O vama i komentarima
Za sve Vaše sugestije, komentare, prijedloge ili reakacije u potpunosti otvaram svoje srce...Zajedno smo jači!
Ipak, zajedljive, glupe i vrijeđajuće komentare brišem, autore prijavljujem kao spam - jer ovo je MOJ blog, moja kuća i moje misli, a ja u svojoj kući ne dozvoljavam da me vrijeđaju i na bilo koji način ograničavaju MOJU slobodu.
Jer - sloboda nije anarhija - i sloboda ima svoja pravila!!!!
Molim da ih na MOM blogu poštujete!

Moj mail: luki69@net.hr

Luki

ponedjeljak, 10.04.2017.

Čudesna moć hormona

Na red je došla i recenzija knjige dr. med. Sanje Toljan, "Čudesna moć hormona". Naučila sam puno toga čitajući je, iako je moja majka liječnik i utvaram da sam i sama nešto od nje naučila....Na maminu žalost, medicina nije bila moj izbor. Zašto? Jer sam preosjetljiva, i vjerujem najiskrenije da bih umrla na licu mjesta zajedno sa prvim pacijentom kojeg bih izgubila :((((
No, i moć riječi i pisanje nisu zanemariva oružja kako bih nekome uljepšala i poboljšala život, zar ne?! :))))
Vratimo se knjizi. Zanimljiv prvi dio govori o melatoninu, najjačem antioksidansu u tijelu. Melatonin je hormon kojeg stvara epifiza, mala žljezda u sredini mozga. Melatonin regulira dnevno-noćni ritam. Zašto je važno da melatonin zna kada je dan, a kada noć? Pa stoga jer melatonin noću uklanja slobodne radikale i sprječava oštećenje stanica.
To je još jedan vidljivi primjer koji dokazuje da naše tijelo posjeduje svoje osobne mehanizme unutrašnje reparacije.
Na žalost, u užurbanom i prenatrpanom stilu života (jer se ne ide spavati dok se sve ne napravi; ne skuha, ne opere suđe, ne napiše ili odradi dio koji je potreban, dok se ne baci smeće, obave telefonski razgovori, piše blog :))))) ili prevodi u jedan sat nakon ponoći kad seka kaže: "Molim Te....":..:)))))
Prva sam kojoj nedostaje san. Takve aktivnosti blokiraju sintezu melatonina i potpomažu koroziju našeg tijela. Stoga sam odlučila da ću puno ranije kretati na spavanje.
Hormon rasta je, pak, izvor odvažnosti i mladenačkog izgleda. Hormon rasta nije nimalo bezazlen, i mmože stvoriti i velike probleme ukoliko ga se ne uzima u pravilnim, točno određenim dozama. Hormon rasta daje se djeci koja ga ne stvaraju u dovoljnim količinama, i mnoga bi od njih ostala patuljasta rasta bez pomoći tog hormona. Hormon rasta stvara se noću, , kao i melatonin, zato je za njegovu dostatnu koncentraciju potrebno dovoljno sna, ali i što raniji odlazak na počinak.
Kortizol je dirigent hormonskog orkstra. A što je zapravo kortizol? To je hormon stresa, te komunikacija između misli i tijela. Naši osjećaji bivaju prevedeni na jezik kortizola. Čim jači osjećaji - tim veći hormon stresa (stres može biti i pozitivan i negativan). Tko stvara adrenalin? Naše nadbubrežne žlijezde, a koje mogu biti slabe ili jake. Jake žljezde daju odlučnost, lakoću u obavljanju zadataka, visoke tenzije...To može trajati godinama, i tijelo nas može upozoravati da trebamo prikočiti - ali, mi to shvatimo tek kada dođe do disbalansa u našem tijelu, i razbolimo se....Povišeni tlak, šećer (nizak ili visok) i sl.
Večernje vježbanje, ako ga prakticirate, nije najbolja ideja, jer tada nadbubrežne žlijezde luče minimum kortizola i ne pada im na pamet stvarati ga dodatno - jer se nama baš po noći vježba (preko dana ne stignemo)....
Čitajući dalje, shvatila sam koliko je važna prehrana i što unosimo u svoje tijelo. S time se trudim boriti kako najbolje znam. Puno povrća, voće, jogurti...Žitarice su potrebne djeci i ljudima koji se bave teškim fizičkim radom - inače, svesti ih na minimum...Paleolitička prehrana, koja je najzdravija, trebala bi sadržavati voće i povrće (40%), bjelančevine (30%), te masti i ulja (30%). Mogu potvrditi da prilagođavam prehranu upravo na taj način, i osjećam puno više energije, sreće i mogućnosti rada. Mirnija sam. Češće se smijem. Zadovoljnija sam.
Ne znamo se ni relaksirati. Recimo, kada bi netko meni rekao: "Sjedni, odmori!" mislim da bih mislila da me ne razumije ili bih ga čudno pogledala, kada sam ja tip koji ima šilo u guzi i u potrazi je za stalnom aktivnosšću. Tek sam nedavno naučila naredbu: "Sjedi. Isključi se. Opusti..."...:)))))
Sve je to, zapravo, tako povezano...Naše misli, naši hormoni, naše aktivnosti, naša probava i crijeva, nadbubrežna žlijezda....
Progesteron: hormon relaksiranosti. Imala sam osobno donedavno dosta problema sa preobilnim mesnstrualnim krvarenjem, toliko da sam se osjećala malaksalo, iscrpljeno - kao da mi netko oduzima snagu....Nije bilo dobro. Morala sam nositi i novu odjeću na posao, jer su hlače znale "prokrvariti"...Bolno, neugodno....Progesteron manjak i u stanju kroničnog strsa 8moj slučaj!)....No, i on se može nadoknaditi. Progesteron je ujedno i prirodni antidepresiv, te štiti od tumora dojki, kao prirodni oponent estradiolu. Progesteron se može uzimati oralno (tabletica), uz estradiol ili u drugim kombinacijama.
Estradiol - hormon ženstvenosti. Obline, izgled, dojke, menstruacija, trudnoća - sve to možemo zahvaliti estradiolu. Estradiol bi se trebao stvarati u ženskom tijelu cijeli život: u jajnicima tijekom reproduktivne dobi, a u nadbubrežnim žljezdama i masnom tkivu nakon menopauze. Ako se uzima kao nadomjesna terapije, preduvjet je zdrava jetra - da bi mogla razgraditi hormone. Treba li se usprkos tome bojati uzimati hormone? U principu ne, ukoliko je doziranje ispravno i pod kontrolom.
Testosteron preskačem komentirati, to će više zanimati naše muškarce....
Inzulin (evo šećerka, evo!) - prva violina hormonskog orkestra.....Da bismo ga držali pod kontrolom, treba jesti što manje ugljikohidrata....Visoke razine inzulinau krvi stvaraju osjećaj gladi, glad potječe lučenje kortizola, a kortizol traži brzu energiju. Tada posežemo ne za zdjelom salate, na žalost, nego za ugljikohidratima. Inzulin se strelovito penje...Najčešće je štitnjača žrtva visokog inzulina, a ne obrnuto.
Hormoni štitnjaće - e, o tome bih znala ponešto....Hormoni štitnjače su put u zdrav metabolizam. Od malena imama problema sa štitnjačom. Kontrola T3, T4, TSH - hormona štitnjače....Uvijek povišeni...Štitnjača je žljezda smještena na prednjoj strani vrata, aopisuje se oblikom leptira. Štitnjača je žljezda regulator metabolizma. Ako je stres kroničan (moi!:))) - štitnjača je u velikom problemu . Prestaje raditi, signalizira umor.
Ja osobno imam autoimunu bolest štitnjače - tzv. Hashimoto (prema liječniku koji je oisao ovaj poremećaj). To je zapravo stalna upala štitnjače, kao da se tijelo bori protiv samoga sebe...Postepeno uništava štitnjaču. Terapija je nadomještanje hormona. Ne bih trebala jesti ništa, što sadrži gluten.
Ovo je moja tabletica svako jutro:

Oksitocin: hormon ljubavi. Razine oksitocina najvjerojatnije nasljeđujemo, ali njegovu razinu uvelike smanjujemo uzimamo li antidepresive. Prirodno povećavamo razinu oksitocina - i grljenjem...Imajte to na umu, svaki dan nekoga vama dragoga zagrlite!
Eto, to bi bilo to!!!!:)))))
Zaključak: pravilno se hraniti, pravilno i u pravo vrijeme vježbati; dovoljno se odmarati i rano odlaziti na spavanje.....Trudim se.....

Goldie i ja danas smo bile na Bundeku (danas sam čitala da treba izbjegavati Sljeme, da se ljudi javljaju u bolnicu sa mišjom groznicom - koji su nedavno bili na Sljemenu; groznica, temperatura - brrr...:((((( ).

Počela je proslava rođendana moje repate...:)))))). Napravila sam žgance, i dodala njenu konzervicu, pa malo čvrste hranice, pa malo keksića napravljenih navodno od konjskog mesa, koje je navodno najzdravije - i za ljudove, i za wufove, pa malo zrnatog sira...:)))))

Bila sam i u Superkonzumu - da, danas - jer ne stignem naprosto preko tjedna...Uvijek sve nađem u mom Superkonzumu; kupovala sam i kupovat ću dok god postoje i dalje - zbog moje Danice, Višnje, rade, Milice.....Neka sačuvaju njihova radna mjesta!

Eto, prošlo je tjedan dana; bila sam blogerica tjedna. Izazovan zadatak, jer moraš pisati svaki dan, biti zanimljiv, truditi se....Nadam se da ste bili zadovoljni - imali ste izvješća sa raznih događanja, danas recenziju knjige, moj autorski rad, pa fotke i zanimljivosti, pa nešto iz kuhinje.....Trudila sam se zadovoljiti sve ukuse; i biti bar malo zanimljiva.....

Ljube vas L+B+G


Da ne završimo ovako, nego uz pjesmu: :)))) Zaštitila je Grand Produkcija kao polarnog medu :))))Ps: Kad sam bila na Kosovu, kad sam tek došla, prvi dan: čujem ja: meno, menalno.....:)))) Rekoh, što god, pa ništa ne razumijem ..::)))))) A kad ono, Ćirina pjesma: "Fenomenalno" :))))) Još sam se dugo smijala sama sebi...:)))) Pusa, L+B+G

No, istu pjesmu pjeva i Zlatko Pejaković. Koja vam je verzija bolja?Ja glasam za Zlatka....
Oznake: Zdravlje; štitnjača


- 00:35 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2017 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Ožujak 2018 (19)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (22)
Prosinac 2017 (31)
Studeni 2017 (22)
Listopad 2017 (26)
Rujan 2017 (26)
Kolovoz 2017 (25)
Srpanj 2017 (26)
Lipanj 2017 (27)
Svibanj 2017 (25)
Travanj 2017 (23)
Ožujak 2017 (22)
Veljača 2017 (13)
Siječanj 2017 (1)
Prosinac 2016 (4)
Lipanj 2016 (1)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (1)
Veljača 2016 (1)
Prosinac 2015 (1)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (1)
Rujan 2015 (2)
Kolovoz 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (3)
Veljača 2015 (2)
Siječanj 2015 (2)
Prosinac 2014 (3)
Listopad 2014 (3)
Rujan 2014 (6)
Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (1)
Veljača 2014 (1)
Studeni 2013 (3)
Rujan 2013 (4)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (2)
Svibanj 2013 (6)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (3)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (4)
Opis bloga
Ovo je blog o životu i načinu na koji ga živimo; o mojoj Goldie; o pisanju doktorata, o glazbi i hrani...i jos koječemu ! Navratite! Uvijek ste dobro došli!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


bedzevi.com,button,badges,priponke,Nemojte pricati sa mnom! Zaljubit cete se
Magical Name Acronym Generator!
Go-Quiz - Great, Odd, Quirky, Unique, Interesting, Z... Z.. ZANY!

Nothing is more important to a person than their name. It is a label we are given at birth and therefore can affect our personality as we grow up and become individuals. Name acronyms have been around for a very long time. This generator will take your real name or blog/journal username and tell you what each letter of it means about your personality. Do your own or do one for a friend or girlfriend! The things you learn about yourself or others in this test may be important!

L Lovable U Useful
K Kinky
I Important

LLegendary
UUnforgettable
KKeen
IInnocent

Name / Username:


Name Acronym Generator
From Go-Quiz.com

LLovable
UUseful
KKinky
IImportant

Name / Username:

javascript:%20void(0);
Name Acronym Generator
From Go-Quiz.com
GGloomy
OOld
LLovable
DDangerous
IIndustrious
EExhausting

Name / Username:


Name Acronym Generator
From Go-Quiz.com


Moja Goldie :)))))

Image and video hosting by TinyPic
my pet!

Moje životno putovanje
Ovaj blog će služiti kao podsjetnik na sve ono lijepo i ružno što mi se događa; na sve uspjehe i neuspjehe; sva prijateljstva i ljubavi; sve nepodopštine moje Goldie....thumbupthumbupthumbup
Uglavnom, biti će i sreće i nesreće, i tuge i smijeha, i nadam se - puno lijepih i dragih trenutaka, koje treba sačuvati....kisskisskiss

Image and video hosting by TinyPic

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se