Liga naroda

četvrtak, 29.09.2005.

Izrael najavio da bi mogao jednostrano anektirati dijelove Zapadne obale i povući trajnu granicu židovske države
ANKARA (Od Vjesnikova dopisnika) - Izraelska vojska nastavila je u srijedu, peti dan za redom, raketne i topničke napade na palestinske ciljeve u Pojasu Gaze. Za sada ne postoje pouzdani podaci o ljudskim žrtvama. Prilikom najnovijeg napada oštećena je elektrana, pa su dijelovi Gaze ostali bez struje. Strahuje se da su materijalna razaranja velika.
Izraelsko ministarstvo obrane objavilo je da trenutno ne postoje planovi zaustavljanja kampanje »udara sa distance« i uhićenja palestinskih militanata. U jednoj takvoj operaciji upada u urede Hamasa i Islamskog džihada u Ramallahu, Tulkaremu, Betlehemu, Hebronu i Qalqilyi, na Zapadnoj obali, uhićena su 24 sumnjiva Palestinca. Na taj način, samo za pet dana iza izraelskih rešetaka našlo se oko 400 Palestinaca. Savjetnik izraelskog premijera Ariela Sharona za strategijska pitanja Gyal Arad najavio je nove mjere protiv nepoćudnih Palestinaca. Rekao je da bi vlada, u odsustvu mirovnog plana sa PLO-om, mogla anektirati dijelove Zapadne obale i povući trajnu granicu židovske države. U međuvremenu, oko istočnog arapskog dijela Jeruzalema Izraelci užurbano nastavljaju graditi oko10.000 stambenih i drugih objekata.
Premijer Sharon, koji je tijesno pobijedio prilikom glasanja unutar vladajućeg Likuda (dobio je 51 posto glasova), izbjegao je na taj način stranačke izbore. Istodobno je dobio odriješene ruke da nastavi s akcijom kažnjavanja Palestinaca. Njega je od gotovo sigurnog poraza spasila nedavna izjava Glavnog stožera Hamasa da se prekidaju raketni napadi na izraelski teritorij, odnosno da će poštovati neformalno ožujsko primirje.
Pobjeda Sharona, po mnogima, bila je i svojevrsno izjašnjavanje o njegovoj odluci da povuče izraelske snage i doseljenike iz Pojasa Gaze i četiri naselja na Zapadnoj obali. Čvrstorukaški premijer, vrlo popularan među običnim Izraelcima, time je dobio jedinstvenu šansu i da pobijedi na općim izborima koji će se održati 2006. Glavni Sharonov politički rival, bivši premijer Benjamin Netanyahu prihvatio je rezultate stranačkog glasanja u Likudu uz primjedbu da će nastaviti započetu borbu.
U svakom slučaju, novo ulje na srednjoistočnu vatru dolila je odluka administracije američkog predsjednika Georgea W. Busha da podrži izraelske napade na Pojas Gaze. Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack je rekao kako Washington potpuno razumije pravo Izraelaca na samoobranu. To je ohrabrilo izraelske jastrebove, naročito one koji se protive ostvarenju međunarodnog mirovnog plana poznatog pod imenom »Putokaz mira«.
Vjesnik

- 09:46 - Komentari (17) - Isprintaj - #