< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Lipanj 2010 (1)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Srpanj 2009 (1)
Veljača 2008 (1)
Listopad 2007 (2)
Rujan 2007 (9)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (5)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
Kolekcija mojih zapažanja i stavova u svezi obitelji, karijere, psihologije ponašanja, društva, mode, ljepote, prirode itd.

Citaonica
********************
>Blog.hr
>Virtualna knjižara
>Nationalgeographic
>Discovery
>Bljesak.info
>Net.hr
>Vidi.hr
>Znanost
>Katalog besplatnih elektronickih casopisa


Drugi separe u čitaonici
>Dnevnik ulice
>Borja
>PlanB
>Pračovjek
>Kabulske priče
>CNN Art of life
>MTV
>Kompjuteraši ako zapne
>Po mom ukusu kuhinjica
>Auto route
>Vrijeme


Free Counters
Free Counters


Page copy protected against web site content infringement by Copyscape







Lifestyle by Tatjana
07.09.2007., petak
Atena; part 4

Svakoga jutra Voltaren uz doručak je pisano pravilo. Upala mišića vam ne gine jer cijelo vrijeme hodate do iznemoglosti. Sasvim je nevažno što smo koristili metro.
Naša polazna stanica je Omonia square. Inače meni poznata po Dušku Bajeviću - Veležovcu "Princu s Neretve", treneru Crvene zvezde, a dugogodišnjem žitelju Atene, treneru AEK, PAOK i Olimpijakosa i velikom biznismenu. Vlasnik je nekih stambenih zgrada i zlatara.
Kada jednom uđete u stari dio grada, pri tome mislim na Plaku i Monastiraki više vam nema izlaska. Nemoguće je u cugu obići sve što nudi. Bilo da su to primamljive trgoviničice sa antikvitetima, suvenirima, bilo da su to arheološka nalazišta i povijesni ostaci.
samo naselje plake i monastirakija odiše nekim posebnim štihom. Ako malo podignete pogled od silnih suvenira koji su mogu reći nemalo skupi za naše podneblje, vidjeti ćete malene kuće, sa lijepim balkonima. inače za grke balkoni predstavljaju veliku važnost.
Vozeći se kroz cijelu Atenu zgrade ili stanovi koji nemaju balkona su označeni i važe kao uredi. Svako grčko kućanstvo mora imati balkon. Varijacije u uređenju balkona su različite. Vidjela sam par interesantnih i lijepih ideja koje uključuju amfore, lovore i sl.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us



Zgodna turistička atrakcija- lažne kobre koje se uvijaju na zvuk frule i defa

Hadrijan je knjžnicu sagradio 131 god.n.e. Predstavlja dio od nekoliko monumentalnig građevina koju su sagradili rimljani za svoje imperije.Sastojala se od propilona, velike zgrade u kojoj su se nalazile čitaonice i predavaonice, dvorišta i tro- lučne bazilike. Dalo se primjetiti koliko su rimljani vodili računa o edukaciji.Dolaskom osmanlija jedan dio knjižnice biva pretvoren u džamiju i sjedište vojvode. Ono na što cijelo vrijeme obraćamo pažnju to su prelijepe izrade stubova, posebice dijelovi uz svodove kolumni.

Image Hosted by ImageShack.us

Hadrijanova knjižnica

Nekih sto metara udaljeno od Hadrijanove knjižnice nalazi se Kula vjetrova i rimski forum i tržnica.
Kula vjetrova je sagrađena u izvedbi astronoma Andronikosa iz Kirosa (Makedonija).Sagrađena je u vidu oktagonalne zgrade koja ima konični krov. Pri samom vrhu isklesane su figure koje simboliziraju kretanje vjetra. Na krovu se nalazi bronzana figura Tritona koja se okreće smjerom puhanja vjetra. Unutrašnjost je izgrađena kao svojevrsni sunčani sat.
Rimska agora ili tržnica izgrađena je između 19 i 11 stoljeća prije Krista, te je služila za komercijalne aktivnosti rimljana. Ono što je fascinantno je da kanalizacioni sistem koji su tada razvili duž foruma i tržnice funkcionira i dan danas( što me samo podsjeti na bezizlaznu potopnu situaciju Mostara u trenutku malo jačeg pljuska). Unutar tržnice koja je važila za glavno mjesto trgovine i mjesta gdje se izlazilo da bi se bilo viđeno, nalazio se i javni wc.

Image Hosted by ImageShack.us

Kula vjetrova

Image Hosted by ImageShack.us

Rimski forum propilon

Slijedeći cestu odlazimo do stare antičke tržnice koja nije bila baš komercijalna jer je bila okružena velikim zgradama.Ulaz s Monastirakija vodi nas na Panatejski put, Stoa of Attalus, Hefestovog hrama, pa sve do Akropolisa koji se ponosno uzdiže pred nama.
Stoa je izgrađena 159-138 p.n.e. a po nalogu kralja Pergamum, Attalus II .rađena je kao zgrada sa dvije duge kolonade stubova.
Nakon restauracije Američkog univerziteta umjetnosti koristi se kao najljepše uređen prostor arheološkog blaga unutar koje se nalazi muzej. Duž kolonade nalaze se prelijepi kipovi bogova, ratnika i mislilaca , te isklesani kameni dokunet odluke o tome kako Grčka postaje demokratska zemlja a ne autokratska.

Image Hosted by ImageShack.us

Pogledajte ova prelijepa i skladna tijela

Image Hosted by ImageShack.us

Stoa of Attalus

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

Afrodita

Image Hosted by ImageShack.us

Stoa

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

Ako pogledate bolje primjetićete kako su grci iamli potrebu da prikažu savršenstvo crta lica. Zanimljivo je da nisam vidjela ama baš niti jednog lijepog grka ili grkinju.Apsolutna su suprotnost ovim prelijepim kipovima skladnih i presavršenih fizionomija tijela i lica.

Malo dalje uzdiže se Hefestov hram. Hefest je bio bog vatre i kovač, oružar bogova. Poštovan je od strane ratnika.Ukrašen je brojnim isklesanim dijelovima koji pokazuju borbu kentaura. Pogleda s tog uzvišenja nam pruža Stou i Akropolis kao na dlanu.

Image Hosted by ImageShack.us

Hefestov hram

Image Hosted by ImageShack.us

Hefestov hram 2

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

Car Hadrijan






- 18:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>