lisbeth

11.07.2017., utorak

Biti doktor

Biti doktor danas, što to znači? Ne doktor nekih znanosti, već "običan" doktor medicine, onaj naš svagdašnji, prvi na listi kad nas nešto zaboli.

Nekada je to zvanje imalo ime, prezime i veličinu. Danas je u rangu čistača ulica, svatko misli da ima prava iznad njega. Za razliku od nekada, danas imamo tri vrste doktora medicine: privatni-kojem sve plaćate i koji sve plaća(svoje greške), državni-kojeg mi plaćamo, koji nas većinom ne šljivi ni pet posto, koji se strogo pridržava svakog slova zakona hzzo-a koji se gotovo svakodnevno mijenjaju, čije greške opet mi plaćamo i na kraju, koncesionara-za kojeg svi misle da je privatni doktor i da zgrće velike pare.
Od svih njih, koncesionar je jebena stranka. Mi ga plaćamo, pa smatramo da od nas zgrće te silne pare i da je dužan u svako doba biti na raspolaganju, hzzo dobrano zbraja svaku njegovu grešku koju sam plaća. Znači razlika između koncesionara i privatnika je u sljedećem-daleko manje zarađuje, ali isto plaća za svoje greške.

Danas ću pisati o jednom koncesionaru i o jednom mom poznaniku. Prije toga još samo par riječi o tome kako funkcioniraju norme. Da, ne bi čovjek vjerovao, doktor ima normu-koliko smije čega prepisati, napraviti, dati. Ako prekorači normu, za svaki sljedeći postupak koji zatraži, plaća od svoje zarade…

Koncesionar o kojem ću pisati, nazvat ćemo ga Mate, ima ekran svog medicinskog programa ko student tablu u svom golfu duji-sve svjetli ko na Božić, sve u crvenom. Zašto?

Moj je poznanik, zvat ćemo ga Duje, bio bolestan. Ništa konkretno, ništa “za što se možeš uhvatiti”, ali boli. Mate ga stavi na bolovanje i pošalje na pretrage. Ne prođe ni tri dana, kad zove kontrola hzzo-a da je Dujina firma zatražila kontrolu bolovanja i da ga se skine. U većini slučajeva, doktori na kontrolu od firme, prekinu bolovanje. Jednostavnije je. Mate kaže da ne može, da postoje određene indicije i da ga bez nalaza koji kažu da je zdrav, neće skidati s bolovanja. Mate ima par godina do penzije. Mate je vrhunski dijagnostičar. Mate bi vani bio mentor doktoru Houseu. Ali Mate živi u Hrvatskoj. Svaki korak od sad mora prikazivati kontroli koja će odrediti ima li on pravo što se tiče tog bolovanja.

Duje se vratio s nalazima markera. Čisti. Duje je zdrav po nalazima i treba ići raditi. Markeri su skupa i pouzdana stvar, koji su u ovom slučaju potrošeni uzalud. Ali Mate ne da i šalje ga na novi pregled. Kontrola kaže da će poslati kontrolora u ordinaciju i napraviti zapisnik. Toliko dana neopravdanog bolovanja, puta toliko novaca koliko je firma uzalud plaćala-platit će iz svog džepa. Mate ne kaže ništa. On psuje u sebi i ne odustaje.

Duje se vraća s nalazima pregleda. Tumor. Čeka se još jedan nalaz. Dijagnoza: adenokarcinom. Onaj krasan, najjači među najjačima-kad se pokažu simptomi već je daleko prekasno...
Zasad je operabilan. Za 6 mjeseci, godinu, ne bi bilo šansi.
Markeri ga nisu pokazali, pouzdani i skupi markeri…
Poput psa sv.Huberta, kao da ga je nanjušio. Bio je u pravu, naravno da je bio. Dijagnostičari su među rijetkim ljudima koji su sretni kad nisu u pravu...

Bolovanje se nastavlja, Duje je u šoku, premlad je. On kuka sam nad sobom, naravno. Teško se nosi sa dijagnozom. Sprema se na operaciju. On ne shvaća da mu je luda upornost jednog doktora dala šansu. Konkretnu šansu za život, jedinu...

Srela sam Matu i pitala ga-kako je znao? On je rekao da mi o svom pacijentu ne može pričati, ali može mi reći da on nije doktor po zvanju, već po pozivu, kao svećenik, rekao je. Ja sam uvijek doktor, 24 sata dnevno, već puno, puno godina. Da ti kažem što je tebi?

Rekla sam, ne, hvala, nemojte. Bolje je da ne znam. Nasmijao se i otišao.
I otići će za par godina. Otići će on i slični njemu, otići će oni doktori koji su živjeli svoj posao i ostat će oni koji će svoje znanje znati naplatiti. I mi ćemo tek onda shvatiti koliko smo imali dok medicina nije postala posao….


- 08:50 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  srpanj, 2017 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Studeni 2017 (1)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (5)
Srpanj 2017 (3)

čitam i volim

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se