četvrtak, 26.01.2006.

Pišem za one koji su novi a voljeli bi se baviti nečim zaista interesntnim a uz to uživati izražavajući svoju umjetnićku dušu u stvaranju nečega zaista lijepog. A možda u ovom što pišem, i oni koji su upućeni, nađu nešto đto do tada nisu znali, pa će i njma biti od koristi.
Sve, baš sve može se izraziti u Polimerskoj glini. Možete raditi slike, oplemeniti predmete u kućanstvu, a u posljednje vrijeme se najviše koristi za izradu nakita i modeliranje ukrasnig figura. Ranije se koristio a i danas se s oduševljenjem koristi u školama. Područje korištenja se danas sve više širi. A nije ni čudo, jer savršeni je i svima dostupan materijal za umjetničko izražavanje.
Što je to Polimerska glina i pod kojim se nazivima prodaje, te osnovno, lijepo su opisale članice Foruma "Naša radionica snova".Pa stoga i nije potrebmno da i ja o tome pišem, nego nastavljam dalje.
Kondicioniranje - je pripremanje polimerske gline za daljnju obradu. Nedovoljno pripremljena Polimerska gliana, negativno se odražava na konačni izradak.
Ako kondicionirate jedan blok Fima (63g.), ili Prema (56g), ili Sculpey (56g) svejedno je, podijelite blok na tri dijela i svaki mjeseći u ruci, ugrijete i omekšajte. Zatim razvaljajte acrylnim valjkom. To je jako važan korak! Nemojte to preskočiti.
Kondicioniranje nastavite na pastamašini, na razmaku 1 (3,2 mm)
Što to znači: Pastamašina ima nekoliko standardnih razmaka:
1 = 3,2 mm
2 = 2,8 mm
3 = 2,4 mm
4 = 2,0 mm
5 = 1,6 mm
6 = 0,8 mm
7 = 0,6 mm
Propustite dakle svaki omekšani i razvaljani dio nekoliko puta kroz pastamašinu, sve dok ne postane
mekan i podatan. Zatim spoji dva dijela i propusti kroz mašinu, dodaj slijedeći dio i propusti ponovno kroz mašinu. I tako sve dijelove, ako ih imate više od tri.
Sada preklopite na pola i propustite ponovno kroz mašinu. I tako sve dok ne dobijete široku ravnomjernu plohu gline.
To će biti osnova za daljnji rad s polimerskom glinom kao npr. za izradu Blenda, caning, štampanje, bojanje, umetanje iclusions te rad u raznim tehnikama. O tome ćemo kasnije.

Ako nemate pastamašinu- izrežite blok gline na manje komade, tako da ih možete mjesiti u rukama. Mjesite i razvaljajte s valjkom. Ponavljajte to dok ne dobijete za rad podatnu ravnomjernu ravnu plohu. Ovdje je važna temperatura ruku i prostorije. Ako imate jako tople ruke, lakše čete izmjesiti i pripremiti glinu, ali daljnji rad zahtjeva da temperatura prostorije bude nešto niža, kako glina pod utjecajem toplih ruku i tople prostorije nebi postala previše mekana. Ako Vam se to dogodi, ostavite glinu da malo odstoji na hladnijem mjestu par minuta.

No, za izradu ravnomjerno ravnih ploha, ipak je najbolja pastamašina. Neki učitelji preporučavaju
Atlas pasta mašinu, no jednako može poslužiti i svaka druga pastamašina, ako se radi o hobiju a ne o
profesionalnom radu.Kažu, Atlas je puno čvršća pastamašina, ali je i puno skuplja.Moje mišljenje je da može poslužiti i manje poznata pastamašina.

Kako pripremiti pastamašinu za rad s polimerskom glinom, možete vidjeti na Desirees Polymer Clay
Project, pod "How to"
Ako nemate pasta mašinu, ne brinite. Ravnomjerno ravna ploha se može izraditi i s acrylnim valjkom.
Drveni valjak nije pogodan, jer upija masnoću i boju iz polimerske gline, pa se često mora prati ribanjem.
A kako je u radu s polimerkom glinom, čistoća pravilo broj jedan, priznati čete da je u stvaralačkom zanosu i nestrpljivosti da se što prije izrazi zamisao, ovo ribanje iritirajuće.
Stoga se koristi acrylni valjak. Lako se opere, obriše i moćete raditi dalje, primjerice s nekom drugom bojom.
Dobra radna površina je obavezna u radu s polimerskom glinom. Drvena površina nije prikladna iz već rečenih razloga.
Prikladne radne površine su: staklo, glazirana glatka keramika, acrylna glatka površina.

Još nešto!
Nikada me stavljajte polimersku glinu direktno na namještaj. I pamtite!!! Držite nedostupno maloj djeci. Zna se: Polimerka glina je otrovna u sirovom stanju. Nakon rada s glinom obavezno dobro oprati ruke. Posuđe koje koristite u radu s polimerskom glinom, nemojte više koristiti u kućanstvu. Oprez je bolji, nego kasnije, nisam znao!

Evo, to bi bilo osnovno za početak uspješnog rada s polomerskom glinom.
_Nastavlja se_




- 16:12 -

Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr



Moja trgovina- My Shop
[URL=http://www.vondir.de/tools/shop?name=luna2009[/URL]
http://lukanada-luna2008.blogspot.com


Radinoca Snova - Humanitarne akcije



lukanada2000@yahoo.comWeb Hrvatska
http://www.vondir.de/tools/shop?name=luna2009




Marketplace Button