subota, 24.05.2008.

VUKOVARSKI KOKOŠASTI GOLUB

PROGNANI GOLUBARI SAČUVALI I OBNOVILI UZGOJ POPULARNE PASMINE
Nastao u Hrvatskoj pedesetih godina 20. stoljeća u Vukovaru i okolici križanjem mađarskog kokošastog goluba (čirke), kinga, maltezera, engleske modene i njemačkog modenezera. Prvi uzgajatelji izvornog tipa bili su: Pelikan, Šmit, Bunjevčev, Koch i drugi. Osamdesetih godina se masovno uzgaja u gradu Vukovaru i okolici pod nazivom "hener", a služio je za meso i kao golub podmetač za engleske gušane ističu u Hrvatskom savezu uzgajatelja malih životinja.
U vrijeme ratnih zbivanja u Vukovaru, golub skoro nestaje, da bi se devedesetih (1995.) ponovno počelo s uzgojem u progonstvu, odnosno s obnovom uzgoja. Obnovitelji uzgoja tih ratnih godina bili su Zlatko Menges, Ivan Polchert, Ivan Čutura, Antun Čulik i Tomislav Šegavac.
Stanje u uzgoju, zahvaljujući imenovanim entuzijastima je dovedeno na predratno i uzgojeno je trinaest boja, a 2000. godine vraćeni su u grad svojeg podrijetla, grad Vukovar, gdje dobiva današnje ime "vukovarski kokošasti golub".
Ukupni dojam:
Kokošast golub, srednje veličine, vodoravnog držanja tijela, širih, nešto povišenih prsiju, stoji u standardnu pasmine
To je lijep, kompaktan golub srednje veličine s držanjem tijela koje je lagano uzdignuto. Glava je zaobljena, glatka, razmjerna veličini tijela, lagano izraženog čela. Oči su narančaste, kod bijelih tamne. Obočnice su uske, sukladne boji perja, a kljun je srednje dugačak, nosne bradavice srednje razvijene i bijelo naprašene. Vrat je srednje debljine i dužine, nešto unazad povijen, a prsa su srednje široka i uzdignuto nošena. Trbuh je zaobljen, leđa srednje široka i lagano padajuću. Krila su kratka naliježu na rep bez križanja, leđa pokrivaju. Rep je kratak i lagano povišeno nošen i dobro složen. Noge su lagano savinute, srednje duge, osrednje i razmaknute i obevazno neoperjane. Perje je glatko i naliježuće. Kada je riječ o boji onda su to jednobojni bijeli, crni, crveni, žuti, plavi s crnim krilnim prugama, blijedoplavi sa smeđim krilnim prugama, blijedocrveni s crvenim krilnim prugama, blijedožuti s žutim krilnim prugama, plavo-kovani, crveno-kovani i špricani u crnoj, crvenoj i plavoj boji. Boje po mogućnosti čiste, zasićene i sjajne. Kod špricanih teži se ravnomjernosti rasporeda boja.
Pripada skupini kokošastih golubova, a koristi se veličina prstena broj 9.
D.P.

- 17:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.