Ništa Vam se neče dogoditi

06.07.2006., četvrtak

BUHE


Buhe su maleni, smeđi insekti bez krila, tijelo im je uzdužno spljošteno. Imaju tri para vrlo snažnih nogu koje im omogućuju nevjerojatno velike skokove. Upravo skakanjem buha prelazi s jednog domaćina na drugog. Vrsta buhe koju najčešće nalazimo na psima i mačkama je tzv. "mačja buha" (Ctenocephalides felis


Iako je njen prvi domaćin nekada bila mačka, danas nije vrstno specifična pa ćemo je naći na psu. Iako psi imaju "svoju" vrstu buha (Ctencephalides canis) izgleda da je mačja prilagodljivija, pa se je raširala više od pasje buhe.
Kao što sam rekao, mačja buha nije naročito izbirljiva, pa će sa psa ili mace rado prijeći na čovjeka. U našim krajevima se uglavnom srećemo s mačjom buhom kako na macama tako i na psima, pa ću ovdje opisati razvojni krug upravo te buhe.
Nerijetko nam se javljaju i vlasnici pasa i mačaka koji postanu žrtve buha (prvenstveno po donjem dijelu nogu) a često nisu ni znali da u svojoj gustoj dlaci njihova maca skriva vojsku ovih nametnika.
Odrasla buha živi na svom domaćinu. Čim locira potencijalnog domaćina, buha skoči na njega i u roku 24 sata počinje leći jajašca. Dnevno može položiti 40 jajašca. Ukoliko se životinja ne češe, buha može na njoj preživjeti 100 dana, no većina ih opstane dva do tri tjedna jer se infestirane životinje počnu češkati i grickati, pa tako uspiju odstraniti dio buha.
Na taj način maca ili pas sami mogu odstraniti samo do 20% buha koji se na njima nalaze. Buha siše krv, a dobar dio te krvi izlučuje fecesom koji služi kao hrana larvi koja će se razviti iz jajašca. Poležena jajašca ne ostaju na domaćinu već se "otkotrljaju" na tlo (nisu ljepljiva).
Za koliko vremena će se ponovno razviti buha iz jajašca, u potpunosti je ovisno o uvjetima okoline. Kada se jednom, u roku dvadesetak dana, iz jajašca razvije larva koja se preobrazi u odraslu buhu, ona može birati da li će izaći iz čahure ili ne. Naime, ako su uvjeti povoljni ona će izaći odmah. Ako joj se čini da uvjeti nisu povoljni (nema pasa ni mačaka, hladno je, nema dovoljno vlage) buha može ostati u svojoj čahuri mjesecima.
To je upravo najveći problem u kontroli infestacije buhama. Treba imati na umu da se ta zakukuljena buha nalazi na podu vašeg stana, u porama među parketima ili u dubini vašeg tepiha. Dakle, ono što vidite na vašem kućnom ljubimcu, samo je mali dio populacije i generacija buha koje se nalaze u okolici psa ili mace.

Osim što sišu krv, buhe prenose trakavicu (Dipylidium caninum) te neke bakterije. Kao što smo rekli, rado će probati i ljudsku krv, pa se problem sa kućnim ljubimcima može prenijeti i na vlasnike (posebno u jako infestiranoj okolini).
Psi vrlo često alergijski reagiraju na ubod buhe pa dolazi do jake iritacije kože dodatno povećava problem. Najbolji način u kontroli buha jest prevencija. Aplikacijom kemijskih sredstava na kućnog ljubimca, možemo ga zaštiti od buha, tako do infestacije uopće ne dođe.

U svakom slučaju kod odabira sredstava uzima se u obzir vrsta životinje, njena starost, opće stanje te stupanj infestacije buhama pa se prije upotrebe svakako treba konzultirati s veterinarom koji je upoznat s ev. problemima vašeg kućnog ljubimca. Što je broj buha veći, teže se rješava problem. Populaciju buha treba držati pod kontrolom tokom cijele godine, jer zapamtite: buhe žive unutra i sasvim im je svejedno da li je vani ljeto ili zima.Imate li psa ili mačku koji nisu isključivo u kući, izolirani od drugih životinja, sasvim sigurno ste se već susreli s problemom kako riješiti vašeg ljubimca od ovih skakutavih parazita.
I kladim se da je to bilo upravo ljeti.
Naime, BUHA je parazit koji u odraslom stadiju živi na životinji gdje siše krv (buha može svakog dana usisati krvi 15 puta više od vlastite težine) i polaže jajašca. Kako jaja nisu ljepljiva ona padaju na okolno tlo kad god se pas ili mačka počešu a svaka ženka buhe položi od 1800 do 2000 jajašaca.
Iz tih jajašaca se izvale LIČINKE koje se hrane izmetom odraslih buha (to su sitne crne točkice koje puno lakše nađemo na životinji nego same buhe, a dovoljan su nam pokazatelj da životinja ima buhe). Ličinka se začahuri i za 7-14 dana postane odrasla buha koja ponovno traži psa ili mačku.
Nakon što se nastane na domaćinu započinje parenje i već za 36 sati ženka počinje polagati jajašca. Kako su po ljeti temperatura i vlaga idealni za razvoj buha otprilike mjesec dana nakon početka toplog vremena dolazi do ekspanzije buha (u hladno doba godine veliki dio jajašaca i ličinki propada).
Upravo iz tog razloga buhe nećete moći riješiti jednokratnim tretiranjem životinje (tako ćete ubiti samo one buhe koje su trenutno na životinji a to je 5 % vašeg problema) već je potrebno koristiti sredstva s produljenim djelovanjem - sredstvo koje će štititi životinju i onda kad se iz zadnjih jajašaca izvale buhice i potraže svoj obrok svježe krvi.
savjetuje se vlasnicima da tretiraju sve životinje u dvorištu ili kući te osobito da smanje, koliko je moguće, broj jajašaca i ličinki u okolici kako ne bi na životinju stalno dolazile nove buhe pa se vlasnicima čini da sredstva uopće ne djeluju. Imajte ne umu da svaka ženka buhe može položiti do 2000 jajašaca pa ako sredstvo u 24 sata ubije buhe na životinji a milion malih buhica iz okoliša dođe na nju ona će se i dalje češkati.

- 10:10 - Komentari (3) - Isprintaj - #

15.06.2006., četvrtak

BIO-DIESEL

Rafinerija biodizela za samo 7000 eura
Kapacitet postrojenja je 200 litara, a za 24 sata moguće je proizvesti oko 4000 litara biodizela
Slavonci bi, uz investiciju od oko 7000 eura, za koju godinu mogli imati svoje male rafinerije za proizvodnju biodizela. Prvo manje postrojenje za proizvodnju biodizela napravio je Ivan Jakobović vlasnik Strojobravarske radionice iz Donje Bebrine.

Koncepcija
Svoj uradak, ogledni primjerak postrojenja za proizvodnju biodizela kapaciteta 200 litara s kojim je za 24 sata moguće proizvesti oko 4000 litara biodizela, Jakobović je zajedno sa svojim partnerima predstavio na tek završenom "Sajmu obrtništva, poduzetništva i poljoprivrede Slavonski Brod 2006." Postrojenje, kao i prva količina proizvedenog biodizela, pobudilo je veliko zanimanje posjetitelja, posebno poljoprivrednika koji bi uskoro sami mogli proizvoditi pogonsko gorivo za svoju poljoprivrednu mehanizaciju.
"U svijetu postoje različita postrojenja za proizvodnju biodizela, ali mi smo ovo koncipirali za Slavoniju, što znači da svaki proizvođač koji određenu površinu posije uljanom repicom ili nekom drugom uljaricom sam sebi može proizvesti potrebno pogonsko gorivo", rekao je Ante Benčević, strateški partner koji u projekt ulaže svoj kapital zarađen u Njemačkoj. Benčević nam je govorio i o iskustvima u korištenju biodizela na Zapadu jer ondje već postoje benzinske postaje na kojima se može točiti ta vrsta goriva. Tako je na primjer vozio Golfa TDI novije generacije na čisti biodizel, ne osjetivši nikakvu razliku u odnosu na fosilno gorivo, a uz to emisija štetnih plinova je neznatna. Dizelsko gorivo je gorivo budućnosti, usto je i ekološki čisto, a moguće ga je proizvesti na svakome mjestu. Znatno je jeftinije i prema riječima Ivana Jakobovića litra biodizela iz njegova postrojenja stajat će oko 3 kune.
Prototip
Budući da je sve još u fazi prototipa, za oko mjesec dana će u Donjoj Bebrini biti pripremljena prva promocija slavonskog postrojenja za proizvodnju biodizela u domaćoj radinosti uz prezentaciju rada dizelskog motora, a tko bude htio dizel, moći će ga i popiti jer je gorivo neškodljivo što je zorno pokazao Jakobović "strušivši" decilitar goriva. To je samo još jedan primjer kako struka i znanje idu ispred politike jer Vlada još nije donijela pravnu regulativu u svezi s proizvodnjom tog ekološki prihvatljivog goriva, osim što je prihvatila naputak EU da do 2010. godine u ukupnoj prodaji dizelskog goriva bude 5 posto biodizela.

- 10:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.11.2005., nedjelja

Nikola Tesla

TAJNA DOSJEA NIKOLE TESLE Američki biro skupljao je podatke o hrvatskom znanstveniku tijekom života i 40 godina nakon smrti
FBI krao Tesline izume

Čim je u siječnju 1943. godine čuo vijest o smrti Nikole Tesle, agent FBI-ja Foxworth poslao je brzojav direktoru newyorškog ureda. “Istaknuti znanstvenik iz područja elektrotehnike umro je u hotelu New Yorker. Eksperimentirao je bežičnim prijenosom energije i tzv. zracima smrti te konstruirao revolucionarni tip torpeda. Njegove bilješke nalaze se u hotelu i dosad nije učinjeno ništa da se sklone od neprijateljski raspoloženih prema ratnim naporima SAD-a”, obavijestio je šefa i zatražio upute za daljnje korake.

Pod nadzorom FBI-ja
Tesla je bio stari FBI-jev znanac. Pod nadzorom FBI-ja bio je od dolaska u SAD do smrti 1943. godine, no i sljedećih četrdeset godina svaki upit o Teslinoj ostavštini, novinski članak ili znanstveni rad o tom genijalnom znanstveniku iz Hrvatske, kojemu će biti posvećena 2006. godina, završio bi ravno na stolu direktora FBI-ja. Po američkom Zakonu o slobodi informacije, ti su dosjei nedavno djelomično objavljeni.

Nedostaju ključne stranice, a na više mjesta crnim su flomasterom precrtana imena. Uvid u tajnu tko je naložio da Tesla bude pod nadzorom možda može objasniti poruka FBI-ju koju je poslao tadašnji američki potpredsjednik Henry Wallace, netom nakon Tesline smrti, da su Tesline stvari od vitalnog interesa za vladu.
Nedugo nakon Tesline smrti u SAD-u počinju istraživati tajna oružja koja se oslanjaju na njegove pionirske radove. No kako se FBI dokopao Tesline ostavštine? Pažljiva analiza 254 stranice dosjea te najnovije Tesline biografije daju prilično jasan odgovor.

Utrka za ostavštinom
Kako Tesla nije imao djece, njegov nećak Sava Kosanović dan nakon ujakove smrti došao je u sobu hotela New Yorker, gdje je Tesla živio, kako bi pronašao oporuku. Iz sefa je uzeo Tesline fotografije, a zatim je tajnoviti bravar, koji se nekim čudom tamo našao, namjestio novu kombinaciju. Dan poslije, uz pratnju djelatnika iz Odjela kontrole imovine stranaca, zapečatili su imovinu i prevezli je u skladište na Manhattanu. Nekoliko godina poslije, Kosanović je od radnika u skladištu doznao “da su ljudi iz FBI-ja dolazili noću i snimali”. Tadašnji direktor FBI-ja J. Edgar Hoover porekao je bilo kakvu umiješanost. Vrijeme je pokazalo drukčije.

Ratovanje vremenom
Američka je vlada tijekom rata u Vijetnamu počela istraživati tzv. ratovanje vremenom. Cilj je bio produljiti monsunsku sezonu i usporiti kretanje neprijatelja. Istraživanje se temeljilo na Teslinoj teoriji o obilju električne energije koja slobodno pluta u Zemljinu ionskom omotaču. Projekt je izveden sa stotinjak antena koje emitiraju energiju u smjeru ionskog omotača. Povezane su s izvorom energije i sistemom s pomoću kojega se regulira klima.

Od projekta se odustalo zbog zabrane UN-a, no desetak godina poslije, kad su se američki vojni krugovi osjetili ugroženima od Rusa, obnovili su ga i odveli korak dalje. Rusi su već znali kako utjecati na gornji dio atmosfere. Prema nekim podacima, njima je Tesline dokumente predala jugoslavenska vlada u zamjenu za nenapadanje. Prema drugima, dokumente im je dostavio Teslin pomoćnik i FBI-jev povremeni informator Spaniel koji je bio sovjetski simpatizer. Rusi su po Teslinim idejama stvorili umjetnu ionizaciju u atmosferi velike razorne snage koja se mogla upotrijebiti i kao elektromagnetski štit za onesposobljavanje raketa. Amerikanci su brzo reagirali stvaranjem programa obrane od napada poznatim kao “Ratovi zvijezda”.

Tajna udara u Sibiru
Većina upita koje su znanstvenici upućivali FBI-ju, a ovi odgovarali da nemaju pojma o tome, odnosila se na tajnu Teslinih “zraka smrti”. Jedna teorija kaže da je Tesla njima izazvao misterioznu tungusku eksploziju 1908. godine. Navodno je zamolio istraživača Roberta Pearyja, koji je tada krenuo prema Sjevernom polu, da ga obavijesti o čudnim događajima s puta. S tornja Wardenclyffe pokraj svoga laboratorija usmjerio je zračni top prema Arktiku. Peary je doista javio o snažnoj eksploziji u Sibiru, koja je ravna eksploziji od 10 do 15 megatona TNT-a, u kojoj je uništeno 200.000 hektara šume. Teslu su godinu dana prije te eksplozije optužili za sličan incident: tajanstveno potapanje francuskog broda “Lena”. Brod je 1907. godine potonuo pod tajnovitim okolnostima, a kako je Tesla prije toga oglasio da može učiniti takvo što, učinilo se logičnim da je i “Lena” među Teslinim žrtvama.

Opasan odmetnik
Ipak, najviše pozornosti izazvao je tzv. Philadelphijski eksperiment izveden 1943. godine. Tesla je vodio projekt Duga u kojemu su niskofrekventnim magnetskim poljem pokušali skriti ratni brod od radara. Brod i jest postao nevidljiv, no ljudskom oku, nestavši kroz nešto što se u SF-u opisuje kao vremenski tunel. Kad su generatori prestali raditi, brod se pojavio.
Al Bieleka, jedan od mornara s broda, otkrio je da je Tesla još 1942. godine počeo sabotirati istraživanje kad je shvatio da će ljude iskoristiti kao zamorce. Kad se naposljetku povukao s projekta, bio je obilježen kao odmetnik koji previše zna. Tu priča o Tesli dobiva dramatičan obrat. Na ulici ga u čudnim okolnostima udara automobil.

Tajnovita smrt
Oporavio se, no ipak ga nekoliko mjeseci poslije pronalaze mrtvog u hotelskoj sobi. Iako je prema službenom izvješću umro od tromboze, na temelju niza događaja prije njegove smrti, počelo se govoriti da je zapravo ubijen.

Zanimljivo je da ni agenti FBI-ja, koji su Teslu i njegove prijatelje pratili u stopu, nisu znali točno kad je Nikola Tesla umro. Agent FBI-ja u dokumentu od 12. siječnja 1943. godine kaže: “Naknadno istraživanje pokazalo je da je Tesla umro 8. siječnja, a ne u četvrtak, 7. siječnja, kao što je bilo javljeno.”
Taj podatak naveo je zaljubljenike u Teslu na zaključak da nikad nije ni otišao. Među njima su i sljedbenici Unarius akademije iz San Diega, koji tvrde da još komuniciraju s Teslinim zvjezdanim bićem u svemiru.

- 14:36 - Komentari (2) - Isprintaj - #

18.09.2005., nedjelja

EUROPA - BUDUĆA VELESILA ??!!Unatoč mnogih ekonomskih i demografskih problema, Europska unija napreduje i u političkom a i u ekonomskom smislu - tvrdi autor jedne nove knjige o budućnosti ovog saveza. Na nedavnom panelu u washingtonskom Centru Woodrow Wilson, nekoliko se stručnjaka složilo s time da bi Europska unija mogla steći status supersile, međutim, prije toga mora liberalizirati svoje gospodarstvo, reformirati tržište rada i bolje integrirati sve veće etničke manjine. Ivana Kuhar javlja da je ovaj panel zatražio od Sjedinjenih Država da tretira ujedinjenu Europu kao glavnog saveznika.

U svojoj knjizi Sljedeća supersila? Uspon Europe i njezin izazov Sjedinjenim Državama, Rockwell Schnabel, bivši američki veleposlanik pri Europskoj uniji, predskazuje dolazak "europskog doba".

Tijekom diskusije u Centru Woodrow Wilson autor je također ukazao na to da je snažna i sigurna Europa u najboljem interesu Sjedinjenih Država: "Od ključne je važnosti za nas da shvatimo kako je to partner s kojim moramo surađivati i s kojim moramo imati odnose koji su izvrsni."

S oko 500 milijuna stanovnika, ukupnim društvenim proizvodom od 12 bilijuna dolara, 25 glasova u Ujedinjenim narodima, dvije zemlje u tzv. "nuklearnom klubu" i najvećim svjetskim proračunom za pomoć inozemstvu, Europska unija već diktira pravila igre američkim korporacijama, kaže Stuart Eizenstat, bivši zamjenik ministra financija i također bivši veleposlanik pri Europskoj uniji. Kao primjer ukazao je na Sporazum iz Kyota o globalnom zatopljavanju kojeg je administracija predsjednika Busha odbila ratificirati: "Američke kompanije u stvarnosti sve se više pridržavaju odredbi iz tog sporazuma, iako Sjedinjene Države nisu nominalno dio njega. Ogroman broj europskih partnera američkih kompanija mora poštovati Sporazum iz Kyota jer su ga Europljani prihvatili."

Međutim, postoje izazovi s kojima se ova organizacija od 25 članova mora hitno sučeliti, ukoliko želi od sebe učiniti vodeću svjetsku gospodarsku silu. Duboka ekonomska kriza na dijelovima "starog kontinenta" prijeti standardu života stanovništva. Rockwell Schnabell, autor knjige Sljedeće supersila?, koji je također i uspješan bankar iz Kalifornije, vjeruje da bi reforma tržišta rada, smanjenja poreza i liberalizacija tržišta mogli u ogromnoj mjeri poboljšati ekonomske izglede europskih zemalja koje su u krizi. Primjerice, hvali transformaciju irskog gospodarstva ostvarenu kroz radikalne pro-business reforme.

Stručnjaci s obje strane Atlantika već dugo upozoravaju da će najavljeno veliko smanjenje broja stanovnika predstavljati najveći izazov za europsku ekonomiju, i za sam kulturni identitet. Sve starije i malobrojnije europsko stanovništvo, tvrde mnogi stručnjaci - ovisit će za održavanje na životu od useljenika iz muslimanskih zemalja izvan Europe.

Kritičari tvrde da tretirajući ih kao "radnike na privremenom radu", europske vlade zanemaruju njihovu integraciju u društvenu maticu. Martin Walker, nagrađivani britanski novinar baziran u Sjedinjenim Državama, kaže da većinom siromašni i društveno marginalizirani muslimani ne promatraju sebe kao Europljane, već su stvorili svoja vlastita paralelna društva unutar zapadnoeuropskih zemalja: "Ako postoji jedna uvjerljiva stvar koju Europa može naučiti od Sjedinjenih Država, to nije vaša ekonomska dinamičnost, to nije prilagodljivost vašeg tržišta radne snage. Mislim da je to sposobnost Amerike da asimilira. To je sposobnost Amerike da uspostavi široku definiciju identiteta u kojoj se Amerikanci talijanskog, njemačkog, arapskog, libanonskog i japanskog podrijetla smatraju - Amerikancima. Ta američka sposobnost koja je opetovano pokazana i demonstrirana, da stvori 'jedno' od 'mnogih' jest ono što mi sad u Europi očajnički trebamo.

Stručnjaci okupljeni na panelu Centra Woodrow Wilson zaključili su da potencijalna transformacija dvadeset petočlane Europske unije u sljedeću svjetsku supersilu ovisi o njenoj sposobnosti da se uspješno pozabavi gospodarskim i demografskim izazovima koji bujaju u nekim njenim dijelovima.

- 17:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.09.2005., petak

Ukida li se obvezni VOJNI ROK ??!!!DVIJE TISUĆE ROČNIKA Prema novom modelu, godišnji kontingent ročnika na koje Ministarstvo računa da bi se dobrovoljno odazvali služenju vojnoga roka ne bi trebao biti veći od dvije tisuće. Naime, Ministarstvo je procijenilo da je ta brojka sasvim dovoljna da bi se njome kvalitetno popunile profesionalne snage i pričuva

piše Snježana DUKIĆ

ZAGREB - Prema novom prijedlogu Strategijskog pregleda obrane hrvatske oružane snage ulaze u postupnu profesionalizaciju. Obvezno služenje vojnoga roka se ukida, uvodi model dragovoljnog služenja vojnog roka koji će biti jedan od najvažnijih izvora popune oružanih postrojba kako djelatnih tako i pričuvnih, a novost je i to da će služenje vojnoga roka, ako Vlada i Sabor usvoje taj prijedlog, biti omogućeno i ženama.
Kako neslužbeno doznajemo iz Ministarstva obrane RH, riječ je o prijedlogu Strategijskog pregleda obrane koji još može doživjeti neke promjene. No, najavljeni prijedlozi ipak se čine vrlo realnim i izvjesnim.
Riječ je o strateškom dokumentu, koji predstavlja temelj za nastavak reforme obrambenog sustava i prilagodbe budućem članstvu u NATO-u, koji bi se uskoro trebao naći na Vladi i koji, da bi stupio na snagu, treba potvrditi Hrvatski sabor.

Prema novom modelu na kojem radi skupina stručnjaka MORH-a i Glavnog stožera, godišnji kontingent ročnika na koje Ministarstvo računa da bi se dobrovoljno odazvali služenju vojnoga roka ne bi trebao biti veći od dvije tisuće. Naime, Ministarstvo je procijenilo da je brojka od dvije tisuće ročnika sasvim dovoljna da bi se njome na godišnjoj razini kvalitetno popunile profesionalne snage i pričuva. Dobrovoljno služenje vojnoga roka, kao i sada obvezno, trajalo bi šest mjeseci, ali bi obuka ročnika, kako se najavljuje, bila kvalitetnija.
O modelu potpune profesionalizacije vojske već se duže vrijeme razmišlja. Osim što je posljednjih godina drastično porastao interes za civilno služenje vojnoga roka, u MORH-u ističu kako su od stupanja na snagu Zakona o obrani iz 2002. godine uočili probleme s regulacijom služenja vojnog roka. Probleme je na površinu izbacio i nedavni slučaj kada su uredi za obranu skupini policajaca uputili pozive za obvezno služenje vojnoga roka. U MORH-u su tada priznali da im problem predstavlja i reguliranje vojne obveze za svećenike, vojne obveznike koji imaju prebivalište izvan RH, te građane koji zbog odlaska u vojsku moraju prekinuti radni odnos, pa se intenzivno počelo razmišljati o suspenziji obveznog služenja vojnoga roka.
Jedan od velikih zagovornika ukidanja obveznog služenja vojnoga roka bivši je ministar obrane Jozo Radoš. On smatra da Hrvatska već pet godina kasni s ukidanjem vojnoga roka i prelaskom na potpunu profesionalizaciju.
Suvremene promjene sigurnosnih uvjeta i zahtjeva kojima može udovoljiti samo profesionalna vojska, promjene sigurnosnih ugroza, težnje većine zamalja pa tako i Hrvatske za jedinstvenim sigurnosnim sustavom, ali i trend civilnog služenja koji je, kako kaže, bitno otežao i snizio kvalitetu služenja vojnog roka, samo su neki od argumenata kojima Radoš opravdava potpuno ukidanje služenja vojnog roka. Uz to bitnim smatra i financijski efekt koji bi ukidanje služenja vojnog roka mogao imati MORH.
Naime, sredstvima koja se troše za obuku ročnih vojnika, a koja godišnje sežu i do pola milijarde kuna, mogla bi se kvalitetno utrošiti na opremanje, obuku i modernizaciju profesionalne vojske.
Njegov prethodnik Pavao Miljavac načelno je protiv ukidanja vojnoga roka ad hoc.
- To je u prvom redu pitanje sigurnosne procjene, ali i konzekvenci koje bi napuštanje dosadašnjeg modela moglo imati na obrambeni potencijal zemlje - ističe Miljavac. Do ukidanja bi moglo doći kada bi se našao, kaže Miljavac, kvalitetan model popunjavanja pričuve koja uz profesionalnu vojsku čini stup obrambenog sustava neke države. Također dovodi u pitanje i niz poslova koji danas obavljaju ročnici jer, kako kaže, nije stvar profesionalne vojske da budu vozači, intendanti i stražari.


Prošle godine 12.340 zahtjeva za civilno služenje

Kao jedan od mogućih razloga ukidanja obveznog služenja vojnoga roka spominje se sve veći broj zahtjeva za civilnim služenjem, koje je posljednjih godina doživjelo pravu ekspanziju. Hrvatska je omogućila prigovor savjesti Ustavom iz 1991. godine, što ju čini jedinstvenom u svijetu jer je prigovor savjesti dopustila u vrijeme kada je praktički vodila bitku za opstanak. Te je godine evidentiran samo jedan zahtjev za civilnim služenjem, a prigovor savjesti bio je vjerske naravi. Deset godina poslije, 2001. godine, broj prigovarača savjesti narastao je na četiri tisuće da bi se samo tri godine kasnije gotovo utrostručio.
Naime, 2004. godine evidentirano je čak 12.340 zahtjeva za civilnim služenjem. Ove godine broj zahtjeva nešto je smanjen. Do sredine rujna Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, pod čijom je nadležnošću civilno služenje vojnoga roka, pristiglo je 6,5 tisuća zahtjeva.

- 23:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.08.2005., nedjelja

Nemojte gledati ovakve stvariZnanstvenici su napokon našli dokaze za ono što se mladim katolicima govori godinama: erotske slike vas mogu oslijepiti. Naime, nova studija pokazala je da ljudi nakon erotskih slika nisu u stanju percipirati slike koje vide nakon toga. "Slijepoća" traje jednu petinu sekunde, ali zbog ovih saznanja znanstvenici upozoravaju da bi bilo pametno na prometnim cestama ukloniti reklame koje sadrže seksi sadržaj. Užas , zar ne !!??

- 22:52 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< srpanj, 2006  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Za sada experimentalno