likvidacija talenata

ponedjeljak, 11.02.2008.

Stiže lijepa vijest! Kad sam već pomislio da su nas "otpisali", tj. da se nismo plasirali na ovogodišnji LIDRANO (jer nas nisu zvali na općinsku razinu, održanu 1. veljače), danas smo dobili službeni izvještaj o kandidatima koji idu na županijsko natjecanje, a među njima je i naša Saška. ČES-TI-TA-MOOO!!! Ide s pjesmom, već objavljenom na ovom blogu, Tek jedan pogled.

Dakle, držimo fige i za njezine daljnje uspjehe, te da nas razveseli i novim pjesmama. Danas objavljujemo njezinu na ovom blogu još neobjavljenu pjesmu.(mk)


Probudi me trepavicama

Umorne sam oči sklopila.
Neka me uspavaju otkucaji srca,
ako me ne ubije jeza tvog pogleda.
Teško dišem. Dah na vratu umire.
Tvoja krv meni pjeva. Poljupci
umotani svilom lome komade magle.
Nestaju iskre sunca, pretvaraju se
u mjesec. San pjeva i navodi da
zatvorim knjigu.

Saša

- 19:59 - Komentari (7) - Isprintaj - #

subota, 09.02.2008.

Pričigin

Drugo izdanje Festivala pričanja priča 'Pričigin' održat će se od 29. do 31. svibnja u Splitu, a organizacijski odbor i ove godine raspisuje nagradni natječaj za kratku priču. Natječaj traje do 12. travnja 2008.


Pravo natjecanja imaju svi koji pišu hrvatskim jezikom. Natječaj je javan.

Autori uz priču trebaju napisati svoje puno ime i prezime, kontakt adresu i telefon te kratke podatke o svom životu i radu. Priča može imati najviše pet kartica teksta (9000 znakova uključujući i praznine), a treba biti poslana isključivo na adresu pricigin@pricigin.hr s naznakom 'za natječaj'. Svaki autor smije poslati do tri rada. Priče ulomci iz većih proznih cjelina ili već objavljivani radovi neće se uzimati u razmatranje.

Popis pristiglih radova i imena autora moći će se pronaći na http://www.pricigin.hr/Index.aspx, dok će nagrađeni radovi u cijelosti biti objavljeni na stranicama Festivala.

Priče se ne honoriraju. Autori prve tri odabrane priče stječu pravo ispričati ih u sklopu jedne od večeri Festivala. Odabrane priče od strane žirija bit će po svršetku Festivala objavljene u elektroničkoj ili tiskanoj publikaciji.

Direktor festivala je dr.sc. Petar Filipić. Organizacijski odbor Pričigina čine: Renato Baretić, Meri Butirić, Jasna Gluić, Ana Krželj, Vedran Matošić i Petar Filipić.

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 04.02.2008.

DAVIDE, SVAŠTA SU MI RADILI

Preporuka za čitanje (mk):

Nedavno se u knjižnicama pojavila pjesnička zbirka Davide, svašta su mi radili Marije Andrijašević, prošlogodišnje dobitnice nagrade Goran za mlade pjesnike. Evo i službene knjižničarske bilješke o pjesnikinji.

Pjesnikinja se oslanja na američku "ispovjednu" školu poezije koja dokumentira osobne patnje i traume. U drugim narativnim pjesmama pisanim slobodnim stihom, autorica iznosi tuđe prigovore na njezin način života, vlastita opravdavanja, ispisuje mahnito tok svijesti, eruptivno slijedi put svojih emocija, ne bi li tako "zaslužila"pravo na pisanje. Uporište traži u ljubavnom odnosu. Rođena je 1984. u Splitu.

- 21:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 03.02.2008.

SAID: Zvijer koje nema

mukarina

mukarina živi samo u tami; na poziv maloljetnih majki izlazi pak na sunce, daje mlijeko i pjeva schubertove pjesme.
jednom godišnje otpuže natraške u more - po ribu koja šapće.
mukarina je analfabetkinja, jede papirusovu travu i nada se da će tako naučiti čitati i pisati.
u slobodno vrijeme guta svekolike boje kako ništa sa strane ne bi ometalo one koji se vole.
kad je uhvati hunjavica - jednom godišnje i po tjedan dana - iz usta joj izvire ljubičasta tekućina od koje žene postaju ljepše.
mukarina potječe iz onog doba kad je europa prirodnim mostom bila povezana s afrikom - stoga ona još i danas plače, lica okrenuta prema crnom kontinentu.




Kroz 74 ironična portreta životinja, što postojećih, što izmišljenih, perzijsko-njemački liričar SAID nam najviše govori o nama samima, o gorko-slatkom životu i društveno omeđenim putanjama kojima hodimo, o katkad začudnim, a katkad prepoznatljivim osobinama koje posjeduju njegovi animalule, mukarina ili baran, a koje manje ili više obradovani prepoznajemo kod sebe samih ako su poželjne, ili bismo ih rado pripisali drugima, ako baš i nisu.
S malo i precizno odabranih riječi Saidu polazi za rukom upečatljivo i točno karakterizirati svoje figure - koje se od albatrosa i bakalara, preko mukarine i murine nižu sve do zebre i žirafe - i čitatelju podastrijeti skurilni svijet od jezika, ljubavi i političkog zbivanja: tri teme oko kojih se vrti njegovo djelo, za kojima stalno poseže i s kojima se znalački poigrava.

Tako se kod Saida dupin neprestano smije i čovjek bi gotovo mogao pomisliti da se tu radi o nekom japanskom proizvodu;cvrčak uopće ne cvrči; on samo pili sunce za hladne zimske dane, jež se već godinama bavi uvođenjem reda u gradski promet i kompostiranjem dvonožaca; a papagaj u pravilu služi kao akustičko ogledalo; zbog toga svaki diktator posjeduje po jedan raskošni primjerak.

Knjiga je u nakladi kuće AORA izašla iz tiska 26.10.2007.

- 20:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>