Evo Zora, evo mraka!

01 ožujak 2014


Nekako se čini da novi prijedlog zakona o radu koji je prihvaćen u saboru ne govori o poslu ministara, zastupnika, župana, gradonačelnika, pročelnika i šefova raznih državnih službi i agencija i mnogih sličnih. Sve ono, zapošljavanje preko agencija, prekovremeno, danas dva sata, sutra tri, pa malo ovdje pa malo ondje. U saboru se većina skupila samo za glasanje. Prije toga kava za dvije kune, ručak za 12, dignuli ruke i nestali. Ipak je bio petak, popodne, vikend, lijepo vrijeme, službeni automobili s karticama za gorivo čekaju i mame. Mislim da se to o lakšem otpuštanju i zapošljavanju na njih ne odnosi, još manje o prekovremenom radu.
Mislim da zakon neće puno pogodovati niti poslodavcima i obrtnicima koji se bave proizvodnjom. Pod pretpostavkom da im treba određeno vrijeme da obuče radnike za rad, ne znam kakvog bi interesa imali u tome da zapošljavaju ljude na par sati ili ih neprestano mijenjaju. A iz bliskog iskustva mi je poznato da se proizvodi koliki su zahtjevi na tržištu, nekada je potrebno raditi i u tri smjene, a nekada se dogodi da su ljudi više dana kod kuće jer posla nema. Jedino o čemu bi tu država preko zakona trebala voditi brigu je to da se radnicima plati sav prekovremeni rad. Ostalo ovisi o stanju na tržištu.
Sad se dolazi do nekakvih agencija za zapošljavanje. Preko kojih bi se većina novog zapošljavanja trebala odvijati. Na takav način funkcioniraju poslovi zaštitarstva i uslužnog čišćenja. Zato je u tim djelatnostima sve prepuno mutnih tipova, polukriminalaca i kriminalaca, kojima država, odnosno kriminalci koji su vlast pogoduju prilagođavajući zakone i propise. Do sada se u tim granama poslovalo otvoreno kršeći zakone, jer su kazne bile daleko manje od profita koji je nezakonito ostvaren, naravno, preko leđa radnika. Poslodavac je povećao dobit na nezakoniti način, država je nešto uzela na račun kazni, jedino je radnik ostao i bez dijela onoga što mu je zakonom bilo zajamčeno. Sada se takvo legalno reketarenje želi proširiti na sve djelatnosti. I omogućiti prvenstveno najvećem feudalcu u državi da još poveće svoj imetak. Jer, činjenice su te da će onaj koji će imati takvu agenciju dobiti i državne subvencije. A radnika će moći na određeno vrijeme prijavljivati u nedogled.
Radnici će biti prisiljeni raditi i po par sati dnevno, prihvatiti satnicu kakva im se ponudi, jednostavno jer je situacija na tržištu rada takva da je ponuda poslova minorna a broj nezaposlenih raste. Tako je gospodin iz Agrokora do sada radnika plaćao 2800 kuna mjesečno. Sad mu je država omogućila da otvori sam svoju agenciju za zapošljavanje, od tih 2800 kuna uzme radniku 500 kuna mjesečno jer ga je zaposlio kod sebe- preko svoje agencije-, a od države će još dobiti i subvencije jer je zaposlio čovjeka. U toj kombinaciji njemu se isplati i izmišljati radna mjesta.
Premijer nam priča da se tako radi i u Njemačkoj. Ne znam, ali nekako sumnjam. Mi smo nakon 24 godine samostalnosti dužni preko 200 milijardi, nezaposlenih je preko 20 %, svaki drugi mladi čovjek ne radi, tri godine nam pada BDP, izvoz... Da Nijemci rade takve pizdarije, danas bi vjerojatno svi pasli travu. Samo se nadam da je nakon ovog izglasavanja u saboru ljudima kod nas postalo jasno što se i kako radi s lopovima i kriminalcima na vlasti...

Oznake: zor

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.