utorak, 08.08.2017.

Misli dana

Isus reče svojim učenicima:
»Zaista, kažem vam: teško će bogataš ući u kraljevstvo nebesko. I ponovno vam kažem: lakše je devi kroz iglenu ušicu proći nego bogatašu ući u kraljevstvo Božje.« Matej 19,23-24.


Povezivanje sreće s nabavljanjem određene količine novca je najčešće recept za vrlo nesretni život. Za ljude koji novac smatraju najvećim mjerilom uspjeha nikada neće biti dovoljno novca, tako da nikada neće biti sretni.
Deanna Mascle, Izvor: www.ifeelgoodportal.com


No što je sreća i kako je prepoznati?

Otkad sam prije par godina doselila u Zagreb, još uvijek se osjećam svečano i sretno, zadivljena ljepotama ovog veličanstvenog grada. Ovdje sam već više puta pisala o svojoj ljubavi prema Zagrebu, no on me i dalje osvaja svakim danom sve više i više.

Ima nas koji ovog ljeta iz raznoraznih razloga nismo bili u mogućnosti otići na more, već smo morali ostati u Zagrebu. No ljeto u Zagrebu prepuno je prekrasnih iznenađenja i sretnih trenutaka. Ovom prilikom spomenut ću samo neka.

Srpanj je počeo veličanstvenim nedjeljnim koncertom pod zvijezdama, na Trgu kralja Tomislava. Kod zgrade Umjetničkog paviljona montirana je pozornica, a gledalište je bilo na travi parka i klupicama ispred i oko njega. Pred brojnom zagrebačkom publikom i turistima Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH-a, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić pod vodstvom Luke Vukšića i Zagrebački dječaci pod vodstvom Jasenke Ostojić, te solisti sopranistica Ilijana Korać Teklić, slovenski bariton Jože Vidić i njemački tenor Robert Bartneck, pod dirigentskom palicom Miroslava Vukovojca-Dugana izveli su kantatu Carla Orffa Carminu Buranu.

Izvor: YoutubeUkratko o Carmini burani s Wikija:

Carmina Burana (Latinski "Pjesme iz Beuerna" - Beuern je kraći oblik za Benediktbeuern) je ime dano rukopisu od 254 pjesme i dramskih tekstova koji potječu uglavnom iz 11. ili 12. st., iako ima onih koji potječu i iz 13. st. Sadržaj tih pjesama uglavnom su bestidnog karaktera, bez osobita poštovanja i satiričkog sadržaja. Tekstovi su napisani prvenstveno srednjovjekovnim latinskim, dok nekolicinu tekstova krasi srednjo-visoki njemački. Usto, nešto pjesama ispisano je staro-francuskim ili provansalskim te makaronskim, odnosno mješavinom latinskog i njemačkog ili pučkim francuskim.

Tekstove su napisali studenti i kler kada je latinski idiom činio lingua francu uzduž Italije i zapadne Europe za putujuće studente, znanstvenike, sveučilišta te teologe. Većinu pjesama izgleda da su napisali Golijardi, kler (uglavnom studenti) koji su napadali i u šaljivom tonu kritizirali katoličku Crkvu. Kolekcija sadrži radove brojnih pjesnika, uključujući Petra od Bloisa, Waltera od Châtillona i anonimnog pjesnika, kojega nazivamo Arhipoetom.

Kolekcija je pronađena 1803. u benediktinskom samostanu u Benediktbeuernu, Bavarska, i sad je pohranjen u Bavarskoj državnoj Biblioteci u Munichu. Zajedno s Carmina Cantabrigiensiom, Carmina Burana je najvažnija kolekcija vagabundskog pjesništva i najvažnija zbirka pjesništva koju su napisali Golijardi.

Rukopis reflektira jedan "inrernacionalni" europski pokret obzirom da autori pjesama potječu iz Okcitanije, Francuske, Engleske, Škotske, Aragona, Kastilje i Svetog Rimskog Carstva.

Dvadesetičetri pjesme iz Carmine Burane 1936. uglazbljuje njemački skladatelj Carl Orff. Njegova kompozicija ubrzo postaje vrlo popularna i temeljni komad klasičnog repertoara. Otvarajuća i zatvarajuća pjesma, O Fortuna, koristi se u mnogim filmovima.

Izvor: Wiki


Osim brojnih drugih događanja u Zagrebu, u vrelim ljetnim mjesecima, osvrnut ću se na fontane...taj kamen smutnje, kojim neki neradnici pokušavaju udariti zagrebačkog gradonačelnika, a ne uspijevaju.. jer fontane su simbol života i simbol mijene... brojne zagrebačke fontane...

Koju izabrati, a ne pogriješiti u velebnoj ljepoti...evo jedne od meni najljepših:Ova fontana zapravo je dio čitave serije fontana, koje se nalaze u ogromnom parku između Nacionalne i sveučilišne biblioteke, koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i prelijepe zgrade Agram osiguranja.

No ako ste pomislili da je ovo obična fontana, prevarili ste se.

Danju ova fontana predstavlja izvor svježine i kupalište za malu djecu, čiji si roditelji ovog ljeta nisu mogli priuštiti more, a na njoj se rado zadržavaju i stanovnici susjednih naselja, biciklisti i svi oni željni svježine u vreli ljetni dan.

No vikendima u predvečerje i noću, ove fontane pretvaraju se u veličanstveni kulturni događaj, čijom ljepotom ostanete zapanjeni, ako slučajno naletite tuda, pogotovo ako niste znali za to. Fontane odjednom ožive u tisuću predivnih boja, propinjući se do samog neba, uz glazbu prekrasne Gotovčeve opere "Ero s onoga svijeta"..

Ovako kreće glazba:

Izvor: Youtube

A ovako izgledaju fontane u taktovima te glazbe:Ova glazba, uz spektakularni ples fontana i svjetlosne efekte, ponavlja se više puta, uz desetominutne pauze, pa u bilo koje vrijeme navečer dođete (vikendom), moći ćete uživati i biti sretni. Oko ovog kulturnog događanja okupljaju se sve generacije, od onih najmlađih, preko zaljubljenih parova pa do onih najstarijih. Publika je uistinu raznolika i brojna. Dječica se ovdje vjerojatno prvi put i to na najljepši mogući način susreću s taktovima klasične glazbe.

Info za brojne duhovno izgrađene blogere: enormna količina sreće, za rijetke materijaliste siromašne duhom među blogerima: ulaz besplatan tj. trošak 0,00 kn.

Sreću čine male stvari, koje su najčešće potpuno besplatne. Razlika između čovjeka i majmuna nalazi se u duhovnom, a ne u materijalnom!
- 13:04 - Reci nešto lijepo (45) - Isprintaj - #