Čovjek s vilicom u svijetu juhe

srijeda, 05.11.2008.

Danicza vilenjačka (br.1), Orak Babama – New White Power!

U zemlji Mordor sluge Sauronove osmisliše izbore, neobičnu zabavu za roblje u kojoj se dvojica natječu za kapetana trolovske straže. Vrlo kompliciran Morgothov sustav prebrojavanja glasova do zadnjeg trenutka izbor čini neizvjesnim – na radost robova željnih zabave i na korist Prstena željnog prijevare. Nitko ne zna hoće li pobijediti onaj koji dobije najviše glasova ili pak onaj koji je dobio manje, a za kojeg je Gospodar već unaprijed odlučio da će pobijediti. Ovaj put svi predviđaju pobjedu mlađeg i vesele joj se. Orak Babama ima široku podršku sirotinje, zatim glumaca, pjevača i drugog lakomislenog imućnog svijeta, ali i podršku manjina. Neke od tih manjina su neonacisti, skinheadsi, Ku Klux Klan, i drugi rasisti koji već unaprijed mrze Babamu jer je crn. Kakva je to čudna vijest? Kakav je to sad paradoks? U stilu domaćih dnevnopolitičkih komentatora koji misle da je komentirati isto što nabrajati očigledne opcije, i mi ćemo ponuditi dvije moguće. Ili su ekstremni desničari naglo progledali i osjetili toplinu oko srca prema novoj uzdanici revolucionarnog preokreta prema svijetu mira i ljubavi... ili je Orak Babama obećao nešto što im je bilo tako primamljivo da su spremni zaboraviti da ga mrze samo zato jer nekog moraju u životu mrziti i kako će njegova pobjeda, ako je pretrpe i ako je podrže, donijeti još mnogo više plodonosne mržnje u njihova trula srca.

Pogledajmo načas refleksiju slične situacije u Svračjem Zakutku, kako našu velebnu zemlju rado naziva Gospon Profesor. Kad biste, u nekom čudnom bunilu koje bi vas moglo obuzeti, ili nekom nezgodnom konstelacijom ponuđenih, na izborima glasovali za kandidata kojeg podržavaju i ekstremni desničari stidjeli biste se samog sebe, a vaši mordorskom demokracijom i civilnim društvom osviješteni prijatelji bi vam se rugali. Još bi netko pomislio, ili vas ocrnio, da slušate Thompsona! Ti isti koji bi vam se zbog toga rugali, da žive u Mordoru, dali bi svoj glas Babami i bilo bi ih baš briga ako ga podržava ekstremna desnica, jer to je demokracija. U Svračjem Zakutku demokracija je nešto drugo, jer sve je uvijek nešto drugo, i ništa nije ono što jest.

I u Mordoru je demokracija nešto drugo. Je li nacizam ostao ono što jest, ili dobiva novo lice? Možda lice s naslovnice? Osim boje kože, nije li savršen? Kako herclih vlada NLP-jem! Mordor je veliki uzor mnogim Svračjim Zakutcima svijeta, pa će sigurno i Orak Babama biti dobar uzor. Zašto izmišljati nešto svoje, kad iz Mordora tako sjaji, kad je sve tako veliko i sretno, puno nade, puno novca za kampanje, gdje čak i KKK voli svog Babamu, a Babama voli čitav svijet. It is, after all, his oyster.

O ljudi, o orci...

- 00:26 - Komentari (31) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.