Spas u zadnji čas

12 svibanj 2014



Stanje u državi krajnje je dramatično. Napetost se osjeća u zraku, na tlu i u vodi. Svi osjećaju da je stigao prijelomni trenutak nakon kojega više ništa neće biti isto. Država je stigla na korak do ponora iz kojega više nema izlaza.
Onda je stigla vijest s vrha. Danas se kreće u akciju, zajedničku, opsežnu, odlučnu. Stigao je naš "Dan D". Posljednja šansa za spas državnih financija i proračuna bit će izvedena u režiji Hrvatskih šuma. Akcija je pripremljena u najstrožoj tajnosti i planirana po uzoru na operacije ruskih specijalnih postrojbi duboko u neprijateljskoj pozadini.
Prvo su na teren, u šume širom Hrvatske, poslane jedinice za izviđanje, taktičku procjenu, skupljanje informacija i širenje glasina i poluinformacija: razni referenti, pripravnici i asistenti. Drugu skupinu čine udarne specijalne snage za brzo, taktičko i precizno djelovanje: lugari, inspektori i rendžeri. Treći val čine pomoćne snage i jedinice za potporu i čišćenje terena: pripadnici drugih agencija, službi i ministarstava, koji će pokupiti svoj dio kolača.
Ukratko, ovom akcijom Hrvatskih šuma u državni proračun planira se priskrbiti preko 25 milijardi kuna, prema prvim grubim procjenama i projekcijama. Po najnovijem cjeniku koji su zajednički sastavile Hrvatske šume, Ministarstvo financija, Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva i Porezna uprava, naplaćivat će se kretanje šumom – po tlu, zraku i ispod površine svim stanovnicima šume. Najveći će danak platiti oni najkrupniji: medvjedi, jeleni, veprovi, vukovi i mufloni. Drugu skupinu čine lisice, zečevi, jazavci, srne, divokoze, tvorovi i lasice. U treću poreznu grupu spadaju sve ostale zvijeri i glodavci. Pticama će se porezi i davanja naplaćivati u trenutku kada negdje slete, jer prije ili kasnije to moraju učiniti. Njima će se posebno naplatiti i usluga korištenja površina za radnju slijetanja i uzlijetanja.
Krticama, rovkama i ostalim žiteljima koji borave pod površinom zemlje, naplaćivat će se jednokratne vinjete za kretanje i ispod zemlje i po površini zemlje, te, ako baš koja od tih životinja i poželi, i za samostalno korištenje zračnog prostora.( Poznata je praksa da mnoge sitne šumske životinje vole letjeti s orlom ili jastrebom na leđima - u tom slučaju naplaćuje se grupna tarifa.)
Nakon toga na red dolaze pomoćne snage državne uprave, prvenstveno inspektori porezne uprave i ministarstva graditeljstva. Oni će kornjačama i puževima naplaćivati propisane poreze i takse za legalizaciju objekata građenih bez dozvole, jer je vlasti dobro poznato da niti jedna kornjača i niti jedan puž nemaju dozvole za svoje kuće.
Kako će i čime životinje platiti porez, u državnim se službama i nadležnim ministarstvima ne zamaraju, jer su, kako kažu, dogovorili s komercijalnim bankama linije namjenskih kredita, koje će životinje moći podići, uz jamstvo ostalih građana Hrvatske.
Ukoliko će ova akcija dati očekivane rezultate, a u to nitko iz vlasti ne sumnja, idući je korak naplata korištenja vodenih tokova svim ribama i vodozemcima.
( Zbog zaista teške gospodarske situacije plaćanja neće biti oslobođeni niti šumski selebritiji, poput štrumfova, Stribora i domaćih, Ježurke Ježića, zeke kraj potočića ...)

Oznake: racionalno korištenje resursa

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.