važno!) Vanjski faktori mogu ponuditi samo povoljno međunarodno okruženje za demokratske reforme. Ipak će najveći teret demokratske tranzicije morati podnijeti istočnoeuropljani sami.

Demokratska tranzicija u teoriji i praksi
Južnoeuropske lekcije za Istočnu Europu?

Geoffrey Pridham

Postoje dvije škole koje promišljaju teoriju demokratske tranzicije: jedna škola je funkcionalistička, a druga genetska, makro i mikro orijentirane.
Funkcionalistička škola gleda na promjenu režima uvjetovanog posebnim kriterijima, kao što su ekonomski razvoj ili kulturalni modeli ili naprosto - modernizacija.
S druge strane, genetska teorija (proizlazi ili poziva se na zajedničko nasljeđe; zajedničke korijene) daje prednost političkim odrednicama promjene režima, i stoga naglašava važnost političkih izbora i odluka i strategija aktera za vrijeme tranzicijskog procesa. Pretpostavka je ovdje da je proces tečan; da se odvija s lakoćom i da se ne podrazumijeva tj. da nije automatiziran i da pozitivan, uspješan ishod nije zadan (predodređen). (osobno mi je bliža ova teorija)
Iako su ova dva pristupa filozofski različita, i često se promišlja da su u sukobu, oni su moguće manje kontradiktorni nego što se čini kada se primijene na empirijska istraživanja.
Funkcionalistička škola se usmjerava na dugotrajne procese prije pojave tranzicije, ali uvjerljivo prate njihova postignuća: socioekonomske promjene, koje nisu jednostavne i lake; u južnoeuropskim tranzicijama njihova implementacija trajala je u prosjeku oko pola desetljeća.
Genetski teoretičari se jasno koncentriraju na razdoblje kada se autoritarni/totalitarni režim urušio i rana demokratizacija počinje. Ovdje se prepoznaje značaj i važnost, i ide korist genetske interpretacije, ne zanemarujući ili ne negirajući vrijednosti funkcionalističkih objašnjenja.
Ne može se isključiti i značajan element strateških odabira, u ovom slučaju, političkih grešaka autoritarnih lidera.
Ponekad se proces ekonomske transformacije odvija istovremeno sa promjenom režima, a ne treba zaboraviti da taj proces ima svoje specifičnosti – jer je svaki nacionalni slučaj priča za sebe; no poanta je upravo pronaći zajedničke značajke koje bi vrijedila za sve slučajeve (uopćiti ih).- TO JE KOMPARTAIVNI PRISTUP; TO BI TREBALA BITI BIT DOKTORATA – PRONAĆI ZAJEDNIČKOSTI, ONO ŠTO SVE TE PROCESE SPAJA; METODOM USPOREDBE DVA RAZLIČITA SLUČAJA – HRVATSKE I SLOVAČKE

Pusa, vole vas L+B+G

Oznake: blog


- 01:00 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2017 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Travanj 2018 (16)
Ožujak 2018 (26)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (22)
Prosinac 2017 (31)
Studeni 2017 (22)
Listopad 2017 (26)
Rujan 2017 (26)
Kolovoz 2017 (25)
Srpanj 2017 (26)
Lipanj 2017 (27)
Svibanj 2017 (25)
Travanj 2017 (23)
Ožujak 2017 (22)
Veljača 2017 (13)
Siječanj 2017 (1)
Prosinac 2016 (4)
Lipanj 2016 (1)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (1)
Veljača 2016 (1)
Prosinac 2015 (1)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (1)
Rujan 2015 (2)
Kolovoz 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (3)
Veljača 2015 (2)
Siječanj 2015 (2)
Prosinac 2014 (3)
Listopad 2014 (3)
Rujan 2014 (6)
Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (1)
Veljača 2014 (1)
Studeni 2013 (3)
Rujan 2013 (4)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (2)
Svibanj 2013 (6)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (3)
Siječanj 2013 (2)
Opis bloga
Ovo je blog o životu i načinu na koji ga živimo; o mojoj Goldie; o pisanju doktorata, o glazbi i hrani...i jos koječemu ! Navratite! Uvijek ste dobro došli!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


bedzevi.com,button,badges,priponke,Nemojte pricati sa mnom! Zaljubit cete se
Magical Name Acronym Generator!
Go-Quiz - Great, Odd, Quirky, Unique, Interesting, Z... Z.. ZANY!

Nothing is more important to a person than their name. It is a label we are given at birth and therefore can affect our personality as we grow up and become individuals. Name acronyms have been around for a very long time. This generator will take your real name or blog/journal username and tell you what each letter of it means about your personality. Do your own or do one for a friend or girlfriend! The things you learn about yourself or others in this test may be important!

L Lovable U Useful
K Kinky
I Important

LLegendary
UUnforgettable
KKeen
IInnocent

Name / Username:


Name Acronym Generator
From Go-Quiz.com

LLovable
UUseful
KKinky
IImportant

Name / Username:

javascript:%20void(0);
Name Acronym Generator
From Go-Quiz.com
GGloomy
OOld
LLovable
DDangerous
IIndustrious
EExhausting

Name / Username:


Name Acronym Generator
From Go-Quiz.com


Moja Goldie :)))))

Image and video hosting by TinyPic
my pet!

Moje životno putovanje
Ovaj blog će služiti kao podsjetnik na sve ono lijepo i ružno što mi se događa; na sve uspjehe i neuspjehe; sva prijateljstva i ljubavi; sve nepodopštine moje Goldie....thumbupthumbupthumbup
Uglavnom, biti će i sreće i nesreće, i tuge i smijeha, i nadam se - puno lijepih i dragih trenutaka, koje treba sačuvati....kisskisskiss

Image and video hosting by TinyPic

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se