O vama i komentarima
Za sve Vaše sugestije, komentare, prijedloge ili reakacije u potpunosti otvaram svoje srce...Zajedno smo jači!
Ipak, zajedljive, glupe i vrijeđajuće komentare brišem, autore prijavljujem kao spam - jer ovo je MOJ blog, moja kuća i moje misli, a ja u svojoj kući ne dozvoljavam da me vrijeđaju i na bilo koji način ograničavaju MOJU slobodu.
Jer - sloboda nije anarhija - i sloboda ima svoja pravila!!!!
Molim da ih na MOM blogu poštujete!

Moj mail: luki69@net.hr

Luki

srijeda, 01.11.2017.

Ludi dan - čas me vidiš, čas me ne vidiš

No, dakle današnjega dana...Drž -nedaj...Trka...Stizanje...Dotrčavanje...Skraćeno radno vrijeme...O.k, ali skraćeno radno vrijeme i u Sveučilišnoj.....:))))

Vapim za kavom - i gle čuda, na samom ulazu, u Sveučilišnoj - cure dijele kavu....Netko to od gore vidi sve, definitivno!!!!Moje kratke bilješke i razmišljanja:

Dawisha, Karen and Parrott, Bruce (ur.): „The consolidation of democracy in East-Central Europe, Cambridge University Press, Cambridge/New York/Melbourne (40-65 str.)
Dawisha, Karen, 1997: „Democratization and political participation: reserch concepts and methodologies“

Političko sazrijevanje društva se mjeri….(razina demokracije se mjeri u odnosu na prethodno stanje; i usporedbom sa zemljama u sličnoj situaciji i sličnih mogućnosti i pokazatelja)
Demokratizacija: slobodni izbori. (početak demokracije!!!!)
Građanske slobode i politička prava mogu se gledati kao dvije različite komponente demokracije.
Građanske slobode: sloboda da se stvaraju nove organizacije i da im se građani slobodno mogu pridružiti; sloboda izražavanja; pristup i dostupnost više izvora informacija, kako bi se stvorilo mišljenje o nečemu.
Treba također naglasiti da neće sve zemlje koje su krenule na put prema demokraciji dovršiti tu tranziciju. Neke će se zemlje vratiti u autoritarni režim, neke će doživjeti građanski rat, neke će zemlje imati nisku razinu demokracije desetljećima, plešući stalno na rubu provalije i odmaka od demokracije.
I sve će se te tranzicije razlikovati, zavisno od individualnog političkog nasljeđa, vođa, socioekonomskih temelja i međunarodnih poveznica i reakcija političkih elita.
Znanstvenici su došli do saznanja da čim je duže neka zemlja bila izložena antidemokratskim i totalitarnim praksama, tim su manje šanse da demokracija doista uspije. No, ukoliko postoji prethodna povijest demokracije i civilnog društva, i komunističko nasljeđe reformi i otvorenosti, tada su šanse za uspješnu tranziciju prema demokraciji veće i brzina tranzicije biti će veća.
Velike teškoće u stvaranju (formiranju) političkih i ekonomskih institucija od samoga početka ne smije se podcijeniti: Samuel Huntington je pronašao u svome istraživanju da su dvadeset i tri od dvadeset i devet zemalja, koje su se demokratizirale tijekom „trećeg vala“ demokratizacije (između 1974 do 1990) imale prethodno demokratsko iskustvo. Također, one zemlje koje se nisu demokratizirale do 1990 nisu imale demokratsku prošlost. Huntington također kaže da uspjeh jedne zemlje ili regije u uvođenju demokratskih reformi ima efekt „grude snijega“ – „kotrlja“ se i potiče promjene i u drugim zemljama.
U onim zemljama čija je tranzicija protekla nenasilno i dogovorno između elita i opozicije, stranački sistem bi se trebao uspostaviti vrlo brzo.
U onim zemljama čija je tranzicija bila nenasilna i dogovorena između različitih grupa elita, vladajuća stranka ili grupa će vjerojatno biti u mogućnosti zadržati svoj status, ako ne i monopol.
U onim zemljama u kojima nove elite djeluju brzo kako bi nametnula brzu liberalizaciju, privatizaciju i demokratizaciju, ekstremističke opozicijska stranke će malo vjerojatno zadobiti povjerenje i neće imati uporište među građanstvom.
U tranzicijama obilježenim nasiljem, elite će vrlo vjerojatno pokušati spriječiti pojavu nezavisnih udruga i stranaka.
Mnogi teoretičari, a najviše Robert Dahl , naglašavali su civilnu (građansku) kontrolu nad vojskom kao ključan zahtjev za uspješnu demokratizaciju.
Socijalni i etnički rascjepi potisnuti za vrijeme komunizma vrlo se vjerojatno pojavljuju u tranziciji i često su pojačani zbog ekonomskih promjena i političkom i osobnom nesigurnošću.
Najveći izazov uspješnoj demokratizaciji je postojanje nasilnog konflikta, bilo unutar zemlje ili sa drugim državama. Nasilje slabi postojeće institucije, i ruši dogovore postignute među elitama.

Politički razvoj (politička kulturna evolucija) društva

Danas je opće prihvaćeno da demokracija traži (zahtijeva) i kulturu, koja će je podupirati. Demokratske institucije promoviraju, ali ujedno su i promovirane demokratskom političkom kulturom. Time se ujedno i promoviraju različitosti – različiti socijalni interesi pojedinih grupa ili udruga.
Važno je ponovno zadobiti povjerenje građana, izgubljeno u autoritarnom ili totalitarnom režimu.
Također, postoji veza između tržišta (izlaska na tržište) i demokratizacije. Na jaku srednju klasu, povezanu sa trgovinskim i industrijskim elitama u privatnom sektoru, gleda se kao na nužan, ali ne i dovoljan uvjet za uspješnu demokratizaciju.
Što se tiče organiziranog kriminala, kriminal potkopava vjeru javnosti u demokraciju, pa će javnost tražiti tzv. „čvrstu ruku“ kako bi se zaustavila korupcija, pa čak i sama demokracija može u tom slučaju biti „stavljena na čekanje“.
Što se medija tiče, što je veća nezavisnost i pluralizam medija, tim će biti veće povjerenje javnosti i javnog angažmana (uključenosti).
Izborni sistem: većinski ili proporcionalan. Većinski se koristi više kod predsjedničkih izbora, kao i u parlamentu i legislativi.
Proporcionalan – kada je potrebno birati više članova određenog tijela ili predstavništva, omogućava proporcionalnu podjelu osvojenih stolica prema postotku glasova koje je npr. neka stranka dobila na izborima. Također, čest je slučaj da se ova dva sistema kombiniraju.
Juan Linz, osvrćući se na greške predsjedničkih sistema u Latinskoj Americi, zaključuje da parlamentarizam donosi veću fleksibilnost u politički proces, promovira konsenzus i miri interese različitih političkih stranaka. Predsjednički sistem, pak, fokusirajući se na izbor pojedinca, slabi utjecaj političkih stranaka. Kod političkih stranaka u prezidencijalizmu nalazimo manju povezanost, nego u parlamentarizmu. Prezidencijalizam podupire stvaranje dvostranačja (dvije najjače stranke). Nema zastupljenosti različitih interesa. Partijska disciplina je jača u parlamentarnom sustavu, jer su disciplinirane i povezane (unutar sebe) stranke ključne za opstanak vlade. Također, bolje su predstavljeni manjinski interesi.
Da, demokracija može postati jedina „igra u gradu“, , ali kao u svakoj igri, i u ovoj postoje pobjednici i poraženi, a pobjednice će biti one zemlje u kojima je socijalna, ekonomska i institucionalna mašinerija dobila dovoljno pažnje od strane elita, stranaka i građana – podjednako.


Nakon ranije zatvorene Sveučilišne (zbog današnjeg blagdana, jel!) (o.k, o.k, i ja sam imala skraćeno) - uputila sam se u knjižnicu "Bogdan Ogrizović" na promociju knjige Dražena Katunarića "Kronos", izabrane pjesme, Buenos Aires - Hrvatsko-hispansko društvo organizator promocije....Tomica Bajsić, Dražen Katunarić i prevoditeljica Carmen Vrlichak bili su učesnici ove lijepe tribine....Srećem dragu Vlatku iz "Frakture" na promociji, pa pričamo o nadolazećem "Interliberu" i "tračamo" malo....Poznate nam ljude...:))))Zakašnjeli rođendanski poklon...Ne mogu dokazati da je ne nosim šešire :(((( Proguta me, sitna sam, sitna glavica :)))) Lijep je šešir, moje boje, ali....Ne nosim :(((Nakon toga, još prije dva dana dala sam se nagovoriti, budala, na prezentaciju nekog super modernog usisivača, sa svim mogućim funkcijama...Trči kući da stignem, da dečko ne misli da se zafrkavam...Studentima-prezenterima svaki takav dolazak znači, jer su plaćeni po prezentaciji....Pa hajde, da čujem...I pomognem bar na taj način...Sasvim zgodan mali robot :))) Goldie je bila presmiješna. "Makni to čudo od mene, čuješ? Glupačooo..." :)))) Takav izbezumljeni pogled je imala...:))))Još sam dobila i poklon - vuneni pojas za zimu :))))I za kraj - danas, ali ne samo danas, prisjećamo se naših najdražih...Meni je to moja baka, pa sam uredila mali spomen na nju .....Slike, svijeće...Znam ja da je ona uvijek tu negdje, i da me čuva i pazi....Neka joj je mir is pokoj, kao i svima najdražima....Tati, Vladimirku....
Moji Metkovćani su zbrinuli bakin ( s tatine strane) i tatin grob u Metkoviću, a rođaci su otišli baki na grob u Bratislavi...Meni nije preostalo ništa, nego poslati novce za cvijeće i svijeće; u Zagrebu nemam na groblju nikoga....Toplo mi je oko srca kada znam da su svi bili posjećeni...U mom su srcu i duši, mislima - dok me ima.....Pusa, vole vas L+B+G

Oznake: Ludi dan


- 02:07 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2017 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Travanj 2018 (16)
Ožujak 2018 (26)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (22)
Prosinac 2017 (31)
Studeni 2017 (22)
Listopad 2017 (26)
Rujan 2017 (26)
Kolovoz 2017 (25)
Srpanj 2017 (26)
Lipanj 2017 (27)
Svibanj 2017 (25)
Travanj 2017 (23)
Ožujak 2017 (22)
Veljača 2017 (13)
Siječanj 2017 (1)
Prosinac 2016 (4)
Lipanj 2016 (1)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (1)
Veljača 2016 (1)
Prosinac 2015 (1)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (1)
Rujan 2015 (2)
Kolovoz 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (3)
Veljača 2015 (2)
Siječanj 2015 (2)
Prosinac 2014 (3)
Listopad 2014 (3)
Rujan 2014 (6)
Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (1)
Veljača 2014 (1)
Studeni 2013 (3)
Rujan 2013 (4)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (2)
Svibanj 2013 (6)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (3)
Siječanj 2013 (2)
Opis bloga
Ovo je blog o životu i načinu na koji ga živimo; o mojoj Goldie; o pisanju doktorata, o glazbi i hrani...i jos koječemu ! Navratite! Uvijek ste dobro došli!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


bedzevi.com,button,badges,priponke,Nemojte pricati sa mnom! Zaljubit cete se
Magical Name Acronym Generator!
Go-Quiz - Great, Odd, Quirky, Unique, Interesting, Z... Z.. ZANY!

Nothing is more important to a person than their name. It is a label we are given at birth and therefore can affect our personality as we grow up and become individuals. Name acronyms have been around for a very long time. This generator will take your real name or blog/journal username and tell you what each letter of it means about your personality. Do your own or do one for a friend or girlfriend! The things you learn about yourself or others in this test may be important!

L Lovable U Useful
K Kinky
I Important

LLegendary
UUnforgettable
KKeen
IInnocent

Name / Username:


Name Acronym Generator
From Go-Quiz.com

LLovable
UUseful
KKinky
IImportant

Name / Username:

javascript:%20void(0);
Name Acronym Generator
From Go-Quiz.com
GGloomy
OOld
LLovable
DDangerous
IIndustrious
EExhausting

Name / Username:


Name Acronym Generator
From Go-Quiz.com


Moja Goldie :)))))

Image and video hosting by TinyPic
my pet!

Moje životno putovanje
Ovaj blog će služiti kao podsjetnik na sve ono lijepo i ružno što mi se događa; na sve uspjehe i neuspjehe; sva prijateljstva i ljubavi; sve nepodopštine moje Goldie....thumbupthumbupthumbup
Uglavnom, biti će i sreće i nesreće, i tuge i smijeha, i nadam se - puno lijepih i dragih trenutaka, koje treba sačuvati....kisskisskiss

Image and video hosting by TinyPic

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se