KNJIGA MUDROSTI



25.09.2015.
Kao i obično, ovo pišem znajući da nitko neće pročitati, ali eto... kad već imam potrebu nešto javno objaviti, napisat ću to barem ovdje.

Trenutno imamo krizu s izbjeglicama i s premijerom koji je nesposoban. Politička situacija se nepotrebno zaoštrava jer su izbori pred nama, a premijer pokušava na silu zadobiti političke bodove rješavanjem krize koju je sam stvorio i koja zapravo nije kriza koju stvarno imamo. Ne rješava on krizu s izbjeglicama nego stvara nove, političke krize sa susjednim zemljama koje će onda kakti vješto riješiti.
Ok, to je tako, i tu nema puno pomoći. Hrvati se i tako ne bune kad ih netko tlači.
Problem je u tome što je takav čovjek došao na vlast, i što takvi ljudi sjede u Hravtskoj na vlasti još od osamostaljenja.
Odakle taj mazohizam?
Jesmo li stvarno toliko plemenskog mentaliteta da uvijek slijedimo najglasnijeg lokalnog šerifa?
Možda nismo.

Svi Hrvati kradu.
To je nešto što smo naučili tijekom 900 godina strane vlasti, jer je trebalo preživjeti. Svi to rade, bez obzira na to radili to pomalo i poskrivečki ili grabeći otvoreno što stignu. Od uništavanja državnih firmi kako bi se prodalo zemljište na koje su građene pa do toga da malo tko u Hrvatskoj ima instaliranu legalnu verziju Windowsa. O prelasku ceste na crveno da i ne govorimo. Takav mentalitet osiromašuje društvo jer svatko radi za svoj mali interes, ne razmišljajući uopće o tome kakve su posljedice toga.
Pravi problem nastaje kad moramo izabrati svoju vladu.

Hrvati će uvijek izabrati vlast kojoj se mogu rugati i koju će moći potkradati bez grižnje savjesti.

Alternativa bi bila izabrati vlast koja će pokušati napraviti reda.
A red znači da se više neće moći krasti.
A svi naši instinkti vrište pri samoj pomisli na tako nešto.
Izraleci su, nakon izlaska iz Egipta, 40 godina sjeidli u pustinji i čekali da pomre generacija egipatskih robova. Tek su njihova djeca, rođena u slobodni, bila u stanju stvoriti samostalnu državu.
Nama je prošlo tek 25 godina. Nadajmo se da ćemo bar svoju djecu uspjeti odgojiti da razmišljaju drugačije od nas. Ali za to bi trebalo dosta uložiti u školstvo, gdje se baš i ne može nešto ukrasti... osim ocjena. Koje i tako odavno više ne ovise o učeničkom znanju, jel da?
Margina - Prijepis - Ne zaboravi!

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

Život u čudnijem svijetu