Dej after tumorou

21 kolovoz 2013



Tko ovo čita preživio je smak svijeta, apokalipsu i potop. Ne nužno tim redoslijedom. Jer to
nam se ovih dana spremalo i najavljivalo preko medija, od strane raznih ureda, agencija, zavoda pa čak i ministarstava.
Medijsko bombardiranje krenulo je neprestanim ponavljanjem kako je stalno vruće i sunčano. U srpnju i kolovozu, u mediteranskom pojasu. Do sada neviđeno! Za takve medijske smicalice postoji čak i izraz: teoretičari zavjera prozvali su to vremenskim terorizmom. Kao, Vlada vam preko medija priča stalno kako je vruće i kako ne treba izlaziti van, nego kod kuće pred teveom čekati slijedeću uputu ministra zdravstva. A premijer potiho proda vlakove i autocestu. I to s prodajom na dnevniku spomene se tek na kraju, onako usput, uz vijest da je negdje u brdima na svijet došlo tele s dvije glave.
A udarna vijest je objava ministra zdravstva da ne ostavljate u autu punicu niti malog, jer će se pregrijati. Kao da su to do sada bile omiljene aktivnosti u Hrvata. Krenete s punicom ujutro u grad samo nešto obaviti, a onda nju ostaviti kod tetke. I kao slučajno ju zaključate na parkiralištu. Vratite se za četiri sata.
Oh, pa vi ste tu - tobože se iznenadite otvarajući prozore, da se auto malo prozrači.
Đubre jedno! - prostenje ona zadnjim snagama, hvatajući zrak poput soma.
Gotovo je nevjerojatno kako je ovaj narod preživio sve do sada, bez ovako brižne vlasti da brine o njemu.
Zatim smo dobivali detaljne upute kako se pobrinuti za životinje. Za vrijeme vrućina pse se preporuča ošišati, naročito one čupave. Crne pse je najbolje okrečiti, jer je opće poznato da bijela boja najbolje odbija sunčeve zrake. Mačke je do zalaska sunca najbolje držati u frižideru, ako imate, u taperver zdjeli, da ne izgube svježinu. Ribice nipošto ne vadite iz vode.
A onda su krenule najave božje kazne za sva naša djela i nedjela. Sve je počelo objavom mladog, uredno počešljanog i ispeglanog referenta uprave za spašavanje. Koji je pred kamerama staloženo i mirno najavio armagedon. I usput nas upozorio da pred jakim vjetrom ne stojimo ispod drveća. Da nas ne opizdi grana. A ovi koji su na moru, da privežu čamce. Koji su do sada valjda uz obalu stajali zbog dobre dresure.
I sve je to skupa ličilo na dobru zajebanciju. Iako je referent bio vrlo ozbiljan. I upozorio svijet da ne guraju glavu kroz prozore ako vani pada led.
A onda su došle i upute za postupanje sa životinjama za vrijeme nadolazećeg potopa i tornada. Patke i guske se obavezno preporuča usidriti, da ne otplove predaleko. Pse dodatno povežite za svaku nogu. Kornjače su savršeni ratni strojevi: biološki amfibijski oklopnjaci. Tako da s njima nema posebnih problema. Možete im, tek za svaki slučaj, oklop premazati jarkim bojama, da ih lakše pronađete kad se voda povuče. Na jednoj radio postaji u metropoli građane su savjetovali kako da se ponašaju u kontaktu sa zmijama.
A onda su i Gospon Gradonačelnik objavili da ljudi mogu besplatno parkirati automobile u javnim garažama. I nasta nezapamćeni kaos. Garaže se popuniše u roku odmah. Koji su zakasnili, parkirali su automobile pod mostove.
Moć medija je zastrašujuća. Sada su se u to valjda svi uvjerili. Još više zapanjuju povodljivost i debilizam masa. Sada se čeka sljedeća objava od strane kojeg ministra ili predsjednika.
Ministar rada, na primjer, objavi lokacije spilja u kojima su pronađeni bankomati za koje ne treba pin, a nemaju niti dnevni limit isplate. Ili jedna od mnogih poljoprivrednih agencija zaključi da kokoši daju više jaja ako im puštaju pjesme Jelene Rozge. Ali im od toga otpada perje i gube vid.
Pravilnim doziranjem, dobro usmjerenim i tempiranim, pametna vlast može preko medija manipulirati masama do neslućenih razmjera. Naravno, sve joj to uvelike olakšavaju sami podanici. Koji se, svojevoljno, svakim danom, u sve većem broju, prepuštaju virusu zombizma...

Oznake: Armagedon, apokalipsa., zlo jedno

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.