On dolazi u malenosti

utorak , 08.12.2009.

maleni

"Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbit iz njegova korijena. Na njemu će duh Jahvin počivat, duh mudrosti i umnosti, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjeg." (Izaija 11, 1-2)

Nase spasenje dolazi iz neceg malog, njeznog i krhkog, neceg gotovo neprimjetnog. Bog, koji je Stvoritelj svemira, dolazi nam u malenosti, slabosti i skrivenosti.

Nalazim da je to poruka nade. Mada i dalje ocekujem glasne i impresivne dogadaje koji ce uvjeriti i mene i druge u Bozju spasiteljsku snagu, uvijek iznova bivam podsjecan da su spektakli, 'power plays' i veliki dogadaji nacini ovog svijeta. U iskusenju smo da nas oni ometu i ucine slijepima za "mladicu koja nice iz panja."

Ako nemam oci za male znakove Bozje prisutnosti - osmijeh novorodenceta, bezbriznu igru djece, rijeci ohrabrenja i geste ljubavi ponudene od prijatelja - uvijek cu biti u iskusenju da ocajavam.

Djetesce Betlehema, nepoznati mladic Nazareta, odbaceni propovjednik, goli covjek na krizu - On trazi moju potpunu pozornost.

Nase spasenje desava se posred svijeta koji nastavlja vikati, vristati i preplavljuje nas svojim zahtjevima i obecanjima. Ali obecanje je skriveno u mladici koja klija iz panja, mladici koju malo tko primjecuje.

Henri Nouwen


On dolazi u malenosti.
Otvori oci srca.
Ispuni srce ljubavlju.
Iscekuj Ga vjerno
u nadi... kao Marija.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.