KNJIGA MUDROSTI



08.04.2015.
Hrvati su toliko dugo bili pod stranom vlašću i žive na takvom mjestu da su razvili izvanredno uspješne mehanizme za preživljavanje.
Dva su glavna mehanizma:
Prvi, koji kaže, 'sjedi i šuti, proći će i ovo, a uvijek može biti gore'. Nazovimo ljude koji koriste ovaj mehanizam 'čekateljima'.
Drugi, koji kaže, 'uzmi što možeš dok možeš'. Nazovimo ljude koji koriste ovaj mehanizam 'grabiteljima'.
Problem Hrvatske danas je u tome što grabitelji više nemaju stranog gazdu kojem će uzimati nego morjau uzimati kome stignu. Jer drugačije ne znaju. A čekatelji i dalje sjede i čekaju, ali se ništa ne mijenja.

Izraleci su četrdeset godina lutali pustinjom nakon izlaska iz Egipta. Radili su to jer im je u tom trenutku rješenje za sve probleme bilo, 'ajmo se vratiti u Egipat, tamo nam je bilo bolje'. Tek kad je pomrla generacija egipatskih robova i kad je odrasla nova generacija slobodnih ljudi, bili su u stanju stvoriti vlastitu državu. A mi svi još pripadamo generaciji koja se s nostalgijom prisjeća kako nam je navodno u Jugoslaviji bilo dobro.

Kad je hrvatska stekla samostalnost, politika je bila puna sposobnih ljudi. Puna u smislu, bilo ih je puno više nego danas. A i izborni sustav je bio drugačiji. U međuvremenu su se svi sposobni ljudi maknuli iz politike jer im se nije dalo natezati s ovima koji su ih zamijenili, i dobili smo ovo što imamo danas. Na vlasti su grabitelji - oni koji su imali inicijativu za dograbiti mjesta s kojih mogu grabiti koliko žele. I to ne samo u politici, nego i u gospodarstvu i društvenom životu. Pogledajmo samo novine i o kome se piše. Pogledajmo samo beskrajni diletantizam na svim razinama uprave i managementa.

Grabitelji nisu u stanju dugoročno planirati. Oni moraju zgrabiti sad i odmah. Oni naokolo hvale one koji su uspjeli na brzinu zgrnuti bogatstvo. Oni su nas sve uvjerili da se svaka firma ili birtija ili što se već otvara mora isplatiti za godinu dana, inače je neuspješna. Oni su nas sve uvjerili da je jedino mjerilo uspjeha 'gospodarski rast'. Oni su nas sve uvjerili da je jedina dobra osobina 'natjecateljski duh' i 'pobjednički mentalitet', svi koji to nemaju su 'luzeri'. A reklo bi se da je to problem čitave zapadne civilizacije, ne samo Hrvatske.

Paradoksalno je da su grabitelji malena manjina u društvu, ali zato najglasnija.
A što se mora dogoditi da se čekatelji pokrenu?
Margina - Prijepis - Ne zaboravi!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

Život u čudnijem svijetu