Žive istine

19 srpanj 2014


Čak i ako je od Hrvata i od Jutarnjeg lista - previše je!
Količina ulagivanja, podilaženja i samosrozavanja profesije kojom nas je danas počastio Jutarnji list zaista izaziva osjećaj mučnine. I potvrđuje da se nismo odmakli dalje od toga da budemo tuđi konjušari. A s takvim nastupom drugo niti ne zaslužujemo.
Luđaci koji su oborili civilni avion - prvenstveno onaj ili oni koji su dali zapovijed za to, zaslužuju biti kažnjeni i u najmanju ruku zatvoreni na doživotnu robiju. O tome nema spora niti razgovora. I pri tom je apsolutno nevažno tko su oni.
SAD već duže vrijeme provode agresivne javne i tajne vojne kampanje diljem svijeta. Zadnjih ih mjeseci intenziviraju, jer su njihovi stručnjaci i analitičari zaključili da je to dobro i za njihovu ekonomiju i gospodarstvo. Stoga ne čudi kada američki predsjednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir, govori da je zadnji čas da se Zapad trgne i odgovori Moskvi, što god to značilo.
No, ono što je danas izašlo u Jutarnjem listu čovjeka ipak mora malo začuditi i iznenaditi. Toliko "objektivnosti i nepristranosti" i ratnohuškačkih zaključaka nije bilo niti u ekstremnim nacionalističkim biltenima početkom devedesetih na ovim našim balkanskim brdima. Neki će reći da novinari i novine samo služe svoje stvarne gospodare i pišu ono što im se naloži, kao uostalom i cijela država. U tome sigurno ima dobar dio istine. No, ako im je i bio cilj stvoriti sliku u javnosti kakvu su nalogodavci naručili, to se je moglo učiniti i puno nepristranije i manje ulizivački i uvlakački. Ali, izgleda da nam je to uvlačenje postalo zaštitni znak.
Nekoliko novinara, komentatora, analitičara ili što već jesu u svojim tekstovima glavnog krivca za rušenje civilnog aviona vidi u Rusiji, odnosno Moskvi. Preciznije, osobno u Vladimiru Putinu. Iako istraga o nesreći još nije pravo ni započela, kod naših se velikana pera već sve zna.
Pritom su tri teze koje se provlače kroz te napise posebno zanimljive i ako imate i zrnce soli i pameti u glavi teško razumljive.
O snimkama razgovora između boraca samoproglašenih narodnih republika i slikama raketnih sustava na kojima nedostaje jedna raketa ne vrijedi puno trošiti riječi. Snimke imaju Amerikanci, nitko ne zna gdje su i kada nastale. Nije na odmet podsjetiti da su imali i snimke naredbi snajperistima da pucaju na demonstrante na kijevskom trgu. Poslije se ispostavilo da su pucali upravo demonstranti, organizirani i plaćeni upravo od SAD-a i Europe.
Prva teza je ta da su Rusija i Putin direktno odgovorni za rušenje aviona. I da podržavaju terorizam. Avion je srušen iznad Ukrajine, nema nikakvih dokaza da je ruska vojska u Ukrajini i da tamo djeluje.( Dok je s druge strane, nevezano uz to, ukrajinska vojska pucala na teritorij Rusije.) Borci za samostalnost istočno - ukrajinskih regija nisu u sastavu ruske vojske, niti je to teritorij Rusije. To što se oni žele priključiti Rusiji i što se od Moskve nadaju pomoći, ne može značiti da im je Moskva naredila na pucaju na civilni avion, ako su uopće oni i pucali. Rusiju su naši vrli novinari optužili da direktno potiče i sponzorira terorizam. Ne sjećam se takvih natpisa o sponzoriranju terorista od strane SAD- a i Europske Unije, kada su priznali i naoružavali terorističke skupine u Siriji. Naročito ISIL, koji još uvijek radi nezamisliva zvjerstva na tim područjima. Ili recimo u slučaju Libije, koja je također gurnuta u kaos građanskog rata, a sve je započelo poticanjem pobune i vanjskom intervencijom na aktualnu vlast, kako zapadne zemlje ne bi morale Libiji vratiti enormne dugove za naftu. Na kraju krajeva, tisak kod nas već duže vrijeme piše o nelegalnom prisustvu ruskih paravojnih snaga na području samoproglašenih narodnih republika u istočnoj Ukrajini, dok se prisustvo američkih agenata, špijuna, vojnih savjetnika i bog te pitaj koga sve ne u Ukrajini smatra kao nešto normalno i svakodnevno.
Druga, još besmislenija teza koju su novine donijele je ponavljanje optužbi zapadnih vlada da je Rusija kriva za sukobe u Ukrajini, pa i direktno za rušenje civilnog aviona zbog toga što je borcima protiv kijevske vlasti prodala svoje oružje! Valjda su im oružje trebali prodati SAD ili Australija, onda bi bilo sve u redu. A tko je ukrajinskoj vojsci prodao oružje? I zar je Rusija jedina zemlja na svijetu koja proizvodi i prodaje oružje? S čijim oružjem Izraelci ubijaju palestinsku djecu? Tko je naoružao već spomenuti ISIL u Siriji i Iraku? Tko je naoružao mudžahedine i talibane u Afganistanu? Iznijeti takvu tezu u novinama je kao da ste sve one koji će to pročitati odmah etiketirali idiotima i slaboumnicima koji ne znaju povezati dvije rečenice i sami doći do zaključka o tome što su pročitali, vidjeli ili čuli.
Treća iznijeta teza donosi nadanja naših novinara i novina o tome kakva će sudbina zadesiti Rusiju i Vladimira Putina. Prema tim nadanjima, očekuje se Putinov pad, a zatim transformacija Rusije u slobodnu i modernu zapadnu zemlju, kakva smo i mi.
Zaduženi do bola, tržište za svjetsku bofl robu, sirotinje na svakom ćošku, sve ono što je vrijedilo rasprodali smo u bescjenje, otvoreni smo za američke špijune i vojne baze i samo kao sove okrećemo glave ne bi li ugledali čiji otvor pa da se zavučemo u njega i tako dokažemo svoju pripadnost "zapadnom civilizacijskom krugu", koji iznad svega njeguje slobodu i demokraciju.
Nešto što je svakome za poželjeti, nema što!

Oznake: objektivno novinarstvo

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.