nedjelja, 13.05.2007.
SUBOTA U ZAGOJU
Konačno i ja nekaj pišem. Vjerojatno je popustila euforija oko bloga, pa mi nije prvo i osnovno napisati post, a onda sve ostalo! Sad se mogu skoncentrirati na druge stvari, a i ne mogu pisati tek da pišem. Trebam inspiraciju i povod...
Takav povod je recimo krasan rođendan na koji su nas kumovi izvukli iz grada...u Zagorje. Istina, obzirom na situaciju u petak na večer, mislila sam da ću ići sama s klincima...ali, bio je "voćni dan" i već sam navikla da moj Presvetli nije ubrojiv tog dana. Jutro je svanulo lijepo i obečavajuće. Salata i torta, koja mi je bila naručena, su bile spremne, a bome i mi.
Kuma je poželjela da joj napravim jednu od mojih uspjelih salata i tortu Esterhazy.
Da malo skrenem s teme, tu sam tortu prvi puta jela na krštenju kćeri prijatelja iz studentskih dana i zaljubila sam se... Mjesecima sam tragala za receptom i prelistala sve knjige s receptima koje su mi došle pod šapu! Već sam manijakalno bila opsjednuta, odlučila proniknuti sama u tajnu. Redovito sam posječivala Vincek slastičarnu i jela i jela i degustirala i pogađala. Kad sam već potpuno izgubila svaku nadu, čekajući dragu prijateljicu kraj kioska, listala sam časopis "MENU". Bila je reportaža iz te poznate Zagrebačke slastičarnice. I - RECEPT!!! Istina, dobrano zakukuljen i zamumuljen kako bi neiskusnije domačice izgubile svaku želju za izvedbom... ali u meni je želja bila tako jaka da me ni mjera jaja u mililitrama ili gramima nije omela. Tako je to i danas (već 7 godina) moj zaštitni znak, više nego Schwartzvald ili jagodova...
TORTA ESTERHAZY
SASTOJCI
KORE:
275 ml bjelanjaka (7 bjelanjaka jaje tip A)
220 g šećera
220 g mljevenih i sjeckanih lješnjaka (badema)
50 g brašna
naribana korica jednog limuna
KREMA:
1250 ml mlijeka
250 g šećera
125 g gustina
125 g cijelih jaja (oko 2 jaja A klase)
malo soli
20 g želatine
1 vanilin šećer
200 g marmelade od marelica
OCAKLINA:
1 bjelanjak
200 g šećera
sok jednog limuna
Za ukrašavanje malo čokoladne glazure, 2 dl vrhnja za šlag i krokanta od lješnjaka.
Istući bjelanjke mikserom, u čvrsto dodati šećer uz konstantno miješanje, zatim lješnjake i brašno. Aluminijsku foliju oblikovati prema dnu kalupa za tortu, premazati uljem, te posuti brašnom. Tako pripremiti 5 folija. Na jednu po jednu foliju namazati masu za kore i stavljati peći 20 minuta na 180 *C na plehu.
Odmah odvajati od folije i ohladiti.
U prokuhano mlijeko ukuhati masu od dobro razrađenih jaja sa šećerom, gustinom, vanilin šećerom i soli. Za to vrijeme ostaviti želatinu da nabubri prema uputi na vrećici. Kad je smjesa kuhana, skinuti s vatre i umiješati želatinu, te miješati dok se posve ne rastopi. Kremu staviti da se hladi i potpuno hladnu dobro razraditi mikserom.
Na tanjur staviti prvu koru tanko premazati marmeladom, pa kremom, staviti sljedeću koru i tako do kraja. Zadnja se kora ne premazuje marmeladom nego glazurom od bjelanjaka. Preko glazure se išara čokoladnom glazurom. Okolo se torta premaže šlagom i ostatak šlaga se upotrijebi za ukrašavanje «ružicama».
Obod torte se po ukusu pospe krokantom od lješnjaka.
Tako je torta, s ostatkom obitelji, krenula u Zagorje. Odredište je bilo okolica Marije Bistrice...
Klincima je u početku bilo dosadno, pa sam ih odvela u šetnju do šume. Putem sam vam ubrala poljskog cvijeća za koje neću pametovati o imenima, jer ne znam ime baš za svaki cvijet.
Nešto su ubrala i djeca, pa je to cvijeće završilo u krasnom vijencu. Tako smo preko brijega do šume okrunili cvjetnu kraljicu...
Djeca su se kasnije zaigrala, večer je brzo došla i mi smo se, blago izmoreni i zadovoljni, vratili doma. Danas su već pitali kad idemo opet u Zagorje... to je tako kad smo oboje Zagrepčanci i nemamo nikog (tipa dede i bake) van grada. Svi su tu, na 10-ak km! Za kraj vam darujem pogled u kojem smo uživali cijeli dan, buketić jasmina i red štrukova kuruze koji se suši pod strehom kleti!
Ugodan i učinkovit radni tjedan vam želim.
- 21:16 -