< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Lipanj 2010 (1)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Srpanj 2009 (1)
Veljača 2008 (1)
Listopad 2007 (2)
Rujan 2007 (9)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (5)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
Kolekcija mojih zapažanja i stavova u svezi obitelji, karijere, psihologije ponašanja, društva, mode, ljepote, prirode itd.

Citaonica
********************
>Blog.hr
>Virtualna knjižara
>Nationalgeographic
>Discovery
>Bljesak.info
>Net.hr
>Vidi.hr
>Znanost
>Katalog besplatnih elektronickih casopisa


Drugi separe u čitaonici
>Dnevnik ulice
>Borja
>PlanB
>Pračovjek
>Kabulske priče
>CNN Art of life
>MTV
>Kompjuteraši ako zapne
>Po mom ukusu kuhinjica
>Auto route
>Vrijeme


Free Counters
Free Counters


Page copy protected against web site content infringement by Copyscape







Lifestyle by Tatjana
02.09.2007., nedjelja
Atena; part 2

Doći u Atenu nenačitan ili barem bez osnovnih činjenica vezanih za povijest na tom području čini se relativnom propasti. U tom slučaju može vam se učiniti da je to samo jedna velika hrpa kamenja i bezznačajnih iskopina. Tako svaki napor uložen u obilazak svih povijesnih mjesta ( a ima ih napretek) izgleda kao teško breme. Općenito smatram da ukoliko idete bilo gdje potrebno je pročitati štogod i pripremiti se predhodno.Vrativši se kući pokušavam složiti sve impresije u jednu cjelinu. No vrlo je teško učiniti to jer ne znam gdje da stavim početak. Na kulturu, državotvornost, ispreplitanu i bogatu povješću, na način življenja, stari, moderni, graditeljstvo, velike mislioce, filozofe, pisce, njihovu kuhinju, muziku, prirodu...
Grčka je zaista bogata zemlja.Njen narod nije toga svjestan jer su im stoljećima odnosili svo blago koje imaju, smještali ga u svoje muzeje, vile i privatne galerije.Stoljećima iskorištavaju njihove brodove, te njihove prirodne ljepote.
Obilazak Atene je krenuo podzemnom željeznicom.u svakom slučaju preporučujem korištenje metroa što zbog niske cijene, što zbog brzine i izbjegavanja prometnih gužvi.Cijena jedne karte iznosi 0,80 centi a za 10 eura imati ćete week ticket koji važi za sve tri linije metroa, buseve i tramvaje. Morate priznati vrlo isplativo. Naime Atena je prije imala staru metro liniju, u susret Olimpijskim igrama 2004. izgradila je i nadogradila svoje tri linije u jedan od najsavršenijih metroa u svijetu.To je spoj staroga i hi tech novoga. U hodnicima metroa možete vidjeti galerije pronađenih starina iskopanih za vrijeme izgradnje . Kada su krenuli kopati tunele naišli su na velika nalazišta iz brončanog perioda, utjecaja egipta, kikladske civilizacije, te klasičnog, helenističkog i bizantijskog perioda Grčke.
Ono što me posebno iznenadilo u odnosu na cijeli grad je čistoća metroa.Odličan potez je što dok se vozite metroom glasovna poruka na grčkom i engleskom vas obavještava koja je slijedeća stanica i gdje se trebate presjesti ako želite negdje drugo stići.
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Za obići cijelu Atenu i sve bitne stvari potrebno vam je jako mnogo kondicije. Inače se dosta krećem i pješačim ali svako jutro sam se budila sa stravičnom boli u mišićima nakon cjelodnevnog brzog pješačenja.Zašto brzog? Imala sam na raspolaganju pet dana za obići sve, a to je premalo vremena.Tako se nađete u situaciji da krenete ujutro u 10 i dođete kasno naveče mrtvi umorni. U kratkom roku uz pomoć odlične karte svladala sam metro mrežu i stanice, raspored svih gradskih četvrti i krenula u obilazak.Karte možete pronaći na svakom koraku u vidu Athens guide-a koji su besplatni. Velika većina Atenjana zna engleski jezik tako da nije problem sporazumjevanje.Obilazak sam počela s muzejima što je pomalo neuobičajeno. Inače obići sve muzeje Atene je apsolutno nemoguće jer ih ima 33. Izdvojila sam sebi neke za koje sam smatrala da su najbitniji.To su Nacionalni Arheološki muzej, Benakijev muzej, Bizantijski muzej, Muzej kikladske umjetnosti, te ostatak muzeja koji se nalaze u sklopu arheoloških nalazišta i povijesnih građevina.
Ono što je bitno uočiti je nevjerovatna isprepletenost različitih kultura koje su se susretale na tom području.Od utjecaja Egipta, Male Azije, do svojevrsnih kretskih, kiladskih civilizacija, Bizantije, pa sve do Rimljana, Makedonske vladavine, te Otomanskog carstva.Svaka vlast donosila je i svoje Bogove.Svaka vlast donosila je novu kulturu. Vrlo je upečatljivo opstajanje naroda na tim prostorima, njihovo prihvatanje novog načina življenja i kulture.

Sagledavajući ih kroz presjek vremena može se zaključiti da je Grčka svojim postojanjem uveliko zadužila svijet. Dali su nam osnove graditeljstva, trgovanja, ratništva, umjetnosti, filozofije, školstva, medicine i državnog uređenja kroz milenijume .

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us



Akropolis je bio svetište staroga grada Atene. Izgrađen je u 5. stoljeću p.n.e. i prvobitno okružen masivnim zidom i svojim posojanjem kroz stoljeća doživljavao brojne preinake. isprva je na njemu sagrađen hram božici Ateni, zaštitnici grada. Kasnije u doba Perikla niču najpoznatiji hram na Akropolisu ; Partenon, Erechtheion, Propylaia i hram Atena Nike. Smjenjivanjem osvajača Akropolis je stoljećima razaran, izgrađivan, te uvažavan kao svetište i važno vojno strateško mjesto.Stojeći sa svojih 161 cm ispod ogromnog monumentalno i fantastično izvedenog Partenona ne možete a da ne pomislite kako doista stojite na svetom božanskom mjestu. Nažalost, velika većina kamenih ukrasa i blokova je doslovno pokradena i odnesena u tuđe muzeje i privatne kolekcije. U blizini se nalazi ritualni hram Erechtheion sa svojim karakterističnim Kariatidama ( šest ženskih statua) koje pridržavaju jedan svod, te Propylaia na koju se nadovezuje hram Atene Nike. Akropolis je smješten na uzvišenju i dominira okolinom.

U južnom dijelu Akropole smješten je teatar i svetište Dionizija Boga vina ali i dramskih predstava, te kazalište Heroda Atičkog koje se koristi i dan danas za koncerte i predstave.
Ono što je interesantno je to da u cijeloj Ateni nisam vidjela niti jedan mali komad zemlje crnice. Sa svih strana vas okružuju kamen i pijesak nastao od sasušene ilovače.kamenje po kojem hodate uglancalo je milijun ljudi tako da je vrlo sklisko. Računali smo na to pa smo krenuli u tenisicama, no oni u japankama ili klompama ( bilo je par primjera u štiklicama) nisu najbolje prošli.U svakom slučaju, u ateni vam nisu potrebne elegantne cipele mislite li ju obići. Najbolje se naoružati laganim tenisicama, baletankama s gumenim đonom, bocom vode i naočalama. Za one koji su svijetle puti potrebna je i krema za sunčanje.Cjelodnevno hodanje po suncu može uz sunce i vrući vjetar zaista oštetiti kožu. Srećom maslinastije sam puti tako da nisam imala takvih problema.Spuštajući se s Akropolisa možete se odmoriti u parku puta Panatanaiko i popiti limunadu po cijeni od 4 eura čaša.Naravno cijena ulaznice za Akropolis je 12 eura s tim da ju možete iskoristiti za obilazak još 5 arheoloških muzeja i iskopina.

Image Hosted by ImageShack.us

Akropola
Image Hosted by ImageShack.us

Partenon

Image Hosted by ImageShack.us

Propileja
Image Hosted by ImageShack.us

Erechtheion
Image Hosted by ImageShack.us

Dionizijev teatar
Image Hosted by ImageShack.us

Kazalište Heroda Atičkog
Image Hosted by ImageShack.us

Zeusov hram i Hadrijanov luk u daljini
Image Hosted by ImageShack.us

Brdo Likabetus
Image Hosted by ImageShack.us

Dionizijev teatar
Image Hosted by ImageShack.us

Partenon



- 01:38 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>