Problem perspektive

10 studeni 2013


Velika ofenziva crkve potpomognute političkim strankama i udrugama građana započela je u jeku rasprave o uvođenju dva nastavna sata u školski program. Tada je crkva naručila dolazak u Hrvatsku jedne starije, pomalo senilne gospođe. Gospođa se srdačno smiješila svima i predstavljala kao doktor nečega. Poslije se ispostavilo da je doktorat dobila od neke sektaške američke crkve. Jedne od onih koje Isusa smatraju konstruktorom svemirskih letjelica. I imaju za pastore čupavce koji skupljaju sljedbenike pričama kako su sposobni golim rukama obuzdavati trofaznu struju. Ti putuju po pustopoljinama Texasa i Arizone u polovnim kamionetima i na kraju i sami sebe uvjere u to što pričaju. Obično im karijere završavaju efektnim bljeskom na kakvom okružnom sajmu bikova, gdje nastupaju kao predigra žderačima pite od buče. Ti i takvi su gospođi doktor podarili znanstvenu titulu i podvalili je našim biskupima da im objavi konačnu Istinu.
Gospođa je već od dolaska u našu domovinu djelovala malo zbunjeno i siguran sam da ni nakon što je otputovala iz Hrvatske, nije bila sigurna gdje je točno gostovala. Stavom i nastupom dala nam je do znanja da nas smatra, ako ne Sjevernom Korejom, a ono sigurno Bjelorusijom ili Transdnjestrovijom. Na kraju je i njena maska pala i otkrila lice "zle stare vještice". To se dogodilo u trenutku kada je shvatila da malo tko od studenata kojima je držala "predavanje" dijeli njeno oduševljenje iznesenim "znanstvenim dokazima i činjenicama". Koji se mogu svesti na to da struja u sobi nije svijetlila zahvaljujući Tesli, nego Svevišnjem, koji je udahnuo božanski duh u cijeli sustav, prethodno ga osmislio i postavio dok si rekao- uzemljenje! I da su svi koji ne vjeruju u to što ona priča djeca komunističkih zlikovaca i krvoloka.
Tada je crkva tu gospođu dovela da iznese "činjenice i dokaze" kako nije dobro da se u škole uvede seksualna edukacija djece po programu Ministarstva, koji su osmislili liječnici, pedagozi, psiholozi i profesori. Nego da se pod svaku cijenu treba prihvatiti mišljenje i učenje crkve. Koje se temelji na zastrašivanju djece da će gorjeti u vječnom ognju i nikada neće vidjeti blago lice Njegovo, ukoliko će se dodirivati po nekim dijelovima tijela. Jer to je, jednostavno, protivno nauku domovine i svete majke crkve. A nije ni Bogu ugodno. Ali je u redu da dopuste svojem župniku da ih miluje tamo gdje se sami ne smiju milovati. Jer, njegove su namjere čiste i časne, i provodi ih u ime Njegovo. Naravno, pakleni će ih ognji peći i ako o tome bilo kome progovore.
Kad je već svima postalo jasno da dotična gospođa lupeta veće gluposti i od Milana Ivkošića, otpravili su je od kuda je i došla, slegnuvši ramenima, uz objašnjenje kako svatko ima pravo na svoje mišljenje.
Nedavno je još jedan znanstvenik svjetskog glasa i zagovornik teorije da je sve na svijetu stvoreno od božanstvenog nekog posjetio Hrvatsku. Iako je ovaj dotični pravi znanstvenik, crkva se baš nešto nije eksponirala u cijeloj priči, a nije bilo blizu niti jataka. Možda je razlog tome bio i taj što znanstvenik gravitira protestantskim krugovima. Taj gospodin putuje svijetom i svađa se sa suparničkim taborom, odnosno onima koji zastupaju stajališta da je sve stvoreno iz nekog razloga i mora imati dokučivi smisao i logično i razumno objašnjenje. Ili nešto slično tome. Mada bi se i njih same moglo teško razumno objasniti, budući da se upuštaju u ozbiljne rasprave sa tipovima koji po svijetu propovijedaju da minus i minus daju plus jer je tako htio Bog. Dobro, naravno da to rade za novac, i jedni i drugi, ne zavaravajmo se nekim idealizmom i uvjerenjima. Dobro, ovaj put je i pred crkvom puno ozbiljniji problem s kojim se sada bave ( treba se pripremiti za nadzor postelja čednih i manje čednih Hrvata) , pa nisu imali vremena za novog objavljivača istine. Ili im je dosta što su već jednom ispali cirkusanti sa gospođom doktor.
Smisao učenja znanstvenika koji je nedavno gostovao kod nas svodi se samo na jednu stvar. Sve što oko nas postoji stvorio je Bog. Sve što se događa, događa se jer je takva volja božja. Sve što je bilo tko od nas napravio, napravio je jer je kroz njega djelovao Bog. I tu je kraj priče. Nema više, nema dalje. Razvile su se cijele filozofije i srodne discipline koje od toga rade nauke, mitove, bajke, basne a sve je u biti tako jednostavno. Slično kao i u politici- što veće gluposti lupetate, to imate više sljedbenika koji su vam voljni davati sve više i više novca.
Omiljena poanta znanstvenika, koju on svuda ponavlja i – pazite sad: njome zbunjuje protivnike!, odnosi se na proizvodnju i rad automobila. Njemu i njegovoj nauci nije bitno kako radi motor i kako se u njemu pretvaraju energije. On to jednostavno objasni božjom voljom . Kao što je božja volja bila i to da se rodi čovjek koji je osmislio prvi motor. Sve što je ikada itko napravio, napravio je jer je tako htio Bog. I kraj priče! Evo ti sad nauke!
A mi trošimo puste milijune i milijarde na škole, fakultete, institute, laboratorije. A sve je tako jednostavno i jasno. Nema više u školi bubetanja na pamet zakona i formula elektromagnetske indukcije. Zašto se upotrebljava izmjenična struja? Za sve što je Bogu milo! Zašto je gravitacija negdje jača, a negdje slabija? Zato jer je On tako odredio! Na području struje i ostalih vatrenih nauka možete se ponekad pozvati i na svetog Iliju gromovnika. Ne prečesto, zna se čija je prva.
Tko je autor Zločina i kazne? Čovjek nadahnut božjom inspiracijom! Kako se zvao, iznervirano će možda dalje inzistirati kakav frustrirani profa, prikriveni simpatizer HNS-a i Sanje Juras. Njegovo je ime nevažno, ono je samo ime jednog sluge i izvršitelja nepogrešivog i nama nedokučivog nauma gospodnjeg, blago ćete vi završiti. Ako bi profesor i dalje inzistirao, vi se pozovete na zakon o Vjerskim načelima i principima iznad svih i svega. Samo tako nešto trebamo prije ubaciti u Ustav i zakonike i začas ćemo od ove male, bijedne i napaćene državice postati mila i blažena vjerska dembelija, po uzoru na Afganistan, Arabiju ili Jemen.
Neće više biti zašto su liste čekanja u bolnicama tako dugačke. Kada prvi puta dođete pitati zašto čekate tri godine na vađenje bubrežnog kamenca otpravit će vas sa- zato jer je tako zamislio naš Gospodin. Drugi put će biti nešto otresitiji- griješili ste, kažnjeni ste kao i Sodoma i Gomora, samo je veličina stijene prilagođena. Sigurno su posrijedi bludne misli ili nedostatan milodar. U vas je ušao nečastivi i materijalizira se kroz elemente sedrenih stijena. Platite odmah 17 bijelih i 10 kristalnih misa i ne mislite više na Severinu dok se kupate. Sotona će vas tada napustiti kao što vas je i zaposjeo. Biti će nešto krvavije i nezgodnije, čisto zbog trase kojom mora izaći.
Ako se pojavite i treći puta, a nečastivi i dalje gradi u vama bez dozvole, poslat će vas u materinu sve skupa. Ako vam se tu ne sviđa, odselite se u Kruševac.
Vlak kasni. Bog o svemu brine. Čekate sina njegovog 2000 godina, a ne možete bijedni vlak dva sata?
Auto vam neće upaliti. Molite i strpljivo čekajte dok se svevišnji ne ubaci u prave sklopove.
Problem bi mogao nastati kada zaslužni nosioci spomenica više neće moći redovito uplaćivati na svaku rundu lige prvaka, zbog nemogućnosti državnog proračuna da slijedi njihove genijalne strategije. U tom će se slučaju krivnja ravnomjerno raspodijeliti između MMF-a i komunista. Jebiga, ne može ni gospodin baš svuda stići i o svemu voditi brigu.
Stvari su, u principu, vrlo jednostavne. Samo ih treba sagledati iz pravog kuta. Ili ih postaviti pred kut koji nam odgovara.
Posljedice? Dajte, molim vas. Tko još o tome kod nas vodi brigu!?

Oznake: perspektive

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.