¤ LJETO ¤

28.09.2005., srijeda

I'm back...

Nije me bilo dugo...al bitno je da sam se vratila.Za početak posebno pozdravjam OKKATTU, Reginu i sve druge drage blogere koje posjećujem.Ja sam se opet prehladila al bit će bolje.Ostvarila mi se želja i Gypsi Kingsi su imali koncert u Splitu..ja sam naravno bila u prvom redu i posli ih šta je najbolje od svega upoznala...s dečkima stanje uvijek isto,galebarenje se prebacilo na domaće tlo i tako to...sve po starom..kako ste mi vi..ima li šta promjena?Pusa svima...i evo jedna meni jako draga pjesma u čast nedavno preminule legende Ibrahima Ferrera..

Silencio
Ibrahim Ferrer Y Omara Portuondo

Duermen en mi jardín
las blancas azucenas
los nardos y las rosas
mi alma triste y pesarosa
a las flores quiere ocultar
su amargo dolor.

Yo no quiero que las flores sepan
los tormentos que me da la vida.

Si supieran lo que estoy sufriendo
por mi pena morirían también.

Silencio, que están durmiendo
los nardos y las azucenas
no quiero que sepan mis penas
porque si me ven llorando, morirán.

No quiero que sepan mis penas
porque si me ven llorando, morirán.

- 23:33 - Komentari (20) - Isprintaj - #

24.08.2005., srijeda

Otiša mi je jučer najdraži Talijan ovo ljeto...čak se i potuka radi mene...bilo mi je stvarno super sa njim,doduše,prevarila sam ga 4 puta u međuvremenu,al ipak mi je najdraži..obožava U2 pa mi je posvetija ovu doli pismu...nadam se da ne tugujete previše zbog bliženja kraja ljeta...mene ubija u pojam...a šta ću,morat ću naučit uživat u zimi

With Or Without You

See the stone set in your eyes
See the thorn twist in your side
I wait for you

Sleight of hand and twist of fate
On a bed of nails she makes me wait
And I wait without you

With or without you
With or without you

Through the storm we reach the shore
You give it all but I want more
And I'm waiting for you

With or without you
With or without you
I can't live
With or without you

And you give yourself away
And you give yourself away
And you give
And you give
And you give yourself away

My hands are tied
My body bruised, she's got me with
Nothing to win and
Nothing left to lose

And you give yourself away
And you give yourself away
And you give
And you give
And you give yourself away

With or without you
With or without you
I can't live
With or without you

With or without you
With or without you
I can't live
With or without you
With or without you

- 14:12 - Komentari (8) - Isprintaj - #

15.08.2005., ponedjeljak

u ovih par dana se svašta dogodilo-više i ne pamtim.uglavnom,onog lika o kojem sam pisala u prethodnom postu sam vidila ponovo kako prolazi,on mene nije vidio i umjesto da nešto napravim,ja sam ostala sidit i tako ga više nisam vidila.sad je već sigurno daleko.eto,bar sam izvukla pouku,treba odma djelovat jel će ti posli bit žao.onaj drugi tip o kojem sam pisala u komentaru-ima isto curu al mora bit da je puno ne šljivi,odnija je nju na brod i posli trča meni uzet broj i par dana me po cili dan zva,govorija kako će opet doć a zadnja 2 dana ni traga ni glasa od njega.stvarno mi nisu jasni ovi tipovi.uglavnom,lik je savršen-ima 30,radi u osiguranju berlusconija i predobro izgleda.a u međuvremenu sam bila s jednim purgerom i još 2 koji mi nisu bili ba nešto,jedan je ima curu,još i sa 2 talijana i francuzom.židov mi je otiša u grčku :( i tako to....uvik na kraju ostaneš sam...nadam se da vama svima protječe zabavno ljeto...
- 11:56 - Komentari (3) - Isprintaj - #

08.08.2005., ponedjeljak

Za početak moram reć da mi je strašno žao šta vam se nisam javljala ovako dugo...jednostavno sam previše okupirana,znate već i čim ;)...a sad jedna tužna priča od jučer.E pa jučer je ovde padala grozna kiša kako i sami znate.I tako ništa nije bilo od vanka,i odlučila ja malo sa svojima (nisam cilo lito pa je bilo i vrime) otić na večeru do Supetra.I nedugo nakon što smo sjeli,pojavio se jedan presmišan Talijan...al ono,presmišan.I bla-bla-bla...uglavnom,gledali se mi dvi ure,al niko nije moga ništa jer je on bio sa svojima i nekom ružnom ružnom curom.Mislim da je ona čak i skužila da se gledamo.I posli ja prolazim a on se malo okrenija da ga cura ne vidi i šalje mi pusu.I sad,nije niti bitna ova situacija nego to šta mi se ovakve situacije često događaju i jednostavno ne znam šta napravit???Usto,tip je bio presmišan.I sad je meni sve to tragično i ne znam šta ću...

E i zaboravih...večeras će kažu padat najviše zvijezda ovo ljeto...
- 10:43 - Komentari (6) - Isprintaj - #

20.07.2005., srijeda

Evo sam došla par dana u Split...kao prvo: POLOŽILA SAM VOZAČKI!! Kao drugo: bila sam jučer i prekjučer nakon dužeg vrimena na Baćama i zabrijala s nekim Australcem. a treće...trećeg se ne mogu sitit...Pozdrav puno svima..posebno okkatoj i nogatoj koju ću možda i vidit na braču..pozdrav i svima drugima,posebno onima koji tek čekaju godišnji...
- 20:24 - Komentari (4) - Isprintaj - #

15.07.2005., petak

MAČIĆI

Evo ovako..moja maca Ljeto je ipak maca i ima mačiće..preslatki su al ih ne mogu zadržat i to je strašno.Usto,i Krampus je žensko pa i ona ima dva mačića i sad ja više ne znam di ću s njima.Jednog sam već dala prijatelju a drugima tražim udomitelje.Ako znate nekoga dobroga ko bi mačića..pomagajte!!
Jedan je skroz sivi,jedan crno-bijeli,jedan narančasto-sivo-bijeli,jedan skroz smeđi i jedan sivo-bijeli...provat ću vam uskoro i stavit slike
- 11:21 - Komentari (6) - Isprintaj - #

02.07.2005., subota

Sezona galebarenja je prošla...nećete virovat,al prvi u ovoj sezoni je Židov!Moram vam priznat da su jako dobri....Ovde je grubo vrime,ja sam ipak bila na more...kako ste svi vi moji dragi blogeri,kako život,kako ljubav??
- 16:29 - Komentari (11) - Isprintaj - #

21.06.2005., utorak

LJETO je počelo !!!

Danas je taj dan, prvi dan LJETA!!E,pa sretan vam početak LJETA!! Danas je ujedno i svjetski dan skejtanja.

astronomi o prvom danu ljeta:

"...za promatrača u Splitu (43.5° sjeverno) Sunce će na prvi dan ljeta (kada ima deklinaciju +23.5°, ljetni solsticij) dnevno biti 15h 20 min iznad horizonta, a 8h 40 min ispod horizonta, dok će na prvi dan zime (deklinacija: -23.5°, zimski solsticij) dnevno biti samo 8h 40 min iznad horizonta. Pored dužeg trajanja dana u ljeto, i kut upada Sunčevih zraka je veći. Na prvi dan proljeća i prvi dan jeseni (ekvinocij), kada se Sunce nalazi u proljetnoj odnosno jesenskoj točki, dan i noć traju podjednako, po 12h, za sve zemljopisne širine..."


Na Stonehengu se prvi dan ljeta obilježava ovako:


Veselje se razlilo po Salisbury Plainu među pretpovijesnim megalitima u trenutku kad se u 4:58 sati nad obzorom pojavilo Sunce, označavajući početak najdužeg dana u godini.
Kao što je već postalo tradicionalno, oko 21.000 druida, duhovnjaka i ljudi koji su se samo došli zabaviti okupili su se u utorak rano ujutro u Stonehengeu kako bi bubnjevima i gajdama pozdravili ljetni solsticij.
Glasnogovornik English Heritagea, instutucije koja brine o Stonehengeu, rekao je da su okupljeni svjedočili "fantastičnom svitanju" i uživali u veličanstvenoj atmosferi na početku najdužeg dana u godini na sjevernoj hemisferi.
Veselje se razlilo po Salisbury Plainu u trenutku izlaska Sunca u 4:58 sati po britanskom vremenu.

Pretpovijesni kameni spomenik otvoren je za javnost cijele godine, ali samo za suncostaja posjetitelji mogu šetati među dvadesettonskim megalitima i dodirivati ih.

Novovjeki druidi, sljedbenici poganskog vjerskog reda nastalog u keltskoj Britaniji, posjećuju Stonehenge jer vjeruju da je tu bilo duhovno središte prije više od dvije tisuće godina.
Znanstvenici kažu da je kružni spomenik izgrađen između 3000. i 1600. godine prije Krista, ali nisu suglasni o tome je li tu bio hram, grobište, mjesto za promatranje zvijezda ili je građevina služila drugim duhovnim ili svjetovnim potrebama.

Policija je objavila da je ovogodišnja cjelonoćna svečanost prošla relativno mirno - uhapšeno je samo šest ljudi, uglavnom zbog prekomjerna pijanstva.
(sa iskona)

Ljetni solsticij je poznat i kao: Alban Heflin, Alben Heruin, All-couples day, Feast of Epona, Feast of St. John the Baptist, Feill-Sheathain, Gathering Day, Johannistag, Litha, Midsummer, Sonnwend, Thing-Tide, Vestalia, itd.

Pronašla sam nešto o proslavama ljetnog solsticija na stranici ljetni solsticij:
(nadam se da svi znate engleski)

Most societies in the northern hemisphere, ancient and modern, have celebrated a festival on or close to Midsummer:

Ancient Celts:
Druids, the priestly/professional/diplomatic corps in Celtic countries, celebrated Alban Heruin ("Light of the Shore"). It was midway between the spring Equinox (Alban Eiler; "Light of the Earth") and the fall Equinox (Alban Elfed; "Light of the Water"). "This midsummer festival celebrates the apex of Light, sometimes symbolized in the crowning of the Oak King, God of the waxing year. At his crowning, the Oak King falls to his darker aspect, the Holly King, God of the waning year..." 13 The days following Alban Heruin form the waning part of the year because the days become shorter.

Ancient China: Their summer solstice ceremony celebrated the earth, the feminine, and the yin forces. It complemented the winter solstice which celebrated the heavens, masculinity and yang forces.

Ancient Gaul: The Midsummer celebration was called Feast of Epona, named after a mare goddess who personified fertility, sovereignty and agriculture. She was portrayed as a woman riding a mare.

Ancient Germanic, Slav and Celtic tribes in Europe: Ancient Pagans celebrated Midsummer with bonfires. "It was the night of fire festivals and of love magic, of love oracles and divination. It had to do with lovers and predictions, when pairs of lovers would jump through the luck-bringing flames..." It was believed that the crops would grow as high as the couples were able to jump. Through the fire's power, "...maidens would find out about their future husband, and spirits and demons were banished." Another function of bonfires was to generate sympathetic magic: giving a boost to the sun's energy so that it would remain potent throughout the rest of the growing season and guarantee a plentiful harvest. 6

Ancient Rome: The festival of Vestalia lasted from JUN-7 to JUN-15. It was held in honor of the Roman Goddess of the hearth, Vesta. Married women were able to enter the shrine of Vesta during the festival. At other times of the year, only the vestal virgins were permitted inside.

Ancient Sweden: A Midsummer tree was set up and decorated in each town. The villagers danced around it. Women and girls would customarily bathe in the local river. This was a magical ritual, intended to bring rain for the crops.

Christian countries: After the conversion of Europe to Christianity, the feast day of St. John the Baptist was set as JUN-24. It "is one of the oldest feasts, if not the oldest feast, introduced into both the Greek and Latin liturgies to honour a saint." 16 Curiously, the feast is held on the alleged date of his birth. Other Christian saints' days are observed on the anniversary of their death. The Catholic Encyclopedia explains that St. John was "filled with the Holy Ghost even from his mother's womb...[thus his] birth...should be signalized as a day of triumph." 16 His feast day is offset a few days after the summer solstice, just as Christmas is fixed a few days after the winter solstice. 1 "Just as John was the forerunner to Jesus, midsummer forecasts the eventual arrival of" the winter solstice circa DEC-21.

Essenes: This was a Jewish religious group active in Palestine during the 1st century CE. It was one of about 24 Jewish groups in the country -- the only one that used a solar calendar. Other Jewish groups at the time included the Sadducees, Pharisees, Zealots, followers of John, and followers of Yeshua (Jesus). Archeologists have found that the largest room of the ruins at Qumran (location of the Dead Sea Scrolls) appears to be a sun temple. The room had been considered a dining room by earlier investigators, in spite of the presence of two altars at its eastern end. At the time of the summer solstice, the rays of the setting sun shine at 286 degrees along the building's longitudinal axis, and illuminate the eastern wall. The room is oriented at exactly the same angle as the Egyptian shrines dedicated to the sun. Two ancient authorities -- the historian Josephus and the philosopher Filon of Alexandria -- had written that the Essenes were sun worshipers. Until now, their opinion had been rejected by modern historians. 19

Native Americans: The Natchez tribe in the southern U.S. "worshiped the sun and believed that their ruler was descended from him. Every summer they held a first fruits ceremony." Nobody was allowed to harvest the corn until after the feast. 2
Males in the Hopi tribe dressed up as Kachinas - the dancing spirits of rain and fertility who were messengers between humanity and the Gods. At Midsummer, the Kachinas were believed to leave the villages to spend the next six months in the mountains, where they were believed to visit the dead underground and hold ceremonies on their behalf. 2

Native Americans have created countless stone structures linked to equinoxes and solstices. Many are still standing. One was called Calendar One by its modern-day finder. It is in a natural amphitheatre of about 20 acres in size in Vermont. From a stone enclosure in the center of the bowl, one can see a number of vertical rocks and other markers around the edge of the bowl "At the summer solstice, the sun rose at the southern peak of the east ridge and set at a notch at the southern end of the west ridge." The winter solstice and the equinoxes were similarly marked. 5
The Bighorn Medicine Wheel west of Sheridan, WY is perhaps the most famous of the 40 or more similar "wheels" on the high plains area of the Rocky Mountains. Mostly are located in Canada. At Bighorn, the center of a small cairn, that is external to the main wheel, lines up with the center of the wheel and the sun rising at the summer equinox. Another similar sighting cairn provides a sighting for three dawn-rising stars: Aldebaran, Rigel and Sirius. A third cairn lines up with fourth star: Fomalhaut. The term "medicine wheel" was coined by Europeans; it was a term used to describe anything native that white people didn't understand. 17

Neopaganism: This is a group of religions which are attempted re-constructions of ancient Pagan religions. Of these, Wicca is the most common; it is loosely based partly on ancient Celtic beliefs and practices. Wiccans recognize eight seasonal days of celebration. Four are minor sabbats and occur at the two solstices and the two equinoxes. The other are major sabbats which happen approximately halfway between an equinox and solstice. The summer solstice sabbat is often called Midsummer or Litha. Wiccans may celebrate the sabbat on the evening before, at sunrise on the morning of the solstice, or at the exact time of the astronomical event.

"Midsummer is the time when the sun reaches the peak of its power, the earth is green and holds the promise of a bountiful harvest. The Mother Goddess is viewed as heavily pregnant, and the God is at the apex of his manhood and is honored in his guise as the supreme sun." 12

It is a time for divination and healing rituals. Divining rods and wands are traditionally cut at this time.

Prehistoric Europe: Many remains of ancient stone structures can be found throughout Europe. Some date back many millennia BCE. Many appear to have religious/astronomical purposes; others are burial tombs. These structures were built before writing was developed. One can only speculate on the significance of the summer solstice to the builders. Perhaps the most famous of these structures is Stonehenge, a megalith monument on Salisbury Plain in Wiltshire. It was built in three stages, between circa 3000 and 1500 BCE. "The circular bank and ditch, double circle of 'bluestones' (spotted dolerite), and circle of sarsen stones (some with white lintels), are concentric, and the main axis is aligned on the midsummer sunrise--an orientation that was probably for ritual rather than scientific purposes.4 Four "station stones" within the monument form a rectangle whose shorter side also points in the direction of the midsummer sunrise. 15

- 13:46 - Komentari (5) - Isprintaj - #

12.06.2005., nedjelja

Neću ništa reć nego samo da ja uvijek moram nekoga povrijedit...i to je užas.Uvik se neko radi mojih gluposti tragično osjeća a mene to zabavlja..

nevezano uz to..sutra se svečano idem kupat :D..nadam se da neće odma nevera doć...eto ljudi...kad još malo zatopli,sigurno ću se pozitivnije osjećat ;)
- 00:41 - Komentari (8) - Isprintaj - #

29.05.2005., nedjelja

Nurburgring

7.utrka ove sezone-stvarno strašna utrka..definitivno!Bolju nisam gledala već dosta vremena.Dugo će se pričat o njoj.Prvo onaj start...pa pijesak...al definitivno je najstrašnije ovo na kraju.Ne mogu zamislit kako se sad osjeća Raikkonen,do kraja vodit i onda u zadnjem krugu otkažu Michelin gume.Nemojte kupovat Michelin gume!

1 Fernardo Alonso - Renault - WINNER
2 Nick Heidfeld - BMW Williams +16,5 secs
3 Rubens Barrichello - Ferrari +18,5 secs
4 David Coulthard - Red Bull Racing +31,5 secs
5 Michael Schumacher - Ferrari +50,4 secs
6 Giancarlo Fisichella - Renault +51,9 secs
7 Juan Pablo Montoya - McLaren-Mercedes +58,1 secs
8 Jarno Trulli - Toyota - +71,0 secs
9 Vitantonio Liuzzi - Red Bull Racing +71,5 secs
10 Jenson Button - BAR Honda +95,7 secs
11 Kimi Raikkonen - McLaren - Mercedes +1 Lap
12 Takuma Dato - BAR Honda +1 Lap
13 Jacques Villeneuve - Sauber-Petronas +1 Lap
14 Felipe Massa - Sauber-Petronas +1 Lap
15 Tiago Monteiro - Jordan-Toyota +1 Lap
16 Narain Karthikeyan -Jordan Toyota +1Lap
17 Christijan Albers Minardi-Cosworth +2Lap
18 Patrick Friesacher - Minardi Cosworth +3Lap
Ret Ralf Schumacher Toyota
Ret Mark Webber BMW-Williams

- 15:44 - Komentari (10) - Isprintaj - #

28.05.2005., subota

jučer sam napokon izašla vanka bez hulahopki...to je stvarno veselje za mene..btw,postalo je tako savršeno vruće da se jedva čekam okupat (još nisam)..jeste se vi ko kupali??

hajduk je po treći put pobijedio,više je postao dosadan..iskreno bih volila da sljedeće godine pobijedi inter...e i,bilo bi zakon da ćiro postane trener hajduka

ZUCCHERO- Rossa Mela Della Sera

e rosso il sole
Č una mela
E sbuccia l’aria della sera
Che sei sola come me
Lo so dagli occhi
Li porterň con me sai
Quando vado via

L’amore che
Disfi e fai
Con le tue mani su di me
Quando vieni e quando vai
Lo so dagli occhi
Li porterň con me sai
Quando vado via
Li porterň con me sai
x farmi compagnia ye ye ye

Uh uh uh uh con me
Nel cuore e nell’anima mia
Uh uh uh uh con me
Rossa mela della sera

Se fossi un lago dilagherei
E se potessi pioverei
Fino in fondo agli occhi tuoi
Come un cielo
Ti porterň con me sai
Quando vado via
Ti porterň con me sai
x farmi compagnia ye ye ye

Uh uh uh uh con me
Nel cuore e nell’anima mia
Uh uh uh uh con me
Ovunque sei

Uh uh uh uh con me
Miele per l’anima mia

Uh uh uh uh sě con me
Rossa mela della sera

Tu tu tu tu tu
Tu tu tu tu tu
Tu tu tu tu tu
Tu tu tu tu tu
Rossa mela della sera

- 20:23 - Komentari (5) - Isprintaj - #

23.05.2005., ponedjeljak

OTKRIĆE

Otkrila sam savršeni sladoled i obavezno ga provajte ako već niste,stvarno je savršen...KING ali ne na štapiću i to,nego u pakovanju,onako za više svita iako je mal pa je skoro za jednu osobu.Ima okus griotte i još jedan savršeni.Provajte obavezno....
- 23:31 - Komentari (5) - Isprintaj - #

15.05.2005., nedjelja

subota je bila super..bila sam na baćama,u tropica,pa u malibua,pa opet na baće i tako.sinjala sam 3 smišna tipa...danas mi je isto bilo super,stvarno me veseli ovo vrime...jedva se čekam kupat,sunčat,sve...i jedva čekam sljedeći vikend ;)...
- 23:38 - Komentari (5) - Isprintaj - #

13.05.2005., petak

Obožavam...

... Gipsy Kingse
...to šta je sutra petak
...to šta se bliži ljeto i došlo je dobro vrime
...to šta sam položila prvu pomoć i već vozila 7 sati
...to šta sam zaljubljena
...dramaturgiju regine elene
...sladoled (i to snickers i milky way u sladoledu)
...sve blogere koje posjećujem
...
...
... uglavnom puno toga,ne pada mi više ništa napamet

e,da..obožavam šta se sad osjećam relativno pozitivno i optimistično
- 00:10 - Komentari (16) - Isprintaj - #

05.05.2005., četvrtak

krepatus

ljudi moji,totalno sam krepana...ubilo me valjda ovo promjenjivo vrime...a i sve mi ovih dana nekako loše ide...ispričajte me šta ne pišem zadnjih dana....pisat ću kad budem pozitivnije nastrojena...to će vjerojatno bit brzo..pozdrav svima
- 22:49 - Komentari (6) - Isprintaj - #

28.04.2005., četvrtak

Finally...

Ljudi,napokon svečano otvaranje sezone na Baćama i to kluba Baćvice...napokon će se ka i prošle godine ono plesat vanka i sve...ma znate,sigurno...jedva sam čekala da počnu Baće..u subotu se otvaraju ;-)
- 17:27 - Komentari (6) - Isprintaj - #

22.04.2005., petak

Zapitah se,di ću večeras???I svečeno sam razmišljala i razmišljala i skužila da mis e die u neki disko.Iako sam skupila flyere za admiral,kocku, 2 pasa,presuda je pala na masters.Nisam tamo odavno bila.Btw,ako je ko bija u ta 2 pasa,kako je tamo??Rekli su mi da je to kod bazena.E sad,postoji još jedna dilema,di sutra???
- 19:47 - Komentari (6) - Isprintaj - #

19.04.2005., utorak

HABEMUS PAPAM !!!!

...i baš mi je drago šta je on postao papa.E,pa pronašla sam malo o njemu,kome se čita,nek pročita...

Ratzinger se rodio 1927. godine u bavarskom gradiću Marktl am Innu. U dobi od 12 godina mladi Joseph pristupa sjemeništu u Traunsteinu, što predstavlja prvi korak u njegovom vjerskom pozivu. 1944. godine unovačen je u njemačku vojsku iz koje dezertira nakon početka Savezničke ofenzive. Ratzinger se u sjemenište vraća krajem 40-ih, a 1953. brani doktorat iz teologije na sveučilištu u Munchenu. Kao profesor na sveučilištu u Turbingenu, suprotstavlja se marksističkoj ideologiji u vrijeme studentskog pokreta 1968. godine. No, vidjevši da nema potporu ostalog fakultetskog osoblja, napušta Turbringen i preuzima katedru u Regensburgu. 1977. godine papa Pavao VI. imenuje ga minhenskim kardinalom, a 1981. prihvaća ponudu pape Ivana Pavla Drugog i postaje Predstojnik kongregacije za nauk vjere.
U svom djelovanju Ratzinger se istakao kao zagovornik čvrste i konzervativne crkvene doktrine, obračunavajući se sa liberalnim teolozima, zbog čeka je stekao velik broj protivnika izvan Katoličke crkve, ali i u njenim redovima. Neistomišljenici ga nazivaju “teološkim psom čuvarom” i optužuju da želi vratiti Crkvu u doba Srednjeg vijeka, no njegovi pristaše smatraju da on predstavlja intelektualnog spasitelja Crkve u današnjem vremenu konfuzije i kompromisa.

Ratzingerov uzor - Benedikt XV.

Novoizabrani Papa Benedikt XVl. ime je odabrao po uzoru na 'umjerenog papu' Benedikta XV.

Papa Benedikt XV. bio je pobornik humanitarnog rada čiji se pontifikat od 1914. do 1922. odvijao u vrijeme tragičnih krvoprolića Prvog svjetskog rata i turbulentnog poraća.


Benedikt XV., čije je ime Ratzinger odabrao, potaknuo je značajne humanitarne napore, (primjerice osnovao je vatikanski ured koji je ratnim zarobljenicima svih nacija pomagao da stupe u kontakt s obiteljima) no njegovi brojni pokušaji da dogovori primirje među zaraćenim stranama završavali su neuspjehom.

Najpoznatiji je papin Mirovni plan od sedam točaka iz 1917., koji su odbacile i sile Antante i sile Osovine jer su smatrale da favorizira drugu stranu. Jedina sila koja nije odbacila plan bila je Austro-Ugarska. Na začetku rata predlagao je opći prekid vatre za Božić 1914., također bez uspjeha. Zbog negativnog raspoloženja prema papinim intervencijama Vatikan je na kraju isključen iz pregovora kojim je okončan rat.

No Benedikt XV. je kraj rata popratio enciklikom kojom je pozvao na pomirbu među narodima "Pacem Dei munus". U poslijeratnom razdoblju Benedikt XV je angažiran na prilagodbi crkvene administracije novom međunarodnom poretku.

Pravim imenom Giacomo della Chiesa, bio je rođen . 21. studenoga 1854. u Đenovi u bogataškoj obitelji. Godine 1875. doktorira pravo a nakon toga studira teologiju i pohađa vatikansku diplomatsku školu te većinu karijere provodi u vatikanskoj diplomaciji. Njegov je put u početku vezan uz kardinala Mariana Rampollu, koji ga kao prijatelj i pokrovitelj imenuje svojim tajnikom. Rampolla postaje državni tajnik Vatikana u vrijeme pape Lava XIII i smatraju ga arhitektom njegove relativno liberalne vanjske politike.

Kada se na s izborom pape Pija X. na konklavi 1903. u Vatikan vraća ultrakonzervativni režim, Della Chiesa je udaljen iz vatikanske diplomacije i središta Crkve i postavljen za biskupa Bologne. U svibnju 1914. imenovan je kardinalom a papa Pio X. umire u kolovozu te godine, na početku Prvog svjetskog rata.

Della Chiesa je 20. kolovoza održao značajan govor o položaju i dužnostima Crkve u svjetskom sukobu, ističući potrebu za neutralnošću i promicanjem mira te za ublažavanje patnji ratnih žrtava. Konklava je počela krajem kolovoza a 3. rujna Della Chiesa biva izabran za Papu i odabire ime Benedikt XV.- 22:55 - Komentari (5) - Isprintaj - #

18.04.2005., ponedjeljak

Počela konklava...

Evo,danas je počelo,ali sumnjam da će završit.Čak sumnjam da će se i sutra izabrat.Recite mi šta god hoćete,ali ja mislim da će novi papa bit Talijan...
e i opet me nije bilo dugo...uvik sam u nekoj žurbi.i još jedna poruka,svi koji se još niste prijavili kod regine elene, obavezno to napravite...
- 19:08 - Komentari (6) - Isprintaj - #

08.04.2005., petak

Od Papine smrti do izbora novog

Evo ljudi,kako je za mene još doba žalosti,glupo je pisati o ičem drugom osim o papi.E,pa,na iskonu sam našla svu proceduru od smrti pape do izbora novog i sve o konklavi,pa ako niste već pročitali,pročitajte,dobro je znati.

Vatikan ima detaljno razrađene procedure kojima se, u skladu s višestoljetnom tradicijom, utvrđuje smrt prvosvećenika i način na koji kardinali u konklavi biraju njegova nasljednika.
Procedura izbora novog pape djelomično je izmijenjena u veljači 1996. U novom statutu Universi Dominici Gregis (O svekolikom stadu Gospodnjem, koji je de facto vatikanski ustav) zamijenjene su upute za izbor koje je 1975. donio papa Pavao VI.


Papina smrt

Kamerlengo Svete rimske crkve (danas je to španjolski kardinal Eduardo Martinez Somalo) je osoba koja utvrđuje papinu smrt. Danas je to formalni čin, nakon što smrt utvrdi liječnik. O smrti pape kamerlengo izvještava rimskog vikara (danas je to kardinal Camillo Ruini), koji to obznanjuje urbi et orbi (gradu Rimu i svijetu).
Kamerlengo potom pečati papine privatne odaje (u koje smije ući tek sljedeći papa) te organizira pogreb. Običaj da se mrtvog papu triput udari u čelo srebrnim čekićem zazivajući ga krsnim imenom napušten je ranije u dvadesetom stoljeću. Nad papom se ne provodi obdukcija.
Nakon što se utvrdi smrt, počinju novemdiali, devet dana službenog žalovanja, a ukop se organizira četiri do šest dana nakon smrti. Pape se obično sahranjuju u Bazilici svetog Petra, gdje se prije toga tijelo izlaže kako bi vjernici mogli odati počast pokojniku.

Interregnum
Po papinoj smrti, svi šefovi dikasterija Rimske kurije (slično ministrima u svjetovnim državama), prestaju obavljati svoje poslove (među njima i državni tajnik Svete Stolice i pročelnici kongregacija), a na dnevnoj razini Crkvom upravlja Kardinalski zbor. Svoje poslove nastavljaju obavljati samo tri kurijalna kardinala: kardinal kamerlengo Martinez Somalo, viši pokorničar (šef Penitencije) kardinal James F. Stafford, rimski vikar Ruini te dva državna službenika: zamjenik državnog tajnika monsignor Leonardo Sandri i 'ministar vanjskih poslova' monsignor Giovanni Lajolo.
Kamerlengo preuzima upravljanje svom vatikanskom imovinom u vrijeme sedis vacantis (ispražnjene Petrove stolice), Sandri vodi unutarnje, a Lajolo vanjske poslove. Svi oni imaju pravo obavljati samo tekuće poslove i ne mogu donositi nikakve važne odluke. Kanonski zakonik, naime, određuje: "U vrijeme kad je Rimska stolica prazna neka se ništa ne mijenja u upravljanju općom Crkvom, već neka se provode posebni zakoni izdani za takve okolnosti".
Nitko ne može preuzeti papinske ovlasti osim novog pape jer Kanonski zakonik propisuje da "rimski biskup, u kojemu živi služba koju je Gospodin dao isključivo Petru, prvom među apostolima, a koja mora biti predana njegovu nasljedniku, ima vrhovnu, potpunu, izravnu i opću vlast nad Crkvom koju uvijek može vršiti slobodnom voljom". Dakle, on je apsolutni vladar.

KONKLAVA

Konklava se saziva najranije 15, a najkasnije 20 dana nakon papine smrti. Sama riječ dolazi od latinskog cum clave (pod ključem) i znači da su kardinali zaključani u Apostolskoj palači dok ne izaberu novog papu.
Konklava vuče porijeklo iz 13. stoljeća, kad prije izbora Inocenta IV. punih godinu i pol nije bilo pape, dok Senat i narod Rima nisu kardinale prisilili na glasanje - doslovce fizički ih zatočivši dok nisu izabrali novoga poglavara. Tridesetak godina kasnije, 1271. narod se pobunio nakon čak tri i pol godine bez pape, pa su stavili kardinale pod ključ i davali im samo kruh i vodu dok nisu izabrali papu.

Od 1059. papu biraju isključivo kardinali, kojima je to glavni zadatak - to je prva stvar koja o kardinalima stoji u Kanonskom zakoniku. Kardinale kreira papa na konzistorijima, a broj onih među njima koji imaju pravo birati papu (tj. mlađi su od 80 godina) ne smije biti veći od 120.

Ovo će biti najbrojnija konklava u povijesti, u kojoj će sudjelovati 117 kardinala. Na konklavi 14. listopada 1978. na kojoj je izabran Ivan Pavao Drugi bilo ih je 111. Od svih današnjih 117 kardinala izbornika, sve osim trojice imenovao je upravo Ivan Pavao Drugi. Prosječna im je dob gotovo 72 godine, a polovica ih je iz Europe - 17 posto Talijana, 22 posto iz ostatka zapadne Europe, a preko 10 posto iz istočne. Oko 37 posto izbornika je iz zemalja Trećega svijeta. Nakon Italije, najviše je kardinala iz Sjedinjenih Država - gotovo 10 posto. Među kardinalima-izbornicima su i nadbiskupi i metropoliti zagrebački odnosno sarajevski, Josip Bozanić i Vinko Puljić.

Ovaj put će kardinali biti smješteni u novoj rezidencijalnoj građevini, Domu svete Marte, izgrađenom 1996. sa 105 dvosobnih apartmana i 26 garsonjera. Otud će odlaziti u Sikstinsku kapelu na samo glasanje.
Dok se kreću iz Doma svete Marte ne smiju komunicirati bilo s kim tko nije uključen u izborni proces. Kardinali ne smiju imati telefon, mobitel, radio ili televizor, ne smiju primati pisma ni novine, a njihove sobe prethodno se pretraže kako bi se provjerilo da nema prislušnih uređaja. Nema izravnog spomena interneta, ali se i njegova zabrana podrazumijeva.
U konklavi sudjeluju svi kardinali mlađi od 80 godina, pa čak i ako su ekskomunicirani, a kad jednom uđu u izolaciju, više ne mogu izaći dok se ne izabere novi papa.
Za njihove potrebe brinu se medicinske sestre, dva liječnika i poliglotski svećenici koji ispovijedaju kardinale na raznim jezicima, a svi oni moraju se zakleti na apsolutnu tajnost. Ne zna se koliko će tog 'dodatnog osoblja' biti, ali nikad ih nije bilo malo - na dvjema konklavama 1978. bilo ih je 80, odnosno 88. Svi oni, kao i sami kardinali, zaklinju se na tajnost.
Dom svete Marte bit će dakle dio klauzure u kojoj se odvija konklava. Do promjene mjesta boravka kardinala došlo je odlukom Ivana Pavla Drugog. Konklava se od kraja 15. stoljeća održava isključivo u Siktinskoj kapeli, a dosad su kardinali boravili u okolnim ćelijama - prostorima nastalim pregrađivanjem većih dvorana. Tu često nije bilo tuša, pa čak ni tekuće vode i sanitarnog čvora, a staromodne noćne posude kardinala, koji su redom stariji ljudi, praznili su svakog jutra njihovi osobni pomoćnici, zvani konklavisti.
"Nakon trećeg dana, ne može se više živjeti u takvim uvjetima. Uzme se makar i stolicu i proglasi ju se papom, samo da konačno čovjek izađe", prokometirao je jednu od prošlih konklava đenovski kardinal Giuseppe Siri.
Ovaj se put ne bi trebalo dogoditi ništa slično situacijama iz 1978., kad je kardinal Suenens u svojoj ćeliji broj 88 zatekao kardinala Landazurija u kućnom ogrtaču, koji ga je molio da mu dopusti da se kod njega istušira jer u njegovoj ćeliji nije bilo vode. Tuš nije imao ni kardinal Karol Wojtyla, kao ni njegov prethodnik Ivan Pavao Prvi kad je bio na konklavi kao kardinal Albino Luciani.

GLASANJE

Glasanje za novog papu odvija se u Sikstinskoj kapeli, ispod veličanstvene Michelangelove freske Posljednji sud.
Nova pravila ne spominju tardicionalne dimne signale (crni dim i bijeli dim), ali ne treba sumnjati da će taj običaj biti zadržan i da će izbor novog pape biti označen bijelim dimom iz Sikstine.

Premda kardinali nisu više doslovno 'zaključani', sve što se događa na konklavi maksimalno je tajnovito.

Papu se bira jednostavnom metodom - kandidat treba dobiti dvotrećinsku većinu. Izbor počinje prvog dana konklave, jednim glasanjem u popodnevnim satima. Sve dok se ne izabere novi papa, svakog se dana glasa dvaput ujutro i dvaput popodne.

Meštar liturgijskih ceremonija predaje svakom od kardinala po dva ili tri glasačka listića. Oni se sastoje od dva dijela: na gornjem piše Eligo in Summum Pontificem (Biram za vrhovnog svećenika), a donji je dio prazan, i tu se upisuje ime kandidata. Rukopis ne smije otkrivati identitet glasača, a u slučaju da netko upiše dva imena na jednom listiću, glasanje se poništava.
Listići se ubacuju u glasačku kutiju na oltaru, a svaki se kardinal zaklinje da je to njegov izbor. Kad se u kutiji nađu svi glasovi (uključujući i glasove nemoćnih kardinala, koji su ostali u svojim sobama u Domu svete Marte), kutija se protrese i otvori.
Tri člana 'biračkog odbora' uzimaju jedan po jedan listić i zapisuju koji je kandidat dobio koliko glasova. Potom se listići slože te se iglom kroz njih provuče konac, vrlo precizno, kroz rupu koja se napravi u riječi Eligo.
Na kraju se listići, zajedno sa svim zabilješkama, spaljuju. Ako papa nije izabran, tradicija nalaže da se listići spale uz dodatak kemikalije koja proizvodi crni dim. Kad je papa izabran, dodaje se kemikalija koja proizvodi bijeli dim.
Kamerlengo bilježi rezultate svakog pojedinog kruga na papiru koji kasnije predaje novom papi.
Ako u prva tri dana glasanja ne bude izabran papa, četvrti dan se posvećuje molitvi, razmišljanju i neformalnim raspravama. Potom se organizira još sedam krugova glasanja, pa dan odmora, pa sedam krugova.

NOVI PAPA

Kardinala koji dobije većinu dekan Kardinalskog zbora pita: Acceptasne electionem ad Summum Pontificem de te canonice factam? (Prihvaćaš li svoj kanonski izbor za prvosvećenika?). U trenutku kad on kaže Accepto (Prihvaćam) postane papa.

Idući će izabranik biti 265. rimski biskup i time papa, tj. Kristov vikar, nasljednik svetog Petra, prvosvećenik Katoličke crkve, patrijarh Zapada, primas Italije, nadbiskup i metropolit rimske dijeceze, sluga slugu Božjih i suveren Države Vatikanskoga Grada.

Novog papu se pita da izabere svoje papinsko ime. Papa se potom presvlači u bijelo papinsko ruho (pripremljene su tri reverende - za malog, srednjeg i velikog papu - pa se zna dogoditi, kao za Ivana XXIII. da odijelo bude tijesno što se pokušava popraviti na licu mjesta). Papa u bijelom sjeda na katedru i prima rukoljube kardinala.

Dekan Kardinalskog zbora potom na balkonu Bazilike svetog Petra objavljuje ime novog pape, riječima Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus papam, dominum... (Najavljujem vam veliku radost. Imamo papu, gospodina...).

Novi papa izlazi na balkon i upućuje svoj apostolski blagoslov. Više se ne održava ceremonija krunidbe novog poglavara Katoličke crkve. Već se stoljećima pape biraju iz redova kardinala, ali to nije zakon. Obavezno je da izabrani mora biti svećenik (a ni to nekada nije bilo obavezno).

- 17:34 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se