01

četvrtak

lipanj

2017

Škola jahanja

Nekada su slobodni trčali stepama i prerijama . Ljudi su ih zvali divlji konji.


(slik s int)
Čovjek je konja prvo ulovio, onda ga ukrotio i tek onda pripitomio. Nakon toga konj je čovjeku služio u različite svrhe. U davnoj prošlosti bili su statusni simbol moći i bogatstva.

(slika s int)
Kako to obično i biva, čovjek u svemu pretjeruje. Tako su američki divlji konji svi „pripitomljeni“. Prekasno se čovjek sjetio da svaku vrstu treba čuvati i paziti.
Jedini divlji konji koje nikada nisu ukrotili i pripitomili su, mongolski divlji konji.

Tako počinje učenje u školi jahanja.
****
Zatim uče sve o građi tijela , o načinu prehrane. Nauče da je konj divna, plemenita, plaha životinja unatoč njegovoj veličini. Po glasu prepoznaju čovjekovo raspoloženje. Svoje raspoloženje pokazuju položajem ušiju, izrazom u očima . Najviše kažu i pokažu kako se osjećaju pokretima repa.
Dugo je čovjek učio dok nije naučio .

Zenta -mješanka hladnokrvnog konja i posavca.


Kobilica je prava dobrica. Strpljiva i mirna dok je polaznici škole pripremaju za jahanje.Nakon četkanja počinje pravilno osedlavanje. Nije lako i ne nauči se za jedan dan, kako pravilno staviti podsedlicu i sedlo. Kako pričvrstiti uzengije i mamuze. Kada i kako staviti ular i žvalu.
Kada to nauče nije ni lako ni jednostavno popeti se na konja i održati u sedlu. No, sve se to uči i nauči. Osnovni preduvjet je ljubav prema konjima. Kada steknu povjerenje, tada su jahač i konj jedna skladna cjelina bez biča i korbača.

Sigurno su došle do manježa. Trenerica ponavlja koje pokrete napraviti da konjić krene.


Iz hoda krenule su u lagani kas


Na kraju sata ...zadovoljan osmijeh

Poslije konjić za nagradu dobije poslasticu. Onda ga rasedlaju, očiste kopita, istuširaju i na lonži vode na zelenu ispašu.
****
Tako se počne. Tako se nauči sporazumijevanju bez riječi, opuštanju, razumijevanju.
Nije teško biti plemenit prema plemenitom biću.

Oznake: konji, jahanje, UČENJE

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se