luda_krava

petak, 07.09.2007.

p1 - industrijska baština

postoji jedan vid baštine koja se zove industrijska baština. neki gradovi je imaju, neki je nemaju. nekim ljudima se ona ne sviđa, a nekima se sviđa. neki bi je htjeli imati kod kuće, a neki uopće ne razumiju što je zapravo industrijska baština.
industrijska baština bi bila, kad bi u nekom gradu ona postojala, sve ono što tipizirani-lokalpatriotno-doseljeni čovječuljak smatra napuštenim, javnim prostorom za slobodnu urinalnu i fekalnu kritiku.
gledajući prenamjenu industrijske baštine u galerijske i umjetničke prostore je zanimljiva, ali je vrlo ugrožena surovim tranzicijskim uvjetima podređenima moći kapitala. iz prethodne rečenice proizvodi zaključak da nema tih para koji mogu sve naše novokomponovane javne weceje prenamijeniti. kad mi nešto zaseremo, onda to zaseremo do kraja. bespovratno.
meni je drago što na jednom takvom sranju gradim karijeru. jebeš karijeru koja se ne temelji na sranju. isto tako, jebeš i karakter koji se ne da mijenjati.
"spomenici, mauzoleji, aleje, ruševine, baština – objekti su žudnje; ove urbane heterotopije uzrok su žudnji, ali ne i njezino ispunjenje, stoga je riječ o ekranima grada . ekrani grada povlaštena su mjesta za njegove narcističke projekcije: samospoznaje samopromašivanjem. ... u tom spletu povratnih uzroka žudnje industrijska baština je važna jer je povlašteno mjesto urbane identifikacije."
kako za svoga života industrija oblikuje "svoj" grad, tako i za vrijeme svoje smrti ona njima upravlja. veliko se pitanje može postaviti "tko upravlja?". da li mi upravljamo industrijom, ili ona upravlja nama?
u posmrtnom baratanju njome postavlja se pitanje "što sad s tim?". no mislim da je odgovor na pitanje "što?" preširok da se dadne javnosti na vijećanje.
pitanje "što?" u sebi sadrži jedan vrlo eksplozivni odgovor. no rezultat tog ogovora nije urbana baština. to nije nikakva baština. to je ništa. varam se. čak nije ništa. to je kaos. onaj kaos u kome svakodnevno živimo.
puno bolje bi se moglo djelovati s pravilno formuliranim pitanjem "kako?". kako spasiti nešto? kako dati novu vizuru, namjenu, ... kako spasiti nešto na što su svi zaboravili?
ovdje će biti ponešto govora o industrijskoj baštini kroz pitanja kako, zašto te na koji način...
industrijom do zdravlja!

- 14:26 - yu toking to mi?! (0) - ctrl + p - #