likvidacija talenata

četvrtak, 20.12.2007.

BANANA SPLIT

/PROČITAJ KRITIKU ROMANA/


Drage likvidatorice, odsad možete čitati još jednog pisca iz škole, točnije, spisateljicu! Prof. Giljanović objavila je roman Banana Split. Tako da poslije prakse, ako imate još energije, svratite u Profil ili neku drugu knjižaru i prolistajte njezinu knjigu. Nadam se da će ju netko kupiti i za školsku knjižnicu.
Eto, toliko od mene.Nadam se da će se neka od vas povesti i za njezinim primjerom tj. stalno mislim da neka od vas piše, a boji se to pokazati :)

Ispod je skraćeni tekst iz Jutarnjeg lista.

One nisu Carrie, Miranda, Samantha i Charlotte, ne nose Gucci i Fendi torbice, ali podjednako vole cipele i knjige. One su tri urbane, obrazovane i zgodne žene u ranim tridesetim godinama: Karla, Lola i Sara, protagonistice romana prvijenca “Banana Split” splitske književnice Željane Giljanović, koji svojim duhovitim i nerijetko ciničnim opservacijama muško-ženskih odnosa neodoljivo podsjeća na seriju “Seks i grad”.

- Kao i svatko, zaista ne volim kad me trpaju u ladice, ali knjiga je sve koji su je imali u rukama, asocirala na popularnu seriju. ‘Banana Split’ je priča o tri žene koje žive u Zagrebu, ali i jednom gay muškarcu, Klementu, koji je modni fotograf, emigrant iz homofobičnog Splita, i upravo izlazi iz ormara - rekla je spisateljica koja je i sama rodom iz Splita odakle je i njezin glavni lik. - Naravno da u romanu ima autobiografskih elemenata, ali ne bih se u potpunosti poistovjetila s Karlom - dodala je Željana.

Baš kao što je prema knjizi Candace Bushnell Amerika dobila vrlo uspješnu seriju, po kojoj se nedavno počeo snimati i film, uskoro će se i na našim malim ekranima moći gledati hrvatska verzija “Seksa i grada”.

Knjigu “Banana Split”, koja se u izdanju VBZ-a ovih dana našla na policama knjižara, među prvima je pročitao i Ivan Maloča, poznati producent koji trenutačno radi na sitcomu “Bitange i princeze”. U njoj je odmah prepoznao materijal koji bi se izvrsno mogao prenijeti na TV. (...)
Više u sutrašnjem Večernjem listu!!!
(mk)

- 21:53 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>