lisbeth

13.07.2017., četvrtak

Granica srama

To je ona točka u kojoj bi nekada, a neki cijeli život, pocrvenjeli do ušiju. Sramota nam je ugrađivana u podsvijest od malih nogu, posebno onima koje su odgajale žene odrasle u strogim katoličkim obiteljima. Istina, sramota nije bila pravedno podijeljena na muške i ženske –malo toga jest pravedno podijeljeno u tome, ali bila je temelj moralne okosnice. Strah da se ne osramotimo tjerao nas je da radimo nešto, ili se suzdržavamo od nekih stvari.

Kad bi moja baba započela rečenicu sa - strela božja vu te pukla –slijedila je litanija, primjeri drugih i kako su završile (naravno u paklenom ognju) i završavalo bi sa -ja bi v crnu zemlju propala od srama. Nije da se nisam bojala, ali bilo mi je smješno jer ona nije izgovarala lj, već l-j ,odvojeno. I dan danas mi je to smješno (u simpatičnom smislu, ne kao podrugivanje) i drago mi je što i danas, kad se vratim u Prigorje sretnem ljude koji razdvajaju lj na dva slova. Ona bi tada smatrala da je ne doživljavam ozbiljno pa bi to ponavljala cijeli dan. Rekla bi-ti si vragu z torbe ispala i jadan je onaj ko bu tebe ženil. Ako bude. I križala se unedogled i zazivala boga da me prosvjetli, i kukala nad sobom što joj je dana kazna u vidu mene. I opet se križala. Koliko se ta jadna žena nakrižala za mene, evo, prosto me sram danas...

Mogućnost da se ne bi udala je bila najgora stvar koja mi se kao ženi mogla dogoditi iz njenog kuta gledišta. Nema tu ništa za zamjeriti, ali meni osobno nije bio cilj i svrha mog postojanja udaja, što njoj nikako nisam smjela reći. To je, dakle, jedna od potencijalnih sramota za mene koje sam se morala paziti. Sve sljedeće su bile ustvari prethodnice toj; utabavanje staze za udaju.

Što žena ne smije i ide joj na sramotu. ( u prijevodu-to je grijeh kojeg nijedna pokora ne skida)
-Ne smije imati duge nokte-to samo „lake“ žene imaju. Šminka? Zna se tko se šminka...
-Ne smije nositi suknju iznad koljena, dekolte-poštena žena ne pokazuje svoje tijelo nikome osim mužu.
-Ne smije piti, poštena žena iz pristojnosti u gostima samo lizne piće, reda radi. Pušiti? Bože sačuvaj!
-Ne smije jesti puno u gostima-ispada lakoma ili sirotinja koja doma nema šta za jesti.
-Ne smije ići na wc u gostima, osim ako je bolesna ili trudnica. Po starinskom odgoju, žena niti kaki niti piški niti ima menstruaciju. To sve se skriva ko bolest, nit ko smije vidjeti niti znati za to. (ja bi na onom natjecanju ko može duže stajati uz neki auto da ga dobije garant bila pobjednik)
-Ne razgovara s muškim koji joj nije blizak rod ili ako nije u pratnji bliskog roda.
-Ne šeta sama poslije zalaska sunca.
-Ne priča o seksu i sličnim stvarima.
-Žena koja bi zatrudnila nevjenčana-pa bolje da se odma objesila, to bi žene u familiji padale u nesvjest, a otac se od srama ne bi pokazivao pred drugima.
-Ne spava do podne i prvo što radi ujutro-mete kuću.
-Uči ženske stvari. Svaka žena mora znati što je moguće više ženskih poslova. To joj ide na čast. Neznanje istih prašta se samo bogatašicama. Eto još nepravde za sirotinju...
-Svima govori Vi. Posebno muževoj obitelji. Svekrva je majka svih majki za ženu i obraća joj se sa vi cijeli život. Čak i kad se svade i psuju. Taj dio je super
-Gaće-tko o čemu, ja o gaćama. Kad završi ovo provjerit ću s Frojdom što on misli o tome. Ženin donji veš se ne smije vidjeti ako nije ispeglan i složen ili čisto bijeli obješen da se suši. Ogromna je sramota da žena ostavi svoj veš kad se tušira ili presvlači vidljiv nekome. Bilo kome, čak i pred svojom djecom. Vidljiv korišten uložak? Bože sačuvaj toga. Inače se smatra prljavom.
-Čistoća-ne moram naglašavati da kuća u kojoj živi mlada žena mora biti picikato.
-I naravno, žena ne hoda uokolo po kavama od susjede do susjede.

Kad se žena ne bi pridržavala toga, ona se prvo ne bi udala, što je sramota za cijelu familiju, bila bi proglašena-lošom, lijenom, prljavom-što je jednako teška sramota za cijelu familiju i s tom sramotom bi morala živjeti ostatak svog života kao grijehom na duši velikim poput kamena za kiseli kupus. S vremenom bi je slomio.

Kad nestaje granica srama? Kad drugi kažu da je to normalno, da je to ok. Kad društvo smatra zabavnim nešto što je dotad bilo sramotno (npr. pijana djevojka koja povraća uokolo i tetura). Jedna po jedna, skidaju se stavke s liste i granica se pomiče do točke gdje je jedino čega se sramimo naše porijeklo. Staromodna i zatucana obitelj iz koje smo izašli, bogu hvala, skinuli sa sebe te glupe okove i počeli živjeti. Jer život je jedan i nema nas više. Za stare ljude život je samo put do konačnog suda, vrijeme u kojem ćemo se dokazati dostojni nečega ili propasti. Život za njih ne završava.

Da li ja svoju obitelj smatram staromodnom? Ne. Živjeli su u vremenu i znanju u kojem jesu, jednako kao što ja sada živim u drugačijem svijetu i drugačijem znanju koje će za 50 godina biti staromodno. Njihov je svijet bio određen granicom srama, naš je svijet određen nepostojanjem granice srama. Realno gledajući, kad iskreno razmislimo o tome i sagledamo neke stvari, što je bolje? Da li je bolje staromodno shvaćanje u kojem se ženin moral gradi granicom srama, ili nepostojanje srama u ženinom moralu?

(naravno da su i muškarci imali sličan, iako ne toliko rigorozan odgoj, ali o tome ćemo neki drugi put)


"Slava je prolazna, sramota je vječna."
Napoleon- 09:28 - Uspomena za autora (20) - Ne printati, ne, ne.... - #


08.07.2017., subota

Gaće

Čitam. Trujem mozak čitajući novine. Ne, ne trujem ga, ubijam ga nanošenjem blažih rana koje ga slabe, a ne ubijaju, ali s vremenom, stvore sepsu koja ga pretvara u trulež. A trulež ima samo jednu sigurnu konstantu-širenje. Sporo i neumitno…

Čitam o ubojstvima, o strašnim čuđenjima naroda nad ubojstvima, čitam o pravednom gnjevu drugih čitaoca koji započinju rečenice sa: “Ništa ne može opravdati nasilje/ubojstvo”, a završavaju rečenice sa: “Treba ga ubiti, objesiti, spaliti, osuditi na smrtnu kaznu!” Moj mozak blokira na takve rečenice, možda je moj intelekt ipak ispod razine kojom se tješim da je imam i nesposobna sam razumjeti ono što očito svi razumiju. Pa onda čitam o gaćama.

Ne o hlačama, već o gaćama. Zašto naša vrla pozadina preko ljeta, kad je jedino legalno vrijeme da je pokažemo, biva uneređena prištićima? Čudimo se tome kao pura tuđem izmetu na dvorištu. Iako i ja sam se davno čudila tome, izmetu, kad bi naletjela na savršeno crno-bijelu hrpicu neke koke i pitala se, što je pobogu pojela? Pura se svakako ne čudi ni ne brine o prištićima na svojoj pozadini, iz prostog razloga-ne vidi je. Možda da je vidi, bilo bi isto? Možda su ogledala kriva za sve? Đavolji izum……

No da se vratim gaćama. Onim malim, lijepim, čipkastim, sintetičkim, kupljenim kod kineza ili nekom dućanu koji kupuje od kineza, ali ipak ne izgleda kao kineski dućan. Osobno, najdraža mi je stvar čuti neko muško-puno muških, kako vole da im djevojka/žena/ljubavnica nose lijepo (čitaj seksi) donje rublje. Pa i ja volim da muško ne nosi široke bokserice. Kad im kažemo to, neće mariti, oni će i dalje nositi što ih volja, ali mi? Mi ne, mi odmah trčimo pronaći seksi donje rublje. Odbacujemo udobne pamučne gaćice što nam ih je još majka kupila (i kupuje čak i kad smo u braku i nikad nam nije jasno zašto-odnosno, do jednog dana…) i trčimo u prvi dućan koji u izlogu ima nešto što smatramo da bi bilo lijepo našem muškom.

I, evo jednog od razloga naše neugledne ljetnje guze. Cijena. Nakon kurtoaznog-samo razgledavam, bježimo iz dućana u jedan od onih što smo ih vidjele putem s reklamom-akcija: grudnjaci 30kn. Za novce jednog kompleta u prijašnjem dućanu, kupimo desetak gaćica i dva-tri grudnjaka. Nema veze što su neudobni, nema veze što nam sise nose grudnjak, a ne grudnjak sise, ništa nema veze. Jer on je rekao da to voli, on u užasno obješenim boksericama koje ne možete smisliti, ali njemu su udobne i točka. Ni na kraj pameti mu nije ići kupovati nove- pardon, reći mami da kupi nove.

Sintetika i znoj su odlična kombinacija. Sad imamo seksi rublje, a uz rubove našeg seksi rublja, iritirana crvena koža, na sred guze jedan krasan čir u nastajanju. Sve će to more riješiti. Hoće, za par dan nudističke plaže, ovako, pod mokrim badićem, samo se širi. U kombinaciji sa prekrasnim novim tangicama, guza nam izgleda kao bubamara. Nesretne, kunemo sudbinu, lošu sreću, gene, posežemo za raznim preparatima da dotjeramo guzu da bude njemu oku ugodna.

Sjetimo li se ikad svoje babe? Svi smo imali babu, ako ne svoju onda tuđu, neku u selu, kojoj smo se smijali kad je vješala one babske tri-sa-tri gaće tako da se vide u cijeloj svojoj veličini. Sjetimo li se te babe i svih onih baba, koje su mladost provele bez ijednog dara tehnike, koje su baš sve radile na ruke, kojima je život prošao u radu-teškom radu. Da li smo se ikada zapitale zašto je ona nakuhavala te gaće na šporetu pola dana, pa ih ručno prala, pa ih peglala onom peglom na žar od koje ti ruka postane po metra duža od mahanja da se žar raspiri? Sjeća li se itko te pegle? Zar ta baba nije imala drugog posla, zar joj je trebalo uza sve što ima, pola dana se zajebavati s nekim gaćama i napeglavati ih kad se one ionako ne vide ispod odjeće? Da li je slučajno postojao neki razlog za to?

Ne sjetimo se mi baba, ne sjetimo se mi ni naših mama koje su to isto radile našem neseksi rublju. Naravno. I onda dođe jedan dan mama u posjet i gurne nosić svugdje, kao i uvijek, i izvuče neke te naše seksi gaće i kaže:” Ne valja ti to, od toga će ti izbiti prištići.” Mi ćemo reći:” Ma daj molim te, tebi su samo one babske gaće dobre!” Nećemo priznati, naravno da nećemo. Šutjet ćemo i sjetiti se kako je naš princ na bijelom konju mrtav hladan odredio sebi udobnost prije svega, a mi… Mi imao guze ko oni majmunčići, u pedeset nijansi crvene…

I mater će otići, a mi ćemo naći neke od njezinih babskih gaća što nam stalno kupuje, složene i ispeglane u ladici i obući ih. I shvatiti napokon. I to ćemo opet naučiti svoje dijete. Ali prije toga, svaka od nas će proći tu nepotrebnu fazu-jer izgleda, samo na svojim greškama znamo učiti.

Moj je suprug predložio da uzmem neko seksi rublje, da bi volio me vidjeti u tome. Rekla sam, naravno, i odvela ga u Liscu. Izaberi, rekla sam, što god ti se svidi, ja ću obući. I birali smo, zajedno, dok u jednom trenutku nije primijetio cijenu jednih gaćica, pa je uzeo druge za provjeru. Ja sam mu šapnula-ti kupi što god ti se sviđa, ja ću nositi , i otišla sam iz dućana. On je šutke došao za mnom i završili smo temu seksi rublja. Meni je u glavi živo izronila slika babe kako maše peglom na žar i pegla babske gaće…
- 09:39 - Uspomena za autora (10) - Ne printati, ne, ne.... - #


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2017 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Prosinac 2017 (11)
Studeni 2017 (3)
Listopad 2017 (2)
Rujan 2017 (1)
Srpanj 2017 (2)
Prosinac 2015 (1)

Podrška Freshu :)

Mudre misli

pubertetske štorije

page visitor counter

misao dana

  • Moja kćer je pisala sastavak u školi, humoristički.
    Pa kaže-moja mama čim pokrene auto udri u neki stupić
    pa se ljuti na njih što se uporno zalijeću u nju.
    Moj je auto kupljen s raznim ogrebotinama.
    Misao dana-jel mi sad pametnije da idem busom?


Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se